Translation requests/PR-1mil/Nl:

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

This has been sent out by Waerth 02:38, 21 Sep 2004 (UTC)


Nog niet klaar voor publicatie op 20 Sep 2004[edit]

NB: Alle bijdragen aan deze pagina zijn verondersteld vrijgegeven in het publieke domein. Dit is nodig om er voor te zorgen dat nieuws diensten dit bericht kunnen copieren en er zelfs een nieuws artikel van kunnen maken, zonder zich zorgen te hoeven maken over de GNU FDL.


Verwijder alles boven de volgende lijn alvorens het persbericht te verspreiden.



Wikipedia Bereikt 1 Miljoen Artikelen[edit]

{20 september}, 2004 (Het Internet): De Wikimedia Stichting kondigde vandaag het miljoenste artikel aan in Wikipedia, haar project om een vrije, online encyclopedie te creëren (Wikipedia.org). Wikipedia bestaat in vele talen, gemaakt door vrijwilligers, en begon in januari 2001 met artikelen die actief worden bijgehouden in meer dan 100 talen; het is op dit moment de grootste en snelstgroeiende open inhoud encyclopedie ter wereld. Dagelijks worden bijna 2.500 nieuwe artikelen aan Wikipedia toegevoegd, samen met tien maal zoveel bewerkingen van bestaande artikelen.

Wikipedia is bijna volledig gecreëerd door vrijwilligers die artikelen bijdragen, updaten en reviseren in een proces van samenwerking. "Het idee om kennis te delen is krachtig", aldus Jimmy Wales, Wikipedia's oprichter.

De gang van zaken wordt geregeerd door Wikipedia's officiële aanname van een neutraal standpunt (NPOV - "Neutral Point Of View"), dat vereist dat bijdragers proberen vooroordelen te vermijden bij het schrijven van artikelen. Zelfs artikelen die over controversiële onderwerpen gaan, kunnen via ditzelfde proces ontwikkeld worden. Bijdragers bouwen op elkaars veranderingen en foutieve bewerkingen worden snel gerepareerd. "Alles wordt door anderen in 'real time' herzien", aldus Jimmy Wales.

Wikipedia staat volgens Alexa.com nu in de top-500 van meest bezochte internetsites. Het wordt in toenemende mate gebruikt als een onderzoeksbron voor studenten, journalisten en alledaagse wetenschappers. Wikipedia is ook al duizenden malen geciteerd in een gevarieerde verzameling van documenten en publicaties, inclusief nieuwsberichten, boeken, academische studies en zelfs rechtsdocumenten.

Met haar toegewijde gemeenschap van vrijwilligers heeft Wikipedia tevens erkenning gekregen als een website voor 'community interaction'. Dit heeft geleid tot het winnen in 2004 van zowel de Prix Ars Electronica voor "Digital Communities" als een Webby Award voor "Best Community".

Wikipedia draait op een type wiki-software genaamd MediaWiki, dat het iedereen mogelijk maakt om een pagina te bewerken op elk gewenst moment, en dat vrijwel onmiddellijk de eigen veranderingen laat zien (wiki betekent 'vlug' in het Hawaiiaans). Gebruikers bouwen voort op elkaars bewerkingen, en werken samen, zelfs bij gevoelige onderwerpen. Aangezien er een historie wordt bijgehouden van alle veranderingen kunnen oude versies altijd hersteld worden.

Ook worden er statische versies van Wikipedia voorbereid voor het verspreiden op CD of DVD. Binnenkort zal er een Duitse versie beschikbaar zijn, verspreid door DirectMedia Publishing, en een tweetalige Frans/Engelse versie zal worden bijgevoegd als deel van de Mandrakesoft Linux distributie.

Alle Wikimedia inhoud is gepubliceerd onder de voorwaarden van de GNU Free Documentation License (GFDL), die bijdragers toestaat elkaars werk te verbeteren en bewerken, gebaseerd op een principe genaamd "copyleft". Deze licentie staat ook derden het recht toe om Wikipedia-inhoud te hergebruiken zolang ze datzelfde recht aan anderen toekennen. Ook de MediaWiki software is vrijelijk beschikbaar onder een soortgelijke licentie die ontworpen is voor software.

Het afgelopen jaar heeft Wikipedia een sterke groei gekend, waarbij door de grote groei juist in andere talen dan Engels, het project een steeds sterker meertalig karakter kent. Wikipedia is beschikbaar in meer dan 100 verschillende talen, waaronder ook het Nederlands met meer dan 36.000 artikelen en het Fries met meer dan 1100 . Ook zal op 27 november 2004 te Rotterdam een symposium gehouden worden.

Andere Wikipedia's met meer dan 10.000 artikelen zijn. (Engels: 350.000,

Duits: 140.000,
Japans: 70,000,
Frans: 51.000,
Zweeds: 40.000,
Pools: 37.000,
Spanje: 28.000,
Italie: 23.000,
Deens: 21.000,
Portugees: 20.000, 
Esperanto: 15.000,
Chinees: 13.000, en
Hebreeuws: 10.000).

Behalve Wikipedia steunt de non-profit Wikimedia Stichting (wikimediafoundation.org) ook enkele meertalige zusterprojecten, o.a. Wiktionary (een woordenboek en thesaurus op wiktionary.org), Wikiquote, (een compendium van beroemde uitspraken op wikiquote.org), Wikibooks, (een e-book collectie, gericht op de behoeften van studenten, op wikibooks.org), en Wikisource (een bibliotheek van public domain historische documenten en boeken op wikisource.org). Sinds de oprichting van Wikimedia Stichting is meer dan 80.000 € bijeen gebracht om deze projecten te ondersteunen. Neem een kijkje op wikimediafoundation.org/fundraising voor meer informatie.

In tegenstelling tot traditionele encyclopedieën is Wikipedia ook in staat snel te reageren op recente ontwikkelingen en artikelen van informatie te voorzien bijna op het moment dat gebeurtenissen zich voltrekken. Dit is van onschatbare waarde voor onderwijsdoeleinden, aangezien docenten en leerlingen op de hoogte moeten zijn van de actualiteit. Wikipedia's grote aantal bijdragers en haar toewijding aan objectiviteit maakt het bijzonder betrouwbaar en onbevooroordeeld. Aangezien er op Wikipedia weinig tot geen beperking is in de zin van ruimte, beoogt het ook om functies van veel specialistische encyclopedieën in zich op te nemen. Anders dan een papieren encyclopedie kan Wikipedia artikelen bevatten die een onderwerp zowel op elementaire als gevorderde wijze behandelen.

Wikipedia bevat onderwerpen die niet zo uitgebreid op andere plaatsen op het internet worden behandeld, en stelt deskundige schrijvers in staat hun kennis te delen met een minimum aan inspanning. Wikipedia maakt het mogelijk dat specialistisch academisch materiaal een veel grotere verspreiding geniet dan gedrukte media ooit kunnen bereiken.

Moderne papieren encyclopedieën moeten plaats maken voor nieuwe onderwerpen door oude de deur uit te doen. Dit is vooral waar wat betreft de wetenschappelijke en technologische onderwerpen. Wikipedia stelt een vehikel beschikbaar waarmee een meer gebalanceerde opname van dergelijke onderwerpen onderhouden kan worden, en draagt dus materieel bij aan historische onderzoeksbronnen.

Met het huidige tempo van bewerkingen, die elke minuut van elke dag gedaan worden, is het onmogelijk te voorspellen waar Wikipedia en haar zusterprojecten zullen zijn binnen een jaar. Maar Wikipedia's groeicijfer is blijven toenemen in de afgelopen maanden, en als datzelfde tempo wordt voortgezet tot lente volgend jaar zal het aantal artikelen tegen die tijd weer verdubbeld zijn.

Verdere informatie[edit]

Neem voor vragen en interviews contact op met:

Walter van Kalken, Nederlandstalige Wikipedia (woonachtig in Bangkok Thailand) Wikipedia perscontactcoordinator Telefoon: +66 2 691 1280 (thuis) of +66 1 343 7918 (mobiel) Email: wikinl-l-owner@wikipedia.org of walter@vankalken.net

Jimmy Wales, Voorzitter Board of Trustees, Wikimedia Foundation (alleen Engels)
Telefoon: (+1)-727-644-3565
Email: jwales@wikimedia.org


Voor verdere achtergrondinformatie:


Dit persbericht werd collaboratief geschreven m.b.v. een wiki systeem. Voor publicatie is het 40 keer bewerkt door 12 verschillende auteurs, en geschreven in vele verschillende talen.