Tien redenen waarom je onze nieuwe infoboxen ook zult willen

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page 10 reasons why you'll want our new infoboxes too and the translation is 100% complete.

De Catalaanse Wikipedia gemeenschap heeft veel tijd besteed aan het aan het actualiseren van elke infobox (de tabel in de rechterbovenhoek naast het artikel) met een Wikiproject onder de leiding van een enthousiaste gebruiker (interview). Wij denken dat dit project ook in andere talen opgepakt kan worden. Zodra je weet hoe het werkt dan kun je het aanpassen voor uw eigen taal en inzichten van de lokale gemeenschap. Wij hebben lijstje met 10 redenen gemaakt waarom men de infoboxen kan willen aanpassen:

  1. Maakt het simpel: Weg met de tijd dat je zelf code en parameters moest typen om informatie toe te voegen aan infoboxen. Voeg gewoon een infobox toe en deze zal automatisch informatie gebruiken van WikiData.
  2. Alle talen in een keer bijwerken: Het doorvoeren van een wijziging van informatie in alle taalversies van Wikipedia. Als men bijvoorbeeld in Wikidata een overlijdensdatum van een bekend persoon wil toevoegen of een Nobel-prijswinnaar wil toevoegen dan zou dat mooi zijn als dat in een keer in alle taalversies van Wikipedia verwerkt is.
  3. Globale gegevens, lokale context: Als u voor uw artikel liever een lokale insteek kiest, dan kunt u met een infobox handmatig velden toevoegen om informatie niet van Wikidata over te nemen maar zelf in te vullen. In een oude infobox moet u die globale gegevens overnemen.
  4. In stijl: De infoboxen zorgen ervoor dat gerelateerde artikelen eenzelfde structuur hebben, wat het eenvoudiger maakt om ze onderling te vergelijken.
  5. Kaarten dynamisch maken: Met een infobox kunt u een tag plaatsen, die dan gebruikt wordt bij het klikken op een plek om een dynamische kaart op Open Street Maps te openen.
  6. Nesten/Inzoomen: Infobox parameters kunnen genest worden. Een artikel over een organisatie heeft een veld "hoofdvestiging", dus dan is er een veld "gebouw" met informatie. Een soort van inzoomen, op gerelateerde eenheden die ook weer onderverdeeld kunnen zijn.
  7. Eenvoudig onderhoud: Gelijksoortige infoboxen worden ingedeeld in types. Door een type te gebruiken is er minder onderhoud, het type is gedeeld en moet onderhouden worden maar gelijke gegevens worden maar op een plek onderhouden en dat ziet er dus altijd hetzelfde uit. U hoeft u aandacht op minder sjablonen te richten.
  8. Afstemming door samenwerking: In een project worden beslissingen door een groep genomen, welke kleuren gebruiken wij voor de tabelranden, welke parameters krijgt een infobox. Mensen worden door het kunnen kiezen over de hele linie bij het project betrokken.
  9. Informatie in een blik: Voor lezers is het gebruik van een infobox gemakkelijker om gegevens sneller te vinden. Het is om de kern van het project te begrijpen of die alleen maar kerngegevens te willen opzoeken, niet nodig om het hele artikel te lezen.
  10. Toekomst: Wij hebben vast niet alle mogelijkheden nu in beeld. Het project zal dus wel slapend blijvend bestaan, wachtend op nieuwe mogelijkheden en ideeën.

Hier is een voorbeeld: w:ca:Charles Robert Darwin.