Jump to content

Jawatankuasa Gabungan

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Affiliations Committee and the translation is 100% complete.
Shortcuts:
AffCom,
AC

Jawatankuasa Gabungan menasihati dan membuat cadangan mengenai pengiktirafan dan kewujudan gabungan pergerakan Wikipedia.

Kenalan:
AffCom(_AT_)lists.wikimedia.org
Twitter @WikimediaAffCom
Facebook @WikimediaAffCom


AffCom group photo at Wikimedia Summit 2024 in Berlin, Germany

Jawatankuasa Gabungan (sebelumnya dikenali sebagai Jawatankuasa Piagam, secara tidak formal AffCom) merupakan jawatankuasa komuniti Wikimedia yang diamanahkan bagi menasihati Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Wikimedia bagi kelulusan pergerakan berkait baru: chapter kebangsaan atau negeri, organisasi tematik dan kumpulan pengguna.

Jawatankuasa telah ditubuhkan pada 15 Januari 2006, melalui resolusi oleh Badan Amanah, bersama beberapa komiti Wikimedia yang lain. Mandat asalnya termasuk penyelarasan pembangunan piagam Wikimedia—yang pada masa itu berada di peringkat awal organisasi, serta memudahkan komunikasi dikalangan chapter dan diantara chapter dan Yayasan Wikimedia.

Pada tahun 2012, berikutan perbincangan masyarakat dan resolusi Lembaga Pemegang Amanah yang terhasil, skop Jawatankuasa telah diperluaskan bagi merangkumi organisasi tematik dan kumpulan pengguna. Selaras dengan ketetapan itu, Jawatankuasa menggubal piagamnya yang telah diluluskan secara rasmi oleh Lembaga pada bulan Ogos, memuktamadkan peralihan ke Jawatankuasa Gabungan.Proses Jawatankuasa Gabungan (Pembentangan PDF pada 2012).

Jawatankuasa Gabungan membuat cadangan kepada Lembaga Pemegang Amanah mengenai pengiktirafan, kelulusan dan kewujudan pergerakan sekutu Wikimedia, dan bagi membantu penubuhan gabungan pergerakan pertubuhan tersebut. Dalam erti kata lain, Jawatankuasa membantu Wikimedians di seluruh dunia bagi menganjurkan diri membentuk chapter, organisasi tematik and kumpulan pengguna, dan bagi mendapat pengiktirafan rasmi daripada Yayasan Wikimedia.

Kami mampu membimbing anda melalui proses mengasaskan organisasi anda dengan membantu anda bagi menyediakan undang-undang kecil, menjawab soalan mengenai apa yang dijangka oleh Yayasan dari sekutu, menyediakan bantuan dan nasihat bagi penyelesaian biasa isu-isu teknikal, tanda perniagaan, pentadbiran dan pembangunan masyarakat, dan-jika sesuai-dengan meluluskan sokongan kewangan yang terhad bagi memulakan aktiviti anda (seperti bagi meliputi kos pendaftaran dan pelancaran awal projek).

Jika anda berminat untuk berhubung dengan usaha tempatan di kawasan anda, sila hubungi kami dengan menggunakan mana-mana kaedah disenaraikan di bawah, dan kami gembira untuk menghubungkan anda dengan pihat yang betul.


"Untuk maklumat lanjut, lihat Affiliations Committee/Members. "

The Affiliates Committee comprises volunteers selected for their enthusiasm and their skills in community organising, cross-cultural communication, reviewing bylaws, and providing governance advice for emerging organisations. There are currently 11 (eleven) voting members with terms of three years each.

Voting members of the Committee are helped by non-voting advisors. Advisors provide the Committee with on-the-ground experience, language skills, and governance advice, and are able to take part in discussions at subcommittee meetings.

Certain Wikimedia Foundation staff members support the Committee in its operations and help the Committee to function effectively. They are actively present on the Affiliations Committee's non-public mailing list and internal wiki, and may provide advice to the Committee based on their knowledge and expertise. They are not voting Committee members.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees appoint liaisons to the Committee to facilitate communication and coordination between the Committee and the Board. The liaisons shall be the Committee's primary point of contact with the Board, and shall serve to update the Board on the Committee's activities and update the Committee on relevant Board activities. They may request information related to the Committee's operations as necessary to carry out their role. They are not voting Committee members.

If you'd like to be a voting member of the Committee, please leave a note on the talk page, and you'll be notified when seats become available. The last elections took place at the end of 2023, with new members joining the Committee in January 2024. The next selection is scheduled for the end of 2024, with new members joining the Committee in January 2025.

Voting members

Photo Name Languages Location (time zone) Term ends Role
1 Jeffrey Keefer en-N, fr-2 United States, North America (UTC-4/UTC-5) 28 Februari 2027 kerusi
2 Mehman Ibragimov ka-N, ru-N, tr-N, az-N, en-3 Georgia, Eastern Europe (UTC+4) 28 Februari 2027 Setiausaha; Naib Pengerusi
3 Suyash Dwivedi hi-N, en-3, sa-2 India, South Asia (UTC+05:30) 28 Februari 2027 Bendahari; Naib Pengerusi
4 Maor Malul es, en-5, lad-4, pt-4, de-3, he-3, ca-3, af-2, guc-2, tr-2 Israel, Western Asia (UTC+2) 31 Disember 2024
5 Aleksey Chalabyan hy-N, ru-N, en-3 Armenia, Eastern Europe (UTC+4) 31 Disember 2024
6 Maciej Artur Nadzikiewicz pl-N, en-4, de-2 Poland/Belgium, Central Europe (UTC+1) 28 Februari 2027
7 Harriet Henry Bayel Ghana, West Africa (UTC) 28 Februari 2027
8 Agus Damanik Indonesia, Southeast Asia (UTC+7) 28 Februari 2027
9 Mari Avetisyan hy-N, en-3, tr-3, ru-3, Armenia, Eastern Europe (UTC+4) 28 Februari 2027


Non-voting advisors

Advisor Languages Location (time zone) Term end Notes
HakanIST tr-N, en-3 Turkey, Eastern Europe (UTC+3) 28 Februari 2025
Aaryaa Joshi en-N, mr-N, hi-N India, South Asia (UTC+5.30) 28 Februari 2025
Buszmail Philippines, Southeast Asia (UTC+8) 28 Februari 2025
Delphine Ménard fr-N, en-5, de-3, es-3, it-2 France, Europe (UTC+1) 28 Februari 2025
RebeccaRwanda Rwanda, Central Africa (UTC+2) 28 Februari 2025
Lucas Teles pt-N, en-3, es-2 Brazil, South America (UTC-2) 28 Februari 2025

Board liaisons

Liaison Languages Location (time zone) Term end Notes
Mike Peel en-N, es-2, pt-1, fr-1 Europe (UTC+1)
Nataliia Tymkiv
Lorenzo Losa

Support staff

Photo Name Languages Location (time zone) Role
1 Dumisani Ndubane ts-N, en-4 South Africa (UTC+2)
2 Manavpreet Kaur pa-N, en-4, hi-3, fr-2 Punjab, India, Asia (UTC+5:30)
3 Nahid Sultan bn-N, en-3, bpy-1.05, hif-1, as-1 Bangladesh, South Asia (UTC +6) Trust & Safety
4 Charles Roslof en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Legal
5 Stephen LaPorte en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Legal  • Cara yang terbaik bagi menghubungi Jawatankuasa adalah dengan menulis e-mel kepada affcom(_AT_)lists.wikimedia.org; sila ambil perhatian bahawa Jawatankuasa mungkin kadang-kadang lambat membalas e-mel, jadi jika anda tidak menerima jawapan kepada mesej anda dalam masa yang munasabah, sila hantar peringatan pada kami.
  • Anda boleh mengikuti atau tweet Jawatankuasa di Twitter: @WikimediaAffCom
  • Anda boleh mengikuti atau tulis Jawatankuasa di Facebook: @WikimediaAffCom
  • Anda juga boleh menghubungi ahli-ahli Jawatankuasa secara individu dengan menklik pada nama pengguna mereka pada dalam garis masa di atas; berasa bebas untuk menggunakan laman perbincangan dan e-mel untuk apa-apa soalan yang berkaitan dengan chapter, organisasi thematik atau kumpulan pengguna.
  • Anda juga boleh mengaturkan panggilan telefon (melalui Skype atau Google Hangout) dengan ahli-ahli Jawatankuasa.