Jump to content

יישוב סכסוכים

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Dispute resolution and the translation is 100% complete.
עבור החיבור, ראו יישוב סכסוכים (חיבור). עבור הוועדה המוצעת, ראו ועדת יישוב סכסוכים.
קיצור דרך:
DR
דף זה מסביר כיצד ליישב סכסוכים עם משתמש אחר.

באופן כללי, נסו להימנע מוויכוחים סוערים על ידי שמירה על אדיבות והתחשבות רצינית בנקודות המבט של עורכים אחרים. אם מתפתחת מחלוקת, נסו לשוחח באופן פרטי עם המעורבים, או להקדיש זמן מה מהמיזם כדי להחזיר את הפרספקטיבה לעצמכם. באופן ספציפי יותר, עיינו בשלבים שלהלן בסדר בו הם רשומים.

יישוב בלתי רשמי

הימנעות

הדרך הטובה ביותר לפתור סכסוך היא להימנע ממנו מלכתחילה. היו מכבדים כלפי אחרים ושקלו ברצינות את נקודות המבט שלהם.

  • אין פשוט לבטל עריכה שבוצעה בתום לב. אם מישהו מבצע עריכה שאתה מחשיב כמוטעת או לא מדויקת, שפר את העריכה או בטל אותה באופן ידני עם סיכום עריכה מנומס המסביר מדוע אתה מבטל אותה.
  • ספק סיכום עריכה טוב בעת ביצוע שינויים משמעותיים שמשתמשים אחרים עשויים להתנגד להם. הגרסה שאתה מעדיף לא תקבע על ידי ביטול, דבר שעלול להרגיז משתמשים אחרים. דון בשינויים שנויים במחלוקת בדף השיחה או באופן פרטי. אם אתה נתקל בהתנהגות גסה או לא הולמת, התנגד לפיתוי להגיב בצורה לא נעימה, והימנע מהתקפות אישיות.

דיון

הצעד הראשון בפתרון כמעט כל סכסוך הוא לדון בנושא. צור קשר עם הצד השני בדף השיחה של אותו משתמש, או השתמש בדף דיון ניטרלי ורלוונטי. כאשר הסכסוך קשור לתוכן, לעולם אל תאפשר לסכסוך להשתלט על התוכן. שמור על קור רוח, הימנע מהתקפות אישיות, שקול ברצינות את נקודת המבט של האדם השני ונסה להגיע לפשרה. הנח שהאדם השני פועל בתום לב אלא אם כן יש לך ראיות ברורות לסתור זאת.

הן בשלב זה והן לאורך כל תהליך יישוב הסכסוכים, עליך לעשות ניסיון רציני לדיון ולהגיע לפשרה. כישלון לעשות זאת מראה שאתה מנסה להסלים את הסכסוך במקום לפתור אותו. דבר זה יגרום לאנשים להיות פחות אוהדים כלפי עמדתך ועלול למנוע ממך להשתמש ביעילות בשלבים מאוחרים יותר של יישוב הסכסוכים. לעומת זאת, דיון מתמשך ומשא ומתן רציני בין הצדדים, גם אם לא מוצלח באופן מיידי, מראים שאתה מעוניין למצוא פתרון שמתאים למדיניות ויקיפדיה.

התנתקות

נסו להסכים עם המשתמש השני עד שהמחלוקת תיפתר, אף אחד מהם לא יעשה דבר כדי להסלים אותה. לדוגמה, ייתכן שתסכימו לא לערוך דף שנוי במחלוקת או להשתמש בגישת מנהל, בהתאם למחלוקת. זה מאפשר לאחרים לדון בנושא בצורה הוגנת ללא הבלבול של הסלמה מתמשכת, ועוזר לשמור על דיון רגוע.

אם הדיון נכשל או מתלהט, נסו להתנתק עוד יותר לזמן מה. השתתפו באופן בונה במקום אחר, הבא משתמש חיצוני, או שניהם. הימנעו מחזרה לאזור המחלוקת; ענו על שאלות בנושא בדף השיחה של המשתמש שלכם והפנו את השואל להעביר את הבעיות שלו לדף שיחה רלוונטי כדי לשמור את כל הדיונים הרלוונטיים במקום אחד. זה מועיל במיוחד בעת ויכוח עם משתמשים חדשים, שכן זה נותן להם הזדמנות להכיר את המדיניות והתרבות של המיזם.

חשבו על הגישה ארוכת הטווח. בבוא העת הבעיה עשויה פשוט להיעלם, בין אם משום שהמשתמש השני עבר הלאה או משום שמשתמשים נוספים היו מעורבים.

הזמן משתמשים ניטרליים

ייתכן שיהיה כדאי לבקש ממשתמשים ניטרליים להצטרף לדיון. מחלוקות רבות שלא ניתן לפתור באמצעות דיון ישיר עשויות להיפתר באמצעות קלט ממשתמשים שאינם מעורבים. בהתאם למחלוקת, ייתכן שתצטרכו לחשוף את הנושא לקהל רחב יותר. שקלו לפרסם בדף דיון קהילתי מקומי או בבקשות להתייחסות, או לדון בצ'אט IRC עם משתמשים אחרים.

אם קשה לאמוד קונצנזוס מדיון בלבד, שקלו לערוך סקר דעות כדי להבהיר את הסוגיות בדיון. שימו לב שסקר אינו יכול לייצר קונצנזוס, אך הוא מועיל להבנתו. באופן דומה, אם אתם מאמינים שמשתמשים מתעלמים מקונצנזוס, סקר אינו יכול לאלץ משתמשים אלה לקבל את הקונצנזוס המוצע שלכם. למרות שסקר עשוי לסייע למשתמשים להבין את מאזן הדעות והסיבות לדעות אלו בנושא מחלוקת נתונה, הוא יכול בקלות גם להידרדר לוויכוח האם סקר מסוים בנוי בצורה הוגנת או מייצג. ראו ויקיפדיה:דונו, אל תצביעו לסיבות מדוע דיון נחוץ ועדיף על הצבעה.

יישוב רשמי

במקרים מסוימים, השלבים הנ"ל ייכשלו גם אם כל המעורבים ינסו ברצינות להגיע להסכם. ניתן לנסות אחד או יותר מהשלבים הבאים, בהתאם לאופי הסכסוך ולהעדפות המעורבים. שימו לב ששלבים מאוחרים יותר בתהליך יישוב הסכסוכים יהיו קלים יותר אם תעקבו אחר כמה שיותר מהשלבים הללו.

גישור

בקשו ממשתמש ניטרלי מכובד גישור לתווך את הסכסוך. גישור הוא תהליך התנדבותי שבו אדם ניטרלי מסייע להנחות את הדיון לקראת הסכם שניתן לקבל על כולם. בעת בקשת גישור, היו מוכנים להראות שניסיתם לפתור את הסכסוך באמצעות השלבים המפורטים לעיל, וכי כל הצדדים לסכסוך מסכימים לגישור. גישור לא יכול להתקיים אם כל הצדדים אינם מוכנים להשתתף. המגשר יפעל לאפשר לכולם להביע את נקודות המבט שלהם ולהקשיב זה לזה, כך שתוכלו להגיע להסכם משביע רצון עבור כולם. גישור הוא תהליך סודי ושיתופי של יישוב סכסוכים.

בוררות

כמוצא אחרון, לאחר שנקטת בכל הצעדים הסבירים האחרים לפתרון הסכסוך, ניתן להגיש את הסכסוך לבוררות. בניגוד לגישור, שבו הצד השלישי רק מסייע למשתמשים שבמחלוקת להגיע להסכם, ועדת בוררות תטיל פתרון מחייב שכל המשתמשים חייבים לציית לו. פתרונות עשויים לכלול הסרת גישה, חסימת משתמשים או אילוץ משתמשים להימנע מעריכת אזור המחלוקת. החלטה כזו תיאכף לפי הצורך. אם זה לא יעבוד, כבה את המחשב וקח הפסקה.

ראו גם