Jump to content

Amical Wikimedia/gener 2018

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Report Mensual
gener 2018
+ reports

Benvinguts al report d'Amical Wikimedia de gener de 2018. Aquest és el primer mes del darrer any del pla estratègic 2014-2018. Durant aquest any hem incorporat un nou sistema de documentació basat en els apartats de comunitat, educació, cultura, continguts, comunicació i hem fet un track específic per la Hackató que farem al maig de 2018 a la Universitat Autònoma de Barcelona. És l'esdeveniment més gran que hem organitzat mai i hi estem treballant amb molta il·lusió. Com a novetat, també incorporem, a petició de la Fundació Wikimedia, un nou indicador NYCS-bull-trans-Rper totes aquelles activitats o projectes que siguin repetides, un dels evaluadors de qualitat d'Amical segons el nostre pla de 2018. En canvi, farem servir Nou! per a aquells projectes, actes o concursos que siguin nous.

Comunitat

[edit]
Comunitat

Projectes gestionats per voluntaris d'Amical

[edit]

Tallers, seguiment i formació interna

[edit]
Nota: Algunes reunions de seguiment en el món real no es mencionen en aquest report per mantenir la privacitat de les lower voices.
  • 20 de gener: Taller de talleristes a València. Vam organitzar un taller per millorar la qualitat dels tallers, orientat específicament a aquells talleristes que ja han fet algun taller d'edició wiki però que tenen dubtes particulars. Al novembre vam organitzar un a Barcelona i al gener a València. ÀlexHinojo i Barcelona.

Reunions

[edit]
  • 5 de gener- Reunió amb usuària Neus López - ÀlexHinojo
  • 12 de gener - Reunió de seguiment - Barcelona i ÀlexHinojo

Educació

[edit]
Educació

Gener és un mes de continuïtat dins el curs escolar, com reflecteixen els nostres cursos en marxa. Intentem que siguin de temes variats per cobrir escletxes temàtiques

Projectes en curs

[edit]

Tallers i esdeveniments

[edit]

Reunions

[edit]
  • 10 de gener - Reunió de seguiment amb UAB - Àlex Hinojo
  • 25 de gener - Reunió de seguiment amb UAB - Àlex Hinojo
  • 26 de gener - Reunió amb l'organització de mestres Rosa Sensat - Àlex Hinojo

Publicacions científiques

[edit]

Cultura (GLAM)

[edit]
Cultura (GLAM)

#1lib1ref

[edit]
Cartell promocional de campanya #1lib1ref

Aquest mes de gener hem celebrat una nova edició del concurs #1lib1ref a nivell mundial. Va tenir lloc entre el 15 de gener i el 3 de febrer de 2018, on bibliotecaris d'arreu del món fan servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del 17è aniversari del naixement de la Viquipèdia. Aquí podeu fer seguiment dels resultats d'enguany

Projectes en curs

[edit]

Esdeveniments i concursos

[edit]

Reunions

[edit]
  • 3 de gener: Reunió amb Joan Subirats de l'ICUB. - ÀlexHinojo
  • Reunió amb el CECBLL - Pau Colominas
  • 26 de gener - Reunió amb l'organització "Els Amics dels clàssics" - Àlex Hinojo

Continguts

[edit]
Continguts

Nova edició de PESCAR... sobre el mediterrani! Durant tot el 2017 hem dut a terme el concurs PESCAR on hem intentat fer articles relacionats amb la Política, l’Economia, la Societat, la Cultura, l’Art i la Religió per cobrir mancances temàtiques de diferents regions i èpoques. Hem organitzat el concurs per mesos, de manera que cada trenta dies canviàvem el focus, avançant per la història des dels inicis de l’escriptura fins a l’actualitat. S’han complert els objectius principals del projecte. D’una banda, s’ha pogut mantenir un concurs de llarga durada, el primer d’aquest abast a la Viquipèdia en català, i amb una participació notable: 50 usuaris han completat la llista proposada, de 432 articles, i han afegit gairebé 300 entrades extres relacionades amb cada període. La varietat de temes suggerit ha permès incrementar la diversitat geogràfica i històrica dels articles en català, un dels eixos claus del programa d’activitats d’Amical Wikimedia. Així s’ha incidit en aspectes de zones allunyades i en segles amb poca presència prèvia, alhora que es creaven articles genèrics que es podran desenvolupar a partir dels enllaços vermells que contenen. Es va plantejar que hi hagués diversos guanyadors, alguns per eix temàtic i altres per època històrica. Aquí podeu veure la llista amb els guanyadors. Hi ha hagut, però, alguns aspectes millorables, com ara un reglament poc precís en l’inici dels punts, que permetia que diversos usuaris tinguessin conflictes d’edició. Igualment, algunes traduccions han de ser revisades per garantir la qualitat lingüística. Un altre repte afegit era la font de les traduccions, amb massa freqüència l’anglesa o l’espanyola, per sobre d’altres versions o de collita pròpia. També es podrien haver establert mecanismes per incrementar la col·laboració dins del mateix article. El balanç és força positiu perquè ha permès la creació de temes que d’altra forma no tindríem. L’alt seguiment ha portat a plantejar una segona edició per a l’any vinent, aquest cop centrada en el Mediterrani, amb els mateixos temes suggerits per l’acrònim.

També destaca la creació d'un nou viquiprojecte sobre les terres de l'Ebre, un spin-off d'un projecte iniciat pels bibliotecaris de la UAB.

El Kitsch també és cultura!

Concursos d'edició

[edit]
  • NYCS-bull-trans-R PESCAR
  • Nou! Viquiprojecte:Terres de l'Ebre
  • Nou! Viquiprojecte:Kitsch El 1935 Norbert Elias va publicar l'Estil kitsch i l'Edat del kitsch, on va dir que el Kitsch no és definible per qualsevol norma estètica atemporal, sent una categoria estètica falsa d'una societat que ha perdut la confiança en el seu propi estil. Per aquest motiu, si vosaltres penseu que una cosa, persona, obra o projecte és kitsch, hi té cabuda en aquest concurs. Posem alguns exemples la comunitat de viquipedistes ha considerat pertinents,

Viquimaratons

[edit]

Reunions

[edit]

Comunicació i discurs

[edit]
Comunicació i discurs

Trobades, xerrades i reunions

[edit]
  • 31 de gener: Seminari sobre Viquipèdia i coneixement Obert en jornada professorat UAB - ÀlexHinojo

Cobertura de mitjans

[edit]

Wikimedia Hackathon

[edit]
Wikimedia Hackathon 2018
Logo del projecte ORES

La idea de realitzar la Wikimedia Hackaton a Barcelona té a veure amb la voluntat de promoure i fer crèixer la comunitat tècnica entre els viquipedistes catalanoparlants. Volem relacionar-ho amb la comunitat educativa, amb el sector cultural i amb la resta de membres de la nostra comunitat. És per això que durant tot el 2018 hi haurà més activitat tècnica dins del nostre grup. A petició de diversos membres de la comunitat i com a resultat de la Viquitrobada 2017, el gener de 2018 vam començar el repte ORES, per tal d'implementar a la Viquipèdia en català aquest sistema de revisió assistida d'articles wikimedia. La idea era fomentar la revisió dels paquets pendents necessaris per poder implementar l'eina. Una de les preocupacions més importants dels projectes oberts Wikimedia és la revisió de contribucions potencialment perjudicials ("edicions"). També cal identificar els contribuents de bona fe (que poden causar danys involuntaris) i oferir-los suport. ORES és una eina que fa servir l'aprenentatge automàtic amb l'objectiu de facilitar les tasques de revisió d'articles que els voluntaris fan amb la llista de canvis recents. Quan una Viquipèdia té ORES instal·lat, el sistema de canvis recents presenta informació extra, marcant aquelles edicions que són potencialment vandalismes, per exemple. D'aquesta manera, els voluntaris que revisen les modificacions recents a Viquipèdia, poden fer la seva feina més fàcilment. Per poder habilitar ORES, la comunitat d'editors ha d'ensenyar al sistema, etiquetant edicions ja fetes, tot indicant si són correccions ortogràfiques, gramaticals, actualitzacions de continguts o -donat el cas- vandalisme. Necessitem tenir un "paquet bàsic" d'edicions etiquetades, per tal que el sistema pugui continuar aprenent tot sol.

Projectes

[edit]

Reunions

[edit]
  • Reunió Àlex, Barcelona i Toniher per planejar programa Prehackató Olot.

Global Metrics

[edit]
Note: These metrics only report events or projects which took place or ended during this month. Longer term projects like Educational or Wikipedian in Residence are reported on our semester report or the month where the project finishes.
Program Event/project/task #Active Editors #New editors # People involved Media Used #Articles improved #Bytes Other Comments
1 - COMMUNITY TEACH THE TEACHERS 20 25 N/A N/A N/A Train the trainers workshop
1 - COMMUNITY Follow ups 5 0 N/A N/A N/A Follow up meetings with volunteers
2 - EDU New feminism eduwiki workshops 80 70 85 40 90 N/A
2 - EDU workshops for teachers 50 15 60 20 20 N/A
3 - CULTURE Wikipedia weekly workshops at Ateneu Barcelonès 15 10 20 200 250 N/A
3 - CULTURE #1lib1ref 2018 campaign 300 80 350 23 2.556 N/A
4 - CONTENT Viquiprojecte:Kitsch 4 0 5 18 21 N/A
4 - CONTENT Viquiprojecte:Ribera d'Ebre 5 1 N/A N/A N/A N/A
4 - CONTENT Viquipèdia:Viquimarató punt volat 2018 2 0 N/A N/A N/A N/A
5 - COMMS Wikipedia and Open Knowledge seminar 1 0 150 5 5 N/A conference to university teachers and librarians
6 - WMHACK Viquiprojecte:Viquirepte/ORES 40 0 45 0 8604 N/A Campaing for implementing ORES machine on cawiki
Total (estimated) 522 186 740 306 11.546 N/A