Kennisnet/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Other languages:
Kennisnetgebouw

Kennisnet is een Nederlandse organisatie die een portaal bijhoudt voor allerlei soorten informatie op het internet welke bruikbaar is voor kinderen die Nederlandstalig onderwijs volgen. In 2005 had Kennisnet een beoogd publiek van 2.500.000 leerlingen.

Lopende samenwerkingsverbanden:

Initiatief[edit]

Op initiatief van Nederlandse Wikimedianen hebben we contact opgenomen met Kennisnet om te bekijken hoe Wikimedia partner van Kennisnet kan zijn om het meeste uit ons gedeelde publiek te halen. Er waren bij aanvang twee hoofdonderwerpen:

  • Wikijunior
  • Vandalisme vanachter schoolproxyservers. Een hoop vandalisme op de Nederlandse Wikipedia komt bij scholen vandaan. In het verleden zijn 10 proxy's permanent geblokkeerd.

Eerste bezoek[edit]

Tijdens het eerst bezoek op 15 december 2004 kregen we een aangename verrassing, we kregen een erg warm welkom van personen in relevante posities en het werd Kennisnet duidelijk dat ook zij van een goede samenwerking zouden profiteren. Onder de hoogtepunten:

  • Leraren hebben tegen Kennisnet geklaagd over de traagheid van Wikimedia en hebben al gevraagd of ze iets kunnen doen om een handje te helpen.
  • Kennisnet gebruikt openbronsoftware voor hun infrastructuur en samenwerking met gelijkaardige organisaties wordt verwelkomd.
  • Ze publiceren hun eigen tijdschriften en e-tijdschriften en kunnen scholen via dat medium bereiken.

Enkele misvattingen over Kennisnet[edit]

  1. Ze zijn geen ISP, ze waren een bemiddelaar tussen een project dat ook Kennisnet heette en scholen toegang tot internet gaf. Vanaf 2004 zijn deze contracten ontbonden. Het idee is dus niet alleen fout maar ook achterhaald.
  2. Ze zijn geen inhoudaanbieder, ze zijn een portaal en ze bouwen diensten bovenop dat portaal. Hun primaire functie is dus het aanbieden van inhoud van allerlei relevante partijen aan het onderwijssysteem in Nederland.

Tweede bezoek[edit]

Tijdens het tweede bezoek op 2 februari 2005 waren 5 Wikimedianen aanwezig. De bijeenkomst was wederom produktief. De hoogtepunten waren:

  1. We schrijven een artikel aan Nederlandse leraren over Wikipedia en de overige Wikimediaprojecten. We gaan in op de problemen die verband houden met vandalisme en vragen scholen om de boosdoeners te identificeren en gepaste maatregelen te nemen om de projecten open voor andere leerlingen van de school te houden.
  2. Kennisnet is in principe bereid om servers voor Wikimedia te hosten. Het contract dat hiervoor nodig is zal omschrijven wie de juridische eigenaar van de inhoud is en zal aangeven dat onze systeemontwikkelaars alle toegang die nodig is tot de servers hebben.
  3. Kennisnet heeft expertise in het opzetten van juridische eniteiten zoals stichtingen. Ze hebben het in het verleden gedaan voor andere partnerorganisaties en ze hebben een eigen team juristen.
  4. Gezien Kennisnet diep begaan is met het aanbieden van inhoud hebben ze ervaring met intellectuele eigendomsrechten. Ze zullen bekijken of we een soort van strippenkaart kunnen krijgen, een mogelijkheid om juristen te spreken en zaken op een regelmatige basis te verduidelijken.
  5. Kennisnet heeft periodiek projecten waarbij een onderwerp gedaan wordt door kinderen. Deze projecten staan onder redactie van professionele schrijvers. Kennisnet zal onderzoeken of Wikinews en Wikipedia voor deze projecten gebruikt kunnen worden.

Voor vollediger verslag, zie hier (of hier voor een Engelse versie).

Praktisch gezien[edit]

  1. In principe kan Kennisnet onze projecten gewoon gebruiken. Echter, ze zullen ook deel van onze gemeenschap uitmaken. Het is daarom belangrijk dat de bestaande Wikimedianen van Kennisnet zich als zodanig identificeren.
  2. Vele Kennisnetredacteuren zullen bij onze projecten betrokken raken. We hebben aangegeven dat we met plezier een presentatie of workshop geven aan deze mensen (meer dan 100 man).
  3. We kunnen op reguliere basis met scholen/leraren/ict-coordinatoren schrijven. Dus we dienen ons eerste stuk te schrijven.
  4. Er is dringend behoefte aan Wikimedia Nederland als afdeling van de Wikimedia Foundation. Het betekent dat hier eerst over moeten praten en onze ideeen op dit onderwerp op een rij moeten zetten.
  5. We moeten doorgaan met het bewustmaken van het "board" en de Nederlandse mensen wat er gaande is en waar de stichting voor zal dienen.

Het project 25 jaar Beatrix[edit]

De Nederlandse Wikipedia-, Wikinews-, Wiktionaryprojecten werken samen met Kennisnet in een project om de Nederlandse scholen te laten samenwerken op de Nederlandse Wikiprojecten. Voor dit doel hebben ze informatie over het jubileum beschikbaar op hun website.

Het is een interessant experiment waar we zullen een hoop zullen leren over hoe we kunnen omgaan met een grote instroom van schoolkinderen. Hoeveel zullen we met scholen kunnen samenwerken? Dit langlopende project ging de lucht in op 25 april 2005 :)

Hosting[edit]

Op maandag 23 mei 2005 werden de servers welke Wikimedia-inhoud gaan serveren geinstalleerd in Amsterdam. Het zijn meerdere Sun-V20z-machines en een V40z uitgerust met twee AMD-Opteronprocessoren. Ze zijn aangesloten doormiddel van gigabit ethernet met een CISCO-3560 switching hub. Dit is aangesloten op de 1Gbps internetverbinding van Kennisnet op Surfnet.

De apparatuur was uitgedacht in samenwerking met mark- and Katen en Kennisnet. Een van de aspecten welke belangrijk was was een hoge gemiddelde tijd tussen uitval en een kleine voetafdruk. De hardware is in zijn eigen rek gezet en zoals je op de foto kunt zien is er nog ruimte voor uitbreiding.

De servers hebben geen naam, echter we hopen dat Nederlandse encyclopedisten en lexicologen geeerd zullen worden door de servers naar hen te vernoemen. Het idee om Mr Johan Hendrik van Dale (naar het woordenboek dat de de facto standaard voor het Nederlands is) te eren zou erg leuk zijn.

Brainstormsessie in Zoetermeer op 26 juli, 2005[edit]

Lijst van aanwezigen (alfabetisch naar roepnaam)[edit]

  1. Danielm
  2. Ed Stevenhagen
  3. GerardM
  4. Jan Bart de Vreede (Kennisnet)
  5. Jan Kees Meindersma (Kennisnet)
  6. Jeroen Jansen (Kennisnet)
  7. Kim Bruning
  8. Lisa de Vreede (Kennisnet)
  9. Marije Tierjema (Kennisnet)
  10. Nadine Saldes (kennisnet)
  11. oscar
  12. Paul Reinersdam (Kennisnet)

Bediscussiëerde onderwerpen[edit]

  1. Wiki in het klaslokaal
  2. Wikijunior
  3. Davindi-leerling
  4. Wiki en huiswerk
  5. Vertaalopdrachten en het gebruik van Wiki's
  6. Schoolkrant
  7. Gebruik van beeld en geluid
  8. Leerlingen willen uittreksels
  9. Statistieken van vreemde landen (betaald) om de primaire gegevens in artikelen 100% correct te maken
  10. Verdere discussie en verder brainstormen op meta: Kennisnet/nl/Kennisnet en Wikipedia (Nederlands) en eventueel Kennisnet/en/Kennisnet and Wikipedia (Engels).