Help:Yönlendirme

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Help:Redirect and the translation is 64% complete.

Yönlendirmeler Wikimedia vikileri aracılığıyla farklı kullanım örneklerine sahiptir.

Yerel politikalar

Bazı projelerin, hangi yönlendirmelerin olması gerektiğine ilişkin politikaları vardır. Örneğin, İngilizce Vikisözlük'te çoğu yönlendirme politika tarafından yasaklanmıştır.

Bozuk yönlendirmeler

Birçok vikide hizmetli onları siler, ancak bazen bozuk bir yönlendirmeyi tutmak ve hedefin oluşturulmasını beklemek veya yeni bir hedef belirlemek yararlıdır.

Yönlendirmenin amaçları

  • Bir sayfa adının sağlanması durumunda erişime izin verin:
    • konu için alternatif bir ad olan
    • bu bir alt konunun adıdır (bu durumda bir bölüme yönlendirme kullanılabilir)
    • alternatif büyük harf kullanımı ve tireleme kullanan
    • alternatif yazım kullanan
    • genel bir yazım hatası olan
  • Bir sayfaya (kısayol) rahatça gitmenin bir yolunu sağlayın.
  • Bir sayfanın bağlantılarını, taşındıktan sonra etkin tutun (dahili bağlantılar güncellense bile, bu yine de dışarıdan bağlantılar için geçerlidir; ayrıca düzenleme özetlerindeki bağlantılar için de geçerlidir).

Özel amaçlar

  • Borulu bağlantı gerekmeden bir sayfaya dolaylı olarak kolayca bağlantı. Bununla birlikte, borulu bir bağlantı bazı açılardan bir yönlendirmeye güvenmekten daha iyidir.
  • Nihai bağlantı hedefinden bağımsız bir bağlantı başlığına izin verilmesi; adı istenen bağlantı başlığı olan ve istenen hedef sayfaya yönlendirilen bir sayfa oluşturur w:Template:Ft sayfasına bakın, [[30.48 cm|ft]] içeren, w:30.48 cm sayfası w:Foot (unit of length) yönlendiriliyor. Bağlantı başlığı "30.48 cm", bu birim hakkındaki makalenin bağlantısını izlemeden bile, vurgulu kutuda "ft" birimi hakkında bilgi verir. Benzer bir sonuca sahip başka bir teknik için ayrıca Help:Advanced editing sayfasına bakın.

Yeni yönlendirmeler oluştururken, çok fazla yönlendirme oluşturmanın arama sonuçları sayfasını karmaşık hâle getirebileceğini ve bunun da kullanıcıları engelleyebileceğini unutmayın. Ayrıca, yönlendirmeler oluşturmak için çok fazla zaman harcamayın. Hedef sayfanın kalitesini iyileştirmek için zaman harcamak genellikle daha önemlidir. Borulu bağlantı, ilk sayfada yer almayan bir ada sahip bir sayfaya bağlantı oluşturmanın başka bir yoludur.

Var olan ancak beklenen sayfalar için yönlendirmeleri kullanma

Mevcut olmayan bir sayfa Alt Konusu, Konu sayfasının bir alt konusu olarak oluşturulabiliyorsa, aşağıdaki olasılıklar vardır:

  1. Redirect Subtopic to Topic, use the backlink to go from A to B (disadvantage: not very inviting to create a new content page B; inconvenient if A has many backlinks).
  2. Insert a red link in Topic to Subtopic as invitation or preparation for creating page Subtopic; use the backlink to go from Subtopic to Topic (disadvantage: not obvious for newbie, much less convenient than automatic redirect, especially if B has many backlinks).
  3. Both (indirect self-link on Topic). To go from Topic to Subtopic, click the link from Topic to Subtopic, which brings you back to Topic, and use the link in the redirect message (for detecting a redirect see hereinbefore; however, there is no distinction between a redirect back, and an onward redirect) (disadvantage, as far as not yet mentioned: not obvious for newbie).
  4. Ditto but with a soft redirect from Subtopic to Topic, i.e. a page only containing something like "See [[Topic]]"; one can see at Topic that Subtopic is very short using the stub feature (disadvantages: a soft redirect is non-standard; people who do not know about its reason may change it in a regular redirect; is a little less convenient than automatic redirect; requires stub feature setting)
  5. Subtopic is a redirect, link from Topic to Subtopic with "redirect=no" parameter, or link to Subtopic's edit page, e.g. Template and start page Template, respectively.

In the 3rd and 4th cases, especially if Topic has a list of links to pages Subtopic, one can mark the links with more info, e.g. by bolding, and explain the marking.

See also