Jump to content

Revizuirea activității administrative

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Admin activity review and the translation is 97% complete.
Shortcut :
AAR

Într-o discuție aprinsă privind comentariile din aprilie-iunie 2013 a fost decis să fie deschis, pentru administratori și alți utilizatori „funcții mari” un maximum timp de inactivitate fără examinarea din partea comunității timp de „doi ani”.

Justificare

O revizualizare făcută de stewarzi pentru activitatea birocraților și administratorilor pentru toate wiki-urile (atât pentru editare cât și pentru acțiuni administrative) a arătat că există un număr semnificant de birocrați și administratori:

 • Care nu au folosit permisiunile niciodată,
 • Care poate le-au folosit în trecut, însă nu mai sunt activi pe wiki unde au permisiuni.

Politică

 1. Timpul maximum de inactivitate fără o revizualizare de către comunitate pentru

deținătorii de drepturi administrative ar trebui să fie de „doi ani”

Pentru claritate, cei cu „drepturi administrative avansate” sunt:
 • Inactivitatea pentru cazul acesta este zero editări și zero acțiuni administrative pe wiki unde sunt atribuite permisiunile
 • Un audit regular de activitate a unui utilizator cu „permisiuni administrative avansate” va fi făcut de către stewarzi
  Un audit va fi ori un proces anual ori un proces semi-anual, acesta fiind determinat de încărcarea stewarzilor curenți.
  Toate wiki-urile publice vor fi examinate prin proceduri de verificare de stewarzi. Însă, nu va fi operată nici notificare înștiințătosre și nici acțiuni prin destituiri incluzând:
  • Wikipedii care au o Comisie de arbitraj activă, (e.x. Wikipedia în engleză), ca acele proiecte pot decide cu privire la eliminarea lor din motive de inactivitate;
  • wiki-uri cu procese de revizuire active în prezent, cum ar fi Wikimedia Commons
  • wiki-uri speciale desemnate de Fundația Wikimedia, inclusiv wiki-uri private, wiki-uri acvatice și wiki-uri operate de capitolele Wikimedia.
 • Procedura de contactare a inactivilor deținători de permisiuni administrative avansate, privind răspunsul de la acești utilizatori cu permisiuni pe Wikipediile respective, și procedura de destituire, după cum urmează:
  Pe Wikipediile unde nu există un proces de revizualizare a activității „deținătorilor de permisiuni avansate”, sau stewarzi sau delegații, vor proceda la:
  1. notificați acești deținători de permisiuni avansate care au întrecut timpul maximum de inactivitate. Notificarea va fi așa (notă despre inactivitate) și va fi trimis drept un mesaj pe pagina de discuție a unui utilizator pe un proiect wiki unde ei dețin drepturile lor respective.
  2. Utilizatorii notificați ar trebui apoi să trimită informații comunității locale despre notificarea inactivității maxime pe care au primit-o de la stewarzi pentru a discuta problema. În cazul în care comunitatea decide apoi să administreze pe cont propriu acești deținători de drepturi administrative inactive, ar trebui să contacteze stewarzii către panoul de notificare al stewarzilor, în cazul în care utilizatorul trimis ar putea oferi dovezi administratorilor despre decizia comunității locale.
  3. În cazul în care administratorii nu primesc un răspuns adecvat după cum sa menționat mai sus după aproximativ o lună, aceștia vor evalua răspunsurile și vor decide dacă vor trimite deciziile de management înapoi comunităților locale pentru comentarii și revizuire sau pentru eliminarea drepturilor administrative avansate de la utilizatorul inactiv. Scopul acestui proces este, în cele din urmă, de a lăsa fiecare decizie comunităților locale, dacă există, care vor fi susținute și susținute de stewarzi.
 • Nota bene

  1. Unele comunități WMF au deja procesele de revizuire a titularilor de drepturi administrative avansate. Exemple de astfel de procese utilizate în prezent sunt:
   • niveluri minime de activitate după numărul de editări sau acțiuni administrative;
   • maximă inactivitate în funcție de perioada de timp;
   • un proces de rechemare;
   • un proces de confirmare.
  2. Cele mai multe Wikipedii care au procesul de revizualizare folosesc un proces care revizualizează activitatea pentru ultimele 12 luni
  3. Politică nu trece peste lucruri existente pentru revizualizare prin comunitate, nici nu trece peste sistemul restrictiv care este folosit de comunitate. De exemplu stewards sunt în curent confirmați în fiecare an de Fundația Wikimedia pe când; checkusers și oversighters au un standard mai mare cu inactivitatea