CheckUser policy/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page CheckUser policy and the translation is 0% complete.
Outdated translations are marked like this.
Politici și îndrumări CheckUser policy

ceastă pagină oferă informații despre accesul la CheckUser și conturează politica privind utilizarea acestuia. A fost discutată în septembrie și octombrie 2005 și a intrat în vigoare în noiembrie 2005.

Meta-Wiki Checkuser-2000px.png

Statutul de CheckUser

CheckUser este o interfață pentru utilizatorii cu permisiunea de checkuser. Un utilizator cu status CheckUser pe un wiki poate verifica, în special, dacă un utilizator este un sockpuppet al unui alt utilizator pe acel wiki (nu pe toate wiki-urile). Prin utilizarea acestuia, utilizatorii pot:

 • determina de la care IP-uri un utilizator a editat sau a făcut o resetare a acțiunii sau parolei înregistrate pe wiki-ul Wikimedia;
 • determina modificările, acțiunile logate și resetarea parolelor pe wiki-ul Wikimedia al unei anumite IP-uri (chiar și atunci când sunteți conectat);
 • să determine dacă utilizatorul care a fost bifat a trimis un e-mail utilizând interfața MediaWiki unui alt utilizator. Ora evenimentului este înregistrată, adresa de e-mail de destinație și ID-ul de utilizator sunt ascunse.

Aceste informații sunt stocate doar pentru o perioadă scurtă de timp (în timp actual de 90 de zile), astfel încât modificările făcute înainte de aceasta nu vor fi afișate prin CheckUser. Un jurnal este păstrat despre cine a făcut ce întrebări cu instrumentul. Acest jurnal este disponibil pentru cei care au permisiunea de verificare a jurnalului:

Consultați Help:CheckUser pentru manualul de utilizare.

Utilizarea uneltei

Unealta va fi utilizată pentru a lupta împotriva vandalismului, a spam-urilor, pentru a verifica abuzul de clone și pentru a limita perturbarea proiectului. Acesta trebuie folosit numai pentru a preveni deteriorarea oricăror proiecte Wikimedia.

Instrumentul nu ar trebui folosit pentru controlul politic; să exercite presiuni asupra editorilor; sau ca o amenințare împotriva unui alt editor într-o dispută privind conținutul. Trebuie să existe un motiv valid pentru a verifica un utilizator. Rețineți că nu sunt interzise conturile alternative, atâta timp cât acestea nu sunt utilizate cu încălcarea politicilor (de exemplu, pentru a dubla votul sau pentru a spori sprijinul aparent pentru o anumită poziție).

Notificarea contului care este bifată este permisă, dar nu este obligatorie. În mod similar, notificarea cecului către comunitate nu este obligatorie, dar poate fi făcută în conformitate cu prevederile politicii de confidențialitate.

Unele wiki-uri permit ca IP-urile unui editor să fie verificate la cererea acestuia dacă, de exemplu, este necesară furnizarea de dovezi de nevinovăție împotriva unei acuzații de sockpuppet; rețineți, totuși, că solicitarea unui verificator în aceste circumstanțe este uneori o parte a încercării de a perturba.

Politica de confidențialitate

Pe proiectele Wikimedia, considerațiile de politică de confidențialitate sunt de o importanță extraordinară. Cu excepția cazului în care cineva încalcă politica cu acțiunile sale (de exemplu, vandalismul masiv de bot sau spamul) și dezvăluind informații despre ele este necesar pentru a opri întreruperea, este o încălcare a politicii de confidențialitate pentru a le dezvălui IP-ul, locul sau alte informații suficiente pentru a le identifica , cu excepția cazului în care aceștia au dezvăluit deja această informație cu privire la proiect.

Eliberarea informațiilor

Chiar dacă utilizatorul abuzează, este mai bine să nu dezvăluie informații personale, dacă este posibil.

 • În general, nu dezvălui IP-urile. Oferiți numai informații cum ar fi aceeași rețea / aceeași rețea sau similare. Dacă este furnizată o informație detaliată, asigurați-vă că persoana pe care o dați acesteia este o persoană de încredere și nu o va dezvălui singură.
 • Dacă utilizatorul a spus că sunt de undeva și IP confirmă, nu eliberează informații private pentru ao confirma dacă este necesar.
 • Dacă aveți vreo îndoială, nu oferiți detalii.

Acces la CheckUser

Numai stewarzii, unii membri ai Fundației Wikimedia, ombudsmen și un număr foarte mic de alți utilizatori au permisiunea de acces la CheckUser. Utilizatorii pot avea statutul de CheckUser la nivel local (cu excepția avocatului parlamentar și a membrilor personalului cu acces).

În cazul în care există în cadrul unui proiect verificatori locali, controalele trebuie, în general, să fie tratate de către aceștia. În cazul unor situații de urgență sau în cazul controalelor CheckUser cu mai multe proiecte, ca și în cazul vandalismului cross-wiki, stewarzii pot efectua controale locale. Stewarzii ar trebui să își elimine accesul CheckUser propriu la proiecte după finalizarea verificărilor și să notifice localii CheckUsers sau lista de e-mail referitoare la CheckUser.

Dacă nu există chestionare locale pentru un proiect, trebuie să se facă solicitări administratorilor să efectueze verificări (cum ar fi "utilizatorul X este un sockpuppet al utilizatorului Y"). Pentru a face acest lucru, pur și simplu adăugați solicitarea la Steward requests/Checkuser care enumeră acești utilizatori și explică necesitatea verificării (cu link-uri). În funcție de natura solicitării, steward-ul poate să-l refuze, poate solicita mai multe informații sau poate răspunde despre probabilitatea ca utilizatorii în cauză să aibă același IP, acelasi proxy, aceeași rețea, aceeași țară sau să fie complet independenți (vedeți discuția pentru ceea ce Stewardul ar trebui să spună mai exact editorului).

Numirea verificatorilor locali

Pe orice wiki, trebuie să existe cel puțin doi utilizatori cu statutul de CheckUser sau niciunul dintre ei. Acest lucru este posibil pentru a putea controla reciproc și pentru a confirma acțiunile lor. În cazul în care un singur CheckUser este lăsat pe un wiki (atunci când singurul se retrage sau este eliminat), comunitatea trebuie să numească imediat un nou CheckUser (astfel încât numărul CheckUsers să fie cel puțin două).

Pe wiki-urile cu o comisie de arbitraj (ArbCom) ai cărei membri au fost aleși cu sprijinul a cel puțin 25-30 membri ai comunității locale, verificatorii pot fi numiți direct de către arbitri. După acord, un membru al comitetului ar trebui să menționeze pur și simplu candidatul pe Solicitări pentru permisiuni.

On a wiki without an Arbitration Committee that meets the criterion above, or in a project where there is a preference for independent elections, the community may approve local CheckUsers (stewards not counting as local CheckUsers) per consensus. The CheckUser candidate status must request it within the local community and advertise this request properly (village pump, mailing list when available, special request page, etc.). The candidate must be familiar with the privacy policy. After gaining consensus (at least 70%–80% in pro/con voting or the highest number of votes in multiple choice elections) in the local community, and with at least 25–30 editors' approval, the successful candidate should request access at Steward requests/Permissions with a link to the page with the community's decision. If there are an insufficient number of votes for at least two CheckUsers on a wiki, there will be no CheckUsers on that wiki.

Listă de corespondențe

Există o listă închisă de discuții (CheckUser-l) la care trebuie să aibă acces toți administratorii și verificatorii. Trimiteți prin e-mail moderatorii listei pentru a avea acces. Utilizați această listă de discuții pentru a cere ajutor, idei și a doua opinie dacă nu sunteți sigur ce înseamnă datele.

IRC

Există un canal privat IRC (#wikimedia-checkuser) la care trebuie să aibă acces toți administratorii și utilizatorii care utilizează IRC. Acest canal servește aceluiași scop ca și mailing list, dar în timp real. Contactați orice membru al canalului pentru a avea acces; un administrator de canal va acorda acces permanent. Întrebați un steward dacă aveți nevoie de ajutor pentru a obține acces.

Eliminarea accesului

Orice cont de utilizator cu starea CheckUser care este inactiv pentru mai mult de un an va avea accesul CheckUser eliminat.

În caz de utilizare abuzivă a instrumentului, Steward sau editorul cu privilegiul CheckUser vor avea imediat accesul eliminat. Acest lucru se va întâmpla, în special, dacă se efectuează în mod curent verificări asupra editorilor fără un motiv serios de a face acest lucru (ar trebui furnizate link-uri și dovezi ale comportamentului rău).

Suspiciunea abuzurilor de CheckUser trebuie discutată de fiecare wiki local. Pe wiki cu un ArbCom aprobat, ArbCom poate decide eliminarea accesului. Pe wiki fără un ArbCom aprobat, comunitatea poate vota eliminarea accesului.

Complaints of infringement of CheckUser, Access to Nonpublic Information Policy or Privacy Policy breaches are handled by the Ombuds commission for all Wikimedia projects.

Utilizatorii cu acces la CheckUser

 • Edit (last updated: 2022-06-13)

Everywhere

Arabic Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Dr-Taher
 2. Meno25
 3. باسم
 4. جار الله
 5. علاء
 6. فيصل

Bengali Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (application will open for no less than 30 days).

 1. Al Riaz Uddin Ripon
 2. NahidSultan

Catalan Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jmrebes
 2. Joutbis
 3. KRLS

Czech Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Ellywa
 3. Groucho NL
 4. Japiot
 5. Jcb

English Wikibooks

Automatically generated checkusers list
(Local policy mandates that Stewards are explicitly allowed to process non-emergency CheckUser requests)

 1. MarcGarver
 2. Xania

English Wikinews

Automatically generated checkusers list

 1. Acagastya
 2. Cromium

English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. Alison
 2. AmandaNP
 3. BDD
 4. Barkeep49
 5. Beeblebrox
 6. Bradv
 7. Cabayi
 8. CaptainEek
 9. Donald Albury
 10. Doug Weller
 11. Dreamy Jazz
 12. Drmies
 13. EdJohnston
 14. Enterprisey
 15. Ferret
 16. GeneralNotability
 17. Girth Summit
 18. GorillaWarfare
 19. Guerillero
 20. Izno
 21. Joe Roe
 22. Jpgordon
 23. KrakatoaKatie
 24. Ks0stm
 25. L235
 26. Mailer diablo
 27. Materialscientist
 28. Maxim
 29. Mkdw
 30. MusikAnimal
 31. Mz7
 32. NinjaRobotPirate
 33. Opabinia regalis
 34. Oshwah
 35. PhilKnight
 36. Ponyo
 37. Primefac
 38. Reaper Eternal
 39. Risker
 40. RoySmith
 41. SQL
 42. ST47
 43. Salvio giuliano
 44. Stwalkerster
 45. TheresNoTime
 46. TonyBallioni
 47. Versageek
 48. Worm That Turned
 49. Wugapodes
 50. Yamla
 51. Zzuuzz
Founder
 1. Jimbo Wales

English Wiktionary

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for a six month term.

 1. 3(MG)²
 2. Hexasoft
 3. Hyméros
 4. Linedwell
 5. Marc Mongenet
 6. Poudou!

German Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for a two year term.

 1. Der-Wir-Ing
 2. Karsten11
 3. Perrak

Hebrew Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Deror avi
 2. Matanya
 3. TheStriker
 4. יונה בנדלאק
 5. דגש

Hungarian Wikipedia

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. Grin
 4. Tgr

Indonesian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Bennylin
 2. David Wadie Fisher-Freberg
 3. Hidayatsrf
 4. Meursault2004
 5. Nohirara

Italian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Elwood
 3. Gac
 4. Melos
 5. Ruthven
 6. Sakretsu
 7. Shivanarayana
 8. Superspritz
 9. Vituzzu

Japanese Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Infinite0694
 2. Penn Station
 3. Y-dash
 4. さかおり

Korean Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and request)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia

Automatically generated checkusers list (Policy and Requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup

Polish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Due to a new policy on the Polish Wikipedia, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers

 1. Masti
 2. Nedops
 3. Saper
 4. Wojciech Pędzich

Portuguese Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Under the local policy, CheckUsers are elected with two year term.

 1. Conde Edmond Dantès
 2. Érico
 3. Stanglavine
 4. Tks4Fish

Russian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. Q-bit array
 3. Ле Лой

Serbian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан

Simple English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Operator873
 5. Peterdownunder
 6. Vermont

Slovene Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. MZaplotnik
 2. Romanm

Spanish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. BlackBeast
 4. LuchoCR
 5. Montgomery
 6. Rastrojo

Swedish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Fluff
 2. Julle
 3. Tegel

Thai Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Geonuch
 2. Timekeepertmk

Turkish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Elmacenderesi
 2. Uncitoyen

Ukrainian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. Andriy.v
 2. Goo3
 3. Mykola7
 4. NickK

Vietnamese Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Fitindia
 3. Jameslwoodward
 4. Krd
 5. Trijnstel

Wikispecies

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. Hasley
 3. MarcoAurelio
 4. Minorax
 5. Sotiale
 6. Trijnstel
 7. Vermont

Wikidata

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. 1997kB
 2. BRPever
 3. Jasper Deng
 4. Sotiale
 5. علاء

Vezi și