Jump to content

Projektbezárás irányelve

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Closing projects policy and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
Rövidítése:
CPP
Ez az oldal a Wikimédia Alapítvány által üzemeltetett wikik lezárása (és bizonyos helyzetekben törlése) folyamatát szabályozó irányelveket ismerteti, ahogyan azt a Nyelvbizottság meghatározza.
Nyelvi bizottság
Nyelvi bizottság
Nyelvi bizottság
Kérelmezőknek
Tagoknak
Információk
Projektek bezárása (önkéntes)
Ezen sablon: megtekintés · vita · szerkesztés

Ez a szabályzat meghatározza a Wikimédia Alapítvány által üzemeltetett wikik bezárásának (és bizonyos helyzetekben törlésének) folyamatát. A projektek, azaz aldomainek, főként nyelvi változatok bezárására irányuló kérelmeket a Nyelvi Bizottság tagjai kezelik, akik úgy döntenek, hogy gondoskodnak erről. A Kuratórium a tagok döntései felett a végső hatalmat gyakorolja. Egy teljes testvérprojekt bezárására irányuló kérések ritkán fordulnak elő, és nincs hivatalos eljárás a kezelésükre.

Ismertető

A korábbi projektek lezárására vonatkozó javaslatok nem rendelkeztek egyértelmű szabályzattal. Több javaslat is született a szabályzatra, de eddig semmi sem került elfogadásra.

Ez vezetett ahhoz, hogy sok kis inaktív wikit javasoltak bezárni. Egyesek elvből támogatták ("az inaktív wikit"), míg mások elvből ellenezték ("hadd növekedjen"). Gyakran előfordult, hogy a felhasználók eljöttek, és olyan döntést hoztak, ami akár a tényleges konszenzussal ellentétes is lehetett.

A jelen szabályzat ezt a problémát a következőkkel igyekszik kezelni:

 • a lezárás érvényes okának megkövetelése, illetve több ok érvényes vagy érvénytelen indokként való meghatározása;
 • az eljárásnak a nyelvi bizottság tagjaira és a Kuratóriumi határozatra vonatkozó végleges döntés.

A közösségnek már nincs hatásköre a projektek lezárása felett, csak tanácsadói szerepe van. Ezáltal az eljárás összhangba kerül a nyelvi javaslatokra vonatkozó irányelvvel, mely szintén a Nyelvi bizottság és az Kuratórium jóváhagyásától függ. Ez azt jelenti, hogy egy projekt bezárása már semmivel sem egyszerűbb, mint egy projekt megnyitása.

Bár a döntést a nyelvi bizottság egy tagja hozza meg, és már nem közösségi konszenzuson keresztül, a végső döntést a Testület hozza meg. A LangCom meg van győződve arról, hogy ez az eljárás javítani fogja a döntéshozatalt, és hogy mind a LangCom, mind a Testület a megfelelő hatóság a Wikimédia-wikik bezárásával kapcsolatos ügyekben.

Irányelv

A javaslatok típusa

A rutinszerű helyzetek és az esetlegesen összetettebb vagy szokatlanabb helyzetek megkülönböztetése érdekében a lezárásra javasolt projektek két típusba sorolhatóak:

 1. Rendszeres nyelvi kiadások, melyeknek nincs tartalma, vagy a tartalom jelentéktelen. (Megjegyzendő, hogy a kis/inaktív wikik általában nem okoznak kárt, ha nyitva maradnak: az automatikus spamek mindig blokkolásra kerülnek, ellentétben a korábbiakkal).
  Például: Afar Wiktionary, Gaeilge Wikiquote, Guarani Wikibooks, ...
 2. Egyéb (gyakran viszonylag aktívabb) wikik, amelyek ellentmondásosak, megkérdőjelezhetőek vagy más módon szokatlanok lehetnek.
  Például: Quality Wikimedia, Simple English Wikiquote, ...

A műveletek meghatározása

 • Egy wiki lezárása azt jelenti, hogy az adatbázisát lezárják, így azt senki sem szerkesztheti, kivéve intézők , felületi szerkesztők , rendszeradminisztrátorok , alapító és staff, de minden oldal továbbra is látható marad a nyilvánosság számára. A felhasználói jogok (sysop, ...) eltávolításra kerülnek, és a wiki újraaktiválásakor a felhasználó kérésére visszaállíthatóak.
  • A puha bezárás esetén a kezdőlapot egy bejelentés váltja fel, hogy a projekt jelenleg inaktív, de az emberek szívesen látják, ha újraélesztik a projektet, ha kívánják. Ezen kívül néhány vagy az összes oldal védett lehet.
 • Egy wiki törlése az adatbázis törlését jelenti, így az teljesen elérhetetlenné válik a weben. Egy XML fájl a wiki tartalmával továbbra is elérhető marad külső használatra.
 • A tartalom átvitele vagy importálása azt jelenti, hogy a hasznos cikkeket/oldalakat a szerkesztési előzményekkel együtt a Wikimédia Inkubátorba lesznek áthelyezve, OldWikiforrásra vagy BétaWikiegyetemre (vagy más oldalra, ha ez kifejezetten meg van említve). További információért lásd inkubátor:I:Importálás.
  • A fájlok a wikiben maradnak, mivel nincs exportálási funkció. Ha a wiki törlésre kerül, a fájlokat szükség esetén manuálisan le lehet tölteni. Ha egy ilyen szoftveres funkció elérhetővé válik, a fájlokat exportálni kell.

Javaslat

Anyone can propose closing a wiki. It is strongly encouraged that someone making such a proposal has thoroughly researched the matter first, such as by asking about the status of the wiki or conferring with an editor, administrator, or steward active in the wiki, if any. If you'd still like to proceed, the following must be done:

 • A javaslatot az 1. vagy a 2. típusba kell besorolni (lásd fent).
 • Ha a javaslattevő a wiki törlését is szeretné, akkor ezt kifejezetten meg kell említeni az eredeti javaslatban.
 • A javaslat benyújtásakor a helyi wikit a lehető leghamarabb értesíteni kell.
 • A fő érintett nyelvi szerveket is érdemes tájékoztatni, hogy legyen lehetőségük érdeklődőket találni a projekthez való hozzájáruláshoz. Lásd Wikimédia-nyelvenkénti szervezetek (kapcsolatfelvétel a fő szervezet(ek)kel, nem zárójelben).
 • Megalapozott indokot kell adni arra, hogy miért kell lezárni/törölni.
  • Az inaktivitás önmagában "nem" érvényes ok; egyéb problémák lehetnek. Miután a Wikimédia Inkubátor olyan stádiumban van, hogy bizonyos mértékig úgy használható, mint egy igazi wiki.[1], az inaktivitás érvényes indokká válhat.
  • A tartalom hiánya a wiki létrehozása óta érvényes ok (általában az 1. típus esetében).
  • A jelenlegi Nyelvjavaslat-irányelvek követelményeinek való meg nem felelés nem érvényes indok.
  • Ne feledd, hogy a Wikimédia/LangCom nem határozza meg, hogy mi a nyelv és mi a nyelvjárás. Mi a nemzetközi ISO-szabványokat követjük, melyek néha tágabban értelmezik a nyelvet. Általában nem szabad lezárásra javasolni egy projektet azért, mert az állítólag nem "nyelven", hanem "dialektusban" íródott.

Határozat

 • Legalább több héten keresztül a javaslat nyilvános a közösség számára, hogy észrevételeket és ajánlásokat lehessen tenni.
  Abban az esetben azonban, ha egy LangCom-tag úgy ítéli meg, hogy egy vita káros, és nincs ésszerű lehetőség arra, hogy a wiki lezárásáról döntsenek, a tag azonnal lezárhatja a vitát. Ez ellen a lezáró taghoz vagy a LangCom egy másik tagjához lehet fellebbezni, aki újra megnyithatja a vitát, ha az a tag úgy találja, hogy a vita hasznos. Bármely más felelős Wikimédia projekt felhasználó, aki nem áll kapcsolatban a bezárásra javasolt wikivel, szintén bezárhat egy zavarónak ítélt vitát, indoklással, felülvizsgálatig, és csak a LangCom tagja nyithatja meg újra.
 • A Nyelvi Bizottság bármelyik tagja, aki vállalta a projektek lezárására vonatkozó javaslatok kezelését, felhozhatja a javaslatot a levelezőlistán. Körülbelül egy hétig (vagy szükség esetén hosszabb ideig) tárgyalják, hivatalos szavazás nélkül.
 • Ezt követően az eredeti LangCom-tag döntést hoz, és értesíti a közösséget és a Testületet . A döntés az értesítés után egy héttel végrehajtásra kerül, hacsak a végső hatáskörrel rendelkező Testület tagjai nem kívánják az ügyet továbbvinni.

Jóváhagyott javaslat

 • Az első típusú javaslatok esetében a hasznos tartalmakat át kell adni az Inkubátorháznak. Hogy a tartalom hasznos-e, azt nehéz meghatározni, de a józan ész segíthet. A második típus esetében a tartalom más megoldása sokszor megfelelő.
 • Egy hibát kell benyújtani a Phabricatorhoz, hogy kérni lehessen a lezárást (és adott esetben a törlést).
 • Az adott wikiben a központiüzenet-adminisztrátort valami ilyesmire kell beállítani:
  This wiki has been locked (see discussion). To contribute to a future wiki, see the Wikimedia Incubator project.
  Wikitext:
  <div lang="en" dir="ltr" style="border: 3px solid #000; padding: 1em;">'''This wiki has been locked (see [[:m:Proposals for closing projects/Closure of WIKIPROJECT|discussion]]).''' To contribute to a future wiki, see the [[:incubator:Wx/xyz|Wikimedia Incubator project]].</div>
  
 • A projektek újranyitása az új nyelvek iránti kérelmek segítségével történik, ami a Nyelvjavaslatok irányelve szerint történik, ami sokkal szigorúbb, mint a múltban volt (amikor a legtöbb wikit, amit most bezárásra javasolnak, elindítottak)

A javaslat elutasítása

 • A wiki továbbra is nyitva marad.
 • Új javaslat nyújtható be, ha új feltételek merülnek fel. Pontosan ugyanolyan javaslatot nem lehet ugyanabban az évben benyújtani, hogy csökkentsük a felesleges párhuzamos javaslatok számát.

Irányelvek a LangCom tagjai számára

 • Mivel a projektek lezárása nem a fő tevékenységünk, általában érdemes várni a nem vitatott kérésekkel. Ehelyett érdemes megpróbálni több kérést egy e-mailben összegyűjteni, hogy az e-mail mennyisége alacsony maradjon.

Újra aktivitás

Ahogy a Nyelvi javaslatok irányelve bevezetésekor történt, az összes olyan ajánlat, mely a javaslat bevezetésekor még nyitott volt, érvénytelenné vált. Bárki indíthat új javaslatot az új irányelv alapján.

Jegyzetek

 1. A jövőben a Wikimédia Inkubátor a tervek szerint olyan normál wikik számára fog működni, melyek nem elég nagyok ahhoz, hogy saját wikit létesítsenek (tehát nem lesz nagyszámú kis wiki, hanem egy normál inkubátor wiki "virtuális wikikkel").

Külső hivatkozások