Jump to content

Community Wishlist Survey/FAQ/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey/FAQ and the translation is 100% complete.

Deelname

Waarom zou ik moeten deelnemen?

Heeft u ooit een verbetering in de functionaliteit van de Wiki-software nodig gehad? Heeft u een idee voor een nieuw hulpmiddel om de platforms nuttiger en functioneler te maken? Wilt u iemand anders steunen om zo'n verbetering te bewerkstelligen? Deelnemen aan de enquête is de manier om dat te laten gebeuren.

Door deel te nemen aan de enquête Wensenlijst van de gemeenschap, kunt u beïnvloeden welke wijzigingen op een platform worden opgepakt door het Community Tech, een team van de Wikimedia Foundation. U kunt ook samenwerken met het team Community Tech om deze hulpmiddelen te bouwen.

Hoe neem ik deel?

U kunt op meerdere manieren meedoen. Technische kennis of vele jaren wiki-ervaring zijn niet nodig:

Voorstelfase

23 januari – 6 februari 2023

Beoordelingsfase

30 januari – 10 februari 2023

Stemfase

10 februari – 24 februari 2023

Na stemmen

28 februari 2023

Wat gebeurt er tijdens de voorstelfase?

In de fase voorstellen kunnen medewerkers van elk project en elke taal voorstellen indienen voor functies en correcties die u in 2023 wilt zien.

Community Tech beperkt het aantal voorstellen per gebruiker tot 10. Waarom? Lees meer op Wat gebeurt er nadat het voorstel is ingediend. Als u meer dan 10 ideeën hebt, voel u dan vrij om anderen aan te moedigen een idee voor te stellen.

Hoe maak ik een goed voorstel?

Wat is een goed voorstel? Deze instructies zorgen ervoor dat voorstellen meer kans hebben om geselecteerd te worden voor uitvoering.

Binnen het werkterrein van CommunityTech

Het voorstel moet gaan over een technische wens van actieve Wikimedia bewerkers. Het moet gaan over de techniek en NIET over een beleidsmatige of sociale verandering.

Het CommunityTech-team wijst voorstellen af
als ze
Voorstellen die technisch werk vereisen zijn
 • Vereist alleen bewerking op de wiki, zelfs als het gaat over "technische" bewerkingen (in sjablonen, modules, enz.)
 • Al op de planning van Wikimedia Foundation teams
 • Deze afgewezen zijn door het CommunityTech-team of andere Wikimedia Foundation teams in het verleden
 • Oproep tot verwijdering of stopzetting van een optie waar een Wikimedia Foundation team al aangewerkt heeft
 • Bouwgereedschappen voor Wikimedia projecten
 • Identificatie en verbetering van functionaliteit van belangrijke niet-ondersteunde gereedschappen.
 • Het maken van betere documentatie voor deze hulpmiddelen zodat ze beter gebruikt kunnen worden
 • Het creëeren van gadgets, bots en wizards om gebruikers te helpen met wat ze al doen
 • Bouwgereedschappen voor Wikimedia projecten
 • Aanpassen van bestaande gadgets en bots zodat ze op meerdere projecten kunnen werken
 • Omzetten van veelgebruikte code geschreven door de gemeenschap (gadgets en gebruikers-scripts) tot een onderdeel van de MediaWiki software

Minder dan een project van een jaar, maar wel meer dan een simpel probleem

De Wensenlijst Enquête is beperkt door de vaardigheden van het CommunityTech-team.

Het team is dankbaar voor "grote ideeën" voor de Foundation en negeert ze niet. Sommige voorstellen hebben echter een ander specifiek team nodig dan CommunityTech.

Deze voorstellen worden verplaatst naar een aparte pagina en er kan ook niet op gestemd worden. Pas later zal de koppeling naar deze pagina worden gedeeld met andere Wikimedia Foundation teams.

Voorbeelden:

SecurePoll toegankelijk maken via lokale wiki's (te groot)
"POV Detector" voor artikelen (te groot)
Maak een mobiele applicatie voor Wikivoyage (te groot)
Verval van items op de volglijst (aan de grote kant)
Vermeld gebruikers vanuit de bewerkingssamenvatting (ideale grote)
Kopiëren en plakken van verschillen (lijkt klein maar niet te klein)

Kies een specifiek probleem en beschrijf het gedetailleerd

Leg uit waarom het probleem van belang is voor gebruikers. Een goed voorstel verklaart precies:

 • Wat het probleem is,
 • Wie wordt er door geraakt.
 • Voeg zo mogelijk schermafdrukken, koppelingen en overlegpagina's van de discussie met betrekking tot het probleem toe.

Dit zal CommunityTech helpen om te begrijpen waar ze het beste kunnen beginnen met hun werk.

Zeg niet alleen maar "Iets is verouderd", "Iets moet nodig verbeterd worden" of "Iets zit vol met problemen". Dat is natuurlijk niet genoeg informatie om te bepalen wat er gedaan moet worden.

Voorstellen mogen ingediend worden in elke taal. CommunityTech moedigt vrijwilligers aan om ze te vertalen zodat iedereen de voorstellen gemakkelijker kan begrijpen er er op kan stemmen. Lees ook Beoordelingsfase.

Voorbeelden:

Voeg betere bots toe (niet precies genoeg en te groot)
Maak wiki makkelijker voor de meeste mensen (niet één probleem, maar een principe voor veel veranderingen)
Implementeer kunstmatige intelligentie (niet één probleem, maar een principe voor veel veranderingen)
Betere verschillenafhandeling van splitsingen van alinea's
Laat alle active sessies zien
Gebruik Wikidata om zoeken te verbeteren

Geen zorgen over het vinden van een oplossing

U hoeft geen suggesties toe doen om het probleem op te lossen. Het is de taak van het CommunityTech-team om oplossingen te zoeken.

Het beschrijven van een oplossing kan soms zelfs een belemmering zijn. Bijvoorbeeld, stemmers kunnen onbedoeld een oplossing kiezen waarvan later blijkt dat het onmogelijk te maken is waardoor het CommunityTech-team voor een andere oplossing kiest.

Voorbeelden:

Tags (als 'evernote', doorzoekbaar, catagoriseren) (geen informatie over het probleem)
Bulk uploadprogramma (geen informatie over het probleem)

Overleg met andere leden van de gemeenschap

U wilt misschien uw idee onder de aandacht brengen en meedoen aan een overleg over het idee elders. Verzamel terugkoppeling en deel het voorstel. U kunt dit al doen voordat het stemmen begint. Op deze manier kunnen bijdragers kennis hebben over het probleem en beter onthouden om deel te nemen en te stemmen wanneer de tijd daar is.

zie ook onze promotionele spullen. U mag ze gebruiken.

Vermijd voorstellen die eerder werden afgewezen

Hier volgt een lijst met projecten die veel stemmen kregen. Het CommunityTech-team wilde er aan werken maar zag zich genoodzaakt om ze af te wijzen. Het is onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk, dat het team er dit jaar aan zou kunnen werken.

Enquete editie Rang in de resultaten Projecten Uitleg
2019 #2 Donkere modus Overlapt met het project van een andere team. Het overlappende project is Desktop Verbeteringen. Lees meer.
2019 #6 Werkbalk terugzetten Het probleem is grotendeels opgelost zonder inbreng van het CommunityTech-team. Het is beleid van het CommunityTech-team om wijzigingen van andere teams niet ongedaan te maken. Lees meer.
2019 #8 Artikel herinneringen Dit is technisch te uitdagend. Tevens zou het gedaan moeten worden door een ander Wikimedia Foundation team. Er zijn andere manieren om hetzelfde resultaat te zien. Lees meer
2019 #10 2FA beschikbaar voor alle betrokken bewerkers Dit is technisch te uitdagend. Tevens zou het gedaan moeten worden door een ander Wikimedia Foundation team. Er zijn andere manieren om hetzelfde resultaat te zien. Lees meer
2017 #6 Artikel waarschuwingen voor meer talen Dat is technisch te ingewikkeld. Ook is de CommunityTech niet in staat om zo'n hulpmiddel te bouwen en te onderhouden. Lees meer.
2016 #1 Globale uitbreidingen Dat is technisch te ingewikkeld. Ook is de CommunityTech niet in staat om zo'n hulpmiddel te bouwen en te onderhouden.
2015 #3 Centraal depot voor gadgets, sjablonen en Lua modules
2015 #6 Sta categorieën in Commons in alle talen toe Overlapt met projecten van een ander team. De overlappende projecten zijn Gestructureerde gegevens op Commons en Gestructureerde gegevens op Wikimedia.
2015 #4 Cross-wiki volglijst Dat is technisch te ingewikkeld. Lees meer.
2015 #8 Globale cross-wiki overlegpagina Overlapt met projecten van andere teams. De overlappende projecten zijn Gestructureerde discussies en Cross-wiki notificaties. Lees meer.
2015 #10 Een gebruiker aan de volglijst toevoegen Als dit hulpmiddel te kwader trouw wordt gebruikt, kan het gemakkelijker worden om gebruikers lastig te vallen.

Lees meer.

Wat gebeurt er tijdens de fase voorstellen?

De gemeenschap kan samenwerken aan een voorstel dat het idee presenteert op een manier die de meeste kans van slagen heeft in de stemfase.

Wanneer een voorstel wordt ingediend, wordt iedereen uitgenodigd om op dat voorstel te reageren en te helpen het beter te maken.

Gelijkaardige voorstellen kunnen worden gecombineerd; zeer brede voorstellen moeten worden verdeeld in meer specifieke ideeën.

Het doel is het best mogelijke voorstel voor de stemming te maken.

Van de persoon die een voorstel indient, mag worden verwacht dat die actief aan de discussie deelneemt en ertoe bijdraagt verandering teweeg te brengen.

Kan ik een voorstel van een vorige enquête opnieuw indienen?

Ja.

Als u besluit een voorstel uit de oude enquête naar de nieuwe enquête te kopiëren, verwacht Community Tech dat u dat voorstel "overneemt" - wat betekent dat u actief deelneemt aan de discussie over dat idee en bereid bent om wijzigingen in het voorstel aan te brengen om er een sterker idee van te maken wanneer het naar de stemfase gaat.

U kunt ook enkele voorstellen indienen die in de afgelopen jaren zijn gearchiveerd. U kunt bijvoorbeeld onduidelijke voorstellen doornemen, ze beter beschrijven en ze indienen.

Het is handig als u een link naar de vorige discussie wilt plaatsen, maar kopieer alsjeblieft niet de stemmen en discussie van vorig jaar. Als er goede punten zijn die mensen in de discussies van vorig jaar hebben gemaakt, moet u de suggesties of waarschuwingen in het nieuwe voorstel opnemen.

Indien een verzoek door het Tech-team van de Gemeenschap is geweigerd, komt het niet in aanmerking voor een nieuwe aanvraag tenzij het voorstel aanzienlijk is gewijzigd.

Voorbeelden:

Kan ik aan een idee werken voordat ik het voorstel doe?

Ja.

De editie 2023 start op 23 januari. U kunt aan een idee beginnen te werken met behulp van de Enquête van de gemeenschap wensenlijst zandbak. Dit kan u in staat stellen om de details openbaar te maken en anderen uit te nodigen om samen met u een idee op te stellen.

Wat betekent "buiten scope"?

Het betekent buiten het werkgebied van het team Community Tech ligt.

Zie ook Hoe maak ik een goed voorstel voor gedetailleerde uitleg.

Voorstelfase

23 januari – 6 februari 2023

Beoordelingsfase

30 januari – 10 februari 2023

Stemfase

10 februari – 24 februari 2023

Na stemmen

28 februari 2023

Na de fase voorstellen nemen we een korte pauze om de voorstellen te beoordelen voordat de stemfase begint.

Het team controleert of er voorstellen moeten worden afgewezen. Als er problemen zijn waardoor voorstellen niet in de stemfase kunnen worden geaccepteerd, proberen ze contact op te nemen met de auteurs van de voorstellen om aanvullende vragen te stellen.

Indien een voorstel correct is, markeren de leden van de Tech-community het voor vertaling. Dan kan iedereen het voorstel vertalen zodat meer mensen het kunnen beoordelen.

Voorstelfase

23 januari – 6 februari 2023

Beoordelingsfase

30 januari – 10 februari 2023

Stemfase

10 februari – 24 februari 2023

Na stemmen

28 februari 2023

Hoe kan ik stemmen?

De enige stemmen die worden geteld zijn Support Support stemmen.

De definitieve wensenlijst wordt in volgorde van de meeste steunstemmen geplaatst. Als u de indiener bent, wordt een stem van steun automatisch geteld voor uw voorstel.

De deelnemers kunnen stemmen voor zoveel voorstellen als zij willen. Om een eerlijke stemming te garanderen, kunnen alleen geregistreerde gebruikers stemmen en worden stemmen door een zeer nieuw account verwijderd.

Kan ik ook Tegen, Neutraal of Discussie kiezen?

Ja.

Een discussie wordt tijdens de stemming gepromoot. Als u een Oppose Oppose of Neutral Neutral stem wilt posten met een commentaar, kunt u dat dan vrij doen.

Deze discussies kunnen mensen helpen om te beslissen of zij voor de voorstellen willen stemmen. De discussies geven ook nuttige inbreng om het werk dat gedurende het jaar zal plaatsvinden te begeleiden.

Mag ik andere vragen om op mijn voorstel te stemmen?

Ja.

U heeft de mogelijkheid om uw idee aan zoveel mogelijk mensen te verkopen. Voel u vrij om contact op te nemen met andere mensen in dit project, WikiProject, affiliate, of een andere groep gebruikers. Een "get out the vote"-campagne te goeder trouw is absoluut oké.

Voorstelfase

23 januari – 6 februari 2023

Beoordelingsfase

30 januari – 10 februari 2023

Stemfase

10 februari – 24 februari 2023

Na stemmen

28 februari 2023

Hoe vindt de selectie plaats van de voorstellen waaraan gewerkt gaat worden?

Na de afronding van de enquête zal het Community Tech team enkele voorstellen uit het onderzoek kiezen om aan te werken.

De populariteit van een voorstel is de belangrijkste factor in de selectiebeslissing, maar niet de enige. Als een voorstel veel stemmen heeft, houden we ook rekening met:

Technische complexiteit

Complexiteit van het product en het ontwerp

Historisch minder voorziene behoeften en impact op de gemeenschap

Software engineering inspanning die moet worden gedaan.

Dit omvat het beoordelen van de code, afhankelijkheid van andere teams, infrastructuur, wettelijke en beveiligingsbeperkingen, database-updates, enz.

Inspanning die nodig is voor het verzamelen van gegevens om het probleem te begrijpen, het maken van de ontwerpen, gebruikerstesten om de ontwerpen te valideren en het coördineren tussen teams om de impact van het veranderen van een deel van de gebruikerservaring te beperken.

Moet de lancering geleidelijk of niet geleidelijk zijn? Hoeveel en welke gemeenschappen zullen samenwerken met ons om de nieuwe functionaliteit te testen?

Gaat het voorstel over onder-ondersteunde Wikimedia-projecten?

Zou het werken op verschillende wiki's?

Hoeveel mensen zouden er baat bij hebben?

Gaat het om de ondersteuning van niet-textuele inhoud?

De finale score is een combinatie van al het bovenstaande. Community Tech begint vervolgens met het werken aan de voorstellen met de hoogste eindscores.

Sommige wensen kunnen worden overgedragen aan vrijwilligers-ontwikkelaars of andere ontwikkelingsteams.

Waarom is het aantal stemmen niet het enige criterium?

Naast het aantal stemmen houden we rekening met de complexiteit van de wensen. Dit stelt het team in staat om het werk te verzamelen en meer wensen te voltooien.

Ook is het een zorg om alleen te focussen op het aantal stemmen. Er zijn kleine groepen zoals globale groepen of gemeenschappen van kleine Wikimedia-projecten. Bij een eenvoudige stemming zouden ze gemakkelijk in de minderheid kunnen zijn en zouden ze minder gesteund blijven.

Hoeveel wensen worden er opgepakt?

Dat varieert per jaar naar gelang de complexiteit van de wensen.

Community Tech verbindt zich niet tot een vast getal omdat het team geen getal kan voorspellen. Het team streeft ernaar zoveel mogelijk wensen te vervullen. Het voltooien van wensen hangt af van de complexiteit en de middelen, zoals het aantal ingenieurs en ontwerpers in het team in dat jaar.

Er was een tijd dat Community Tech de "top N" wensen beloofde en probeerde ze tussen juli en juni te realiseren. Soms duurde het verlangen langer dan verwacht wegens de complexiteit. Soms betekende het dat het team haastte om iets af te maken. Dit betekende ook dat het team in situaties van "te veel beloven" kan komen waardoor het vertrouwen van vrijwilligers kan worden geschonden.

In 2020 stopte Community Tech met het beloven van een totaal aantal wensen dat zij zouden vervullen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de voortgang van de werkzaamheden?

Wat gebeurt er als er veel gestemd wordt op een slecht idee?


De tegen en neutraal stemmen helpen bij het identificeren van mogelijke nadelen. Voor controversiële wensen brengt het Community Tech team de stemming in evenwicht met een meer op consensus gebaseerde beoordeling.

Bij wijze van voorbeeld, dit werkte in de enquête van 2015: De wens om "een gebruikers volglijst toe te voegen" kreeg veel stemmen maar ook een aantal welgemeende tegenstemmen. We luisterden naar alle kanten, en maakten een beslissing over het al dan niet voortzetten van het project.

Over de enquête en het team

Bepaalt deze enquête alle technische wijzigingen in Wikimedia?

Nee.

In de Wikimedia-beweging, zijn er veel organisaties en individuen die werken aan technische veranderingen. Er zijn vrijwilligers, Wikimedia-partners en de Wikimedia Foundation. Deze wensenlijst enquête is slechts een project van één organisatie, de Wikimedia Foundation.

De Wikimedia Foundation heeft twee afdelingen die werken aan technische projecten: Product en Technologie. Op elke afdeling zijn er veel teams. De wensenlijst enquête is slechts een project van één team, Communautaire technologie.

Waarom doen jullie dit jaar een nieuwe enquête...

...in plaats van de andere wensen van eerdere enquêtes te behandelen?

Community Tech wil onze prioriteiten in overeenstemming houden met de prioritaire behoeften van de gemeenschappen!

Net zoals software evolueert, doen de behoeften van de gebruikers dat ook. Soms is een echt goede wens van vorig jaar niet meer zo belangrijk, of is de beschrijving gewoon verouderd. Het jaarlijks uitvoeren van de enquête helpt om opnieuw te bevestigen wat de gemeenschap nodig heeft.

Bouwen jullie alleen maar nieuwe dingen?

Nee.

Community Tech besteedt ook een deel van onze tijd aan het onderhouden van functies die ze in het verleden hebben gebouwd. Dit kan en heeft soms invloed op de doeltreffendheid van het team bij het maken van nieuwe veranderingen.

Wat is de geschiedenis van de enquête?

Danny Horn, voormalig manager van Community Tech, presenteert de Wensenlijst enquête van de gemeenschap op Wikimania 2017

Het creëren van het team Community Tech is een direct gevolg van verzoeken van kernmedewerkers om betere ondersteuning voor moderatie-hulpmiddelen, bots en andere functies die helpen de Wikimedia-projecten te laten slagen.

Dit enquêteproces is ontwikkeld door Wikimedia Duitsland Technische wensen team, dat een vwensenlijst-enquête uitvoert op de Duitstalige Wikipedia.

In november 2015 voerde Community Tech de eerste wensenlijst enquête uit, om te helpen bij het identificeren van de functies en oplossingen die het belangrijkst zijn voor Wikimedia-editors. Het team nodigde medewerkers van alle Wikimedia-projecten uit om voorstellen in te dienen. Na twee weken voorstellen te hebben verzameld, vroeg het team hen om te stemmen op de voorstellen waarin ze het meest geïnteresseerd waren. Het proces is sindsdien elk jaar herhaald.

Hoe kan ik dingen veranderen voor volgend jaar?

Als u suggesties heeft om het proces te verbeteren, schrijf dan gerust op deze overlegpagina. We praten graag over alle ideeën die u heeft! U kunt in elke taal reageren.

Contact

Vragen of feedback zijn welkom. U kunt vragen stellen op de overlegpagina of aan ons op vergaderingen.

U kunt ook contact opnemen met: