Jump to content

Fundraising 2011/Alan Letter/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Pe Wikipedia am creat 2 463 de articole. Fără să primesc nimic în schimb.

Sunt consultant de sisteme informatice și lucrez cu sisteme de mare anvergură din sistemul financiar. Dacă aș fi monetizat timpul petrecut pe Wikipedia, aș fi câștigat mii de dolari.

Dar banii nu sunt un stimulent aici. La Wikipedia avem de-a face cu o altfel de comunitate, în care informația este oferită gratuit și cu bucurie de către mine și alte mii de editori. Cu toții știm că lumea este mai bună pentru că accesul la această informație este liber.

Bineînțeles, infrastructura necesară susținerii accesului neîngrădit la această informație nu este la fel de gratuită, drept pentru care, o dată pe an, facem apel la donații. Nu există reclame pe Wikipedia, nu există bannere deranjante, nimic nu apare în părțile laterale ale paginii și nici nu încercăm să vă vindem ceva. Wikipedia nu este comercială în niciun fel.

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră: 5 dolari, 10 euro, 1000 de yeni sau orice altă sumă vă puteți permite pentru ca această informație să continue să ajungă la dumneavoastră.

Infrastructura care susține toată această activitate a noastră, găzduită de către Fundația non-profit Wikimedia, este minimală. Este posibil ca Google să aibă aproape un milion de servere. Yahoo are aproximativ 13 000 de angajați. Noi avem 679 de servere și 95 de angajați.

Wikipedia este al cincilea site pe internet, servind 470 de milioane de oameni diferiți în fiecare lună – cu miliarde de vizualizări ale paginilor.

După modul în care funcționează actualul sistem economic, putem presupune că oamenii muncesc doar pentru bani. Dacă nu ar fi plătiți, de ce ar mai continua să vină la serviciu?

La Wikipedia, dorința oamenilor de a colabora și de a-și mări bagajul de cunoștințe au fost valorificate pentru a crea o resursă neprețuită. Cultura nu ține cont de cel care oferă mai mult. Aveți nevoie de o informație corectă și neutră, minuțios organizată, bine documentată, complet referențiată, actualizată și oricând la dispoziția dumneavoastră.

Asta mi se pare o afacere excelentă.

Mulțumesc,

Alan Sohn
Editor în cadrul Wikipediei