CheckUser policy/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Limbi: English · العربية · azərbaycanca · български · català · čeština · Deutsch · English · Esperanto · español · français · hrvatski · magyar · Bahasa Indonesia · italiano · 日本語 · 한국어 · मराठी · occitan · polski · português · română · русский · sicilianu · slovenčina · shqip · српски / srpski · svenska · Türkçe · українська · Tiếng Việt · 中文
Politici și îndrumări Politica Checkuser
Această pagină oferă informații despre accesul la CheckUser și conturează politica privind utilizarea acestuia. A fost discutată în septembrie și octombrie 2005 și a intrat în vigoare în noiembrie 2005.
Meta-Wiki Checkuser-2000px.png

Statutul de CheckUser[edit]

CheckUser este o interfață pentru utilizatorii cu permisiunea de checkuser. Un utilizator cu status CheckUser pe un wiki poate verifica, în special, dacă un utilizator este un sockpuppet al unui alt utilizator pe acel wiki (nu pe toate wiki-urile). Prin utilizarea acestuia, utilizatorii pot:

 • determina de la care IP-uri un utilizator a editat sau a făcut o resetare a acțiunii sau parolei înregistrate pe wiki-ul Wikimedia;
 • determina modificările, acțiunile logate și resetarea parolelor pe wiki-ul Wikimedia al unei anumite IP-uri (chiar și atunci când sunteți conectat);
 • să determine dacă utilizatorul care a fost bifat a trimis un e-mail utilizând interfața MediaWiki unui alt utilizator. Ora evenimentului este înregistrată, adresa de e-mail de destinație și ID-ul de utilizator sunt ascunse.

Aceste informații sunt stocate doar pentru o perioadă scurtă de timp (în timp actual de 90 de zile), astfel încât modificările făcute înainte de aceasta nu vor fi afișate prin CheckUser. Un jurnal este păstrat despre cine a făcut ce întrebări cu instrumentul. Acest jurnal este disponibil pentru cei care au permisiunea de verificare a jurnalului:

Consultați Help:CheckUser pentru manualul de utilizare.

Utilizarea uneltei[edit]

Unealta va fi utilizată pentru a lupta împotriva vandalismului, a spam-urilor, pentru a verifica abuzul de clone și pentru a limita perturbarea proiectului. Acesta trebuie folosit numai pentru a preveni deteriorarea oricăror proiecte Wikimedia.

Instrumentul nu ar trebui folosit pentru controlul politic; să exercite presiuni asupra editorilor; sau ca o amenințare împotriva unui alt editor într-o dispută privind conținutul. Trebuie să existe un motiv valid pentru a verifica un utilizator. Rețineți că nu sunt interzise conturile alternative, atâta timp cât acestea nu sunt utilizate cu încălcarea politicilor (de exemplu, pentru a dubla votul sau pentru a spori sprijinul aparent pentru o anumită poziție).

Notificarea contului care este bifată este permisă, dar nu este obligatorie. În mod similar, notificarea cecului către comunitate nu este obligatorie, dar poate fi făcută în conformitate cu prevederile politicii de confidențialitate.

Unele wiki-uri permit ca IP-urile unui editor să fie verificate la cererea acestuia dacă, de exemplu, este necesară furnizarea de dovezi de nevinovăție împotriva unei acuzații de sockpuppet; rețineți, totuși, că solicitarea unui verificator în aceste circumstanțe este uneori o parte a încercării de a perturba.

Politica de confidențialitate[edit]

Pe proiectele Wikimedia, considerațiile de politică de confidențialitate sunt de o importanță extraordinară. Cu excepția cazului în care cineva încalcă politica cu acțiunile sale (de exemplu, vandalismul masiv de bot sau spamul) și dezvăluind informații despre ele este necesar pentru a opri întreruperea, este o încălcare a politicii de confidențialitate pentru a le dezvălui IP-ul, locul sau alte informații suficiente pentru a le identifica , cu excepția cazului în care aceștia au dezvăluit deja această informație cu privire la proiect.

Eliberarea informațiilor[edit]

Chiar dacă utilizatorul abuzează, este mai bine să nu dezvăluie informații personale, dacă este posibil.

 • În general, nu dezvălui IP-urile. Oferiți numai informații cum ar fi aceeași rețea / aceeași rețea sau similare. Dacă este furnizată o informație detaliată, asigurați-vă că persoana pe care o dați acesteia este o persoană de încredere și nu o va dezvălui singură.
 • Dacă utilizatorul a spus că sunt de undeva și IP confirmă, nu eliberează informații private pentru ao confirma dacă este necesar.
 • Dacă aveți vreo îndoială, nu oferiți detalii.

Acces la CheckUser[edit]

Numai stewarzii, unii membri ai Fundației Wikimedia, ombudsmen și un număr foarte mic de alți utilizatori au permisiunea de acces la CheckUser. Utilizatorii pot avea statutul de CheckUser la nivel local (cu excepția avocatului parlamentar și a membrilor personalului cu acces).

În cazul în care există în cadrul unui proiect verificatori locali, controalele trebuie, în general, să fie tratate de către aceștia. În cazul unor situații de urgență sau în cazul controalelor CheckUser cu mai multe proiecte, ca și în cazul vandalismului cross-wiki, stewarzii pot efectua controale locale. Stewarzii ar trebui să își elimine accesul CheckUser propriu la proiecte după finalizarea verificărilor și să notifice localii CheckUsers sau lista de e-mail referitoare la CheckUser.

Dacă nu există chestionare locale pentru un proiect, trebuie să se facă solicitări administratorilor să efectueze verificări (cum ar fi "utilizatorul X este un sockpuppet al utilizatorului Y"). Pentru a face acest lucru, pur și simplu adăugați solicitarea la Steward requests/Checkuser care enumeră acești utilizatori și explică necesitatea verificării (cu link-uri). În funcție de natura solicitării, steward-ul poate să-l refuze, poate solicita mai multe informații sau poate răspunde despre probabilitatea ca utilizatorii în cauză să aibă același IP, acelasi proxy, aceeași rețea, aceeași țară sau să fie complet independenți (vedeți discuția pentru ceea ce Stewardul ar trebui să spună mai exact editorului).

Numirea verificatorilor locali[edit]

Pe orice wiki, trebuie să existe cel puțin doi utilizatori cu statutul de CheckUser sau niciunul dintre ei. Acest lucru este posibil pentru a putea controla reciproc și pentru a confirma acțiunile lor. În cazul în care un singur CheckUser este lăsat pe un wiki (atunci când singurul se retrage sau este eliminat), comunitatea trebuie să numească imediat un nou CheckUser (astfel încât numărul CheckUsers să fie cel puțin două).

Pe wiki-urile cu o comisie de arbitraj (ArbCom) ai cărei membri au fost aleși cu sprijinul a cel puțin 25-30 membri ai comunității locale, verificatorii pot fi numiți direct de către arbitri. După acord, un membru al comitetului ar trebui să menționeze pur și simplu candidatul pe Solicitări pentru permisiuni.

Listă de corespondențe[edit]

Există o listă închisă de discuții (CheckUser-l) la care trebuie să aibă acces toți administratorii și verificatorii. Trimiteți prin e-mail moderatorii listei pentru a avea acces. Utilizați această listă de discuții pentru a cere ajutor, idei și a doua opinie dacă nu sunteți sigur ce înseamnă datele.

IRC[edit]

Există un canal privat IRC (#wikimedia-checkuser) la care trebuie să aibă acces toți administratorii și utilizatorii care utilizează IRC. Acest canal servește aceluiași scop ca și mailing list, dar în timp real. Contactați orice membru al canalului pentru a avea acces; un administrator de canal va acorda acces permanent. Întrebați un steward dacă aveți nevoie de ajutor pentru a obține acces.

Eliminarea accesului[edit]

Orice cont de utilizator cu starea CheckUser care este inactiv pentru mai mult de un an va avea accesul CheckUser eliminat.

În caz de utilizare abuzivă a instrumentului, Steward sau editorul cu privilegiul CheckUser vor avea imediat accesul eliminat. Acest lucru se va întâmpla, în special, dacă se efectuează în mod curent verificări asupra editorilor fără un motiv serios de a face acest lucru (ar trebui furnizate link-uri și dovezi ale comportamentului rău).

Suspiciunea abuzurilor de CheckUser trebuie discutată de fiecare wiki local. Pe wiki cu un ArbCom aprobat, ArbCom poate decide eliminarea accesului. Pe wiki fără un ArbCom aprobat, comunitatea poate vota eliminarea accesului.

Utilizatorii cu acces la CheckUser[edit]

 • Edit (last updated: 2019-08-20)


Everywhere[edit]

Arabic Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Avocato
 2. Elph
 3. Meno25
 4. باسم
 5. جار الله
 6. علاء

Bengali Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (application will open for no less than 30 days).

 1. আফতাবুজ্জামান
 2. NahidSultan

Catalan Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Góngora
 2. KRLS

Croatian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ex13
 2. Vodomar

Czech Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Andre Engels
 3. Ellywa
 4. Groucho NL
 5. Japiot
 6. Jcb

English Wikibooks[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. QuiteUnusual
 2. Xania

English Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. AGK
 2. Alison
 3. Bbb23
 4. Berean Hunter
 5. Courcelles
 6. DeltaQuad
 7. Deskana
 8. DGG
 9. Doug Weller
 10. Drmies
 11. GorillaWarfare
 12. Guerillero
 13. Joe Roe
 14. Jpgordon
 15. KrakatoaKatie
 16. Mailer diablo
 17. Materialscientist
 18. Mkdw
 19. MusikAnimal
 20. NativeForeigner
 21. NinjaRobotPirate
 22. Opabinia regalis
 23. PhilKnight
 24. Ponyo
 25. Premeditated Chaos
 26. Reaper Eternal
 27. Risker
 28. Salvio giuliano
 29. SilkTork
 30. Stwalkerster
 31. Timotheus Canens
 32. TonyBallioni
 33. Versageek
 34. Worm That Turned
 35. ‎Yunshui
 36. Zzuuzz
Founder
 1. Jimbo Wales

English Wiktionary[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. 0x010C
 2. AntonierCH
 3. Benoît Prieur
 4. Gratus
 5. Hexasoft
 6. Linedwell

German Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Alraunenstern
 2. Hephaion
 3. Perrak
 4. Rax
 5. Theghaz

Hebrew Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Deror avi
 2. Matanya
 3. בריאן
 4. יונה בנדלאק
 5. עוזי ו.

Hungarian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. Grin
 4. Pallerti
 5. Tgr

Indonesian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Aldnonymous
 2. Bennylin
 3. Bonaditya
 4. Meursault2004
 5. Mimihitam

Italian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Gac
 3. L736E
 4. Melos
 5. Ruthven
 6. Shivanarayana
 7. Vituzzu

Japanese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Bellcricket
 2. Ks aka 98
 3. Penn Station
 4. Y-dash
 5. さかおり

Korean Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (policy and request)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (Policy and Requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup
 3. Sahehco

Polish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Due to a new policy on the Polish Wikipedia, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers

 1. Masti
 2. Nedops
 3. Ptjackyll
 4. Pundit
 5. Saper
 6. Wojciech Pędzich

Portuguese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Under the local policy, CheckUsers are elected with one year term.

 1. Millennium bug until 21:53, 12 February 2020
 2. Stanglavine until 21:32, 12 February 2020
 3. Stegop until 14:18, 23 February 2020
 4. Tks4Fish until 20:20, 10 January 2020
 5. Tuga1143 until 11:23, 21 January 2020

Russian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. OneLittleMouse
 3. Q-bit array
 4. Wulfson
 5. Ле Лой

Serbian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан

Simple English Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Lofty abyss
 5. Peterdownunder

Slovene Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. MZaplotnik
 2. Romanm

Spanish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. Montgomery
 4. Rastrojo

Swedish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Fluff
 2. Julle
 3. Tegel

Thai Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. B20180
 2. Geonuch

Turkish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Eldarion
 2. Elmacenderesi

Ukrainian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. NickK
 2. VictorAnyakin
 3. Стефанко1982

Vietnamese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd
 4. Magog the Ogre
 5. Trijnstel

Wikispecies[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta[edit]

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. MarcoAurelio
 3. Trijnstel
 4. Vituzzu


Vezi și[edit]