Jump to content

Fund drives/2005/Q4 planning/Translations/Fundraising drive letter - sh

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

(ang) (ar) (ast) (bg) (br) (ca) (cs) (cy) (da) (de) (en) (el) (eo) (es) (et) (fi) (fr) (gl) (hu) (he) (ia) (id) (it) (ja) (ko) (ml) (nap) (nl) (nn) (pl) (pt) (ro) (ru) (sc) (sk) (sl) (sh) (sr) (su) (sv) (th) (tr) (vi) (ua) (wa) (zh) edit


Znanje je moć. Pomozite nam da ostane slobodno!

Zadužbina Vikimedija i desetine hiljada dobrovoljaca koji doprinose svoje vreme i znanje njenim projektima veruju da je znanje moć i da ono mora ostati slobodno.

Velikodušna podrška ljudi kao što ste vi omogućili je da Vikipedija postane najveća enciklopedija u ljudskoj istoriji. Pre samo par godina, wikipedia.org nije bio ni među prvih 10.000 veb sajtova; danas je među prvih 30 sa preko 2,5 miliona strana posluženih samo prošlog meseca. Prošle godine u ovo vreme, wikipedia.org je bilo kojeg dana koristilo manje od polovine procenta svih osoba koje koriste Internet. Danas se taj broj skoro učetvorostručio a sledeće godine očekujemo sličnu stopu rasta. Uz vašu pomoć, sledeće godine će Vikipediju i njene bratske projekte koristiti desetine miliona ljudi.

Da bi opslužili čitateljstvo koje eksponencijalno raste, naš budžet je povećan sa 15.000$ u 2003. na preko 125.000$ u 2004. i više od 700.000$ ove godine. U dolazećoj godini, Zadužbina Vikimedija predviđa da će biti potrebni milioni da bi se održao korak sa povećanim zahtevima, i to poboljšanjem našeg softvera i metoda ne bi li osigurali visok kvalitet sadržaja i neprekinut rad ka postizanju našeg cilja da svakome obezbedimo slobodno znanje. To možda zvuči zastrašujuće, ali tako je bilo i sa stvaranjem najveće svetske enciklopedije za manje od pet godina. Uz vašu pomoć, možemo to da odradimo.

Vikipedija i njeni bratski projekti postoje isključivo kroz priloge: priloge urednika koji pridonose svoje vreme i trud i priloge donatora koji pomažu finansijski. Kao što mnogo malih uređivanja pomaže u izgradnji sadržaja, tako i svaka donacija pomaže da se posluži taj sadržaj. Prosečna visina donacija koje primimo je u visini otprilike 20$. Svaki mali doprinos pomaže.

Obraćamo vam se u ovo praznično doba ne bi li nam pomogli da ostvarimo ovo. Vaše donacije su te koje nam omogućavaju da nastavimo da rastemo i da se poboljšavamo. Priloge Zadužbini Vikimedija možete dati u kojoj god valuti želite i u Sjedinjenim Američkim Državama se odbija od poreza. Prilozi lokalnim ograncima u Nemačkoj i Francuskoj (Wikimedia Deutschland, Wikimedia France) se takođe odbijaju od poreza. Mada prilozi lokalnim ograncima možda neće biti iskorišćeni direktno od strane Zadužbine Vikimedija, i oni će nam pomoći da postignemo naše konačne ciljeve.

Sada je trenutak da pomognete da obogatimo svet slobodnim znanjem.

Hvala vam na vašoj velikodušnosti!

Džimi Vejls, Florens Nibar-Devuar, Anđela Bizli i ostatak tima Vikimedije.


Primedba: Ovo prikupljanje će trajati od petka, 16. decembra 2005. do petka, 6. januara 2006. godine.