Jump to content

Pengumuman Universal Language Selector

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Announcement Universal Language Selector and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.
Ikon ULS di ruang pautan antara bahasa

Universal Language Selector (ULS) membolehkan tetapan fungsi bahasa dalam antaramuka, fon dan kaedah input (keyboard mappings). ULS mengabungkan ciri-ciri imbuhan Mediawiki seperti Narayam dan WebFonts. Mulai 11 Jun 2013, fungsi ULS akan dilaksanakan dalam 5 fasa untuk semua wiki Wikimedia.

It is now active on over 150 Wikimedia wikis, including English language Wikipedia and Wikimedia Commons.

Dalam 5 minggu berikutanya, ULS akan dilaksanakan dalam Wikipedia size 11-29 (fasa 2), semua projek yang tiada versi bahasa (fasa 3), Wikipedia Bahasa Inggeris (fasa 4) dan wiki-wiki lain (fasa 5).

Di mana untuk mencari Universal Language Selector

Ikon ULS di toolbar persendirian

ULS akan dipaparkan melalui dua cara: dalam sidebar wiki versi bahasa seperti Wikipedia atau dalam toolbar persendirian pada bahagian atas wiki bukan versi bahasa seperti Wikimedia Commons dan Meta-Wiki. Berdasarkan lokasi geografik pengguna, tetapan asal bahasa akan dikemukakan. Pengguna boleh mengubah input atau fon yang ingin digunakan. Pengguna yang log masuk juga boleh mengubah pilihan bahasa untuk paparkan menu MediaWiki.

Sila lihat Penerangan ciri-ciri Universal Language Selector atau soalan-soalan yang sering ditanya untuk maklumat lebih lanjut.