Wikipedia:Administratorer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side i en nøddeskal
En administrator er en almindelig bruger, som har ekstra værktøjer og rettigheder til brug i bekæmpelsen af hærværk. Desuden gør administratorernes erfaring, at de ofte er i stand til at vejlede efter dansk Wikipedias normer og regler.
Genveje:
WP:ADM
WP:ADMIN
WP:SYSOP

En administrator er en bruger, der har nogle ekstra værktøjer og rettigheder, som især kan bruges i kampen mod hærværk. Den MediaWiki-software, der bruges her på Wikipedia, tillader, at enhver bruger kan gøre de fleste ting, såsom at redigere sider og uploade filer, men der er nogle få ting med restriktioner på. For eksempel er der ganske få sider, der ikke kan ændres (de er beskyttede), man kan ikke permanent slette en side og dens historie, og man kan ikke forbyde bestemte brugere adgang til at redigere sider og uploade filer.

For at udføre disse funktioner skal man have administratoradgang. Den nuværende politik på den danske Wikipedia er at give administratoradgang til dem, der gerne vil have den, og som generelt er kendt for at være aktive bidragydere på Wikipedia samt har udvist kendskab til Wikipedias politikker og normer. Administratoradgang er ønskværdigt, når man gerne vil hjælpe i kampen mod hærværk, ønsker at patruljere seneste ændringer mere effektivt eller gerne vil hjælpe til med sammenskrivninger o.l. Selv hvis du har fået administratoradgang, bør du udvise forsigtighed, når du bruger disse ekstra funktioner.

Selvom administratorerne har de ekstra værktøjer, betyder det ikke, at deres ord har større vægt end andres i diskussioner, afstemninger og lignende. Administratorerne er dog i nogle afstemninger de eneste, der har stemmeret. De er også de eneste der må ansøge om at blive bureaukrater. Administratorer er ofte brugere med stor erfaring og mange redigeringer bag sig, samtidig med at de også ofte bruger længere tid på Wikipedia end gennemsnitsbrugere, hvorfor de vil kunne bistå med råd, angive normer, besvare spørgsmål og lignende.

Hvis du har brug for hjælp fra en administrator i en redigeringskrig, en vandal eller lignende, kan du skrive hvad du skal have hjælp til på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance.

Hvad kan en administrator så?

Her er nogle af de ekstra muligheder man har som administrator:

Patruljere

Alle bidrag på listen over seneste ændringer kan mærkes, når de patruljeres (dermed undgår vi dobbeltarbejde, og vi kan patruljere ændringerne mere systematisk). Et rødt udråbstegn ved artiklen indikerer en ikke-patruljeret ændring. Alle ændringer foretaget af administratorer bliver automatisk markeret som patruljerede. Desuden er der en liste over almindelige brugere, hvis ændringer også automatisk markeres patruljerede. Desuden kan almindelige brugere også udnævnes til at kunne patruljere andres ændringer.

Slette og gendanne sider

Uddybende Uddybende artikel: Hjælp:Sletning
Slet- og beskyt-fanebladet
Sletningsformular
  • Man kan slette sider. Denne funktion bruges næsten udelukkende, hvis nogen er kommet til at oprette en side ved en fejltagelse (bevidst eller ubevidst). I næsten alle andre tilfælde er det bedre at lave en omdirigering til en anden side. Se eventuelt deletion policy (på den engelske Wikipedia).
    • Ved sletning af vandaliserede sider, kopierer vi vandalens IP-adresse til sletningssidens beskrivelsesfelt, med mindre systemet selv har hentet IP-adressen. Har mere end én vandal skrevet i samme nyoprettede artikel, er det altid nødvendigt at indsætte IP-adressen manuelt. I nogle tilfælde kan systemet ikke automatisk give et eksempel på vandalens nonsens, her må du enten selv hente noget eller blot skrive "skrev nonsens" eller lignende.
  • Gendanne slettede sider. Denne funktion skulle vi helst aldrig få brug for, men den er der for det tilfælde at man ved et uheld får slettet en forkert side.

Masseslette sider

En administrator kan også, ved at gå ind på Speciel:Nuke slette alle sider oprettet for nylig af en given bruger eller IP. Dette skal gøres meget varsomt, eftersom der godt kan være gode sider på listen.

Sammenskrive historik

Administratorerne kan samle artikelhistorik så fx 2 artikler om samme emne kan slås sammen og få flyttet hver deres historik med ind i en fælles artikel med fælles historik. Når/hvis det systemteknisk bliver muligt, kan sammenskrivningsrettigheder evt. også gives til nogle menige brugere. Ønsker om samling af artikelhistorik skrives her: Hjælp-diskussion:Samling af artikelhistorik.

Bemærk! Det er besluttet, at der ikke længere samles historikker.

Tilbagerulning af redigeringer

Uddybende Uddybende artikel: Hjælp:Tilbagerulning
  • Denne funktion er meget praktisk når man skal rydde op efter brugere der har skrevet nonsens på mange sider. På brugeres sider med brugerbidrag vil der være et [tilbagefør X redigeringer]-link ud for de redigeringer der automatisk kan fjernes. Når man klikker på linket, gemmes en kopi af seneste version af siden, som ikke er redigeret af den pågældende bruger, som ny seneste version.
  • Funktionen findes også i "seneste ændringer"-listen, her vælger man "forskel" ved en vandals seneste gemning, øverst i forskelsvinduets højre side kan man nu vælge [tilbagefør X redigeringer] som ruller redigeringerne tilbage til seneste version, som ikke er redigeret af den pågældende bruger (er teksten der ikke, har man ikke fat i den seneste udgave af artiklen). Vær opmærksom på, at nogle gange er flere vandaler i gang med en artikel på samme tid, her er det nødvendigt med en manuel gendannelse hvis de kommer fra forskellige IP-adresser.

Bemærk, at brug af denne funktion 1) automatisk markeres som mindre redigeringer, 2) har en fast tekst (pt. "Gendannelse til seneste version ved $1, fjerner ændringer fra $2 (diskussion | bidrag)") og dermed ikke giver mulighed for nærmere beskrivelse af, hvad der egentlig var galt med den tilbagerullede redigering. Funktionen er således primært egnet til tilbagerulning af hærværk, men uegnet til andre rettelser.

Skjule vandalisme fra seneste ændringer-listen

  • Som administrator kan man skjule vandalisme fra seneste ændringer-listen ved at føje &bot=1 til slutningen af den url der fremkommer når man vælger en brugers brugerbidrag, for eksempel http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciel:Contributions&target=Michael&bot=1. Når man så klikker på [tilbagefør X redigeringer] vil både tilbagerulningen af redigeringen og den originale redigering forsvinde fra den normale seneste ændringer-liste. Man kan dog stadig se disse redigeringer ved under seneste ændringer at vælge vis robotter. Det er kun meningen denne funktion skal anvendes hvis en eller anden bruger har vandaliseret et stort antal sider (man definerer selv hvad et stort antal er).

Blokere brugere

Specialsiden 'Bloker adresse'
Specialsiden 'Ophæv blokering af bruger'
  • Blokere en bruger eller IP-adresse via blokeringssiden. Denne funktion bruges sjældent, og kun overfor brugere der med vilje forsøger at ødelægge Wikipedia. Se også listen over blokerede IP-adresser og brugernavne. Normalt vil en blokeret bruger miste interessen for Wikipedia ret hurtigt, og vi kan derfor ofte indenfor få dage ophæve blokeringen igen.
    • Ved blokeringer skal du i blokeringssidens beskrivelsesfelt angive årsagen til blokeringen. Almindeligvis er standardudløbstiden på 24 timer tilstrækkelig til at stoppe et eller flere igangværende vandalangreb, men har vandalen "en fortid", kan det være nødvendigt at forøge blokeringsperioden. Er du i tvivl, så lad der stå 24 timer og spørg en af de andre administratorer til råds. Permanente blokeringer og blokeringer af IP-adresseblokke (dvs. samtidig blokering af fx en hel skole) skal kun bruges i sjældne tilfælde, og her bør du ligeledes spørge en af de andre administratorer til råds i tvivlstilfælde. Det er lidt besværligt at finde frem til den rette IP-adresseblok og at få styr på syntaksen; er du ikke inde i teknikken, er det nok bedst under alle omstændigheder at overlade det til en, der ved hvordan det gøres.

Se også:

Beskytte en side

Uddybende Uddybende artikel: Hjælp:Beskyttelser
Beskyttelsesformular
  • Ved hjælp af funktionen beskyt side kan man beskytte en side, således at enten kun registrerede brugere eller kun administratorer har adgang til at ændre på indholdet. Dette er meget anti-wiki, og bruges kun hvis en side meget ofte er udsat for vandalisme. Man kan se hvilke sider der er beskyttet i listen over beskyttede sider.
    • Beskyttelse af sider er sjældent nødvendigt nu hvor vi har et fungerende spamfilter. Udbryder der en redigeringskrig mellem to eller flere bidragsydere, kan det være nødvendigt at beskytte siden – overlad beskyttelsen af en side til en anden, hvis du selv har deltaget i debatten (forhåbentlig ikke redigeringskrigen) om den pågældende side. Begrund beskyttelsen på artiklens diskussionsside.
  • Slettede sider som gentagne gange forsøges genoprettet, kan beskyttes imod genoprettelse ved at beskytte dem efter de er blevet slettet. Dette bruges normalt kun ved gentagne oprettelser af nonsenssider eller andre sider, som der er opnået konsensus om at slette.

Redigere MediaWiki-navnerummet

  • I MediaWiki-navnerummet ligger alle de danske tekster i Wikipedias brugergrænseflade. Disse er beskyttet så kun administratorer kan rette dem, fordi nogle af dem kan ændres så hele siden går ned. En liste over alle beskederne er tilgængelig.

Ændre visningen af valgte historikpunkter

Uddybende Uddybende artikel: Hjælp:Versionssletning

Administratorer kan i sidehistorikken og i versionsforskellene finde en (vis/skjul)-knap, med hvilken de kan skjule valgte sideversioners indhold, redigeringsopsummeringer, og bidragyderens brugernavn/IP-adresse. Blandt andet skal det bruges under fjernelse af ophavsretsligt beskyttet materiale, eller personlige oplysninger.

Hvordan bliver jeg administrator?

Den nuværende politik på den danske Wikipedia er at give administratoradgang til ansøgere som generelt er kendt for at være aktive bidragydere på Wikipedia samt har vist forståelse for Wikipedias politikker og normer. Administratoradgang tildeles af bureaukrater efter almindelig konsensus blandt registrerede brugere. Bureaukraten kan nægte administratoradgang, hvis det vurderes at afstemningsreglerne er blevet misbrugt. Vil du gerne være administrator, så lav en anmodning om administratorstatus og så vil en bureaukrat sørge for resten.

Hvordan træder jeg tilbage som administrator?

Hvis du gerne vil træde tilbage som administrator, skal du gøre to ting:

Begge dele skal gøres på engelsk. Derefter vil dine administratorrettigheder blive fjernet efter relativt kort tid.

Administratorfejl

Prøv dialog

Hvis du mener, at en administrator har misbrugt sine privilegier, bør du som første trin skrive en besked til ham/hende og bede om en forklaring – enten med mailfunktionen eller på vedkommendes diskussionsside. Nytter det ikke, kan du oprette en anmodning på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance, hvorefter andre administratorer vil vurdere sagen og om nødvendigt omgøre den pågældende sletning eller blokering mv., når sagen er drøftet færdig.

Dette gælder også for administratorer, idet hovedreglen er, at administratorer ikke omgør hinandens sletninger eller blokeringer. I stedet tager man diskussionen som nævnt ovenfor.

I nødstilfælde

I nødstilfælde (hvis den pågældende administrator ikke svarer hurtigt og/eller hvis fejlen virker åbenlyst urimeligt eller har stærkt uheldige konsekvenser) kan sletningen eller blokeringen omgøres. Der bør i disse tilfælde lægges en besked til den første administrator om årsagen til omgørelsen og afhængigt af sagens karakter oprettes en meddelelse på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance om hændelsen, så andre kan kommentere det.

Redigeringskrig/suspendering

Ingen administrator må foretage mere end én administratorhandling i samme sag. Dvs. eksempelvis hvis en blokering eller en sletning bliver omgjort af en anden administrator, så må den første administrator ikke genslette eller genblokere. En administrator må dog gerne rette egne fejl. Dvs. får man slettet en side eller blokeret en bruger ved en fejl, må man gerne gendanne eller fjerne blokeringen.

Såfremt en administrator deltager i en "redigeringskrig" og foretager mere end én handling i samme sag, så kan administratorstatussen inddrages midlertidigt af en steward efter anmodning fra en bureaukrat eller i særlige tilfælde en anden administrator. Eventuelt kan den pågældende blot blokeres og en administrator, der er blokeret, bør afholde sig fra at ophæve blokeringen.

Hvis en administrator bliver suspenderet, skal det diskuteres, om den/de pågældende administrator/-er skal have sin/deres administratorstatus tilbage, eller om der skal indledes en egentlig procedure med permanent fratagelse.

Fratagelse af administratorret

En administrator kan få frataget sin administratorret, såfremt en afstemning tilkendegiver det eller såfremt administratoren har været inaktiv i mindst 210 dage.

Fratagelse ved afstemning

Hvis en administrator suspenderes, eller hvis en eller flere brugere mener, at en administrator bør have frataget sine administratorret, så oprettes der et indlæg herom på Landsbybrønden eller evt. på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance. Hvis der er 6 registrerede brugere der ønsker det, så oprettes der en formel afstemning herom.

En afstemning rejses på fx Wikipedia:A. Der stemmes på samme måde og med de samme stemmeberettigede som ved tildeling.

Når der er gået mindst én uge konkluderer en bureaukrat, og tager kontakt til stewards på meta for at få effektueret en besluttet fratagelse. Fratagelse sker, hvis der er mindst 2/3 af de registrerede brugere, der deltager i afstemningen, der støtter fratagelsen.

Fratagelse ved inaktivitet

I 2011 blev det besluttet, at en administrator kan få sin administratorret frataget efter mindst 210 dages inaktivitet efter følgende model:



På et tidspunkt kan en administrator holde op med at være aktiv. Når vedkommende har været inaktiv i mindst 180 dage, sættes skabelonen {{IliveAdm}} på pågældendes diskussionsside. Såfremt administratoren ikke reagerer inden for mindst 30 dage, efter at skabelonen er sat på diskussionssiden, påsættes skabelonen {{FratagAdm}} på diskussionssiden og en anmodning om fratagelse oprettes på Meta.

English

Sysops can have their access revoked if they're not active for 210 days. This is the result of a vote here.

  • After 180 days of inactivity the template {{IliveAdm}} is placed on the user's talk page, thus it is possible for the user to act on it.
  • After this, 30 additional days must pass before the sysop can have his/her status revoked. The template {{FratagAdm}} should appear on the user's talk page.

Administratorer

Den dansksprogede udgave af Wikipedia har i øjeblikket i alt 27 administratorer, markeret med "(Administrator)" i listen over registrerede brugere.

Aktive administratorer

Vi har i øjeblikket følgende aktive administratorer:

  1. Amjaabc (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  2. Brandsen (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  3. Celtics (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  4. Christian List (disk | bidrag | e-mail | verificer) (bureaukrat)
  5. EPO (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  6. Glenn (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  7. Harthacnut (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  8. Hejsa (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  9. Jan Friberg (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  10. Jørgen (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  11. Kaare (disk | bidrag | e-mail | verificer) (bureaukrat, tjekbruger, global omdøber)
  12. Masz (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  13. Medic (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  14. Metalindustrien (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  15. MGA73 (disk | bidrag | e-mail | verificer) (tjekbruger)
  16. Necessary Evil (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  17. Nico (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  18. Palnatoke (disk | bidrag | e-mail | verificer) (tjekbruger)
  19. Patchfinder (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  20. Pred (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  21. Pugilist (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  22. Sabbe (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  23. Sarrus (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  24. Steenth (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  25. Thomas81 (disk | bidrag | e-mail | verificer)
  26. Tøndemageren (disk | bidrag | e-mail | verificer)

Administratorer på deltid eller pause

  1. Knud Winckelmann (disk | bidrag | e-mail | verificer) – For meget arbejde....

Inaktive administratorer

Administratorer der ikke har bidraget i mindst 180 dage. Disse administratorer har modtaget en advarsel på deres brugerdiskussionsside. Hvis de inden for 30 dage efter dens indsættelse ikke foretager nogen redigeringer, vil {{FratagAdm}} blive indsat på administratorens brugerdiskussionsside, og administratorstatussen vil blive frataget. Dette blev besluttet ved afstemning på Wikipedia:Afstemninger/Inaktive administratorer 2.

  1. Fredelige (disk | bidrag | e-mail | verificer) (seneste bidrag: 21. april 2014, advarsel indsat: 26. oktober 2014)
  2. heb (disk | bidrag | e-mail | verificer) (seneste bidrag: 25. april 2014, advarsel indsat: 26. oktober 2014)

Statusrapporter

Hvis en administrator har tænkt sig at forlade Wikipedia, er det en god skik at skrive det på sin brugerside og bede om at få frataget rettighederne. Du kan se en samlet liste over administratorspecifikke handlinger her.

Se også