Jump to content

Fundraising 2008/appeal/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Обръщение от основателя на Уикипедия, Джими Уейлс

[edit]

Джими Уейлс

Драги Читателю,

Днес се обръщам към теб с молба да подпомогнеш Уикипедия, като направиш дарение. Може би това ти звучи необикновено: Защо един от петте най-популярни уебсайта моли потребителите си за финансова подкрепа?

Уикипедия е скроена различно от почти всеки друг от петдесетте най-посещавани сайта. Ние имаме съвсем малко персонал на заплата, едва 23 души. Съдържанието на Уикипедия е безплатно за използване от всеки човек и за всякаква цел. Нашите годишни разходи не надвишават шест милиона долара. Уикипедия се поддържа от нетърговската Фондация Уикимедия, която аз основах през 2003 година.

По своята същност, Уикипедия се задвижва от световна общност от повече от 150 000 доброволци — всички те предани на свободното споделяне на знанието. През изминалите почти осем години тези доброволци са допринесли с повече от 11 милиона статии на 265 езика. Повече от 275 милиона хора посещават сайта ни всеки месец, за да получат информация — безплатна и без реклами.

Но Уикипедия е много повече от уебсайт. Ние споделяме една обща кауза: Представете си свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание. Това е, на което сме се посветили.

Твоето дарение ще ни помогне по няколко начина. На първо място, ще ни даде възможност да покрием нарастващите разходи по управлението на глобалния трафик към един от най-посещаваните сайтове в Интернет. Със средствата ще успеем да подобрим софтуера на Уикипедия, за да бъде тя по-лесна за търсене, по-лесна за четене и по-лесна за писане. Ангажирани сме с разрастването на движението за свободно познание по целия свят, като привличаме нови доброволци и изграждаме стратегически партньорства с културни и образователни институции.

Уикипедия е различна. Тя е най-голямата енциклопедия в историята, написана от доброволци. Също както националните паркове и училищата, ние вярваме, че рекламите нямат място при нас. Искаме да запазим Уикипедия независима и силна, но имаме нужда от подкрепата на хиляди хора като теб.

Каня те да се присъединиш към нас: Твоето дарение ще помогне Уикипедия да остане безплатна за целия свят.

Благодаря ти,

Джими Уейлс

ДАРИ СЕГА »

Научи повече

[edit]

Sitenotice

[edit]

Моля, прочети: Едно лично обръщение от основателя на Уикипедия, Джими Уейлс


Научи повече