Fundraising 2011/Alan Letter/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

På Wikipedia har jag skrivit 2 463 artiklar. Inte en av dem har jag fått någon ersättning för.

Jag är en konsult som arbetat med storskaliga finanssystem. Om all tid jag spenderat på Wikipedia skulle omvandlas till konsultlön, skulle det handla om hundratusentals dollar.

Men det är inte pengar som är drivkraften. På Wikipedia används en annan valuta. Jag och tusentals andra skribenter delar gladeligen med oss av information och kunskap. Vi har alla uppfattningen att världen blir en bättre plats med fritt tillgänglig information.

Men hårdvaran som bär upp Wikipedia är självklart inte gratis. Det är därför vi ber om donationer en gång om året. Wikipedia har inga annonser, inget som blinkar, inga små fönster som poppar upp och vi försöker inte sälja något. Wikipedia är helt fritt från kommersiella transaktioner.

För att kunna fortsätta att ge dig denna service behöver vi ditt stöd. Det kan vara $5, €10, ¥1000 – vadhelst du har råd med.

Infrastrukturen som Wikipedia vilar på befinner sig hos den ideella Wikimediastiftelsen, och den är så mager som den kan bli. Google har nästan en miljon serverdatorer. Yahoo har i storleksordningen 13 000 anställda. Vi har 679 datorer och 95 anställda.

Wikipedia är med sina 470 miljoner besökare per månad den femte mest besökta webbplatsen i världen. Det innebär flera miljarder sidvisningar – varje månad! En gåva till Wikimediastiftelsen räcker alltså långt. Mycket långt.

Generellt sett bygger samhällsekonomin på antagandet att folk uteslutande arbetar för pengar. Hur får man annars människor att komma till jobbet varje dag, om de inte får betalt? På Wikipedia har istället samarbetsglädje och viljan att förbättra kunskap använts framgångsrikt för att skapa en ovärderlig resurs. Kultur säljs inte till högstbjudande. På Wikipedia hittar du objektiv och korrekt information. Välorganiserad, väldokumenterad, väl källbelagd och aktuell – dygnet runt.

Det tycker jag låter otroligt förmånligt.

Tack,

Alan Sohn
Wikipediaskribent