Yhteisön toivelistakysely 2020

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2020 and the translation is 93% complete.
Vuoden 2020 yhteisön toivelistakysely on ohi...

Yhteensä: 72 ehdotusta, 423 muokkaajaa, 1749 kannatusääntä

Näytä satunnainen ehdotus

 

Kyselyn kaikki vaiheet alkavat ja päättyvät klo 18.00 UTC.

  • Ehdotusten jättö, kommentointi ja parantelu: 21. lokakuuta – 11. marraskuuta 2019
  • Community Tech arvioi ja järjestelee ehdotukset (sisältää ajan, joka varattu Wikimedia Technical Conferencea varten): 5. marraskuuta – 19. marraskuuta 2019
  • Ehdotusten äänestäminen: 20. marraskuuta – 2. joulukuuta 2019
  • Tulosten julkaisu: 6. joulukuuta 2019

 

Hei kaikille!

Olemme innoissamme voidessamme jakaa päivityksen Community Tech -osaston vuoden 2020 toivelistakyselyä koskien. Tämä on viides vuosittainen yhteisön toivelistakysely, ja olemme päättäneet käyttää tänä vuonna toista lähestymistapaa. Aikaisemmin olemme kutsuneet ihmisiä kirjoittamaan ehdotuksia ominaisuuksista tai korjauksista, joita he haluaisivat nähdä, ja Community Tech -tiimi on käsitellyt kymmenen eniten kannatusta saanutta toivetta. Tänä vuonna keskitytään vain Wikipedian ulkopuolisiin sisältöprojekteihin (eli Wikikirjasto, Wikisanakirja, Wikisitaatit, Wikiaineisto, Wikiopisto, Wikispecies, Wikimatkat ja Wikiuutiset), ja me käsittelemme tässä kyselyssä vain viisi eniten ääniä saanutta toivetta. Tämä on iso ero totuttuun formaattiin. Seuraavana vuonna (2021) palaamme todennäköisesti perinteiseen rakenteeseen.

Joten miksi tämä muutos? Olemme käyttäneet samaa formaattia jo vuosia – ja yleisesti ottaen siinä on paljon hyviä juttuja. Rakennamme hienoja työkaluja, tarjoamme hyödyllisiä parannuksia ja vaikutamme erilaisiin yhteisöihin. Kuitenkin formaatin luonteesta johtuen se suosii suurinta projektia (Wikipedia). Tämä vaikeuttaa pienempien projektien palvelemista, ja monet heidän toiveistaan ​​eivät koskaan pääse toivelistalle. Yhteisökeskeisenä joukkueena haluamme tukea kaikkia projekteja. Siksi haluamme vuonna 2020 antaa valoa muille kuin Wikipedia-projektille.

Tänä vuonna hyväksymme viisi toivetta. Vuosien varrella olemme ottaneet vastaan ​​suurempia toiveita (kuten järjestelmänlaajuiset asetukset tai kuka kirjoitti tämän), jotka ovat mahtavia projekteja. Samalla ne ovat yleensä pitkiä pyrkimyksiä, jotka vaativat lisäaikaa tutkimukselle ja kehitykselle. Kun tarkastelimme vuoden 2019 toivelistaa, siellä oli vielä monia ratkaisematta olevia toiveita. Samalla halusimme antaa tilaa uusille 2020-toiveille. Tästä syystä olemme päättäneet ottaa lyhyemmän listan, jotta voimme vastata niin moneen toiveeseen (uudet ja jäljellä olevat 2019-toiveet) kuin mahdollista.

 

Olemme tiiminä miettineet sääntöjä tämän vuoden kyselyyn. Olemme tehneet seuraavat päätökset (katso alta):

  • Jokaisen toiveen pitäisi liittyä muuhun sisältöprojektiin kuin Wikipediaan, ja jolla ei ole omistautunutta tiimiä (kuten Wikikirjasto, Wikisanakirja, Wikisitaatit, Wikiaineisto, Wikiopisto, Wikispecies, Wikimatkat ja Wikiuutiset).
  • Järjestelmänlaajuiset toiveet (eli sellaiset, jotka koskevat yleisesti kaikkia wikejä) eivät ole kelvollisia.
  • Wikipediaan liittyvät tai pelkästään Wikipedioita koskevat toiveet eivät ole kelvollisia.
  • Wikidataan ja Wikimedia Commonsiin liittyvät toiveet eivät ole kelvollisia.
  • Community Tech -tiimi tekee lopulliset päätökset siitä, mitkä toiveet voidaan toteuttaa, kuuluvat listan piiriin ja ovat ohjeiden mukaisia.

Miksi ei järjestelmänlaajuisia toiveita: Olemme käyttäneet paljon aikaa keskusteluun siitä, pitäisikö meidän ottaa mukaan järjestelmänlaatuisia toiveita. Toisaalta ymmärrämme, että niitä haluttaisiin, mutta emme halunneet järjestelmänlaatuisten toiveiden hallitsevan toivelistaa ja näin mitätöivän aikomuksemme tukea pienempiä projekteja. Keskustelimme myös mahdollisuudesta ottaa mukaan joitakin järjestelmänlaajuisia toiveita. Lopulta päätimme, että koska hyväksymme tänä vuonna vain 5 uutta toivetta, emme halunneet rajoittaa pienempien projektien jo valmiiksi alhaisempia resursseja. Meillä on kuitenkin aikomuksena käsitellä järjestelmänlaatuisia toiveita viime vuoden listalta (esim. Watchlist Expiry, Section Name in Diff).

Miksi ei toiveita liittyen Wikidataan tai Commonsiin: Me päätimme jättää pois Wikidatan ja Commonsin muutamista syitä. Ensinnäkin molemmilla projekteilla on omistautuneet tiimit tai tiimit, jotka ovat julkaisseet isoja parannuksia (esim. WMDE:n Wikidata-tiimi; Commonsin tiimi strutkturoidulle datalle). Muilla ei-Wikipedia-projekteilla on erilainen tilanne, koska niillä ei ole omistautuneita tiimejä ja niillä on ollut vaikeuksia saada tukea kehitystiimeiltä. Toiseksi, Wikidata ja Commons ovat luonteeltaan globaaleja — mikä on hienoa, mutta ei kuulu 2020 toivelistan piiriin.

Kaiken kaikkiaan tämä on kokeilu, ja toivomme oppivamme siitä paljon. Tulevana vuonna voimme työskennellä erilaisten yhteisöjen kanssa, tukea aliedustettuja projekteja ja kannustaa kaikkia wikimedialaisia (itsemme mukaan lukien!) pohtimaan, miten voimme voimaannuttaa pieniä projekteja lisää. Lisäksi käsittelemme innoissamme viime vuoden toivelistan järjestelmänlaajuisia toiveita. Kiitämme saamastamme palautteesta ja odotamme mielenkiinnolla marraskuun toiveita. Kiitos!

 

Community Tech -tiimi on Wikimedia-säätiön tiimi, joka on keskittynyt aktiivisten Wikimedia-käyttäjien tarpeisiin parempien kirjoitus- ja moderointityökalujen tekemiseksi. Projektit, joiden kanssa etupäässä työskentelemme, päättää Wikimedia-yhteisö vuosittaisessa yhteisön toivelistakyselyssä.

Kerran vuodessa aktiiviset Wikimedia-käyttäjät voivat tehdä ehdotuksia toiminnoista ja korjauksista, joita tiimimme halutaan työstävän. Kahden viikon päästä voit äänestää, mitkä ideoista kiinnostavat sinua eniten.

Tämän kyselyproessin kehitti Wikimedia Deutschlandin Technical Wishes -tiimi, joka ylläpitää toivelistaa saksankielisessä Wikipediassa. Kansainvälistä toivelistaprosessia ylläpitää Community Relations Specialists -tiimi.

Tämä on meidän viides vuosittainen yhteisön toivelistakysely. Katso miten olemme edenneet viime vuoden toiveiden kanssa.

 
Community Tech -tiimin maskotti: koira, jolla on joulupukin lakki.

Ehdotusvaihe kestää kyselyn kaksi ensimmäistä viikkoa.

Ehdotusvaiheessa muokkaajat jokaisesta projektista ja kieliversiosta voivat tehdä toiveita toiminnoista ja korjauksista, joita he haluaisivat nähdä 2020. Ehdotuksia voi tehdä millä tahansa kielellä. Jos teet ehdotuksen jollain muulla kielellä kuin englanniksi, me yrittämme saada sen käännetyksi, jotta kaikki voivat lukea sen ja äänestää siitä helpommin.

Ehdotusten pitäisi olla erillisiä, hyvin määriteltyjä tehtäviä, jotka suoraan hyödyttävät aktiivisia Wikimedian käyttäjiä. Ehdotusten pitäisi vastata seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on se ongelma, jonka haluat ratkaista?
  • Mitä käyttäjiä se koskee? (muokkaajat, ylläpitäjät, Wikiaineiston muokkaajat jne.)
  • Miten ongelman kanssa nyt toimitaan?
  • Mitkä ovat ehdotetut ratkaisut? (jos niitä on)

Ehdotuksesi tulisi olla mahdollisimman täsmällinen, etenkin ongelman kuvailussa. Älä sano vain että "(toiminto x) on vanhentunut", "tarvitsee parannuksia" tai "siinä on paljon bugeja". Siinä ei ole tarpeeksi tietoa selvittämään, mitä pitäisi tehdä. Hyvä ehdotus selittää tarkalleen ongelman, ja ketä se koskee. Ei haittaa jos sinulla ei ole esittää tiettyä ratkaisua, tai jos sinulla on joitakin mahdollisia ratkaisuja, etkä tiedä mikä niistä on paras.

Ehdotuksen tekeminen on vasta prosenssin alku. Kahden viikon ehdotusvaiheessa yhteisö voi yhdessä työskennellä ehdotuksen kanssa, jotta se esittää idean niin, että sillä on parhaat mahdollisuudet menestyä äänestysvaiheessa. Kun ehdotus on tehty, kaikki ovat tervetulleita kommentoimaan sitä ja auttamaan tekemään siitä paremman — kysymällä kysymyksiä ja ehdottamalla muutoksia. Samanlaisia ehdotuksia voidaan yhdistää; hyvin laajat ehdotukset tulisi erottaa pienemmiksi ja tarkemmin rajatuiksi ideoiksi. Tavoite on luoda paras mahdollinen ehdotus äänestysvaihetta varten.

Ehdotuksen tehneen henkilön tulisi olla aktiivisesti mukana keskustelussa ja auttaa tekemään muutoksia. Tämän vuoksi rajoitamme ehdotukset kolmeen käyttäjää kohti. Jos teet enemmän kuin kolme ehdotusta, me pyydämme supistamaan ne kolmeen. Tuo meille parhaat ideasi!

Lisäksi vain rekisteröityneet käyttäjät voivat tehdä ehdotuksia, jotta he voivat pitää keskustelua tarkkailulistallaan ja vastata kysymyksiin. Samoin kuin äänestämisessä, sinun pitäisi olla aktiivinen muokkaajaa ainakin yhdessä Wikimedia-projektissa. Jos et täytä näitä kriteereitä tai olet jo tehnyt sallitun määrän ehdotuksia, mutta sinulla on lisää ideoita, voit etsiä muita käyttäjiä, jotka adoptoivat ehdotuksesi.

Vielä yksi huomio: Ehdotukset, joissa halutaan poistaan tai ottaa pois käytöstä jokin toiminto, jota WMF:n tuotantotiimi on työstänyt, ei kuulu Community Techin piiriin. Niitä ei oteta mukaan äänestysvaiheessa.

 

Kyllä, siellä on varmasti joitain hyödyllisiä ehdotuksia, jotka eivät saaneet tarpeeksi kannatusta viime vuonna, ja ansaitsevat toisen mahdollisuuden.

Jos päätät kopioida ehdotuksen vanhasta kyselystä uuteen kyselyyn, sinun odotetaan "adoptoivan" se kysely — se tarkoittaa, että osallistut aktiivisesti keskusteluun ideasta ja olet halukas tekemään siihen muutoksia, jotta siitä tulisi vahvempi ehdotus sen siirtyessä äänestysvaiheeseen. Kuten sanottua, yksi henkilö voi tehdä kolme ehdotusta, ja siihen lasketaan aiempien vuosien ehdotusten uudelleen ehdottaminen.

On hyödyllistä, jos haluat lisätä linkin edelliseen keskusteluun, mutta älä kopioi ääniä ja keskustelua aiemmalta vuodelta. Jos viime vuoden keskustelussa on tehty hyviä kommentteja, lisää kyseiset ehdotukset tai huomautukset uuteen toiveeseen.

 

Ehdotusvaiheen jälkeen me pidämme tauon lukeaksemme ehdotukset ennen kuin äänestysvaihe alkaa.

Kaikki aktiiviset muokkaajat voivat tarkastella ja äänestää ehdotuksia, joita he haluavat tukea. Voit äänestää niin montaa ehdotusta kuin haluat. Oikeudenmukaisen äänestämisen varmistamiseksi vain rekisteröidyt käyttäjät voivat äänestää, ja hyvin uusien käyttäjien äänet saatetaan poistaa.

Vain kannatusäänet lasketaan. Toiveiden lopullinen lista järjestetään kannatusäänien mukaisessa järjestyksessä. Jos sinä olet ehdotuksen tekijä, ehdotukselle lasketaan automaattisesti kannatusääni.

Äänestysvaiheessa kuitenkin toivotaan vilkasta keskustelua. Jos haluat antaa vastustus- tai neutraalin äänen, voit niin tehdä. Nämä keskustelut voivat auttaa ihmisiä päättämään, haluavatko he äänestää ehdotuksista. Keskustelut antavat myös hyödyllistä palautetta ohjaamaan vuoden kuluessa tapahtuvaa työtä.

Kohtuullinen määrä äänestäjien kosiskelua on sallittua. Sinulla on mahdollisuus myydä ideaasi niin monelle kuin pystyt tavoittamaan. Voit vapaasti tavoitella muita ihmisiä projektissasi, WikiProjektissa tai käyttäjäryhmässä. Siinä ei tietenkään pidä käyttää sukkanukkea tai ahdistella ihmisiä äänestämään tai muuttamaan ääntään. Mutta hyväntahtoinen "käy äänestämässä" -kampanja on täysin sallittua.

 

Jokaisen ehdotuksen pitäisi täyttää seuraavat kriteerit:

  • Ehdotuksen pitäisi olla tekninen, eikä käytäntö- tai sosiaalinen muutos.
  • Ehdotuksen pitäisi koskea ongelmaa, eikä välttämättä pyytää tiettyä ratkaisua.
  • Ehdotuksen pitäisi olla selvästi määritely ongelma, eikä erilaisten toisiinsa liittymättömien ongelmien sekoitus.
  • Ehdotus ei ole jo toisen tiimin suunnitelmissa, eikä muu tiimi ole aiemmin hylännyt sitä.
  • Community Tech -tiimi ei ole aiemmin hylännyt ehdotusta.
  • Ehdotuksen tulisi kuulua tiimin aihepiiriin.

Community Tech -tiimi voi hylätä ehdotuksia, jotka eivät täytä yllä olevia kriteerejä.

 

Toiveet järjestetään kannatusäänien mukaisesti listaksi, ja Community Tech -tiimi on vastuussa suosittujen toiveiden arvioinnista ja käsittelystä. Sen tehdäkseen he tutkivat kaikki eniten ääniä saaneet toiveet ja arvioivat sekä tekniset että sosiaaliset/käytäntöihin liittyvät riskitekijät.

Vastustus- ja neutraalit äänet ovat erittäin hyödyllisiä tuomaan esiin mahdollisia huonoja puolia. Kiistanalaisten ehdotusten kohdalla me tasapainotamme äänestystä konsensustyyppisellä arvioinnilla.

As an example, this worked in the 2015 survey: The wish to "add a user watchlist" received a lot of votes but also some heartfelt Oppose votes. Community Tech listened to all sides, and made a decision on whether to pursue the project or not.

 

The 2020 Community Wishlist Survey is now complete! We want to thank everyone for their participation in this year’s survey. It was a very civil and smooth process, and we appreciate all of the help that we received. Now, we’re delighted to announce the top 5 wishes from the survey:

  1. Improve export of electronic books (Wikisource)
  2. New OCR tool (Wikisource)
  3. Migrate Wikisource specific edit tools from gadgets to Wikisource extension (Wikisource)
  4. Inter-language link support via Wikidata (Wikisource)
  5. Insert attestation using Wikisource as a corpus (Wiktionary)

Here’s what comes next: We’ll begin analyzing these five wishes after the new year. During our analysis, we’ll consider various factors, including possible dependencies and risks. Once we’ve completed this analysis, we’ll determine which wish to address first. We’ll create a project page on Meta-Wiki for that wish, which will outline the project vision. We’ll also ping all the wish voters, so everyone can share their suggestions and questions on the Talk page. From that point, updates will be found on the project page. The first project page should be launched in the next few months (no set date yet), but you can visit the Community Tech page for updates in the meantime.

As a team, our goal is to address every top wish in the Community Wishlist Survey. This means that we analyze each wish and determine if it’s workable (i.e., within scope, no major conflicts with other teams, etc). In many cases, the wish is workable. We then continue with the research and planning, followed by development, testing, and deployment. However, we sometimes identify significant issues or risks associated with a wish. In such cases, we investigate alternatives and ways to mitigate the risks. As a last resort, we sometimes decline certain wishes, but only after we rule out other options. Above all, we make sure to address each wish and share our findings with the community.

As this year draws to a close, we want to thank you, again, for participating in the survey! It was a fantastic experience for the team (and we hope for you too!). After the new year, we’ll begin reaching out with plenty of questions, ideas, and updates. We’re excited to begin the work to improve Wikisource and Wiktionary. Until then, we wish you a happy new year, and we look forward to collaborating with all of you!