Jump to content

Lukning af projekter politik

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Closing projects policy and the translation is 76% complete.
Outdated translations are marked like this.
Genvej:
CPP

This page outlines the policy that governs the process to close (and in some situations delete) a wiki hosted by the Wikimedia Foundation, as defined by the Language committee.

Sprog komitén
Sprog komitén
Sprog komitén
For requesting users
For medlemmer
Informationer
Lukning af projekter (frivilligt)
Denne boks: vis · diskussion · redigér

Denne politik definerer processen for at lukke (og i nogle situationer slette) en wiki arrangeret af Wikimedia Foundation. Anmodninger om at lukke projekter, dvs underdomæner, for det meste sprogversioner, varetages af Sprog komité medlemmer, der opt-in for at tage sig af dette. Den Bestyrelse har endelig myndighed over medlemmets beslutning. Anmodninger om at lukke et helt søster projekt sjældent ske, og der er ingen formel proces for håndtering af dem.

Introduktion

Forrige Forslag til lukning projekter manglede en klar politik. Flere forslag blev fremsat for en politik, men intet var blevet vedtaget før.

På grund af, blev en masse små inaktive wikis foreslået at være lukket. Nogle mennesker støttes af princippet ("wiki er inaktiv"), mens andre var imod ud af princippet ("lad det vokse"). Ofte brugere kom forbi og tog en beslutning, der kunne endda være det modsatte af den faktiske konsensus.

Denne politik forsøger at løse dette problem ved at:

 • kræve en gyldig grund til lukning, og definere flere grunde som enten er gyldige eller ugyldige grunde;
 • sætte proceduren i hænderne på sprog udvalgets medlemmer og endelig bestyrelsens afgørelse

Fællesskabet ikke længere har myndighed over lukning projekter, men kun en rådgiver rolle. Det sætter procedure i overensstemmelse med sprog forslag politik, som også er afhængig af sprog udvalg og bestyrelsens godkendelse. Det betyder lukning af et projekt ikke længere er nemmere end åbningen én.

Selv om beslutningen er lavet af et medlem af Sprog udvalget og ikke længere gennem fællesskabet konsensus, vil bestyrelsen have endelige autoritet. Den LangCom er overbevist om, at denne procedure vil forbedre beslutningsprocessen, og at både LangCom og bestyrelsen er de kompetente myndigheder, der beskæftiger sig med at lukke Wikimedia wikier.

Politik

Typer af forslag

For at kunne skelne rutinemæssige situationer fra potentielt mere komplekse eller usædvanlige dem, er projekter, der er foreslået til at blive lukket klassificeret som en af ​​to typer:

 1. Regelmæssige sprogudgaver, der ikke har indhold eller eksisterende indhold er ubetydeligt. (Bemærk, at små / inaktive wikis generelt ikke forårsage skade, hvis de forblive åbent: automatisk spam er altid blokeret, i modsætning til tidligere.)
  For eksempel: Afar Wiktionary, gælisk Wikiquote, Guarani Wikibooks, ...
 2. Andre (ofte relativt mere aktiv) wikis, der kan være kontroversiel, tvivlsom eller på anden måde usædvanlig.
  For eksempel: Kvalitet Wikimedia, Simple engelsk Wikiquote, ...

Definition af aktioner

 • Lukning af et wiki betyder låse sin database, så den kan ikke redigeres af andre end stewards, men alle sider er stadig synlige for offentligheden. Bruger rettigheder (sysop, ...) er fjernet og kan gendannes på brugerens anmodning, når wiki er genaktiveret.
 • Sletning af en wiki betyder at slette databasen, så det er helt utilgængelig på nettet. En XML-fil med wiki indhold vil stadig være tilgængelig til udvortes brug.
 • Overførsel eller import af indhold: at flytte sig nyttige artikler / sider, sammen med bidrag historie, til Wikimedia Incubator, OldWikisource eller BetaWikiversity (eller en anden websted, når det udtrykkeligt er nævnt). Se incubator:I:Import. for mere info
  • Filer tilbage på wiki på grund af manglen på en eksport funktion. Når wiki er slettet, kan filerne hentes manuelt, hvis det er nødvendigt. Når en sådan software funktionen bliver tilgængelig, bør filerne blive eksporteret.

Foreslå

Anyone can propose closing a wiki. It is strongly encouraged that someone making such a proposal has thoroughly researched the matter first, such as by asking about the status of the wiki or conferring with an editor, administrator, or steward active in the wiki, if any. If you'd still like to proceed, the following must be done:

 • Forslaget skal kategoriseres under enten type 1 eller type 2 (se ovenfor).
 • Hvis forslagsstilleren ønsker wiki skal slettes så godt, som udtrykkeligt skal nævnes i det oprindelige forslag.
 • Når forslaget er indsendt, skal den lokale wiki blive underrettet snarest muligt.
 • Du bør også informere vigtigste relevante kapitler i sproget, så de har en chance for at finde interesserede folk til at bidrage til projektet. Se kapitler pr Wikimedia sprog (kontakt hovedkapitel (er) ikke i parentes).
 • En god grund bør gives, hvorfor det skulle være lukket/slettet.
  • Inaktivitet i sig selv er nej gyldig grund, yderligere problemer er. Når Wikimedia Inkubator er på et stadie, hvor den er anvendelig til en vis grad som en rigtig wiki [1], kan inaktivitet blive en gyldig grund.
  • Fravær af indhold siden wiki skabelse er en gyldig grund (normalt for type 1).
  • Ikke opfylde nuværende Sprog forslag politik krav er ikke en gyldig grund.
  • Husk, at Wikimedia / LangCom ikke definerer, hvad der er et sprog og hvad der er en dialekt. Vi følger de internationale ISO-standarder, der kan til tider have en bred fortolkning af sproget. Man bør generelt ikke foreslå et projekt til lukning, fordi det angiveligt er skrevet i en "dialekt" snarere end et "sprog".

Beslutning

 • I en periode på mindst flere uger, er forslaget offentlig til fællesskabet for kommentarer og anbefalinger.
  Men i det tilfælde, at et LangCom medlem anser en diskussion skadeligt, med nogen rimelig mulighed for en beslutning om at lukke wiki, kan medlemmet lukke diskussionen med det samme. Dette kan påklages til lukning medlem eller til et andet medlem af LangCom, der kan åbne den igen, hvis det pågældende medlem finder diskussionen at være af værdi. Enhver anden ansvarlig WMF bruger ikke tilknyttet wiki foreslået til lukning, kan også lukke en diskussion betragtes forstyrrende, for erklærede årsag, afventer gennemgang, og det bør ikke genåbnes undtagen ved et LangCom medlem.
 • Alle sprog medlem af udvalget, der har tilmeldt at tage sig af håndtering af lukning projektforslag kan opdrage forslaget om postliste. Det diskuteres i løbet af cirka en uge (eller længere, hvis nødvendigt), uden formel afstemning.
 • Derefter indledende LangCom medlem udarbejder en beslutning og meddeler samfundet og Board. Afgørelsen vil blive gennemført en uge efter at give varsel, medmindre medlemmer af bestyrelsen, der har den endelige autoritet, ønsker at tage sagen op.

Forslaget godkendt

 • For den første type forslag bør nyttigt indhold overføres til inkubatoren. Hvorvidt indhold er nyttig, er svært at definere, men almindelig sund fornuft kan hjælpe. For den anden type, er en anden løsning for indholdet ofte hensigtsmæssigt.
 • En fejl skal indsendes til Bugzilla at anmode om lukningen (og sletning hvis relevant).
 • Den SiteNotice på den respektive wiki skal indstilles til noget lignende:
 • This wiki has been locked (see discussion). To contribute to a future wiki, see the Wikimedia Incubator project.
  Wikitext:
  <div lang="en" dir="ltr" style="border: 3px solid #000; padding: 1em;">'''This wiki has been locked (see [[:m:Proposals for closing projects/Closure of WIKIPROJECT|discussion]]).''' To contribute to a future wiki, see the [[:incubator:Wx/xyz|Wikimedia Incubator project]].</div>
  
 • Genåbning projekter sker gennem anmodninger om nye sprog, som bruger den Sprog forslag politik, der er langt mere strikse end plejede at være i fortiden (hvor de fleste wikis, er der nu foreslås lukning, blev startet)

Forslaget afvist

 • Den wiki forbliver åben.
 • Et nyt forslag kan indsendes, hvis der er nye betingelser. Et forslag, der er nøjagtig det samme, kan ikke gøres samme år for at reducere unødvendige dublerede forslag.

Retningslinjer for LangCom medlemmer

 • Siden afsluttende projekter er ikke vores primære aktivitet, bør du generelt vente med ukontroversielle anmodninger. Prøv i stedet at samle flere anmodninger i en e-mail for at holde e-mail volumen lav.

Tilbagevirkende kraft

Som det blev gjort, da Sprog forslag politik blev indført, har alle forslag, der var åbne på tidspunktet denne politik blev indført blevet gjort ugyldig. Alle kan starte et nyt forslag i den nye politik.

Referencer

 1. I fremtiden er Wikimedia Incubator skal fungere som et sted for normal wikis, som ikke er stort nok til at retfærdiggøre deres egen wiki (så vi ikke har et stort antal små wikis, men i stedet en normal Incubator wiki med "virtuelle wikis").

Links