FindingGLAMs Campaign/About the project/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page FindingGLAMs Campaign/About the project and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎dansk • ‎español • ‎svenska • ‎日本語
Välkommen! Om projektet Deltag Resurser Framsteg Kontakta oss

Om projektet

Korta fakta

Vad: En internationell crowdsourcingkampanj för att lägga till data about GLAM institutioner på Wikidata.

När: Datumet kommer att bestämmas.

Vem: Alla i hela världen kan vara med

Varför: För att bygga världens största databas av GLAM-institutioner

Hur: Genom att använda nybörjarvänliga verktyg

Precise drawing (Unsplash).jpg

Låt oss hitta världens kulturarvsinstitutioner

Välkommen till FindingGLAMs, ett projekt som syftar till att förbättra täckningen av GLAM-institutioner (galleries', libraries, archives och museums) på Wikipedia och dess systerprojekt, Wikidata. Vi jobbar tillsammans för att sätta världens kulturarvsinstitutioner på kartan.

I många länder är informationen om kulturarvsinstitutioner bristfällig. Även när det finns officiella databaser så kan de vara föråldrade, svårtillgängliga eller på ett begränsat antal språk. Genom att bidraga till detta projekt hjälper du oss att sprida fri kunskap till människor i hela världen.

Stadsbiblioteket i Malmo, Johannes Jansson (1).jpg

Förbättra existerande data

En stor del av den data som finns på Wikidata kommer från dataset som publicerats av officiella institutioner. Men även om sådana data finns och går att importera så är de ofta bristfälliga. De är kanske föråldrade, saknar relevanta uppgifter eller till och med innehåller fel. Av den anledningen är det arbete som Wikidatas volontärer gör varje dag när de städar och berikar datan ovärderligt – och det är därför vi ser fram emot dina bidrag!

Halmstad bibliotek-1.JPG

Redigera enklare med Monumental

Vi vet att det kan ta lite tid att bekanta sig med Wikidatas gränssnitt och den underliggande strukturen, varför det finns en viss inkörströskel för nybörjare. Därför utvecklar vi Monumental – ett visuellt verktyg med fokus på GLAM-institutioner, för att bläddra och redigera på Wikidata. Med Monumental är det lätt om en plätt att söka, utforska och redigera Wikidataobjekt. Vi tycker att man inte skall behöva läsa på om Wikidata för att göra sina första bidrag!

Monumental-GLAM screenshot browsing 02.png

Sprid kunskapen med hjälp av Wikimediaprojekten

Wikipedia är en av världens mest populära kunskapsresurser. Det finns på över 300 språk och får 15 miljarder sidvisningar av 500 miljoner besökare årligen. Det har blivit en oumbärlig del av många människors utbildning.

Wikidata har för syfte att samla in all världens kunskap så att den kan läsas, användas och förbättras av alla, helt gratis. Wikidata är en fri och öppen strukturerad databas och innehåller information om miljontals objekt i hela världen – allt från sjöar till böcker till museer.

Wikidata-logo-v3.png

FindingGLAMs i Sverige

Vi inledde vår kampanj med att uppmuntra bibliotekarier i Sverige att redigera data om deras bibliotek. Det var en värdefull addition till Kungliga bibliotekets biblioteksdatabas, vilken står till grunden för många Wikidataobjekt. Detta var ett lärorikt test av hur det fungerar att använda crowdsourcing för att förbättra data som importerats från officiella källor. We ser fram emot att utvidga det till resten av världen!

Map of libraries in Sweden 2019-05-07.png