Viquipèdia abstracta

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Abstract Wikipedia and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.

Projecte

Aquest projecte consta de dues parts: Viquipèdia abstracta i Viquifuncions.

L'objectiu de la Viquipèdia abstracta és que més persones comparteixin més coneixements en més idiomes. La Viquipèdia abstracta és una extensió conceptual de Wikidata.[1] A la Viquipèdia abstracta, la gent pot crear i mantenir articles de la Viquipèdia d'una manera independent de la llengua. La Viquipèdia en una llengua determinada pot traduir aquest article, que és independent de la llengua. El codi fa la traducció.

Viquifuncions és un nou projecte de Wikimedia que permet a qualsevol persona crear i mantenir codi. Això és útil de moltes formes diverses. Proporciona un catàleg de tota mena de funcions que qualsevol pot cridar, escriure, mantenir i utilitzar. També proporciona codi que tradueix l'article independent de la llengua de la Viquipèdia abstracta a l'idioma d'una Viquipèdia. Això permet que tothom pugui llegir l'article en el seu idioma. Viquifuncions utilitzarà el coneixement sobre paraules i entitats de Wikidata.

Això ens aproparà a un món on tothom pot compartir la suma de tots els coneixements.

Què és una funció?

Una "funció" és una seqüència d'instruccions de programa informàtic que fa un càlcul basat en les dades que proporcioneu. Les funcions són una forma de coneixement que pot respondre preguntes, com ara quants dies han passat entre dues dates o la distància entre dues ciutats. Les funcions més complicades poden respondre a preguntes més complicades, com ara el volum d'una forma tridimensional, la distància entre Mart i Venus en una data determinada o si dues espècies estaven vives al mateix temps. Ja utilitzem funcions en molts tipus de consultes de coneixement, com ara fer una pregunta a un motor de cerca. Les plantilles conegudes com a {{convert}} i {{age}} en anglès són també exemples de funcionalitats que ja s'usen en moltes Viquipèdies, escrites en viquitext i Lua i copiades manualment a cada wiki on es vulgui.

A Exemples de funcions primerenques es troben més exemples de funcions, i a Maquetes primerenques hi ha esbossos molt aproximats de com podria semblar la interfície.

De forma breu, una funció és un càlcul basat en les dades que aporteu i que respon una pregunta que heu plantejat en referència a elles.

Aquest nou projecte de Wikimedia crearà una biblioteca de funcions, escrita per voluntaris, per ajudar a respondre preguntes com aquestes en diferents idiomes. En crear la nostra biblioteca de funcions, podem permetre que més persones accedeixin i explorin al coneixement lliure de noves maneres.

Què és la Viquipèdia abstracta?

Una explicació visual del projecte de la Viquipèdia abstracta i de Viquifuncions

El mateix terme "Viquipèdia abstracta" fa referència a l'objectiu a llarg termini: que aquesta biblioteca de funcions permeti algun dia la creació d'articles independentment de la llengua. Una vegada que hi hagi més peces d'aquest projecte, significarà que qualsevol wiki, especialment les wikis petites i mitjans, podran augmentar dràsticament el nombre d'articles disponibles en el seu idioma. També significa que els editors poden compartir coneixements de la seva cultura i contextos amb un públic més ampli i global.

La nova wiki de funcions, Viquifuncions, desenvoluparà la infraestructura de codificació per fer possible aquesta visió. La part de la Viquipèdia abstracta del projecte començarà aproximadament el 2022.

En altres paraules: podrem combinar les funcions de la nova wiki, amb les dades i la informació lingüística de Wikidata, per generar frases en llenguatge natural en qualsevol dels idiomes compatibles. Aquestes frases poden ser utilitzades per qualsevol Viquipèdia (o en qualsevol altre lloc).

Cronologia

Participa-hi

La Viquipèdia abstracta mitjançant llista de correu La Viquipèdia abstracta a l’IRC Wikifunctions a Telegram Wikifunctions on Mastodon Wikifunctions a Twitter Wikifunctions a Facebook Wikifunctions a YouTube Lloc web de Wikifunctions Translate

Context

Un article al Signpost proporciona una introducció més detallada a la idea. El material següent (documents de recerca, vídeos de xerrades, programari prototip) ofereix molts detalls. També hi ha disponible un esborrany detallat del pla per al desenvolupament de la Viquipèdia abstracta.

Vegeu la pàgina Proposta històrica per a la llarga llista de debats, articles, vídeos i propostes comparables relacionades.

Originalment, el projecte tenia el nom en codi Wikilambda, derivat de càlcul lambda. Encara es fa referència al nom a l'Extensió:WikiLambda i conté una lletra lambda.

Els aspectes més destacats inclouen:

Més informació

Pla del projecte

  1. Resum: visió general del pla del projecte
  2. Nom: discussió sobre el nom del projecte
  3. Objectius: què estem intentant aconseguir? Objectius primaris i secundaris
  4. Organització: com es configuraria l'equip de desenvolupament
  5. Requisits: condicions generals que ha de complir el projecte
  6. Arquitectura: una visió general de com funcionarien junts els components del projecte
  7. Components: components de programari individuals que el projecte ha de lliurar
  8. Tasques: tasques individuals que han de fer els projectes
(versió d’una sola pàgina)

Referències

  1. Els nous components (llistats al pla de desenvolupament de la Viquipèdia abstracta) inclouen extensions a Wikidata, la integració de les quals (en el segon any del projecte) requereix l'acord de la comunitat de Wikidata abans d'emmagatzemar-hi el "contingut abstracte" o en un altre wiki (com ara el nou wiki Viquifuncions desenvolupat a la primera part del projecte, o un altre wiki multilingüe).