Jump to content

Fund drives/2005/Q4 planning/Translations/Fundraising drive letter - nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

(ang) (ar) (ast) (bg) (br) (ca) (cs) (cy) (da) (de) (en) (el) (eo) (es) (et) (fi) (fr) (gl) (hu) (he) (ia) (id) (it) (ja) (ko) (ml) (nap) (nl) (nn) (pl) (pt) (ro) (ru) (sc) (sk) (sl) (sh) (sr) (su) (sv) (th) (tr) (vi) (ua) (wa) (zh) editKennis is macht. Houdt het vrij!


De Wikimedia Foundation en de tienduizenden vijwilligers die hun tijd en kennis aan haar projecten bijdragen geloven dat kennis macht is en dat kennis vrij toegankelijk zou moeten zijn.

Gulle steun van mensen zoals U heeft Wikipedia in staat gesteld de grootste encyclopedie in de menselijke geschiedenis te worden. Een paar jaar geleden was Wikipedia.org als webstek nog niet eens terug te vinden in de top 10,000. Nu staat ze in de top 30 met meer dan 2,5 miljard bekeken pagina's in de laatste maand alleen. Verleden jaar raadpleegde op een willekeurige dag minder dan een half procent van alle internet-gebruikers Wikipedia.org. Nu is dat aantal bijna verviervoudigd en we verwachten een vergelijkbare groei voor het komend jaar. En deze cijfers betreffen alleen de US: wereldwijd bezochten 3,2 miljoen individuele gebruikers Wikipedia in september verleden jaar, in september dit jaar was dat bijna 13 miljoen. Met uw hulp zullen volgend jaar tientallen miljoenen bijkomende mensen Wikipedia en haar zusterprojecten kunnen bezoeken.

Om ons exponentiëel groeiend publiek te dienen is ons budget gestegen van $15,000 in 2003, over meer dan $125,000 in 2004, tot over $700,000 dit jaar. Komend jaar verwacht de Wikimedia Foundation miljoenen uit te geven om de toenemende vraag bij te houden, onze software en methodes om inhoud van goede kwaliteit te kunnen waarborgen te verbeteren en verder ons doel om vrij kennis aan een ieder aan te bieden na te kunnen streven. Het lijkt wellicht een onmogelijke opgave maar vijf jaar geleden werd hetzelfde gezegd over het van de grond krijgen van de grootste encyclopedie ter wereld in een paar jaar tijd. We zijn ervan overtuigd dat we het – met uw hulp! – kunnen.

Wikipedia en haar zusterprojecten bestaan geheel en al dankzij vrijwillige bijdragen. Dit zijn zowel de bijdragen van onze schrijvers als de geldelijke bijdragen van diegene die ons steunen. Ieder zinnetje dat veranderd wordt draagt aan onze inhoud toe, en hetzelfde kan gezegd van ieder geldbedrag – hoe bescheiden ook. De gemiddelde gift is ongeveer 20 euro. Ieder beetje helpt.

We wenden ons tot U gedurende de feestdagen om ons voortbestaan mogelijk te maken. Het zijn uw giften die het mogelijk maken door te gaan met onze ongelooflijke groei. Giften aan de Wikipedia Foundation kunnen in iedere geldsoort gedaan worden. In de VS zijn ze belastingaftrekbaar. Hetzelfde geldt voor giften aan de locale Wikipedia-afdelingen in Duitsland en Frankrijk. Hoewel giften aan deze afdelingen niet direct gebruikt kunnen worden door de Wikipedia Foundation, dragen zij natuurlijk wel bij tot het bereiken van onze algemene doelstellingen.

Nu is de tijd de wereld de macht van vrije kennis te verschaffen!

Hartelijk dank voor uw vrijgevigheid

Jimmy Wales, Florence Devouard, Angela Beesley, en de rest van het Wikimedia Team.