Content Partnerships Hub/Software/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Content Partnerships Hub/Software and the translation is 56% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Hubb för innehållspartnerskap
Att förbättra Wikimediarörelsens arbete med innehållspartners

Mjukvaruutveckling

Det finns flera små verktyg i Wikimediarörelsen som är centrala för innehållspartnerskap men som inte utvecklas eller underhålls aktivt. Det finns ett stort behov av bättre verktyg för massuppladdning, visualisering, rapportering med mera för att göra det möjligt för Wikimedianer att bygga effektiva partnerskap.

The hub aims to invest in this by collaborating with a few teams that are interested in further developing the tools together. The hub has means to provide hands-on developer time to solve some of the key issues identified with the hope to lower the threshold for content partnerships. Also developing the documentation and research the needs from GLAM partners are areas where we are keen to collaborate.

I nuvarande läge kommer hubben att stödja befintliga utvecklargemenskaper samt att arbeta för att tillsammans förbättra verktygen för innehållspartnerskap.

Vi behöver ett nära samarbete med gruppen som utvecklar OpenRefine för att utvidga det med funktionaliteter för att redigera strukturerade data på Commons (SDC). Ett av de största hindren för att massuppladda SDC är att det saknas verktyg som gör det både enkelt och effektivt och som även är tillgängliga för användare utan stor teknisk kunskap. OpenRefine kommer att överbrygga det gapet. Det är en applikation, med öppen källkod, för att städa i, analysera och matcha data mot Wikidata, och kan även redigera Wikidata. Den används av många Wikidataanvändare för att ladda upp stora datamängder från externa källor.

OpenRefines utvecklarteam har tagit emot ekonomiska medel för att implementera Wikimedia Commons-funktionaliteter i applikationen – för både filuppladdning och SDC-redigering. Planen är att dessa funktionaliteter ska ha implementeras i mitten av 2022. Målet är att Wikimedianer ska ha ett heltäckande verktyg för alla sina Wikidata- och Wikimedia Commons-behov.

Vi kommer att prioritera den fortsatta utvecklingen av ISA tool. ISA tool gör det möjligt för användare att snabbt lägga till strukturerat data till filer på Wikimedia Commons. Verktygets mål är att göra det enkelt och roligt att redigera SDC. Verktyget är byggt med mobila enheter i åtanke, vilket minskar tröskeln för nya användare på platser där alla inte har en dator till hands. Tack vare kampanjer hjälper verktyget användaren att upptäcka värdet i SDC i en lättillgänglig miljö.

Vi behöver undersöka mer vad hubben kan göra för att stödja utveckling eller förbättring av några av de många verktyg som gör det lättare att arbeta med innehåll som som innehållspartners har delat med sig av på Wikimedias plattformar. Bland annat:

  • A more powerful uploader tool for Wikibase. While there has been increased interest among actors such as GLAMs to set up their own data repositories using the same software that powers Wikidata, the current lack of efficient and easy to use tools to import large amounts of data into a Wikibase instance makes it hard to get started. We have been talking with Wikimedia Deutschland's developer team about how such a tool might look like, and would like to continue this thread and discuss our possible engagement in the project.
  • Further improvements of Cassandra and the GLAM Wiki dashboard. These tools make it easy for GLAMs to keep track of the materials they have shared on Wikimedia Commons and to collect pageview statistics and other metrics, which are often crucial when the institutions make strategic decisions about their involvement in the Wikimedia platforms. Vi har utnyttjat vårt svenska partnernätverk för att få återkoppling om dessa verktyg, och vill gärna fortsätta vara involverade i deras utveckling. Det är av största vikt att innehållspartners kan få en bra översikt och mätetal över sina bidrag utan att behöva be oss om hjälp med att använda verktygen och förstå resultaten.
  • Den nya appen Makumbusho: Apps4Museums. Ett inspirerande exempel på hur vi kan utnyttja Wikimediaplattformarnas rika innehåll för att skapa mervärde för GLAM-institutioner som saknar resurser för att utveckla den digitala närvaro som krävs för att attrahera och informera sina besökare. Applikationer som tas fram inom ramverket kommer inte bara skapa nytta för museerna utan även rikta användarnas uppmärksamhet mot Wikimediaplattformarna, vilket kommer att leda till att de kommer att engagera sig i och förbättra dem. Vi älskar detta projektet eftersom det kan lösa ett av de största problemen inom innehållspartnerskap: att lägga upp data och filer på Wikimediaplattformarna är en sak, men att se till att de faktiskt ses och används av icke-Wikimedianer är en annan.