PRISM

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page PRISM and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

PRISM, statlig övervakning och Wikimedia: Gemenskapens åsikter efterfrågas

Förra veckan publicerade flera nyhetsmedier information om ett internetövervakningssystem kallat PRISM[1]. Enligt rapporterna ger PRISM den amerikanska regeringen möjlighet att samla in personuppgifter ifrån amerikanska företag vars servrar ligger i USA.[2] De flesta tjänsteleveratörer som misstänks vara delaktiga har nekat till deltagande i PRISM, [3] men president Obama tycks ha medgivit och försvarat programmets existens.

Mycket osäkerhet och många öppna frågor kvarstår om PRISMs omfång och natur. Dessa offentliga rapporter, och de många motsägelser som finns rapporterna emellan, har väckt oro i Wikimediagemenskapen, inklusive Wikimediastiftelsen.

Var vi står

Wikimediastiftelsen har inte mottagit några förfrågningar eller laga order att delta i PRISM som del av Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), eller att delata i eller underlätta några hemliga övervakningsprogram. Vi har inte eller "ändrat" våra system för att göra det lättare för regeringens övervakning, såsom "New York Times" hävdat att vissa tjänsteleverantörer gjort.[4]

Varför vi bryr oss

Uttrycksfrihet och informationstillgång är värderingar som är centrala för Wikimedia. Övervakning kan äventyra dessa värderingar: skribenter och läsare är mindre hågade att fritt och på hederligt vis skriva och läsa. Enklare sagt, "rättighet till privatliv är nödvändigt för intellektuell frihet."

Dessutom kan PRISM, medan det är ett program som drivs av amerikanska regering, ha följder för internetanvändande världen över med tanke på det påstådda delandet av information mellan regeringar. På grund av detta känner vi oss skyldiga vår "globala" gemenskap av dkribender och läsare att bättre förstå (och möjligen svara på) denna situation.

Konsultation och agerande

Med tanke på att det finns så många obesvarade frågor runt PRISM, och hur pass viktig detta är för våra centrala värderingar, tycker vi det är lämpligt att konsultera med Wikimediagemenskapen om möjliga nästa steg. [5] Enligt vår mening måste regeringar vara genomskinliga för sina befolkningar. Denna genomskinlighet är grundläggande för vår möjlighet (och för andra liknande organisationer) att bestämma lämplighet för laga eller konstitutionella protester i ett fall som detta.

Mozilla, Electronic Frontier Foundation, Free Software Foundation och Center for Democracy and Technology, bland många andra, har börjat samarbeta om detta. De har börjat genom att förbereda ett öppet brev till den amerikanska kongressen där de efterlyser transparens, undersökning, reform och ansvarighet, och har bett individer och andra intresserade organisationer - såsom Wikimediastiftelsen - att att hjälpa dem.

Som vi ser saken har vi en viktig roll att spela i att hjälpa till att säkerställa skydd för uttrycksfrihet och informationsåtkomst i vårt uppdrag. Vi känner att Wikimediastiftelsen bör samarbeta med dessa organistaioner, och möjligen andra, och jobba med dem i deras krav på att regeringen ska stå för och förklara sitt internetövervakningsprogram.

Med det sagt vill vi höra från dig innan vi skrider till aktion. Ska vi samarbeta med dessa organisationer i deras offentliga uttalanden och arbete som de relaterar till Wikimediastiftelsens värderingar och uppdrag? Lämna gärna dina funderingar på diskussionssidan. Vi kommer att betänka att feedback, men, då saker händer snabbt, vi vill ta ett beslut om detta före 21 juni 2013.[6]

Noter

  1. "The Washington Post" och "The Guardian" släppte nyheten den 6 juni
  2. En tidig rapport visade på ett enormt omfång i den information som finns i systemet. CNET har sedermera rapporterat att programmet dessutom omfattar en formell och specifik process.
  3. TechCrunch har [$techcrunch publicerat] nekanden från åtta misstänkra organisationer.
  4. Övervakning är möjlig utan vår hjälp. Därför kan regeringens tjuvlyssnande på allmän internettrafik påverka våra bidragsgivare och läsare. För att hjälpa till att blockera detta finna alla Wikimediawebbplatser tillgängliga på HTTPS, och genom att installera HTTPS Everywhere kan detta bli standardmetoden. Vi arbetar på att i större omfattning göra HTTPS standard för både läsare och användare som loggar in utan att behöva installera ett webbläsartillägg. Uppdateringar kommer att läggas på vår teknologiblogg.
  5. Som du kanskse vet har Wikimediagemenskapen arbetat med Wikimediastiftelsen för att utveckla en a policy om stiftelsens inblandning i vissa politiska- och policyfrågor. Det är tillämpligt när, bland annat, Wikimediastiftelsen söker samarbete med andra organisationer för aktioner i specifika politiska eller policyfrågot. Under denna policy är konsultation med gemenskapen mycket önskvärt.
  6. Detta förslag handlar bara om Wikimediastiftelsens samarbete och ämnar inte begränsa andra Wikimedianer från att handla i egen person.