Jump to content

Στρατηγική πνευματικών δικαιωμάτων

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Copyright strategy and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.
Η Νομική Ομάδα του Ιδρύματος Wikimedia θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με θέματα πνευματικών δικαιωμάτων στα εγχειρήματα Wikimedia. Ας συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των θεμάτων πνευματικών δικαιωμάτων που είναι σημαντικά για το Wikimedia κάνοντας τα εξής:
 1. Δημιουργώντας μια λίστα θεμάτων στο Copyright strategy/Issues.
 2. Σχολιάζοντας τα εισηγμένα θέματα.
  α) Πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκαλεί το θέμα;
  β) Πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα αυτά για την αποστολή του Wikimedia;
  γ) Ποια επίδραση θα έχει η επίλυση των προβλημάτων αυτών;
 3. Βοηθήστε στην αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με όποιους τρόπους μπορείτε.

Εάν έχετε σχόλια σχετικά με αυτή τη διαδικασία, προσθέστε τα στη σελίδα συζήτησης.

In addition to the discussions on-wiki, the Wikimedia Foundation legal team held an IRC office hour on the copyright strategy on September 15, 2016 at 14:00 UTC. The logs are available at Copyright strategy/IRC office hour.

Η κατανόηση και εμπλοκή με τα πνευματικά δικαιώματα είναι κεντρικής σημασίας για τα εγχειρήματα, και την αποστολή μας να επιτρέψουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση, να δημιουργήσουν, να μοιραστούν και συνδυάσουν την ελεύθερη γνώση. Η Νομική Ομάδα του Ιδρύματος Wikimedia εξετάσει όλες τις εργασίες που τελεί οι οποίες περιλαμβάνουν εμπλοκή σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχουμε αναπτύξει αυτή τη στρατηγική για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να ιεραρχήσουμε τα έργα που είναι σημαντικότερα για τις κοινότητες Wikimedia. Αυτή περιλαμβάνει καταγραφή όλων των θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που επηρεάζουν τα εγχειρήματα Wikimedia και το Ίδρυμα, ιεράρχηση των θεμάτων αυτών, καθώς και την αντιμετώπισή τους.

Για να πετύχει αυτή η στρατηγική, χρειάζεται τη συμβολή σας. Η Νομική Ομάδα δεν μπορεί να γνωρίζει όλους τους τρόπους με τους οποίους τα πνευματικά δικαιώματα επηρεάζουν τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι χρήστες του Wikimedia για να συνεισφέρουν στα εγχειρήματα, ή τα σημαντικότερα αποτελέσματα, χωρίς τη συμβολή ευρέως φάσματος χρηστών του Wikimedia. Είναι επίσης σημαντικό να συνεργαστεί η ομάδα μας στενά με την κοινότητα ώστε να βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που σχετίζονατι με την πνευματική ιδιοκτησία.

Παρακάτω παραθέτουμε περίληψη μιας διαδικασίας τριών βημάτων της στρατηγικής πνευματικών δικαιωμάτων. Πριν όμως προχωρήσουμε στην εκτέλεση αυτής της διαδικασίας, ας συζητήσουμε σχετικά με την ίδια τη διαδικασία για μια-δυο εβδομάδες. Παρακαλώ μοιραστείτε τις σκέψεις σας σχετικά στην σελίδα συζήτησης μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου'.

Βήμα 1: Ο εντοπισμός θεμάτων

Ένα "θέμα" είναι οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εμποδίζουν τους χρήστες Wikimedia από την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα εγχειρήματα, αντί να τους δίνουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό θεμάτων στο σχεδιασμό του ιστοτόπου του Wikimedia σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα που ενδεχομένως είναι ογκώδη ή προκαλόυν σύγχυση. Περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των παρόντων πολιτικών και διαδικασιών σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, ώστε να διασφαλιστεί η σαφής και οργανωμένη καταγραφή τους με βάση την ακριβή ερμηνεία του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι αλλαγές στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων που ενδεχομένως επηρεάσουν σημαντικά το Wikimedia. Ποιες εξελίξεις ανά τον κόσμο, όπως δικαστικές υποθέσεις ή προτεινόμενη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για τα εγχειρήματα;

Είναι σημαντικό ότι οι χρήσεις περιεχομένου Wikimedia με άδεια Creative Commons να συμμορφώνονται με τους όρους της άδειας χρήσης. Αναφέρατε παραδείγματα οπου οι εξωτερικοί χρήστες έχουν παραλείψει να δώσουν την κατάλληλη απόδοση, ή η συμμόρφωση είναι ασυνεπής στα ίδια τα εχγειρήματα.

Παρακαλούμε όπως προσθέσατε στη λίστα Copyright strategy/Θέματα όταν αντιμετωπίζετε και εντοπίζετε κάποιο θέμα.

Βήμα 2: Προτεραιότητα θεμάτων

Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου και πόρων όλων, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε βελτιώσεις που θα βοηθήσουν τις κοινότητες περισσότερο. Για κάθε θέμα, αυτό περιλαμβάνει απάντηση σε τουλάχιστον τρεις ερωτήσεις:

 1. Πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκαλεί το θέμα;
 2. Πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα αυτά ως προς την αποστολή του Wikimedia;
 3. Πως θα επιρρεάσει η επίλυση των εν λόγω προβλημάτων το έργο των χρηστών Wikimedia;

Εάν μπορείτε να συμβάλετε στην απάντηση αυτών των ερωτημάτων, παρακαλείσθε να το κάνετε στα Copyright strategy/Θέματα. Αυτή η συνεισφορά θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε πού να επικεντρώσουμε το έργο μας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη προσπάθειας, είναι προτιμότερο να αποφευχθεί η προσπάθεια προσδιορισμού σχετικής προτεραιότητας των διαφόρων θεμάτων προτού δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός θεμάτων στη λίστα.

Βήμα 3: Αντιμετώπιση θεμάτων

Μετά τον προσδιορισμό των σημαντικότερων θεμάτων προς αντιμετώπιση, το επόμενο βήμα είναι προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Μερικές από τις εργασίες μπορεί να είναι δυνατό να διεκπεραιωθούν μόνο από τη Νομική Ομάδα του Ιδρύματος Wikimedia, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποια προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει μόνη της. Σας προσκαλούμε να εξετάσετε αν μπορείτε να συμβάλετε στην διεύρεση λύσεων για οτιδήποτε αναφέρεται στα Copyright strategy/Θέματα. Μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα μέσω της συνεργασίας σχετικά με λύσεις. Οι χρήστες Wikimedia εκτώς του Ιδρύματος έχουν τις σχετικές γνώσεις, την εμπειρία και τις δεξιότητες για να βοηθήσουν στην ανεύρεση καλύτερων προσεγγίσεων.

Η Νομική Ομάδα του Ιδρύματος Wikimedia θα πρέπει να χειριστεί κάποια θέματα εσωτερικά, οπότε δεν θα είναι σε θέση να απαριθμήσει όλες τις εργασίες σχετικα με την πνευματική ιδιοκτησία εδώ. Επίσης, δεν μπορούμε να δώσουμε νομικές συμβουλές.

Frequently asked questions

Why are you doing this right now?

We on the Legal Team have been wanting to do this for some time, but other things have taken priority. We have the capacity now, so we're seizing the opportunity.

--CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]

Will anything change for editors as a result of the implementation of a new copyright strategy?

Possibly, depending on what issues and solutions people identify. For example, Wikimedians may benefit from some changes to the user interfaces for contributions. Or we may discover that some project copyright policies may have become out of date since being initially created by community members or Wikimedia Foundation staff and need to be updated. The goal is not to disrupt editors' regular workflows, however, and it is important to consider the impact on those workflows before implementing any changes.

--CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]

What limitations does the Wikimedia Foundation have in advocating for legal change?

Our main limitation is resources—we only have so many staff hours and so much money to spend on public policy efforts. Because the Wikimedia Foundation is a 501(c)(3) nonprofit, there are also restrictions on the amount of lobbying we can do, and we cannot support or oppose individual political candidates.

--CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]

If this strategy recommends software improvements, what would be the timeline for implementing them?

The timeline depends on the scope of the issue, the difficulty of the solution, and the availability of staff and volunteers with the skills to implement the solution. The Foundation's Legal team is committed to devoting resources to the copyright strategy, but we will need to coordinate with engineering teams to make any changes that require engineering resources.

--CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]