Jump to content

10 razlogov, zakaj boste tudi vi želeli naša nova infopolja

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page 10 reasons why you'll want our new infoboxes too and the translation is 100% complete.

Katalonska skupnost Wikipedije je dolgo časa posodabljala infopolja (tabele, ki jih vidite v zgornjem desnem kotu člankov) v okviru vikiprojekta, ki ga je vodil navdušen uporabnik (preberite ta intervju). Ta pobuda je dobila že velik zagon in menimo, da jo je vredno ponoviti tudi v drugih jezikovnih različicah. Vemo, da boste tudi vi želeli poseči po teh infopoljih, ko boste ugotovili, kako delujejo. Seveda bi vam lahko za vsak članek z infopoljem navedli drugačen razlog, vendar bi ta seznam desetih točk moral biti več kot dovolj:

  1. Urejajte preprosto: Minili so časi, ko je bilo treba napisati kopico kode in vnesti skrivnostne parametre samo zato, da bi v infopolje dodali podatke. Preprosto dodajte infopolje na stran in ta bo samodejno pridobila podatke iz Wikipodatkov.
  2. Posodobite vse jezike hkrati: Spremembe podatkov v Wikipodatkih se razširijo v vse jezikovne različice Wikipedije. Če na primer v Wikipodatke dodate datum smrti znane osebnosti ali posodobite seznam nagrajencev, se takoj posodobijo vse različice Wikipedije.
  3. Globalni podatki, lokalni kontekst: Če bi člankom želeli dati lokalni pridih, lahko v teh infopoljih ročno dodajate polja, ki nadomeščajo informacije iz Wikipodatkov. Ohranite vse informacije, ki ste jih imeli v starih infopoljih ... in dodajte še veliko novih.
  4. V slogu': Infopolja zagotavljajo, da imajo povezani članki podobno strukturo, zaradi česar jih je lažje primerjati.
  5. Dinamičnost na zemljevidu: Infopolja lahko označujejo kraj, tako da vas ob kliku njegove lokacije pripeljejo na dinamični zemljevid v Open Street Maps. Zdaj lahko pomagate podobno mislečim projektom.
  6. Ruske lutke: Parametri infopolj se lahko zlagajo: Članek o organizaciji ima na primer polje »sedež«, ki prikliče infopolje »Stavba« z informacijami o spomenikih. To sproži celo kaskado podatkov, ki so med seboj povezani, kar pa na prvi pogled ni vedno očitno.
  7. Preprosto vzdrževanje: Podobna infopolja so združena v skupne vrste. S tem se zmanjša potreba po vzdrževanju, saj morate razen njihove skupne in usklajene zasnove spremljati manj predlog – kakšno olajšanje!
  8. To je vendar skupni projekt: Projekt je, od barv robov tabel do parametrov v posameznem infopolju, preželo kolektivno odločanje. V projekt je vključenih veliko urejevalcev ne glede na njihovo tehnično znanje.
  9. Podatki na hitro: Občasni bralci hitreje najdejo informacije v infopolju, vse besedilo pa morajo prebrati le, če želijo o temi izvedeti več. To olajša življenje bralcem, ki iščejo le posamezno dejstvo ali podatek.
  10. Popolnoma nov svet: Vseh možnosti teh novih infopolj še nismo raziskali. So projekt, ki se nenehno spreminja, tako kot Wikipedija.

Tu je zgled: w:ca:Charles Robert Darwin.