Fundraising 2010/Joan Gomà/ms

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Joan Gomà[edit]

  • Sila baca:
  • Rayuan daripada
  • Joan Gomà, penulis Wikipedia
  • Mesej daripada Joan Gomà, penulis Wikipedia

Tidak salah, tetapi juga tidak tepat. Saya terjumpa artikel Wikipedia tentang topik yang telah saya pelajari dalam Matematik. Beberapa nota penting tidak ditulis dalamnya. Justeru, saya menekan butang sunting dan melakukan bebarapa perubahan. Itulah permulaannya dan sehingga kini saya masih menulis dan menyunting dalam Wikipedia.

Wikipedia merupaka usaha pernerokaan oleh jutaan editor dan penyunting seperti saya. Masyarakat sedunia meluangkan masa dan tenaga mereka untuk membina Wikipedia sebagai khazanah pengetahuan yang luas dan tidak terhenti maju kehadapan.

Lebih daripada 400 juta orang menggunakan Wikipedia dan projek-projek berkembarnya setiap bulan. Malah, Wikipedia merupakan laman web kelima yang paling dikunjungi di seluruh dunia.

Namun begitu, Wikipedia sememangnya unik dan berbeza kerana merupakan usaha bersama para sukarelawan satu demi satu entri. Hanya kerana Wikipedia percuma dan bebas dari pengiklanan, kita seharunya melindunginya untuk memastikan kelangsungannya.

Itulah tentang kempen pungutan derma tahunan Wikipedia; dan saya telah memberi sumbangan saya.

Saya berharap anda akan berganding bahu bersama saya untuk memberi sumbangan $20, $35, $50 atau jumlah yang lain untuk memastikan Wikipedia sentiasa bebas dan berkecuali.

Terima kasih,

Joan Gomà Barcelona, Catalonia