Jump to content

Wikimedia Foundation elections/Board elections/2008/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
The election ended 21 June 2008. No more votes will be accepted.
The results were announced on 26 June 2008.
Eleccions 2008 al consell
Organització


Les eleccions 2008 al Consell d'administració tindran lloc entre els dies 1 i 21 de juny del 2008. Els Membres de la comunitat Wikimedia tenen l'oportunitat d'elegir un candidat per a un mandat d'un any que expirarà el juliol del 2009. El Consell d'administració és l'última autoritat de govern de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre registrada a l'estat de Florida, als Estats Units d'Amèrica segons la llei 501(c)(3). La Fundació Wikimedia gestiona diversos projectes com la Viquipèdia i Commons.

La votació es realitzarà als servidors segurs de l'empresa Software in the Public Interest. Els vots són secrets i només seran visibles a uns pocs escollits que auditaran i validaran l'elecció. (Cal fer constar que el sistema de vot encara no està confirmat.)

Totes les dates indicades en aquesta pàgina es refereixen a les 00:00 (mitjanit) UTC.

Informació per als votants

[edit]

Requisits

[edit]

Podeu votar des d'algun compte registrat que tingueu en algun wiki de Wikimedia. Tot i això, només podeu votar una vegada, encara que tingueu més d'un compte. Els requisits que ha d'acomplir aquest compte són:

 • no estar blocat
 • no ser un bot
 • haver realitzat un mínim de 600 edicions abans del dia 1 de març del 2008 en aquell wiki (no es poden sumar les edicions de diferents comptes o wikis)
 • haver fet un mínim de 50 edicions entre els dies 1 de gener i 29 de maig del 2008 en aquell wiki.

Excepcions especial: aquells que estiguin en algun dels casos següents podran votar encara que no compleixin els requisits anteriors:

 • Administradors dels servidors Wikimedia amb accés de shell
 • Empleats a sou de la Fundació Wikimedia que comencessin a treballar abans del dia 1 de març del 2008
 • Components i antics membres del Consell d'administració.

Procediment de vot

[edit]

Si teniu dret a votar:

 1. Llegiu les presentacions dels candidats i decidiu a quines candidatures voleu donar suport.
 2. Dins del wiki en el qual compliu els requisits necessaris, visiteu la pàgina «Special:Boardvote». Per exemple, si principalment contribuiu a meta.wikimedia.org/, aneu a la pàgina meta.wikimedia.org/wiki/Special:Boardvote.
 3. Seguiu les instruccions d'aquella pàgina.

Informació per als candidats

[edit]

Responsabilitats del Consell

[edit]

El Consell d'Administració generalment és responsable de:

 • determinar la missió, els objectius, plans a llarg termini i polítiques d'alt nivell de la Fundació i dels seus projectes;
 • seleccionar el Director Executiu (que supervisa les operacions dia a dia), i avaluar el seu rendiment;
 • assegurar el sosteniment de la organització definint un nombre de fonts independents de recursos;
 • comunicar a la comunitat les activitats i decisions de la Fundació;
 • controlar i donar suport als treballadors en temes de comptes, finançament i programes;
 • mantenir la integritat legal i ètica;
 • contractar i orientar els nous membres del Consell.

En el Consell hi ha diversos càrrecs amb responsabilitats addicionals (el President, el Secretari Executiu i el Tresorer), amb tasques i atribucions definides en el reglament de Wikimedia, i que són elegits anualment pel Consell d'entre els seus membres.

Les responsabilitats del consell no inclouen:

 • involucrar-se en operacions quotidianes, excepte en cas d'emergència;
 • establir les polítiques editorials del projectes;
 • resoldre disputes bàsiques en una comunitat;
 • haver de treballar voluntàriament en sectors concrets de la tasca organitzativa ordinària.

Responsabilitats d'un membre del Consell

[edit]

Ésser un membre del Consell d'administració d'una institució petita com la Fundació Wikimedia, que acara immensos reptes, pot consumir molt de temps. El càrrec és voluntari i sense cobrar. Encara que no es demana que els membres contribueixin amb diners propis a la Fundació, la seva ajuda a recaptar fons serà benvinguda.

Els membres del Consell haurien d'assistir personalment a 3 o 4 trobades anuals, assistir a Wikimania (el nostre congrés anual), i participar en trobades i votacions en línia programats. El Consell es comunica intensament per correu electrònic, wiki, i IRC. Individus concrets del Consell han de participar de vegades en reunions estratègiques amb altres organitzacions i empreses, amb comunicació posterior al Consell i al personal dels resultats obtinguts.

S'espera que cada membre del consell s'involucri en alguna/es activitats determinades (com recaptació de fons, Wikimania, or auditoria) i que ajudi a dibuixar les polítiques, les normatives i resolucions en aquests temes.

El consell d'administració ideal és la combinació de diverses habilitats: és composa de pensadors i dirigents amb visió de conjunt, de veterans voluntaris amb experiència en comptabilitat o en el món jurídic, experts en recaptar fons, i personatges públics. És culturalment diversificat, reflectint la diversitat que hi ha en les diverses comunitats dels projectes de la Fundació. Es pren seriosament la tasca de govern alhora que inspira el personal a treballar per objectius, ambiciosos però realistes, a llarg termini.

El paper d'un membre del Consell no és sempre ni el més excitant ni el més gratificant que es pugui imaginar. Molta de la seva feina passarà desapercebuda; una part serà absolutament confidencial, i una altra serà purament administrativa. Per altra banda, és una oportunitat única per a marcar una diferència en una de les organitzacions culturalment més significants del planeta.

Ateses les responsabilitats de ser membre del Consell, les persones candidates que en l'actualitat estiguin a sou de la Fundació Wikimedia hauran de plegar d'aquesta feina abans d'incorporar-se al Consell d'administració. Aquesta mesura intenta evitar futurs conflictes d'interessos.

Requisits per a la candidatura

[edit]

Per a optar a la candidatura, és imprescindible:

 • haver contribuït, abans de l'1 de gener del 2008, amb 600 edicions com a mínim en un mateix compte d'usuari d'un wiki (no es poden sumar les contribucions fetes a diversos wikis); i
 • haver fet un mínim de 50 edicions entre l'1 de gener i l'1 de juny en aquest mateix wiki; i
 • revelar públicament el nom real del candidat en l'escrit de presentació (perquè les identitats dels membres del Consell han de ser fetes públiques, no és possible de ser membre del Consell d'Administració anònimament o emparat per un pseudònim); i
 • cal tenir un mínim de 18 anys d'edat i ser major d'edat legal en el propi país.
Excepcions especials: els membres actuals del Consell d'administració poden ser candidats sense estar subjectes als requisits anteriors.

Com presentar la vostra candidatura

[edit]

Si sou elegible, podeu presentar la vostra candidatura fent el següent:

 1. Escriviu un petit resum de no més de 1200 caràcters explicant què faríeu si fóssiu elegit al Board of Trustees, les vostres opinions i experiència, i tot el que trobeu que pugui ser rellevant. No podeu usar el vostre resum de de candidatura per enllaçar a llistes de suports o altres pàgines similars, ni podeu fer slate (candidatures conjuntes) amb altres candidats.
 2. Envieu el vostre resum entre les 00:00 h. del 08 de maig de 2008 (UTC) i les 23:59 h. del 22 de maig de 2008 (UTC). Després del 22 de maig, no podrà ser canviat, exceptuant correccions menors o traduccions. Tots els afegits enviats posteriorment a aquesta data seran marcats com a tals i separats del resum original, i només seran presentats als votants si són traduïts a les mateixes llengües que el resum original.
 3. Envieu una prova de la vostra identitat a Cary Bass (Coordinador dels voluntaris) abans del 29 de maig de 2008. Sereu contactat privadament per un membre de l'Election Committee amb més informació sobre posteriors requisits quan us postuleu com a candidat.

Els candidats que no aconsegueixin complir amb els requeriments i terminis indicats anteriorment seran desqualificats.

Organització

[edit]

Agenda

[edit]
 • 1 al 31 de maig del 2008: fase inicial de traducció; el subcomitè coordina i promou les traduccions.
 • 8 al 22 de maig del 2008: presentació de candidatures.
 • 29 de maig del 2008: data límit per a presentar proves que confirmin la identitat (l'enviament fora de termini o la seva absència desqualificarà la candidatura).
 • 1 al 21 de juny del 2008: eleccions.
 • 22 i 23 de juny del 2008: revisió dels vots.
 • 26 de juny del 2008: publicació de resultats.

Traductors

[edit]

Per assegurar que una part representativa de la comunitat de Wikimedia pren part en aquesta elecció, és important traduir els anuncis relatius a les eleccions i les presentacions dels candidats a tantes llengües com sigui possible. Si voleu ajudar-hi, si us plau, consulteu la pàgina de traduccions creada a l'efecte.