Апстрактна Википедија/саопштење јула 2020.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Abstract Wikipedia/July 2020 announcement and the translation is 100% complete.
Ажурирања апстрактне Википедије Translate

Abstract Wikipedia via mailing list Abstract Wikipedia on IRC Wikifunctions on Telegram Wikifunctions on Mastodon Wikifunctions on Twitter Wikifunctions on Facebook Wikifunctions on YouTube Wikifunctions website Translate

Представљамо вам нови вики пројекат, Апстрактну Википедију!

Здраво свима!

Част ми је да представим Апстрактну Википедију (Abstract Wikipedia), нови пројекат који је једногласно одобрио Поверенички одбор Задужбине Викимедије [1]. Апстрактна Википедија нуди нови начин вишејезичног стварања енциклопедијског садржаја; омогућава да више уредника и више читалаца размењују више знања на више језика. Циљ је да се олакша вишејезична сарадња на нашим пројектима, побољша доживљај читаоцима на свим језицима, уведу новине у бесплатном знању и повећа одрживост нашег покрета проширивањем приступа учешћу.

После више од седам година, започињемо нови пројекат! Предложио га је Дени Врандечић у мају 2020. године после вишегодишњих припрема и истраживања.[2] Следи детаљно разрађивање плана и започињање разговора у вики заједницама. Знамо да енергија и креативност заједнице често наилазе на језичке препреке, а неке информације некада нису доступне на свим језицима из извесних разлога. Апстрактна Википедије ће наликовати на Википедију, али ће бити изграђена на снажним и језички независним концептуалним моделима Википодатака. Циљ је да волонтери створе и одржавају чланке у нашем полиглотском вики свету.

Пројекат ће омогућити добровољцима да саставе основе чланка користећи речи и ентитете са Википодатака. Будући да Википодаци користе концептуалне моделе који су универзални на свим језицима, требало би бити могуће користити и проширити ове „блокове знања” ради стварања модела за чланке који такође имају универзалну вредност. Волонтери ће помоћу кода моћи да преводе ове „апстрактне чланке” на своје језике. Ако пројекат успе, сви ће моћи да читају о било којој теми на свом матерњем језику.

Овај пројекат ће захтевати много програмерског напора и сарадње између Викимедијанаца. Како би се пројекат спровео, Дени ће се у јулу придружити Задужбини као члан особља и водиће ову иницијативу. Дени је творац Википодатака, дугогодишњи члана заједнице, бивши члана особља Викимедије Немачке и бивши повереник у Задужбини. [3] Изузетно смо узбуђени што ће Дени (с тимовима Задужбине везаним за производе, технологију и заједницу) уложити своје вештине и стручност за рад на овом пројекту.

Ово је експериментални пројекат. Свака заједница Википедије има различите потребе. Пројекат може неким заједницама понудити велике предности. Неке друге заједнице ће се вероватно мање ангажовати. Свака језичка заједница Википедије има право да бира и модерише да ли ће и на који начин користити садржај с овог пројекта.

Узбуђени смо што овај нови вики пројекат има могућност унапређења једнакости знања повећањем приступа истом. Такође нас позива да размотримо критична питања о томе како се гради знање и ко учествује у томе. Радујемо се што ћемо сарађивати са заједницама у циљу размишљања о овим важним питањима.

Пуно је посла када почнемо израду плана Апстрактне Википедије у блиској сарадњи с нашим заједницама. Позивам вас да се прикључите тако што ћете отићи на страницу пројекта и придружити се новој дописној листи.[4] Разумемо да је концепт Апстрактне Википедије амбициозан, али такође препознајемо његов потенцијал. Позивамо вас све да нам се придружите на новом, неистраженом путу!

С поштовањем,

Katherine Maher (извршна директорка Задужбине Викимедија)

Напомене и референце