Adresează o întrebare/Întrebări frecvente

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ask a question/FAQ and the translation is 100% complete.

Afaceri

Unde pot afla mai multe despre publicitate pe proiectele Fundației Wikimedia?

Fundația Wikimedia nu acceptă reclame.

Fundația Wikimedia nu este împotriva lumii publicității online sau împotriva altor organizații care găzduiesc reclame, dar nu crede că publicitatea aparține unui proiect dedicat educației, în special unul care este condus de valorile în concordanță cu o enciclopedie echilibrată și neutră. Comunitatea globală de voluntari a simțit întotdeauna că publicitatea ar avea un efect major asupra capacității noastre de a rămâne neutre și că în cele din urmă reclamele ar slăbi încrederea generală a cititorilor în articolele pe care le citesc. Chiar dacă agenții de publicitate nu ne exercită nicio presiune pentru a înclina articolele în favoarea lor, cititorii se pot teme că exercită o influență, conștient sau altfel.

În plus, Fundația are opinii puternice despre confidențialitatea cititorilor. Modelele actuale de publicitate web sunt incompatibile cu acestea, în special publicitatea contextuală, care citește conținutul pe care îl vizualizați. De asemenea, Fundația consideră că este intruziv să livreze reclame cititorilor în funcție de geografia lor.

Dacă doriți să citiți mai multe despre istoria discuțiilor despre reclamele Wikipedia - inclusiv avantajele și dezavantajele - comunitatea de voluntari a scris o pagină despre aceasta aici.

Cum pot solicita sprijin Wikimedia pentru organizația mea de caritate?

După cum probabil știți deja, Fundația Wikimedia este o organizație caritabilă nonprofit cu un scop foarte specific, care este să dezvolte și să mențină suita noastră de resurse educaționale online cu conținut deschis în toate limbile lumii, care să fie distribuite gratuit către publicul. Deoarece suntem o organizație nonprofit înființată în Florida, Statele Unite ale Americii, legile locale și naționale ne interzic să ne folosim fondurile pentru orice altceva decât în acest scop.

Dacă solicitarea dvs. „este” legată de mission, vă recomandăm să consultați pagina „Start” Grants pentru mai multe informații despre solicitarea asistenței.

Cum pot propune un nou proiect sau un nou mod de a face lucrurile pe un proiect existent?

Apreciem că petreceți timp gândindu-vă la modalități de îmbunătățire a Wikimedia.

Deoarece Fundația Wikimedia nu creează sau nu organizează conținutul de pe Wikipedia sau de pe alte site-uri pe care le gestionăm – această activitate este realizată de o comunitate vastă de voluntari – nu putem implementa majoritatea sugestiilor direct prin cererea de e-mail. Modificările aduse proiectelor existente, cum ar fi Wikipedia, și aprobarea noilor proiecte (cum ar fi noi limbi pentru proiectele existente „sau” concepte complet noi pentru site-uri) provin de la această comunitate de voluntari.

Dacă doriți să propuneți un proiect complet nou, vă rugăm să vizitați Propuneri de proiecte. Dacă doriți să ne propuneți să creăm o nouă versiune lingvistică a unui proiect existent, vă rugăm să vizitați pagina „Solicitări pentru limbi noi” a lui Meta. Dacă ceea ce ați dori să propuneți este o funcție nouă pentru unul dintre proiectele noastre existente, vă rugăm să împărtășiți gândurile dvs. cu voluntarii de la acel proiect. Există forumuri comunitare pentru idei și sugestii. Cele mai multe dintre proiectele noastre au un link în partea dreaptă către punctele de discuție ale comunității, uneori având titluri precum „pompa satului” sau „cafenea” sau „pub pentru călători”. De exemplu, Wikipedia în engleză discută idei și propuneri aici.

Așa cum paginile de articole pot fi editate de oricine, la fel și aceste pagini de discuții. Dacă nu sunteți deja familiarizat cu modul în care să editați paginile noastre, Ghidul MediaWiki despre editare poate fi util. Dacă aveți nevoie de asistență suplimentară, fie la editare, fie la găsirea unei case potrivite pentru discuția dvs., comunitatea menține o echipă de răspuns e-mail de voluntari care ar trebui să poată ajuta. Aceștia pot fi contactați la info@wikimedia.org. Asigurați-vă că le spuneți în mod specific ce proiect și în ce limbă lucrați; dacă vă simțiți mai confortabil să corespondați în alte limbi decât engleza, în multe cazuri ei pot comunica cu dvs. în limba maternă.

Sperăm că astfel comunitatea va fi receptivă la ideea ta.

Dacă aveți o propunere de afaceri care „nu” este un proiect nou, o versiune lingvistică nouă a unui proiect existent sau o modificare a practicilor pentru un proiect existent, vă rugăm să contactați business@wikimedia.org.

Pot folosi siglele sau marca dvs. comercială?

Pentru a afla mai multe despre utilizarea mărcilor comerciale Wikimedia, inclusiv dacă utilizarea dorită este permisă, vă rugăm să consultați Politica privind mărcile comerciale.

Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la trademarks@wikimedia.org dacă nu sunteți sigur dacă utilizarea dvs. este în conformitate cu politica respectivă sau cu legile locale privind mărcile comerciale.

Pot folosi software-ul dvs. pe propriul meu site?

Vă salutăm și vă încurajăm să faceți acest lucru! MediaWiki este un software bazat pe server gratuit care este licențiat sub GNU General Public License (GPL). MediaWiki este un software extrem de puternic, scalabil și o implementare wiki bogată în funcții, care utilizează PHP pentru a procesa și afișa datele stocate într-o bază de date, cum ar fi MySQL.

Pagina de pornire MediaWiki ar trebui să aibă toate informațiile de care aveți nevoie pentru a instala și utiliza software-ul în propriile scopuri. În timp ce Fundația Wikimedia încurajează oamenii să folosească software-ul în propriile lor scopuri, nu putem oferi instruire în utilizarea software-ului sau nu putem răspunde la întrebări despre acesta, dar comunitatea de voluntari este adesea capabilă să ajute. Dacă nu puteți găsi răspunsul pe care îl căutați despre utilizarea software-ului MediaWiki pe pagina de ajutor de pe site, există un birou de asistență unde puteți adresa întrebări specifice de utilizare la Birou de asistență. De asemenea, puteți obține asistență prin IRC sau prin e-mail la căile enumerate la Pagina „Comunicare”.

Pot reutiliza textul sau imaginile de pe site-urile dvs.?

Notă: dacă sunteți interesat să găzduiți o oglindă (mirror) sau să descărcați conținut considerabil din unul sau mai multe dintre proiectele noastre, consultați „Pot să vă oglindesc (mirror) sau să vă copiez site-urile?

Fundația Wikimedia nu deține drepturi de autor pentru majoritatea conținutului de pe Wikipedia. Acest material este, în general, deținut de voluntarii care creează conținut pe site și care îl licențiază în mod liberal, astfel încât să poată fi folosit pe site-urile noastre și în altă parte. În principiu, majoritatea textului de pe site-urile noastre este supus Licenței Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-By-SA) și poate fi folosit gratuit în orice scop. Nu este necesară o permisiune specifică de utilizare, atâta timp cât sunt respectate condițiile de licență. Unele texte sunt, de asemenea, disponibile sub Licența GNU Free Documentation License (GFDL).

Imaginile sunt identificate ca fiind supuse oricăreia dintre mai multe licențe. Prin urmare, dacă doriți să utilizați o imagine, este recomandabil să verificați pagina de informații despre imagine pentru informații despre sursă și/sau despre licență. Făcând clic pe imagine, veți ajunge la pagina cu informații despre imagine. Majoritatea imaginilor sunt folosite gratuit atâta timp cât acordați creditele corespunzătoare și respectați termenii licenței indicați pe pagina de descriere a imaginii.

Pentru mai multe informații, consultați Termenii noștri de utilizare -- Licențierea conținutului, secțiunea 7(g). Există o altă pagină pe site-urile noastre web care poate fi și a noastră. Deși este scris de voluntarii care creează și organizează conținut pe site-urile noastre, Commons:Reutilizarea conținutului în afara Wikimedia poate oferi mai multe informații legate în mod specific de media.

Vă rugăm să rețineți: nici Fundația Wikimedia și nici contributorii de conținut pe site-urile Wikimedia nu sunt în măsură să ofere consiliere juridică. Ne-am dori să vă putem oferi feedback specific cu privire la conținutul pe care doriți să-l utilizați, dar – cu excepția cazului în care este unul dintre logo-urile noastre sau conținut rar generat de personalul nostru – nu putem. Este responsabilitatea dvs., dacă intenționați să reutilizați conținutul de pe site-urile Wikimedia, să determinați modul în care licențele conținutului pe care îl găzduim se aplică utilizărilor dorite. Dacă aveți îndoieli, vă recomandăm să contactați un avocat autorizat să profeseze în jurisdicția dvs., care este familiarizat cu legea proprietății intelectuale.

Pot oglindi (mirror) sau copia site-urile dvs.?

Notă: dacă sunteți interesat să utilizați doar o cantitate mică de conținut din unul sau mai multe dintre proiectele noastre, consultați „Pot reutiliza text sau imagini de pe site-urile dvs.?” în schimb.

Deoarece partajarea informațiilor este o parte cheie a misiunii noastre, salutăm și încercăm să facilităm răspândirea conținutului nostru. Desigur, sunteți binevenit să vă conectați la site-ul nostru web în sensul tradițional în care vă informați cititorii despre existența acestuia și le oferiți opțiunea de a vizita site-ul nostru pentru informații suplimentare. Cu toate acestea, nu acceptăm oglindirea în direct (încărcare de la distanță sau hotlinking) a site-urilor noastre web. Având în vedere situația noastră unică privind drepturile de autor, este de fapt mai bine pentru dvs. să găzduiți un dump text al versiunilor anterioare sau copii găzduite local ale articolelor noastre (consultați această secțiune). Pentru imagini descărcabile ale bazei de date de articole Wikipedia, consultați pagina de descărcare a bazei de date. S-ar putea să fiți interesat și de API-ul Mediawiki.

Vă rugăm să rețineți: nici Fundația Wikimedia și nici contributorii de conținut pe site-urile Wikimedia nu sunt în măsură să ofere consiliere juridică. Ne-am dori să vă putem oferi feedback specific cu privire la conținutul pe care doriți să-l utilizați, dar – cu excepția cazului în care este unul dintre logo-urile noastre sau conținut rar generat de personalul nostru – nu putem. Este responsabilitatea dvs., dacă intenționați să reutilizați conținutul de pe site-urile Wikimedia, să determinați modul în care licențele conținutului pe care îl găzduim se aplică utilizărilor dorite. Dacă aveți îndoieli, vă recomandăm să contactați un avocat autorizat să profeseze în jurisdicția dvs., care este familiarizat cu legea proprietății intelectuale.


Fundația Wikimedia

Cum pot să îmi dau seama dacă un „wiki” sau un alt site web vă aparține?

Deoarece „wiki” este un termen generic care poate fi folosit de oricine, uneori există confuzie cu privire la site-urile web găzduite de Fundația Wikimedia. Dincolo de aceasta, alte site-uri pot folosi software-ul MediaWiki—care este gratuit și deschis pentru oricine—și, prin urmare, arată similar proiectelor noastre. Singurele proiecte care fac parte din Fundația Wikimedia sunt cele enumerate pe pagina „Proiectele noastre”.

Dacă încercați să identificați cine deține un site web care „nu” ne aparține, poate fi necesar să căutați un link pe site care să indice că este „Despre” site sau să utilizați un instrument WHOIS.

Dacă vă întâlniți cu un site web care folosește mărcile Fundației Wikimedia sau indică că este găzduit de Fundația Wikimedia, dar care „nu” este pe listă, am aprecia să ne anunțați la answers@wikimedia.org.

Cum pot afla mai multe despre oportunitățile de angajare la Wikimedia Foundation?

Vă mulțumim pentru interesul de a lucra pentru Fundația Wikimedia!

Posturile disponibile sunt listate aici. Dacă vedeți un loc de muncă care vi se potrivește, vă rugăm să faceți clic pe el pentru a citi o descriere mai completă. Informațiile despre unde să trimiteți CV-ul dvs. vor fi incluse în descriere. De obicei, există un link în partea de jos care spune „Aplicați acum”.

Dacă niciunul dintre locurile de muncă enumerate în prezent acolo nu vi se pare potrivit, vă rugăm să fiți cu ochii pe pagina respectivă. Noile locuri de muncă disponibile sunt listate acolo în mod obișnuit pe măsură ce devin disponibile.

Care sunt valorile și credințele majore ale Fundației Wikimedia?

Fundația Wikimedia consideră că toți oamenii de pretutindeni ar trebui să aibă acces egal la informații. Acceptă Network neutrality și free culture movement. Ea crede în necesitatea de a cuceri digital divide, care are ca rezultat marginalizarea economică sau culturală a persoanelor cu acces limitat la tehnologie. Respectă drepturile ființelor umane la privacy și demnitatea de bază. Fundația Wikimedia consideră, de asemenea, că mediul este important; se străduiește pentru sustenable business practici.

Fundația susține că cenzura este incompatibilă cu misiunea sa. În mai 2011, când Consiliul de administrație a adoptat rezoluția privind tratarea conținutului controversat, a afirmat că „proiectele Wikimedia nu sunt cenzurate”. Curatarea cunoștințelor pentru o comunitate internațională de toate vârstele va însemna cu siguranță afișarea de materiale pe care unii le-ar putea găsi jignitoare sau supărătoare. Consiliul a susținut principiul conform căruia utilizatorii ar trebui să poată alege ce conținut să acceseze și a încurajat gestionarea responsabilă a conținutului, astfel încât utilizatorii să se poată aștepta în mod rezonabil la ceea ce vor întâlni atunci când vizualizează o pagină sau folosesc o funcție, dar a continuat să susțină în mod explicit accesul la informatii pentru toti.


Cuprins

Cum pot contacta persoanele sau entitățile despre care sunt scrise pe site-urile dvs.?

În timp ce site-urile web pe care le menținem găzduiesc articole despre un număr mare de persoane, companii și corporații, nu deținem detalii de contact pentru acestea. Datele de contact pot fi incluse în articolul despre subiect sau în linkurile furnizate în articol. Dacă nu, poate doriți să utilizați un motor de căutare sau o altă resursă pentru a încerca să găsiți aceste informații. Ca organizație care se bazează aproape în totalitate pe bunăvoința voluntarilor, nu avem resursele necesare pentru a cerceta anchete de această natură.

Cum aflu mai multe informații despre subiecte de pe site-urile dvs.?

Deoarece conținutul din proiectele noastre educaționale nu este creat, revizuit sau controlat de o autoritate centrală, ci de membri ai publicului care se oferă să ajute, nu putem oferi mai multe informații despre subiectele de pe site-urile noastre prin e-mail. Ca organizație care se bazează aproape în totalitate pe bunăvoința voluntarilor, nu avem resursele necesare pentru a cerceta un astfel de material.

Cu toate acestea, este posibil să puteți obține informații suplimentare pe site-ul propriu-zis. Multe limbi ale Wikipedia găzduiesc un „birou de referință” – o resursă online în care diverși voluntari încearcă să răspundă la întrebări bazate pe cunoștințe. Wikipedia în limba engleză, de exemplu, se află aici. Puteți găsi o listă lungă de birouri de referință în alte limbi în partea de jos a barei de instrumente din partea stângă a paginii. Deși nu există nicio garanție că pot oferi un răspuns, sunt adesea capabili. Vă rugăm să fiți specific în întrebarea dvs., astfel încât ceilalți să vă poată ajuta mai bine.

Orice postați în Reference Desk va deveni public. Prin urmare, nu vă recomandăm să publicați informații personale, cum ar fi adrese de e-mail sau numere de telefon. În general, odată ce ați postat întrebarea, puteți verifica din nou pagina web într-o zi sau două pentru a vedea dacă voluntarii v-au putut răspunde.

Cum pot raporta utilizarea greșită a conținutului meu protejat prin drepturi de autor pe site-urile dvs.?

Ne pare rău să auzim că ați întâmpinat această problemă pe site-ul nostru. Din păcate, echipa Community Advocacy, care răspunde la întrebări aici la Hub, nu poate ajuta direct la eliminarea conținutului. Fundația Wikimedia nu creează și nu organizează conținut pe site-urile noastre; mai degrabă, această muncă este realizată de o comunitate vastă de voluntari.

Există mai multe abordări pentru eliminarea conținutului dacă acesta vă încalcă drepturile de autor.

În primul rând, puteți contacta agentul nostru desemnat pentru o solicitare de eliminare DMCA (consultați această pagină pentru mai multe detalii). Puteți contacta agentul nostru desemnat prin e-mail la legal@wikimedia.org. Dacă doriți să examinați politica noastră DMCA, aceasta se află aici.

Alternativ, puteți contacta direct comunitatea de voluntari pentru a solicita eliminarea conținutului. Acestea sunt disponibile prin e-mail la info-en-c@wikimedia.org. Site-urile Wikimedia, inclusiv Wikimedia Commons, nu au o autoritate centrală, dar voluntarii care lucrează la aceste adrese de e-mail sunt utilizatori experimentați, care cunosc politici și procese și vă pot ajuta cu astfel de solicitări.

Vă rugăm să nu trimiteți solicitări la ambele adrese, deoarece acest lucru poate întârzia gestionarea cererii dvs. Ar trebui fie să vă procesați cererea prin intermediul echipei de avocați de la prima adresă, fie prin coada de curtoazie alocată de voluntari.

Cum pot raporta inexactități în conținutul unuia dintre proiectele dvs.?

Proiectele noastre sunt „wiki”, ceea ce înseamnă că oricine vizitează site-ul poate edita sau adăuga la majoritatea paginilor. În majoritatea cazurilor, dacă considerați că conținutul ar putea fi îmbunătățit, vă rugăm să îl abordați singur pe site.

În primul rând, puteți edita aproape orice pagină direct. Nu trebuie să aplicați sau să obțineți permisiunea specială pentru a ni se alătura. În partea de sus a fiecărei pagini este o etichetă „editează”. Încercați, de exemplu, la sandbox de pe Wikipedia în engleză. Nici măcar nu trebuie să vă autentificați pentru a edita, deși crearea unui cont vă oferă mai multe opțiuni și vă ajută să țineți evidența contribuțiilor. Vă puteți crea un cont pe proiectele noastre educaționale apăsând „creați cont” în colțul din dreapta sus.

Proiectele noastre sunt deschise voluntarilor și îi încurajează pe oameni să participe. În general, puteți găsi informații despre cum în bara laterală a fiecărui proiect. Introduction și Tutorial ale Wikipedia în limba engleză sunt citiri utile pentru cum să editați software-ul MediaWiki, dacă alegeți să contribuiți direct.

Vă rugăm să rețineți că, deși contribuțiile sunt binevenite, comunitățile de voluntari care creează și organizează conținut au politici și linii directoare pe care le-au elaborat la care conținutul trebuie să le respecte. Acestea vor varia în funcție de proiectul pe care îl editați și, în general, pot fi citite urmând linkurile din partea stângă a paginii pentru un anumit proiect. De exemplu, politicile care guvernează Wikipedia vă cer să rămâneți neutru în proza dvs. și să furnizați surse de încredere pentru a justifica informațiile pe care le adăugați. Conținutul care nu respectă politicile locale poate fi modificat sau eliminat.

Dacă nu doriți să corectați singur problema, vă puteți exprima îngrijorarea pentru examinare de către membrii comunității. Fiecare pagină din proiectele noastre are asociată o „pagină de discuții” sau „pagină de discuție”; îl puteți accesa făcând clic pe linkul „discuție” din partea de sus a paginii. Puteți apoi să vă exprimați preocupările selectând linkul „secțiune nouă” din filele din partea de sus a paginii. Veți vedea două casete de text în care să le scrieți: una pentru un titlu pentru nota dvs. și una pentru nota în sine. (Consultați Pagina de ajutor MediaWiki pe paginile de discuții dacă doriți mai multe informații despre utilizarea acestora).

Dacă alți contribuitori nu sunt receptivi la nota sau editările dvs., există procese de soluționare a litigiilor pe care le puteți urma pe site-uri. Puteți găsi frecvent mai multe informații despre acestea apăsând pe linkul „ajutor” găsit la majoritatea proiectelor în bara laterală din stânga. Dacă nu puteți găsi procesele de soluționare a disputelor pentru un anumit proiect, ar trebui să puteți vizita biroul de asistență sau portalul comunității pentru a întreba voluntarii locali din acel proiect cum să procedeze.

În plus față de procesele de soluționare a litigiilor din cadrul unui anumit proiect (cum ar fi proiectul Wikipedia care vă privește), există un punct de discuție cross-wiki numit „Meta” care are scopul de a coordona activitatea între proiecte. . Dacă un anumit proiect are probleme interne pe care comunitatea locală nu le poate depăși, este posibil să contactați alți Wikimediani din întreaga lume pentru asistență acolo. Procesul folosit pentru aceasta se numește „Requests for Comment”. Vă recomandăm să fiți cât mai concis posibil în explicarea problemei și să oferiți „diferențe” sau „linkuri” clare către pagini și editări care exemplifică problema. Va fi util să arătați comunității Meta unde membrii comunității locale au încercat să rezolve problema și nu au reușit.

În unele cazuri, poate fi adecvat să contactați pentru informații sau asistență echipa de voluntari de răspuns la e-mail la info@wikimedia.org. Echipa de voluntari de răspuns la e-mail primește un număr mare de e-mailuri în fiecare zi și nu au capacitatea sau mandatul de a ajuta la majoritatea corecțiilor minore sau a disputelor de conținut standard. Totuși, ei pot fi capabili să ajute oamenii în circumstanțe speciale. Înainte de a scrie, este o idee bună să verificați proiectul în care întâmpinați dificultăți pentru a vedea dacă există instrucțiuni specifice pentru a contacta voluntarii din acel proiect sau informații specifice despre cum aceștia ar putea să vă ajute. De exemplu, Pagina Wikipedia olandeză din sistemul lor de răspuns prin e-mail voluntar include detalii specifice despre ce trebuie făcut în diferite circumstanțe. (Este posibil să puteți găsi aceste informații în alte proiecte apăsând lupa din bara de căutare, tastând „OTRS” în casetă și apăsând „Ajutor și pagini de proiect” de sub casetă.) Unele proiecte includ acele informații în caseta linkul din stânga etichetat „Pagină de contact”. (A se vedea, de exemplu, pagina „Contactați-ne” din Wikipedia în limba engleză.)

Dacă alegeți să contactați echipa de răspuns e-mail de voluntari, vă rugăm să rețineți că proiectele noastre nu au un comitet editorial central. În timp ce respondenții voluntari sunt aleși dintre comunitatea de voluntari de către alți voluntari pentru experiența lor în proiecte, ei pot acționa numai în conformitate cu politicile și procesele create de comunitate ale proiectelor pe care le deservesc. În unele circumstanțe excepționale, aceștia vă pot ajuta în mod direct, dar, dacă nu, ar trebui să vă poată ajuta adesea să determinați cea mai bună modalitate de a proceda.

Dacă contactați echipa de răspuns la e-mail de voluntari, vă rugăm să explicați clar problemele pe care le întâmpinați și, dacă scrieți adresa generală, vă rugăm să specificați limba și proiectul în care vă confruntați cu problema (de exemplu, Wikționar în franceză; Wikipedia rusă).


Participare

Cum pot dona propriul meu conținut protejat prin drepturi de autor pe site-urile dvs.?

Vă mulțumim pentru interesul de a dona conținut proiectelor noastre!

În conformitate cu Termeni de utilizare, proiectele noastre pot accepta conținut publicat anterior, care este licențiat compatibil cu proiectul la care doriți să îl adăugați. (Consultați, în mod specific, secțiunea 7, „Licențiarea conținutului”).

Comunitatea de voluntari care creează și organizează cea mai mare parte a conținutului din proiectele noastre a elaborat procese pentru a facilita astfel de donații. Pașii recomandați pe Wikipedia în engleză pot fi găsiți la Wikipedia:Donating copyrighted materials. Wikipedia în mai multe alte limbi au pagini care descriu procesul; puteți vedea lista de limbi în care este disponibil și le puteți accesa făcând clic pe „limbi” în bara de instrumente din stânga. Informații specifice despre donarea de imagini și alte fișiere media pot fi găsite la Commons:Email templates. Dacă aveți întrebări despre donarea conținutului protejat prin drepturi de autor care nu au răspuns la acele pagini, vă recomandăm să consultați „help desk” pe Commons sau să utilizați Linkul „Ajutor” din bara de instrumente din stânga pentru a găsi un forum de ajutor pentru proiectul la care doriți să donați. De asemenea, puteți scrie la permission@wikimedia.org.

Cum pot ajuta cu traducerea conținutului în alte limbi?

Wikipedia se bazează pe voluntari care generează și întrețin tot conținutul, precum și creează politici și linii directoare pentru a guverna site-ul. Este un proiect de colaborare, cu oameni din întreaga lume care își aduc abilitățile și interesele pentru a se alătura la compilarea și diseminarea cunoștințelor către toată lumea, pretutindeni, gratuit. Celelalte proiecte pe care le menținem sunt, de asemenea, proiecte colaborative, care se bazează pe voluntari. Traducerea este o activitate condusă de voluntari pe site-urile noastre web, la fel ca și crearea de conținut.

O abordare generală a traducerii din Wikipedia în engleză în alte proiecte este oferită aici. Această abordare este probabil să reușească în majoritatea proiectelor cu majoritatea limbilor. Dacă doriți sfaturi specifice de la alți voluntari, puteți apela la „ajutor” sau forumul de discuții al comunității despre proiectul în care doriți să plasați traducerea. Acestea sunt în general legate de partea laterală a fiecărei pagini. Dacă nu îl găsiți, puteți scrie la info@wikimedia.org pentru mai multe informații. Vă rugăm, în acest caz, să specificați proiectul lingvistic în care doriți să lucrați (de exemplu, Wikționar italian; Wikipedia în franceză).

Dacă sunteți interesat să ajutați la traducerea documentelor oficiale utilizate pentru gestionarea proiectelor Wikimedia, această activitate este realizată și de voluntari. Pagina „Babylon” a lui Meta este un loc bun pentru a începe. Există o secțiune despre început, care include câteva link-uri importante și există, de asemenea, o secțiune despre comunicare, care vă spune unele dintre cele mai bune locuri pentru a intra în contact cu alți traducători, care vă pot oferi detalii despre lucrare. Vă recomandăm să citiți tutorialul legat de secțiunea „început” înainte de a începe, dacă alegeți să prezentați, deoarece sistemul pare de fapt mai complex decât este.


Cercetare

The following information is transcluded from Research FAQ page.

I want to understand the Wikimedia research community

Who manages the research community?

No single person or entity manages or directs the Wikimedia research community. Much like the Wikipedia community, the research community is composed of many different, self-directed entities with a common interest in better understanding the Wikimedia movement and its projects.

Even within the Wikimedia Foundation, the largest organization in the Wikimedia movement, no single person or team has primary responsibility for all research.

Who is involved in the research community?

Participants in the research community include:

How do I communicate with the research community?

The best way to communicate with the research community as a whole is to use the wiki-research-l@lists.wikimedia.org mailing list. You can also use the #wikimedia-researchconectează-te IRC channel, but you may not get an answer to a general question because IRC is meant for live conversations.

Where can I meet members of the research community?

The Wikimedia Foundation Research team hosts a monthly office hour using video chat.

Wikimania, the yearly Wikimedia movement conference, is attended by many members of the research community and usually has many sessions related to research. Many other Wikimedia conferences exists; some may include members of the research community or research-related session.

There are several scholarly conferences with dedicated tracks on Wikimedia research or a long record of publications in the field. The best research on Wikipedia and other Wikimedia projects today happens at conferences such as CSCW, ICWSM, OpenSym, WWW.

What does the Wikimedia Foundation Research team do? Can it support my team’s data analysis needs?

The Wikimedia Research's mandate is to help design and test technology informed by qualitative and quantitative research methods and produce scientifically rigorous knowledge about Wikimedia's users and projects. Examples of projects led by the Research team include:

The team can provide guidance on metric definitions, experimental design, statistical and methodological support on an ad hoc basis. Individual Audiences teams are responsible for data analysis and metric definition for their corresponding audiences. You can contact the R&D team via our (internal) department mailing list research-wmf@lists.wikimedia.org.

What does the Wikimedia Foundation Design Research team do?

The Design Research team (DR) supports iteration of concepts and functionality toward a usable and intuitive experience for users. It also provides guidance to other WMF teams via a range of qualitative methods including, but not limited to, usability testing. See the team page how to submit requests for the team. The team also conducts generative research and collaborates with Research and Data and other teams in order to help define what products and user experiences at a high level should be built (and why) for specific types of users, based on their needs. You can contact the DR team via our (internal) department mailing list research-wmf@lists.wikimedia.org.

I have a question about Wikimedia projects that I want answered

Where do I find Wikimedia statistics and metrics?

Wikistats is the best location for learning about high-level statistics like the number of active editors or unique devices. The numbers in Wikistats are the most vetted and "official" ones available.

Many other dashboards and reports are also available. For a list, see Statistics. Note that these dashboards may not be closely vetted as Wikistats and should be used with care in high-profile situations.

A journalist has asked me for some data. Who can I talk to?

If you need help handling a question from a journalist, please contact the Wikimedia Foundation's Communications team at talktocomms@wikimedia.org. If necessary, the team knows how request support from the various researchers at the Foundation.

How can I recruit a researcher to investigate my question?

Realistically, there are far more questions than there is time to answer them, so it's likely that you will not be able to find anyone willing to take up your question.

If you would still like to try, you can email the wiki-research-l@lists.wikimedia.org mailing list. You can also add your idea to the research ideas board on Phabricator; students and volunteers looking for projects to work on sometimes look there for ideas.

If you want to try investigating the question yourself, check out the section of this page on help with your own research.

I want to pitch a new project to Research and Data, what should I do?

The Research and Data team partners with other teams in the organization, community members and academic researchers to design and run projects that typically span multiple months of work. In order to engage with the team, your project will likely be:

  • a minimum of one or two quarters in projected time frame
  • ahead of specific products or interventions being designed or tested

If you think your project meets these requirements, you can contact the team via this mailing list: research-wmf@lists.wikimedia.org or by creating a Phabricator task in the backlog of the Research board. If you are looking for audience-specific metrics and statistics, please get in touch with the respective team's product owner.

I want to conduct my own research on Wikimedia projects

What data is available for my research?

There is a vast array of publicly-available data about the Wikimedia projects. A detailed list can be found at Research:Data.

Additionally, the Wikimedia Foundation collects some data for private use by highly-trusted researchers who have signed non-disclosure agreements (NDAs). In general, this category only includes staff of the Wikimedia Foundation, staff of other approved organizations such as Wikimedia Deutschland, and formal collaborators of the Wikimedia Foundation Research team. For more details on this private data, see Analytics data access policy. For details on how to propose a collaboration with the Wikimedia Foundation Research team, see their page on formal collaborations.

Does my project need approval?

Most research is conducted independently, without knowledge by or approval from the Wikimedia Foundation. Rarely, the Wikimedia Foundation will provide practical support for certain research projects, such as projects that require access to non-public data. Researchers may not claim any support, approval, or special privileges from the Wikimedia Foundation unless they have a signed, written agreement with the Wikimedia Foundation that says they do.

Observational research generally does not require approval from anyone. Interventional research projects may require cooperation from the affected communities. Before beginning an interventional research project, we recommend disclosing it at a community forum, such as the local community's village pump. You should be prepared to engage in discussion with community members and, if necessary, to modify your research plan based on their feedback. Some communities require such disclosure and discussion.

Can the Wikimedia Foundation financially support my research?

The Wikimedia Foundation sponsors research projects of strategic importance in the form of grants. Grants can be issued to individuals and organizations alike and can be awarded via calls for participation or directly allocated in the case of research commissioned by the Foundation. More information on different types of grant, and the corresponding requirements, can be found on this page. Research sponsored by a grant from the Wikimedia Foundation is subject to the terms of our open access policy.

Can the Wikimedia Foundation write a letter of support for my grant proposal?

The Wikimedia Foundation does not directly participate, unless in exceptional circumstances, in grant applications or research consortia as a partner institution, due to legal and financial constraints that come with restricted funding. However, we are happy to support individual research projects of particular strategic importance by providing formal endorsements. Letters of endorsement are signed by a C-level or by their delegate, they form part of a formal collaboration and are subject to the terms of the Wikimedia Foundation's open access policy.

Can the Wikimedia Foundation help me collect data for my study?

As a general rule, researchers at the Wikimedia Foundation have little bandwidth to provide data collection / data analysis as a service, outside of the scope of formal collaborations. We are always happy to provide guidance and recommend the appropriate tools, data sources and libraries for a given study on an informal basis. The best way to get support is to post a request to wiki-research-l (for anything related to research design, methods, state of the art on a specific research topic) or to analytics-l (for data sources and APIs maintained by the Wikimedia Analytics Engineering team). You can also get support via the corresponding IRC channels, irc:wikimedia-research and irc:wikimedia-analytics. If your request is about recruiting participants for a survey or study, see the corresponding question.

How do I get special API privileges for my research?

You can access the MediaWiki API to retrieve data from Wikimedia projects with the standard permissions that are granted to your registered username. For most types of data you will not need any kind of special privilege. In some cases the Wikimedia Foundation can grant special permissions (such as high API request limits) on a temporary basis to individual users for research purposes. When these privileges are granted by WMF staff, they form part of a formal collaboration and are subject to the terms of the Wikimedia Foundation's open access policy.

How do I release a dataset?

Releasing open data about Wikimedia projects for research purposes, while respecting our privacy and data retention policies, is in line with Wikimedia's values and mission to disseminate open knowledge. The Wikimedia Research team maintains an open data repository via the DataHub that anyone can contribute to. We also register and host open datasets for research purposes on Figshare, for citability and discoverability. If you are in a team at WMF dealing with sensitive data, before releasing a new dataset, particularly data obtained from private sources and/or containing personally identifiable information, it is mandatory to consult with the Legal and Security teams. The Research and Data team can provide best practices on how to publish and document the dataset, once its publication has been cleared by these two teams. The release of data from Fundraising is subject to additional restrictions due to our donor policies: before publishing any reports including anonymized or aggregate data from Online Fundraising, please review these guidelines and obtain explicit approval from the team.

I want to run a survey, how do I get started?

The Learning and Evaluation team maintains the Survey Support Desk – a one-stop shop for anything related to surveys in the Wikimedia context for Wikimedia Foundation staff, Wikimedia affiliates, and volunteers. The team also maintains and provides access to survey platforms used by WMF. The Design Research team can provide overall guidance and support to other teams at WMF on survey design. The Research and Data team can provide guidance on best practices on strategies for participant recruitment on-wiki. All WMF-run surveys must be reviewed by the Legal team -- see this internal page for more information.

Surveys run by academic researchers need to meet community expectations before participant recruitment can begin. Creating a research project and discussing the proposed recruitment strategy on wiki-research-l are good, preliminary steps towards successful recruitment of participants for a study. There aren't any global policies regulating third-party research or mechanisms for large-scale subject recruitment, but best practices have been discussed in a number of contexts. en:WP:Research and en:WP:SRAG are the product of the joint efforts of the research community and the English Wikipedia community to try and satisfy two goals:

  • Create a mechanism for mass subject recruitment
  • Protect the community (and individuals) from the disruption that mass recruitment could cause

Along with these two documents, a few essays are available as tools for educating Wikipedians about research:

I want to learn about current research findings related to Wikimedia projects

Where can I learn about current research projects at WMF?

We run a weekly, cross-departmental research group every Thursday at 9:30am PT to discuss research in progress, present early results or get feedback on the design of new projects. The meeting is regularly attended by members of the Research and Data and Design Research teams, analysts with various Product teams and from Learning and Evaluation but it's open to anyone in the organization interested in participating. We also host more formal, public presentations on a monthly basis via our Research Showcase and at Monthly Metrics meetings, which you can attend in person if you're in the SF office or watch online via YouTube.

Where can I learn about existing research on a specific topic?

There are several places where you can learn about previous and current research. The most comprehensive resource covering research on Wikimedia projects is the Research Newsletter. The newsletter is a collaboratively maintained monthly overview of new research, edited by Tilman Bayer and Dario Taraborelli with contributions by several volunteer reviewers. It has been published monthly since 2011 and has a fully searchable archive. You can also follow the latest research updates hot off the press via the @WikiResearch handle on Twitter, by subscribing to wiki-research-l or by attending the Wikimedia Research monthly newscase (also available on YouTube). The Wikimedia Research Codex is a complementary effort to summarize past research by organizing it by topic instead of by date; it in currently in progress, and topics are prioritized depending on team needs.

I want a job researching Wikimedia projects

Are there any research and analytics jobs at the Wikimedia Foundation?

Current openings for part-time and full-time positions in Research, Analytics Engineering and Product are listed on the Wikimedia Foundation's jobs website.