Connected Open Heritage/Get Involved/Volunteer Tasks/Översätt pressmeddelande

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Connected Open Heritage/Get Involved/Volunteer Tasks/Translate press release and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎español • ‎français • ‎svenska • ‎العربية

LAND’s kulturarv synligt för världen på Wikipedia

Kulturarvsdata är väldigt viktigt i vår digitala värld. LAND är ett av de 60 länder som har bidragit till den största samlingen av data som innehåller information om kulturellt viktiga byggnader och monument. LAND kommer nu kunna visa upp dessa viktiga kulturella och historiska artefakter till miljontals Wikipedialäsare.

Den just genomförda uppladdningen av kulturarvsdata till Wikidata kommer göra det möjligt att använda internet för att undersöka LAND’s viktiga kulturella historiska byggnader och monument på Wikipedia, världens femte mest använda webbplats och största uppslagsverk. Miljontals läsare kommer kunna få information om LAND’s stolta historia. Totalt ANTAL data har laddats upp till Wikidata under en fri och öppen licens.

Genom att göra kulturarvet tillgängligt och sökbart för turister, studenter och kunskapssökare kommer det bli lättare än någonsin att lära sig om LAND’s intressanta förflutna och nutid, och all skönhet som finns att se i LAND.

Lokala volontärer gjorde det möjligt

Lokala volontärer har arbetat tillsammans med kulturella institutioner i LAND, för att identifiera och samla ihop den lämpliga information som krävs för att anordna fototävlingen Wiki Loves Monuments, som hålls årligen i september. Wiki Loves Monuments är den största fototävlingen i världen, och fokuserar på bilder som avbildar kulturarv.

– Tillsammans kan vi skapa skillnad. Wikimedia hoppas kunna samarbeta med museer, arkiv och bibliotek, för att fortsätta arbetet med att digitalisera kulturarvet för framtida bevarande, säger WIKIPEDIAN IN COUNTRY.

Wikimedia Sverige delar kunskap

Wikimedia Sverige (Wikimedia Sweden) har varit en aktiv partner genom att dela teknologisk expertis, erfarenhet och information om hur man inkluderar datan i de olika Wikimediaprojekten. Allt detta har gjorts inom projektet Connected Open Heritage

Om Wikidata (Wikidatas huvudsida)

Wikidata är en fri och öppen kunskapsdatabas som kan läsas och redigeras av såväl människor som maskiner. Wikidata fungerar som centralförvaring för Wikimediaprojektens strukturerade data, såsom Wikipedia, Wikivoyage, Wikisource med flera.

Wikidata ger också stöd till många andra hemsidor och tjänster bortom Wikimediaprojekten. Innehållet är tillgängligt under en fri licens, exporteras i standardformat och kan kopplas samman med andra öppna dataset på den länkade datawebben.

Om Wikipedia (Engelskspråkiga Wikipedias artikel om Wikipedia)

Wikipedia är ett fritt uppslagsverk med målet att låta alla redigera artiklarna. Wikipedia är den största och mest populära verket för allmänna referenser på internet och rankas som den femte mest populära hemsidan. Wikipedia underhålls av den ideella föreningen Wikimedia Foundation.

Om Wikimedia Sverige (bara på svenska: huvudsida)

Wikimedia Sverige är en ideell förening som arbetar för att göra kunskap tillgängligt och fritt för alla. Det är den svenska lokalföreningen för Wikimedia Foundation, en ideell organisation som stödjer Wikipedia.