Fundraising 2007/Testimonials/SOS Children's village - translation/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

SOS Barnbyar

Vem som helst kan fritt ladda ner Wikipedia och anpassa materialet enligt sina egna önskemål för att skapa ett omfattande utbildningsmaterial. Detta är vad SOS Barnbyar gjorde då de skapade Wikipedia Selection for Schools (ungefär "Wikipedia, urval för skolor"), riktat till världens mest utsatta barn.

SOS Barnbyar är världens största organisation för hjälp till föräldralösa, och har som mål att åstadkomma ett familjeliv för de mest sårbara i världen: de barn som har blivit föräldralösa genom krig, fattigdom och naturkatastrofer. För närvarande ger man över 60 000 barn i 123 länder ett hem, och hjälper miljontals utfattiga familjer runt om i världen.

2005 började SOS Barnbyar i Storbritannien arbeta med olika utbildningsprojekt, som skulle komma både brittiska barn och barn utomlands tillgodo. Det var under diskussioner om detta som Wikipedia Selection for Schools föddes. Målet var att skapa en icke nätburen version av Wikipedia som var "barntillåten", fri från vandalisering och som enkelt kunde användas av människor som saknar internetuppkoppling. Utöver detta ville gruppen anpassa innehållet så att det kunde komplettera den brittiska läroplanen, som de visste användes av skolor runt om i världen.

"Beslutet att använda Wikipedia var lätt. Det finns inget annat projekt som kan konkurrera vad gäller bredd och kvalitet. Wikipedia är inte bara störst och bäst, det finns egentligen ingen konkurrent som är värd att nämna i samma mening", säger SOS Barnybyars VD och tillika wikipedia-användaren Andrew Cates.

För att färdigställa materialet skapade Cates grupp tekniska lösningar och utnyttjade de många frivilliga som deras lokalavdelning i Cambridge i England bidrog med.

"Vi tog alla "utvalda" och "bra" artiklar och tog bort sådant som var svårbegripligt, liksom sådant som inte är lämpligt för barn. Användarna på Wikipedia föreslog även andra artiklar som vi tittade på. Det fanns dock inte bra artiklar inom alla ämnen vi ville ha, som exempelvis vissa romaner som ingår i läroplanen för litteratur på engelska", förklarar Cates.

SOS Barnbyar i Storbritannien släppte sin första version 2006, och 2007 följde den andra. Utgåvorna fanns både på nätet och att få på CD/DVD. Föga överraskande mottogs Wikipedia Selection for Schools väl runt om i världen, så bra att organisationer som Shuttleworth Foundation började sprida den i Sydafrika.

"Vad gäller CD:n har de flesta människor reagerat med entusiastism. De förklarar vilken fantastisk idé det är. Jag har fått förfrågningar om exemplar från hela världen... Flera tusen människor besöker Schools Wikipedia på nätet varje dag, materialet har laddats ner tusentals gånger, och vi har delat ut hundratals skivor. Vi är glada att det jobb vi lade ner ledde till resultat och att det används", säger Cates.

Förutom SOS Barnbyar som sprider sin Wikipediaversion i Sydafrika, Pakistan och Storbritannien har även andra organisationer satt upp sajter att ladda ner materialet ifrån, såsom den australiska staten Victorias delstatsförvaltning.

Som Wikipediaentusiast tror Cates starkt på Wikipedias potential och dess positiva inverkan på världen. Vad gäller barnen tror han att Wikipedia är ett bra sätt att hjälpa barn att hantera källor på ett akademiskt sätt.

"Som Wikipediaskribent tror jag att den stora internationella förståelsen som Wikipedia har utvecklat är underskattad. Jag ser exempelvis en ström av människor från fundamentalistiska grupper, som börjar som orubbliga och dogmatiska, men som genom vänskaplig samverkan med andra skribenter lär sig om tillförlitlighet, NPOV, och lär sig om andra perspektiv på exempelvis historien och Mellanöstern. Det värmer om hjärtat och är lärorikt att se människor från olika bakgrunder arbeta tillsammans för att slutföra ett projekt", förklarar Cates.

För närvarande planerar SOS Barnbyar nya utgåvor av Wikipedia Selection for Schools. Cates betonar att organisationen nu har mjukvara och rutiner för att mycket enkelt göra DVD vilket öppnar många möjligheter, bland annat framtida utgåvor på andra språk.

"Det här året har vi spritt materialet över hela världen. Vem vet vad vi gör härnäst?", säger Cates.


Bildtext: Wikipedias fria innehåll användes för att hjälpa världens mest nödsställda barn.