Jump to content

ДАРМ Предизвик

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page DARM Challenge and the translation is 100% complete.
ДАРМ Предизвик
15 јуни 2016 – 15 јули 2016

Добредојдовте на првиот ДАРМ Предизвик

 • Матичниот Википедијанец во ДАРМ е активен од 4 јануари 2016 година. Во соработка со Државниот архив на Република Македонија досега се ослободени за Википедија 1027 податотеки, а бројот расте. Целта на овој предизвик е да се употребат податотеките од оваа категорија, во статии на било кој јазик.
 • Овој натпревар ќе се одвива еден месец, од 00:01 15 јуни 2016 година, до 23:59 15 јули 2016 година.
 • Ако сте направиле некои од активностите опишани подолу од 4 јануари 2016 година до сега, слободно впишете ги соодветните поени.

Награди

Награди кои ги доделува ДАРМ[1]

 • Пет книги на два јазика (македонски и англиски), со вкупна вредност од 56.5 евра.

Награди од матичниот Википедијанец[2]

 • Пет комплети книги во вредност од 1200 денари, или вкупна вредност од 100 евра.

Сè што треба да сторите е да се вклучите. Додадете го своето корисничко име на врската подолу, заедно со вашата страница од матичната Википедија; откако ќе создадете или ќе подобрите статија на било која јазична Википедија вратете се овде и под вашето корисничко име, во соодветниот простор, додадете врска до новата статија што сте ја создале, заедно со поените. Сите други ваши активности поврзани со овој натпревар додадете ги на страницата на вашата матична Википедија. Овде се потребни: вкупниот број на поени и новите статии. За да се пријавите, следете го примерот, прикажан подолу. Исто така имајте го на ум начинот на бодување, впишан подолу.

Фокусот на овој натпревар е да се употребат податотеките од оваа категорија:Wikpedian in Residence at DARM. Сите податотеки имаат опис на македонски и на англиски јазик.

Бодување

Поените сами ги пресметувате. Ваша одговорност е да ги бележите своите активности. Добивате поени преку подобрување (пишување, проширување, превод, употреба на податотеките) во статии на Википедија. Целта на секој учесник е да добие што поголем број на поени.

 • На Википедија
 • 10 поени: Создавање нова статија која не постоела претходно на Википедија (најмалку 3.000 бајти)
 • 5 поени: Проширување на постоечки никулец со текст или употреба на податотека (најмалку 3.000 бајти)
 • 5 поени: Создавање на нов "никулец" со текст или употреба на податотека (помалку од 3.000 бајти)
 • На Викидата
 • 1 поен: Додавање на опис
 • 1 поен: Додавање на нов јазик или опис (2 поени ако ги направите двете)

Секој Википедијанец со корисничка сметка на било кое Вики може да учествува. За да учествувате, запишете се во делот на Учесници.*Забелешка: Ако сте презеле некои од активностите за кои се добива поени, опишани погоре, а од 4 јануари 2016, слободно впишете ги соодветните поени.* Потребни статии

Пример

Притиснете на линкот за да се запишете. Појдте на дното, копирајте го кодот и запишете го:

|
|
|
|
|
|-


а пред знакот |}

Првото | е место за вашето корисничко име, пример: Violetova
Второто | е место за вашата матична Википедија како и за знамето на вашата земја (знамето е по желба) Macedonia Flag of Macedonia Macedonia
Третото | е место за number of points
Четвртото | е место за вашата страница како учесник на овој натпревар на вашата матична Википедија, исто така и список за вашите нови статии,
Петото | е место за вашите коментари доколку ги имате
ex.: mk wiki

 1. New article
 2. New article

Откако ќе создадете статија на било кој јазик, вратете се овде и под вашето име во соодветниот дел, ставете врска до новата статија што ја создадовте, и соодветните поени. Сите останати ваши придонеси поврзани со овој натпревар запишувајте ги на вашата страница за натпреварот на матичната Википедија, заедно со бодувањето. За да нема гужва на оваа страница, препорачуваме овде да ги поставите само: вкупните поени и новите статии.

Учесници

Кликнете овде за да оставите своите податоци.

All participants of the challenge and their points. Please list all new articles here and total number of your points. For other contributions (on Wikidata, for example), use your Challenge page
Username Your country Total Actions Comments
Glavkos Greece Flag of Greece Greece 10 el wiki

en:State Archive of the Republic of Macedonia

Add photos to articles
Violetova Macedonia Flag of Macedonia Macedonia 5 mk wiki As organizer, I am out of competition
Ilikeliljon Bulgaria Flag of Bulgaria Bulgaria 530 bg:Списък_на_делегатите_на_АСНОМ,_пратеници_за_АВНОЮ

bg:Офицерски дом

bg:Железара (квартал)

bg:Исторически архив (Велес)

bg:Исторически архив (Битоля)

bg:Исторически архив (Куманово)

bg:Исторически архив (Охрид)

bg:Исторически архив (Прилеп)

bg:Исторически архив (Скопие)

bg:Исторически архив (Струмица)

bg:Исторически архив (Тетово)

bg:Исторически архив (Щип)

bg:СУГС „Георги Димитров“

bg:Дексион

bg:Еврейски квартал (Скопие)

+Adding gallery and pictures to articles
Yerpo Slovenia Flag of Slovenia Slovenia 10 sl:Potres v Skopju (1963)
SirGoldenBlade Macedonia Flag of Macedonia Macedonia 295 mk wiki

mk:Историски архив (Битола) mk:Педесет и прва македонска дивизија

+Adding gallery to articles in mk.wiki and en.wiki
Basak Turkey Flag of Turkey Turkey 30 tr:Dimitar Vlahof, tr:Vasil Glavinov, tr:Koço Ratsin
Ahmet Turhan Turkey Flag of Turkey Turkey 10 tr:Ksente Bogoev
D.Belcev Macedonia Flag of Macedonia Macedonia 40 mk wiki Adding gallery to articles
Léna France Flag of France France 0 fr wiki
Missvain United States Flag of USA USA 6 *en:State Archive of the Republic of Macedonia (added logo, clean up)
*d:Q495822 (added logo)
Kippelboy Catalonia Flag of Catalonia Catalonia 14 * ca:Arxiu Nacional de la República de Macedònia (5) * d:Q495822 (9)
Gordi Macedonia Flag of Macedonia Macedonia 75 mk wiki Adding gallery to articles
GjorgjiP Macedonia Flag of Macedonia Macedonia 5 mk wiki Add photos to articles
Ранко Николић Srpska Flag of Republika Srpska Republika Srpska 265 sr wiki Adding gallery and pictures to articles
Elvonudinium Russian Federation Flag of Russia Russia 0 bxr wiki
poupou Germany Flag of Germany Germany 0 de wiki
southpark Germany Flag of Germany Germany 0 de wiki
CarRadovan Srpska Flag of Republika Srpska Republika Srpska 220 sr:Скопље; sr:Електране; sr:Zemljotres u Skoplju 1963. x3; sr:Гимнастика; sr:Антифашистичко собрање народног ослобођења Македоније; sr:Србија у Првом светском рату; sr:Војска Србије; sr:Иса-бегова џамија у Скопљу; sr:Прилеп; sr:Тетово; sr:Лактиње; sr:Македонска православна црква — Охридска архиепископија; sr:Православна охридска архиепископија; sr:Митрополија скопска; sr:Turkizacija; sr:Бошњаци; sr:Исламизација; sr:Младотурска револуција; sr:Бошњаци у Републици Македонији; sr:Бугарска војска (1914—1918); sr:Срби у Републици Македонији; sr:Skopsko kale; sr:Општина Кисела Вода; * sr:Никола Карев; sr:Куманово; sr:Прилеп; sr:Скопље; sr:Македонија у Народноослободилачкој борби x12; sr:Прилеп у Народноослободилачкој борби x2; sr:Кумановска дивизија НОВЈ;
Bojana Wiki PG Srpska Flag of Republika Srpska Republika Srpska 20 sr:Државни архив Републике Македоније Creating new articles in sr. wiki; Adding pictures in sr. wiki
Liridon Macedonia Flag of Macedonia Macedonia 20 sq wiki Adding pictures in sq, bg, fr, rw wiki
Aram-van Armenia Flag of Armenia Armenia 20 hy wiki Creating new articles in Armenian Wikipedia
White Demon Azerbaijan Flag of Azerbaijan Azerbaijan 5 az wiki

az:Skopye gerbi

Creating new articles
Jopparn Sweden Flag of Sweden Sweden 27 Wikidata
Anar kerimxanov Azerbaijan Flag of Azerbaijan Azerbaijan 10 az wiki

az:Ksente Boqoyev

Creating new articles
Andrew J.Kurbiko Ukraine Flag of Ukraine Ukraine 141 uk wiki, uk:Державний архів Республіки Македонія, uk:Топанско Поле, uk:Єврейський квартал (Скоп'є), uk:Антифашистські збори народного визволення Македонії, uk:Історичний архів (Струмиця), uk:Історичний архів (Куманово), uk:Історичний архів (Тетово), uk:Історичний архів (Велес), uk:Історичний архів (Штип), uk:Бутел (Скоп'є), uk:Аеродром (Скоп'є), uk:Кисела Вода (Скоп'є), uk: Дімо Хаджідімов, uk:Борка Талескі, uk:Стеван Наумов


Creating new articles + Wikidata
Etmisovski Macedonia Flag of Macedonia Macedonia 10 mk wiki, sr:Историјски архив Битоља Creating new articles, еnlarging existing

_______________

 1. Наградите не се парични. Добитникот мора да даде име, електронска пошта и адреса со цел наградата да биде испратена.
 2. Наградите не се парични. Добитникот мора да даде име, електронска пошта и адреса со цел наградата да биде испратена.