Image filter referendum/FAQ/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Het referendum eindigde op 30 augustus 2011. Er zullen geen stemmen meer aanvaard worden.
De resultaten werden aangekondigd op 1 september 2011.

Referendum over afbeeldingsfilter

Organisatie

Dit is een lijst met Vaak Gestelde Vragen en Antwoorden. Individuele vragen en andere discussies kunnen op Talk:Image filter referendum.

Persoonlijk afbeeldingen-filter, wat is dat?[edit]

Het persoonlijke afbeeldingen-filter geeft aangemelde en niet aangemelde gebruikers de mogelijkheid om makkelijk afbeeldingen op Wikimedia-projecten (zoals Wikipedia) te verbergen, afbeeldingen, die ze op Wikimedia-projecten niet willen zien.

Wat zijn de gedachten achter die filter?[edit]

  1. Het filter werkt op basis van opt-in: dat wil zeggen dat het alleen in werking komt als de lezer erom vraagt. Normaal wordt de gehele inhoud van Wikimedia aan alle gebruikers getoond. Het filter wordt alleen geactiveerd nadat alle inhoud is van de server is opgehaald, en dan alleen als een gebruiker erom specifiek vraagt.
  2. Het is een persoonlijk systeem. Beslissingen maak je alleen voor jezelf.
  3. Afbeeldingen kunnen via het filter niet worden verwijderd, alleen verborgen. Met een simpele handeling kan een verborgen afbeelding altijd weer worden getoond.
  4. Het werktuig dient dient cultureel neutraal te zijn, en all-inclusive.
  5. Het principe van least astonishment, geringste verbazing, is de basis voor dit systeem.

Wat is het principe van geringste verbazing?[edit]

Het principe van geringste verbazing houdt in dat gebruikers nooit verbaasd moeten zijn door inhoud die ze niet op een Wikimedia-site verwachten. Als u op een artikel over fietsen klikt, dan verwacht u niet om afbeeldingen van blote fietsers te zien. Als u op een artikel over grendels klikt, dan verwacht u niet dat u overduidelijke afbeeldingen - bijvoorbeeld - sexual bondage krijgt te zien. De afbeeldingen-filter maakt het u mogelijk om zelf beslissingen voor te nemen die de kans van zulke eventualiteiten kleiner maakt.

Hoe zal de filter werken?[edit]

Gebruikers - zowel aangemeld als ook onaangemeld - zullen in staat zijn om via een aantal standaardcategorieen te bepalen welke soorten afbeeldingen ze op Wikimedia-pagina's niet willen zien. Ze kunnen ook individuele afbeeldingen uit deze categorieen verbergen wanneer ze ze voor het eerst zien. Deze beslissingen kunnen altijd worden teruggedraaid. Verborgen afbeeldingen kunnen met een simpele handeling toch worden gezien.

Welke afbeeldingen kunnen worden verborgen?[edit]

Te verbergen afbeeldingen zullen in kategorieen staan. De gemeenschap zal de structuur van deze kategorieen bepalen en ook welke afbeeldingen in deze kategorieen gezet moeten worden.

Waar komt het idee van een persoonlijke afbeeldingen-filter vandaan?[edit]

Het Bestuur van de Wikimedia Foundation heeft afgelopen mei de medewerkers en ook de gemeenschap gevraagd om deze filter te ontwikkelen en gebruiksklaar te maken, om de filter op alle Wikimedia-projecten (zoals Wikipedia) te kunnen gebruiken. De achtergrond is te vinden in de resolutie over controversial content (omstreden inhoud).

Deze resolutie was het antwoord van het Bestuur op het Report on Controversial Content dat afgelopen zomer door het Bestuur in opdracht werd gegeven. Het doel was om het Bestuur en de Gemeenschap erbij te helpen om met bepaalde onderwerpen om te gaan, die met dit soort inhoud op Wikimedia-projecten te maken hebben, onderwerpen, waarover binnen de projecten allang werd gediscussieerd. De introductie van zulk een werktuig zoals de persoonlijke afbeeldingen-filter was een van de aanbevelingen van dat report. De Foundation heeft dan besloten om de bewerkers via ene referendum over hun mening te vragen.

Zal de filter een effect hebben op de inhoud van Wikimedia projecten?[edit]

Nee, er zal na implementatie geen verschil zijn in de manier waarop besluiten over inhoud genomen worden. De filter zelf bepaalt niet wat getoond wordt op Wikimedia-websites. De Wikimedia-gemeenschap bepaalt dat, op basis van het huidige beleid en de huidige richtlijnen. De persoonlijke afbeeldingen-filter zorgt alleen dat lezers en andere gebruikers een persoonlijke keuze in mogen stellen wat betreft hoe zij Wikimedia-inhoud willen bekijken.

Waarom wordt dit gedaan?[edit]

Deze functie wordt geïmplementeerd om een groter keuzevrijheid en een hoger tevredenheid aan te kunnen bieden voor gebruikers van Wikimedia projecten. De verwachting is dat implementatie ertoe zal bijdragen aan een groter gebruik van Wikipedia wereldwijd. Omdat het een functie is dat persoonlijke keuzes verbreden zonder negatieve impact op de keuzevrijheid van anderen, laat het ons een verbeterde dienstverlening geven op een verantwoordelijke manier.

Is de persoonlijke afbeeldingen-filter een vorm van censuur?[edit]

Nee. De functie wordt alleen ingezet op basis van de persoonlijke keuze van de gebruiker die kiest om het in te stellen, en zelfs dan alleen op de manier dat zij kiezen. De functie heeft geen enkele effect voor andere gebruikers. De volledige serie Wikimedia inhoud is altijd beschikbaar voor iedereen die kiest om het te bekijken. Geen inhoudelijke materiaal wordt ooit verwijderd door middel van deze functie, zelfs voor de gebruikers die het activeert. Geselecteerde inhoud is alleen simpelweg tijdelijk verborgen.

Wat voor vragen worden gesteld in dit referendum?[edit]

Het ontwerp van de persoonlijke afbeeldingen-filter is in een beginstadium. De eerste beginselen kunnen hier gezien worden: mw:Personal image filter. Het is gebaseerd op bepaalde principes. Voordat we verdergaan met het ontwerp, willen we graag je mening over het relatieve belang van deze principes. De feedback zal het verdere ontwikkeltraject bepalen, wat overigens alleen zal gebeuren met volledige gemeenschapsparticipatie.