Fundraising 2010/FAQ/ro
Need help? See the Translation FAQ or Meta:Babylon. All translators should also subscribe to translators-l to be kept up-to-date (and to ask questions). General Fundraising Translation Guidelines: Fundraising 2010/Translation. |
- ca/català (closed)
- da/dansk (closed)
- de/Deutsch (closed)
- en/English (published)
- es/español (closed)
- fr/français (closed)
- it/italiano (published)
- ja/日本語 (closed)
- ko/한국어 (closed)
- nb/norsk bokmål (closed)
- nl/Nederlands (closed)
- sv/svenska (closed)
- ar/العربية (closed)
- bg/български (closed)
- bn/বাংলা (closed)
- cs/čeština (closed)
- el/Ελληνικά (closed)
- fa/فارسی (closed)
- fi/suomi (closed)
- gl/galego (closed)
- he/עברית (closed)
- hr/hrvatski (closed)
- hu/magyar (closed)
- id/Bahasa Indonesia (closed)
- mk/македонски (closed)
- pl/polski (closed)
- pt/português (closed)
- ro/română (closed)
- ru/русский (closed)
- sh/srpskohrvatski / српскохрватски (closed)
- si/සිංහල (closed)
- te/తెలుగు (closed)
- th/ไทย (closed)
- tl/Tagalog (closed)
- tgl/tgl (closed)
- tr/Türkçe (closed)
- uk/українська (closed)
- vi/Tiếng Việt (closed)
- yi/ייִדיש (closed)
- zh-hans/中文(简体) (closed)
- zh-hant/中文(繁體) (closed)
- am/አማርኛ (closed)
- ia/interlingua (closed)
- pam/Kapampangan (closed)
- lb/Lëtzebuergesch (closed)
Întrebări frecvente, 2010
Cum sunt utilizate fondurile colectate?
[edit]Fondurile colectate se utilizează pentru personal și pentru echipamente. Deși Wikipedia și proiectele surori constituie unul din cele mai vizitate cinci situri de Internet, contractăm doar Template:Staff-count salariați. Pentru detalii, accesați sumarul listei salariaților. Aproximativ jumătate din personal se ocupă de operarea echipamentelor, un număr redus este angrenat în activități de atragere a publicului și de formare a corpului de voluntari, în timp ce restul au sarcini în departamentele de colectare a fondurilor și în administrație. În plus, fondurile donate sunt utilizate pentru infrastructura tehnologică (servere și viteză) care ne permite să menținem Wikipedia în funcțiune și să o extindem.
În principiu, Fundația Wikimedia există pentru a susține și a extinde rețeaua enormă de voluntari care scriu și editează articolele din Wikipedia și celelalte proiecte surori — peste 100.000 de persoane din toată lumea.
Pe scurt, ce este Wikipedia?
[edit]Wikipedia este cea mai mare și mai cunoscută enciclopedie de pe glob. Este accesibilă online, în mod gratuit, fără reclame. Wikipedia conține peste 16 milioane de articole în 298 limbi și este consultată de peste 430,000,000 milioane persoane pe lună, ceea ce o situează pe locul 5 al celor mai vizitate situri de internet din lume. Wikipedia este o lucrare colectivă care a fost scrisă sau îmbunătățită de milioane de oameni în cursul ultimilor nouă ani. Oricine poate aduce completări în orice moment. Wikipedia este cea mai cuprinzătoare colecție publică de cunoștințe din istoria omenirii și persoanele care o susțin sunt unite prin dragostea lor de a învăța, prin curiozitatea lor intelectuală și prin conștientizarea faptului că împreună știm mai mult decât oricare dintre noi în parte.
Unde pot găsi mai multe informații financiare?
[edit]Raportul anual 2008-2009 al Fundației Wikimedia cuprinde datele din anul financiar precedent (1 iulie 2008 – 30 iunie 2009) cu previziuni pentru perioada următoare. Este al doilea raport anual pe care îl prezentăm. Raportul Anual al Fundației Wikimedia este un sumar al activităților financiare, al programelor de activitate și al realizărilor fundației.
Punctele importante ale acestui raport sunt:
- lansarea inițiativei Wikipedia privind capacitatea de utilizare,
- legarea Wikipediei de Creative Commons,
- conferința Wikimania din Alexandria, Egipt,
- începerea procesului de planificare a unei strategii deschise a Wikipediei,
- succesul activității de colectare de fonduri și de extindere a activităților de bază.
Citiți Raportul Anual 2008–2009:
Are Fundația Wikimedia o activitate filantropică?
[edit]Da. Fundația Wikimedia este o organizație fără scop lucrativ, scutită de impozite, cu sediul în San Francisco, California, Statele Unite ale Americii. Puteți consulta scrisoarea noastră de scutire de impozite și rapoartele financiare și declarațiile noastre depuse la organele fiscale.
De ce să fac o donație Fundației Wikimedia?
[edit]Scopul Fundației Wikimedia este cel de a asigura oamenilor de pe întreg globul un acces ușor la informații, în mod gratuit și fără anunțuri publicitare. Suntem o organizație fără scop lucrativ și depindem de donațiile dumneavoastră. Prin donații susțineți în mod direct câteva din cele mai cunoscute proiecte destinate documentării și editate în mod colectiv, printre care Wikipedia, unul din cele mai cunoscute cinci situri de internet și cea mai mare enciclopedie creată vreodată în istoria omenirii.
Care sunt planurile de viitor ale Fundației? Încotro se îndreaptă?
[edit]Jimmy Wales, fondatorul fundației, a spus: „Imaginați-vă o lume în care fiecare ființă umană poate beneficia liber de suma tuturor cunoștințelor omenirii.” Aceasta este obiectivul nostru, și avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a-l putea atinge.
În fiecare lună, peste 430,000,000 milioane de persoane din toată lumea utilizează Wikipedia. Ea este disponibilă online, pe telefoanele mobile, pe DVD, în cărți și în multe alte forme. Ne străduim să ajungem la și mai multe persoane și să îmbunătățim permanent calitatea informațiilor pe care le publicăm. Pentru aceasta acționăm în următoarele direcții:
- Simplificăm modul de a contribui cu cunoștințe. Am lansat de curând o inițiativă pe scară largă pentru a ameliora modalitățile în care utilizatorii pot adăuga text sau fișiere multimedia. Puteți găsi mai multe informații pe situl de web al proiectului.
- Creăm resurse de învățare și de perfecționare pentru a recruta mai mulți contributori: învățători, profesori, studenți, fotografi, cineaști, oameni de știință, bibliotecari, arhivari, muzeografi, modeliști și mulți alții. Ne ocupăm de o rețea în permanentă extindere de 37 organizații satelit ale Wikimediei pe tot globul pentru a putea contacta aceste persoane și a le încuraja să ne ajute să îmbunătățim Wikipedia. Mai multe informații pot fi găsite pe situl de web al proiectului.
- Elaborăm noi tehnologii și procese pentru asigurarea calității, care să nu fie în contradicție cu deschiderea fundamentală a Wikimediei. Pentru cei interesați de aspectele tehnice, aceasta include noi tehnologii pentru notarea modificărilor și pentru detectarea modificărilor potențial distructive.
- Organizăm consultări cu ansamblul comunității noastre de editori, precum și cu experți, voluntari și gânditori din toată lumea pentru elaborarea de strategii inovative pentru a putea asigura legătura cu mai multă lume, cu resurse de calitate mai bună și pentru sporirea numărului de voluntari. Informații detaliate despre proiectul nostru referitor la strategia pe următorii cinci ani pot fi găsite pe situl proiectului de strategie.
- Creăm un „tablou de bord” cuprinzător de date statistice pentru a susține activitatea mișcării Wikimedia. Consultați rapoartele noastre lunare și portalul nostru de statistici.
În sfârșit, menirea noastră este să protejăm munca realizată până în prezent; de a reduce riscul ca un dezastru sau o defecțiune tehnică să elimine părți din munca noastră și de a asigura păstrarea în permanență a unor copii în mai multe locuri. Nu suntem o societate incipientă care va dispărea după câțiva ani; ne vom continua activitatea pentru multă vreme.
Cum asigurați un echilibru între a menține Wikipedia deschisă și a o face mai demnă de încredere?
[edit]Considerăm că participarea crescută duce la o calitate crescută. În același timp, trebuie să menținem standardele stricte de calitate care au asigurat respectabilitatea Wikipediei în rândurile oamenilor de știință, personalului universitar, jurnaliștiștilor și fundațiilor.
Ce este Fundația Wikimedia?
[edit]Fundația Wikimedia este organizația tutelară a diferitelor noastre proiecte cu conținut liber, în particular Wikipedia, enciclopedia online. Jimmy Wales a înființat Wikipedia în ianuarie 2001 și a creat Fundația Wikimedia în iunie 2003. Încă de la început, am existat pentru un singur scop, anume răspândirea liberă și deschisă a cunoașterii. Nu vindem informația și nu acceptăm anunțuri publicitare. Aceasta este posibil datorită donațiilor dumneavoastră. Prin aceste proiecte oferim oamenilor cunoștințe cu scop educațional, pe cât mai multe căi. În particular, ajutăm colectivitățile dezavantajate cu posibilități limitate de conectare să aibă acces la materiale educaționale libere și să contribuie la rândul lor.
Deținem peste 400 de servere pentru funcționarea proiectelor noastre, pe lângă denumirile asociate de domenii internet și mărci înregistrate. Sprijinim dezvoltarea strategică de software pentru programul MediaWiki și uneltele sale, care fac posibilă participarea mai multor contribuitori și permit comunității de voluntari să lucreze mai eficient. Aici intră și unelte create special pentru a asigura buna calitate. Elaborăm resurse pentru învățare, organizăm seminarii și ne străduim să găsim noi modalități inovatoare pentru a atrage noi colaboratori și pentru extinderea Wikimediei ca mișcare internațională de cunoaștere liberă.
În toate acestea, suntem susținuți de filiale locale organizate în numeroase țări.
Care sunt proiectele pe care le susțineți?
[edit]Fundația Wikimedia susține Wikipedia, o enciclopedie online și unul din primele cinci situri de internet în ceea ce privește numărul de vizitatori. De la înființarea Wikipediei în ianuarie 2001 și înregistrarea Fundației Wikimedia în iunie 2003, creșterea noastră a fost extraordinară. Wikipedia în limba engleză, primul nostru proiect, s-a extins astfel încât cuprinde în prezent peste 6,000,000 articole, iar Wikipedia în limba română cuprinde 380,000. Ansamblul Wikipediilor în diferite limbi conține peste 47,000,000 articole.
Pe lângă Wikipedia, Fundația Wikimedia mai susține:
- Wikimedia Commons, un depozit de informații conținând peste 43,000,000 imagini, fișiere video și fișiere audio care pot fi utilizate în mod liber
- Wikimanuale, a proiect pentru crearea de manuale gratuite
- Wikționar, un dicționar multilingv
- Wikisursă, o bibliotecă de documente sursă
- Wikiștiri, un sit pentru știri editate de cetățeni
- Wikiversity, o colecție de materiale didactice libere
- Wikicitat, o culegere de citate
- Wikispecii, un catalog al formelor de viață de pe planeta noastră.
Coordonăm și susținem elaborarea sistemului MediaWiki, un pachet de software liber de tip wiki pe care se bazează toate siturile noastre de internet. Ajutăm organizarea de întâlniri și activități comunitare în vederea încurajării oamenilor să contribuie la proiectele noastre și le punem la dispoziție copii offline și arhive cu baze de date referitoare la conținutul Wikipediei.
Informații suplimentare pot fi găsite în paginile despre proiectele noastre.
Care este modul de funcționare al Fundației Wikimedia?
[edit]Fundația Wikimedia are un colectiv de 302 salariați, conduși de directorul executiv Sue Gardner. Acest personal susține activitatea a sute de mii de voluntari care contribuie la proiectele Wikimedia. Fundația Wikimedia mai este susținută de nenumărați voluntari care participă în activitatea diferitelor comitete, care lucrează ca stagiari sau care contribuie ocazional.
Consiliul de Administrație formulează sarcinile și viziunea Fundației Wikimedia, ajută la formularea planurilor de lungă durată pe care le revizuiește, asigură supravegherea activităților fundației și susține acțiunile Fundației Wikimedia de a strânge fonduri. Consiliul este autoritatea organizatorică superioară a Fundației Wikimedia, după cum se precizează în statutele acesteia. Puteți găsi în situl ședințe minutele publicate ale ședințelor consiliului și în situl decizii textul deciziilor luate de consiliu. O parte din membrii consiliului de administrație sunt aleși din comunitatea de colaboratori la proiectele Wikimedia.
Avem un sediu situat în San Francisco, California (Statele Unite ale Americii), unde lucrează majoritatea salariaților noștri. Toți membrii consiliului și restul salariaților lucrează la distanță.
Ne străduim să lucrăm cu o transparență maximă și am publicat politicile cheie și informațiile financiare.
Cum este finanțată Fundația Wikimedia?
[edit]Wikimedia este finanțată în primul rând prin donații de la sute de mii de persoane, dar și prin granturi și donații de servere și servicii de hosting (vezi donatori).
Fundația Wikimedia Foundation primește donații din peste 50 de țări de pe glob. Donația medie are o valoare relativ redusă, dar succesul nostru este asigurat prin numărul mare al acestor donații. Oamenii fac contribuții în tot cursul anului, iar o dată pe an Fundația Wikimedia lansează o campanie organizată de solicitare de donații.
Nu acceptăm publicitatea ca o sursă de venit.
Fundația Wikimedia are statutul 501(c)(3) de scutire de impozit în Statele Unite ale Americii. Donațiile făcute din alte țări beneficiază și ele uneori de scutiri de impozit. Consultați scutirea de impozit a donațiilor pentru detalii. Faceți clic aici pentru detalii asupra modului în care puteți face donații prin PayPal, MoneyBookers sau mandat poștal. Pentru orice alte tipuri de donații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la adresa donatewikimedia.org.
Care este suma pe care sperați să o primiți din donații?
[edit]Proiectul nostru de buget pe anul financiar 2010-11 prognozează un venit de 20,4 milioane dolari SUA, cu 28% mai mult decât venitul prognozat pe anul financiar 2009-10, de 15,9 milioane dolari.
Detalii suplimentare cu privire la situația noastră financiară pot fi găsite în rapoartele noastre financiare. Aici puteți găsi proiectul nostru de buget pe 2010-11 (PDF), iar aici pagina corespunzătoare de întrebări și răspunsuri.
Cine vă susține în realizarea acestui obiectiv?
[edit]Cea mai mare parte a veniturilor noastre provine de la persoane fizice, oameni ca dumneavoastră. Mai primim granturi de la colectivități și fundații particulare, precum și contribuții în natură de la corporații. Lista lor poate fi găsită pe pagina noastră a donatorilor page.
Unde pot găsi mai multe informații despre activitățile recente ale Fundației?
[edit]Pentru anul fiscal 2008–2009, puteți descărca Raportul Anual 2008–2009: versiunea PDF (2 MO)
Cum pot face o donație?
[edit]Pentru a dona, vă rugăm să vizitați pagina noastră de colectare de fonduri. Puteți face donații utilizând orice card de credit răspândit (inclusiv VISA, Mastercard, Discover sau American Express), PayPal, Moneybookers, transferuri bancare sau trimițând fundației un cec. Acceptăm majoritatea valutelor (deși nu toate).
Unde trimit cecurile?
[edit]Trimiteți cecurile la:
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
- Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.
Preferăm cecuri în dolari SUA, din conturi bancare în Statele Unite ale Americii. Cecuri în alte valute decât dolari SUA sau din conturi bancare din afara Statelor Unite pot implica comisioane mari pentru a fi încasate, ceea ce reduce valoarea donației Dvs. Dacă nu aveți un cont bancar în Statele Unite, puteți maximiza valoarea donației Dvs. donând prin Paypal sau prin transfer bancar.
Unde trimit formularele, scrisorile sau alte materiale destinate Fundației Wikimedia?
[edit]Vă rugăm să trimiteți orice corespondență la adresa noastră:
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
- Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.
Pot face o donație de acțiuni către Fundația Wikimedia?
[edit]Fundația Wikimedia acceptă și donații sub formă de acțiuni. Puteți face o donație transferând acțiuni din contul dumneavoastră de investiții în contul nostru indicându-i agentului dumneavoastră numele nostru, numărul contului de investiții și numărul de clearing DTTC (Depository Trust & Clearing Corporation).
Sunt scutite de impozit sumele donate Fundației Wikimedia?
[edit]Vă rugăm să consultați scutirea de taxe a donațiilor pentru detalii.
Cum obțin o chitanță pentru sumele donate?
[edit]Dacă donați prin PayPal sau card de credit, veți primi o chitanță prin e-mail, cu condiția să precizați adresa de e-mail în momentul donației. Donațiile prin cecuri în valoare de peste 50 dolari SUA vor primi o chitanță prin poștă, dacă ne-ați indicat o adresă de răspuns. Puteți de asemenea să solicitați o chitanță justificativă pentru scutirea de impozite, scriindu-ne la givingwikimedia.org (vă rugăm să spuneți cum vă putem contacta, ce metodă ați utilizat pentru donație și suma donată).
Pot face o donație pentru activități specifice sau cu anumite condiții restrictive?
[edit]Societățile fără scop lucrativ din Statele Unite, inclusiv Fundația Wikimedia, sunt obligate să respecte condițiile restrictive impuse de donatori. Drept consecință, în cazul în care specificați că donația dumneavoastră poate fi utilizată doar într-un anumit scop determinat, vă vom respecta dorința sau vă vom restitui suma. Totuși, înainte de lua decizia de a impune o anumită condiție, vă rugăm să țineți seama de faptul că donațiile fără condiții ne sunt mult mai utile. Fiecare condiție restrictivă ne sporește cheltuielile generale și pe cele de planificare și crește complexitatea operațiilor noastre interne.
De ce există o sumă minimă pentru donații
[edit]Donația minimă este de 1 dolar SUA. Primim donații mici de la persoane care nu sunt foarte avute și le suntem foarte recunoscători acestor donatori. Cadoul lor înseamnă pentru noi atât de mult cât înseamnă și pentru ei. Totuși, se întâmplă destul de frecvent ca anumite persoane să utilizeze mecanisme de donație ca al nostru pentru a testa carduri de credit furate, pentru a verifica dacă pot fi utilizate. În mod tipic, asemenea persoane utilizează sume foarte mici pentru testele lor; limita minimă de 1 dolar pare să-i descurajeze.
Cum îi pot anunța și pe alții despre donații?
[edit]Anunțați-i pe orice cale puteți. Vorbiți cu membrii familiei sau cu prietenii. Spuneți-le ce înseamnă Wikipedia pentru dumneavoastră. Puteți utiliza textul de mai jos în semnătura e-mailurilor pe care le trimiteți:
Noi am creat cea mai mare colecție de cunoștințe realizată vreodată. Ajutați Wikipedia. Donați acum: http://wikimediafoundation.org/wiki/Support_Wikipedia/ro
Care este politica de confidențialitate a Wikimedia în ceea ce privește donatorii? =
[edit]Acordăm o mare importanță respectării dreptului la condidențialitate al donatorilor noștri. Consultați Politica de confidențialitate a donatorilor pentru detalii. În rezumat, nu difuzăm, vindem sau comercializăm în niciun fel adresele dumneavoastră de e-mail.
Cum pot contacta Fundația Wikimedia?
[edit]Consultați Contact pentru informațiile necesare.