Image filter referendum/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Omröstningen avslutades 30:e augusti 2011. Inga fler röster kan läggas.
Resultaten publicerades 1 september 2011.

Bildfilterfolkomröstning

Organisation

Wikimedia Foundation ordnar en rådgivande omröstning (referendum) ämnat att få mer underlag för utveckling och användning av en personlig, väljbar funktion för att gömma bilder. Denna funktion skulle göra det möjligt för läsarna att frivilligt avskärma särskilda typer av bilder, dock enbart för sina egna användarkonton. Styrelsen bad om en sådan funktion i juni 2011 - (dokumentet om detta är på engelska).

Omröstningen började 15 augusti 2011 och slutar 30 augusti, och sker på servrar som drivs av Software in the Public Interest. Detaljerat information och fördjupande material finns tillhanda på dessa sidor.

När du har läst röstningsinformationen, klicka här för information om de röstberättigade och andra instruktioner.

Bakgrund[edit]

Styrelsen har bett Wikimedia Foundation att utveckla och genomföra en personlig funktion för att gömma bilder.

Funktionens syfte är att möjliggöra för läsarna att enkelt gömma sådana bilder på Wikimedia-projekten som de inte vill se, antingen när de ser bilden för första gången eller i förväg genom individuella inställningar. Funktionen är avsedd att gynna läsare genom att erbjuda dem fler valmöjligheter, och den kommer därför att vara så användarvänlig och enkel som möjligt. Vi kommer också att göra den så enkel som möjligt för skribenterna att stödja.

Funktionen kommer att utvecklas för och genomföras på alla projekt. Det kommer inte att permanent ta bort bilder: den kommer enbart att gömma dem ur sikte på begäran. Vi har skapat ett antal vägledande principer för funktionens utveckling, men kompromisser kommer att behöva göras under hela utvecklingsprocessen. För att hjälpa utvecklare att göra dessa kompromisser, behöver vi din hjälp för att bedöma betydelsen av varje kompromiss: hjälp oss genom att delta i detta referendum.

Varför är det här viktigt?[edit]

I kartläggandet av kontroversiellt innehåll 2010, var två av rekommendationerna (7 och 9) att skapa ett sätt för läsare att gömma bilder de inte vill se, och att det ska finnas en inställning för läsare som gömmer allt potentiellt kontroversiellt innehåll (dokumentet om detta är på engelska).

Det finns flera motiv för en funktion som denna. Bilder av sexualitet och våld är nödvändiga komponenter i Wikimedia-projekt för att de ska uppfylla sina mandat att vara öppna, fria och lärorika. Men dessa bilder - av könsorgan och sexuella praxis å den ena sidan, eller massgravar och stympade kroppar å den andra - kommer ändå oundvikligen att kunna störa en del läsare, särskilt om de är barn, eller om de råkade se bilderna oavsiktligt. Poängen med en personlig funktion för att gömma bilder är att lindra sådan förvåning och bestörtning, genom att göra sådana bilder otillgängliga utan ett andra kommando. Inom Wikimedia, kallas detta ofta för principen om minsta förvåning, eller minsta överraskning.

Å andra sidan tror vi att detta kommando endast bör senarelägga, inte hindra, presentationen av dessa bilder. Tillgången till information på Wikimedia Foundations webplatser bör bli nedsatt endast i den utsträckning som behövs för att bära vårt ansvar att respektera och tjäna alla våra målgrupper. En "sluten" snarare än en helt dold bild uppfyller dessa skyldigheter.

Vad kommer att frågas?[edit]

På en skala från 0 till 10, där 0 starkt emot, 5 är neutral och 10 är starkt för, du kommer att frågas om din syn på hur viktigt det är:

  • för Wikimedia-projekten att erbjuda denna funktion till läsarna.
  • att funktionen kan användas av både inloggade och anonyma läsare.
  • att döljandet av bilder är reversibelt: läsare bör stödjas om de beslutar att ändra sig.
  • att individerna kan rapportera eller flagga sådana bilder som de ser som kontroversiella, som ännu inte har kategoriserats som sådana.
  • att funktionen tillåter läsarna att snabbt och enkelt välja vilka typer av bilder som de inte vill se (t.ex. 5-10 kategorier), så att människor kan till exempel välja att inte se sexuella bilder, men nog se våldsamma bilder.
  • att funktionen är kulturellt neutralt: att man ska så mycket som möjligt sträva efter att spegla en global eller mångkulturell syn på hurdan bildspråk är potentiellt kontroversiellt.

Du kommer också att kunna välja optionen att du inte har tillräckligt med information för att svara.

Hur kommer bildfiltret att se ut?[edit]

Eftersom utvecklingen av bildfilterfunktionen inte har börjat än, finns enbart tidiga modeller och mönster att se, på engelska sidor. Dessa kan komma att ändras beroende på resultatet av omröstningen och realiteterna kring utvecklingen av funktionen, men det är troligt att slutprodukten skulle se ut mycket likt dessa modeller. Dessa modeller antar tre huvudsakliga sätt för läsarna att kunna ändra filtrets inställningar: från navigering, från en visad bild, och från en dold bild. Skärmdumpar nedan visar hur filtret skulle se ut åt en anonym användare (själva bilderna är på engelska).

Regler[edit]

Rösträtt[edit]

Skribenter

Du kan rösta från ett registrerat konto som du äger på en Wikimedia wiki (du kan bara rösta en gång, oavsett hur många konton du äger). För att vara röstberättigat, ska detta konto:

  • inte vara blockerat på mer än ett projekt, och
  • inte vara blockerat på det projekt varifrån du röstar, och
  • inte vara en bot; och
  • ha gjort åtminstone 10 ändringar före 1 augusti 2011 på alla Wikimedia wikis sammanlagt (ändringar från olika wikin kan sammanräknas, om du har tagit unified login i användning)
Utvecklare

MediaWikis utvecklare är röstberättigade om de:

  • är administratörer med tillgång till skal (en: shell access) för en eller flera Wikimedia servrar; eller
  • har tillstånd att överlämna källkod till Wikimedias SVN och har gjort åtminstone en commit där.
Personal och entreprenörer

Wikimedia Foundations personal och entreprenörer är röstberättigade om de är anställda av stiftelsen vid tidpunkten när de röstar, och var anställda före den 1 augusti, 2011.

Styrelseledamöter och rådgivande styrelseledamöter

Nuvarande och tidigare medlemmar i Board of Trustees och Advisory Board är röstberättigade.

Hur man röstar[edit]

Om du är berättigad att rösta:

  1. Läs frågeställningarna och överväg din position.
  2. Gå till en wiki där du är röstberättigad. I sökfältet, skriv Special:SecurePoll/vote/230. Till exempel, om du är mest aktiv på wikin meta.wikimedia.org, gå till meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll/vote/230.
  3. Klicka på "Gå till röstningsservern" ("Go to the voting server"). Du kommer då till SPI-servern för att rösta.
  4. Följ instruktionerna på sidan.

Du måste aktivera kakor (cookies) för wikimedia.amellus.net och tredje parts kakor, för att bli igenkänd av röstningsgränssnittet, innan du öppnar sidan med formen för att rösta, annars får du ett felmeddelande. Om du får felmeddelandet "Beklagar, men du är inte på listan över användare som har rätt att rösta i detta val." ("Sorry, you are not in the predetermined list of users authorised to vote in this election."), är du på fel wiki: försök då komma åt "Special:SecurePoll" på ditt hemwiki.

Du kan återgå till röstningssidan och ändra hur du röstat även senare.

Organisation[edit]

Tidtabell[edit]

  • 2011/06/30: tillkännagivande; första fasen av översättningen börjar.
  • 2011/07/25: omröstningens detaljer och FAQ offentliggörs, den huvudsakliga fasen av översättningen börjar.
  • 2011/08/08: alla översättningar ska helst ha slutförts.
  • 2011/08/15: omröstningen börjar.
  • 2011/08/17: Skickandet av epost börjar (för att alla de röstberättigade som inte har valt bort epost - sidan där man kan göra det är på engelska)
  • 2011/08/30: omröstningen slutar; kontroll av röster och rösträkning börjar.
  • 2011/09/01: resultatet meddelas.

Översättningar[edit]

För att säkerställa att ett representativt tvärsnitt av Wikimedia-samhället deltar i denna omröstning är det viktigt att översätta meddelanden och omröstningsinformationen till så många språk som möjligt. För att hjälpa till att översätta, se den engelska sidan translation page. Om du talar andra språk än engelska, skulle vi uppskatta din hjälp.