Hoogtepunten Wikimedia januari 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, January 2013 and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

Dit zijn de hoogtepunten uit het Wikimedia Foundation-verslag en het technische verslag voor januari 2013, aangevuld met een bloemlezing van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimedia-beweging.

Hoogtepunten van de Wikimedia Foundation

Logo van het IdeaLab

Nieuw programma biedt financiële steun aan projecten van individuele Wikimedianen

Het Individual Engagement Grants-programma van de Foundation begon op 15 januari. De meeste WMF-beurzen gingen tot nu toe naar organisaties, zoals chapters, maar het nieuwe programma zal initiatieven financieren van individuele Wikimedianen of kleine teams om Wikimedia-projecten te verbeteren. De eerste aanmeldperiode duurde tot 15 februari. In de eerste twee weken werden 31 ideeën, ontwerpen en voorstellen ingediend. Er is een "IdeaLab" opgericht waar ontwerpvoorstellen kunnen worden bediscussieerd en waar de indieners hulp kunnen krijgen om van hun ideeën volledige voorstellen te maken.

Servers van de Wikimedia Foundation

Succesvolle verplaatsing naar nieuw datacentrum

Op 22 januari werden Wikipedia en alle andere Wikimedia-websites verplaatst naar het nieuwe datacentrum van de Foundation in Ashburn (Virginia). Het oude datacentrum in Tampa (Florida) werd gebruikt sinds 2004; het blijft beschikbaar voor het geval dat er een stroomuitval zou ontstaan in het nieuwe datacentrum. De wisseling van datacentrum verliep bijna probleemloos. Volgens het operatieteam verliep het zo goed dankzij de zorgvuldige voorbereiding sinds 2011. Deze voorbereiding bestond uit het analyseren, verbeteren en documenteren van de configuratie van de servers (op dit moment ongeveer 885), waardoor de stabiliteit in 2012 al werd verbeterd en waardoor het mogelijk is om nieuwe datacentra veel sneller op te zetten.

Nieuw samenwerkingsverband vergroot het bereik van Wikipedia Zero tot 330 miljoen mobiele gebruikers

VimpelCom, de op vijf na grootste mobiel-netwerkexploitant ter wereld, sloot zich aan bij het Wikipedia Zero-programma in januari, waardoor de bereikbaarheid van Wikipedia zonder extra kosten voor het dataverkeer werd vergroot met 100 miljoen gebruikers van mobiele telefoons, tot 330 miljoen wereldwijd. VimpelCom bedient onder meer Rusland, Oekraïne, Armenië en andere landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Het logo van Wikivoyage

Wikivoyage: het nieuwste Wikimedia-project

Op 15 januari, de twaalfde verjaardag van Wikipedia, werd Wikivoyage officieel opgericht als het nieuwste project van de Wikimedia Foundation. De gratis reisgids die door iedereen kan worden bewerkt is reeds in negen talen beschikbaar - Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Portugees, Spaans en Zweeds - en meer taalversies komen eraan. Er zijn meer dan 50.000 artikelen, die worden bewerkt en verbeterd door een groep van ongeveer 200 vrijwilligers.

Gegevens en tendensen

Wereldwijde unieke bezoekers in december:

472,6 miljoen (-2,46% ten opzichte van november; +3,39% ten opzichte van vorig jaar)
(comScore-gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore zal later in februari de gegevens voor januari bekendmaken)

Opgevraagde pagina's in januari:

22,2 miljard (+10,3% ten opzichte van december; +23,4% ten opzichte van vorig jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers in december 2012 (minstens 5 bewerkingen in de hoofdnaamruimte per maand, bots uitgezonderd):

78.536 (-1,04% ten opzichte van november / +0,09% ten opzichte van vorig jaar)
(Gegevens van de databank voor alle projecten van de Wikimedia Foundation. Let op: we hebben onlangs de metriek verfijnd zodat ook rekening wordt gehouden met Wikimedia Commons en activiteit op meerdere projecten.)

Verslag (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten) voor december 2012:

http://reportcard.wmflabs.org/ (Terminologie)

Financiën

Inkomsten en uitgaven van de Wikimedia Foundation sinds vorig jaareinde, vergeleken met het budget d.d. 13 december 2012
Uitgaven van de Wikimedia Foundation sinds vorig jaareinde per onderdeel d.d. 31 december 2012

(Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor december 2012.)

Al deze financiële gegevens gaan over de periodes van 1 december 2012 tot en met 31 december 2012 en van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012.

Inkomsten $30,916,665
Uitgaven:
Technologie (Engineering Group) $6,289,609
Fondsenwerving (Fundraiser Group) $2,039,275
Beurzen en projecten (Grantmaking & Programs Group) $2,390,621
Bestuur (Governance Group) $364,699
Juridisch, belangenbehartiging gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) $1,557,154
Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/HR/Admin Group) $2,820,212
Totale uitgaven $15,461,570
Totaal overschot/(tekort) $15,455,095
  • De inkomsten in de maand december zijn $14,30 miljoen, terwijl $14,41 miljoen begroot was, dus ongeveer $109.000 of 1% minder dan gepland.
  • De inkomsten sinds vorig jaareinde zijn $30,92 miljoen, terwijl $29,91 miljoen begroot was, dus ongeveer $1,01 miljoen of 3% meer dan gepland.
  • Uitgaven in de maand december waren $2,70m miljoen, terwijl $3,14 miljoen begroot was, ongeveer $433.000 of 14% minder dan gepland. De kleinere hoeveelheid uitgaven komt vooral door de lagere personeelskosten, kapitaalkosten en reiskosten. De lagere kosten worden deels teniet gedaan door hogere rechtskosten, bankkosten en diensten buiten het contractgebied.
  • De uitgaven sinds vorig jaareinde zijn $15,46 miljoen, terwijl $17,78 miljoen begroot was, ongeveer $2.31 miljoen of 13% minder dan gepland. De kleinere hoeveelheid uitgaven wordt vooral verklaard door personeelskosten, internethosting, reiskosten en kapitaalkosten. De lagere kosten worden deels teniet gedaan door hogere rechtskosten, bankkosten, prijzen en beurzen.
  • De liquide middelen zijn $41,17 miljoen d.d. 31 december 2012.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over januari 2013 (7 februari 2012)

Andere hoogtepunten binnen de Wikimedia-beweging

De loopbaan van 274301 Wikipedia

Planetoïde vernoemd naar Wikipedia

Een comité van astronomen heeft besloten om een onlangs ontdekte planetoïde 274301 Wikipedia te noemen. De naam werd voorgesteld door Andriy Makukha, een bestuurslid van Wikimedia Oekraïne. Wikipedia loopt elke 3,68 jaar om de zon en heeft een diameter van 1 à 2 kilometer (ongeveer 1 mijl).

Screenshot van de "Article Statistics and Quality Monitor"-tool op de Duitstalige Wikipedia

RENDER-project brengt tools uit voor editors

RENDER (REflecting kNowledge DivERsity; vrij vertaald naar het Nederlands: 'Reflecterend van diversiteit in kennis') is een driejarig onderzoeksproject dat in 2010 werd begonnen met subsidie van de Europese Unie. Wikimedia Duitsland is een van de projectpartners. Eind januari bracht RENDER twee tools uit ten behoeve van het werk van Wikipedia-editors: de Task List Generator (TLG), waarmee een overzicht kan worden gemaakt van artikelen in een bepaalde categorie waar iets aan verbeterd kan worden, zoals artikelen zonder afbeeldingen. De Article Statistics and Quality Monitor (ASQM) "biedt een kort overzicht van de kwaliteit en de huidige status van een Wikipedia-artikel". Het combineert gegevens, zoals het aantal referenties in het artikel, de hoeveelheid pageviews en een vergelijking van de links naar andere taalversies van het artikel, waaruit mogelijkerwijs blijkt dat informatie ontbreekt die wel op andere Wikipedia's staat.

Posters van Wiki Loves Monuments in de hal van het centraal station van Warschau

Tentoonstelling van Wiki Loves Monuments in Pools treinstation

De winnende foto's van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments 2012 worden gedurende drie weken tentoongesteld op Warszawa Centralna, het grootste treinstation van Polen. De tentoonstelling werd opgezet door Wikimedia Polen, in samenwerking met een initiatief van de Poolse Staatsspoorwegen waarbij op bepaalde treinstations in Polen culturele aangelegenheden worden georganiseerd.

Onderzoek over management en belangenverstrengeling bij Wikimedia UK

In januari rondde Compass Partnership, een groep van Britse adviseurs voor management van non-profitorganisaties, een verslag af over de managementstructuur van Wikimedia UK en de manier waarop wordt omgegaan met belangenverstrengeling. De Foundation en Wikimedia UK gaven in oktober 2012 gezamenlijk opdracht tot dit onderzoek nadat in de gemeenschap discussies ontstonden over mogelijke belangenverstrengeling door een reeks outreachprojecten, waaronder Gibraltarpedia en Monmouthpedia. In het verslag worden diverse aanbevelingen gedaan ter verbetering van het beleid en de procedures.