Jump to content

Temeljna načela i principi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Founding principles and the translation is 100% complete.

Wikimedijini projekti imaju određena zajednička temeljna načela i principe. Ovi principi mogu da se razvijaju ili usavršavaju tokom vremena, ali se smatraju idealima od suštinskog značaja za osnivanje Wikimedijinih projekata – ne treba ih mešati sa Wikimedijinom fondacijom (koja je takođe nastala iz Wikimedijinih projekata). Od ljudi koji se ne slažu sa njima se ipak očekuje da ih poštuju dok sarađuju na ovom internetskom sajtu, a inače da se obrate nekom drugom sajtu. Oni koji to ne mogu ili ne žele ponekad na kraju napuste projekat.

Ova načela uključuju:

  1. Neutralno gledište (NPOV) kao vodeći uređivački princip.
  2. Mogućnost gotovo bilo koga da uređuje (većinu) članaka bez registracije.
  3. "Wiki proces" kao konačni mehanizam donošenja odluka za sav sadržaj.
  4. Stvaranje ljubaznog i kolegijalnog uredničkog okruženja.
  5. Besplatno licenciranje sadržaja; u praksi se svaki projekat definiše kao javna domena, GFDL, CC BY-SA ili CC BY.
  6. Održavanje prostora za fiat za pomoć u rešavanju posebno teških problema. Na desetak projekata, Arbitražni komitet ima ovlašćenje da donese određene obavezujuće, konačne odluke kao što je banovanje ili zabrana daljnjeg rada urednika.

Varijante

Ne prate svi projekti ove principe na isti način.

  • Neki primenjuju neutralnost tako što dozvoljavaju mnoštvo stavki koje pojedinačno nisu neutralne (Commons, što kaže „Commons nije Wikipedija, a datoteke koje su ovde otpremljene ne moraju nužno da budu u skladu sa neutralnim gledištem"), ili imaju jednostavniji princip 'budi pošten' (Wikivoyage, koji kaže da „Putničke vodiče ne treba pisati sa neutralne tačke gledišta").
  • Neki dozvoljavaju ne-wiki načine saradnje i donošenja odluka u nekim delovima svog procesa (MediaWiki).
  • Neki dozvoljavaju ograničenu upotrebu medija pod licencom poštene upotrebe ili drugih medija koji nisu slobodno licencirani.

Vidi također