Fundraising 2011/Kaldari Letter/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Преди време Интернет беше наистина готин.

В „онези дни“, през 90-те, в него имаше такова разнообразие, че приличаше по-скоро на импровизирано събрание на интересни хора, отколкото на нещо като прехвалена, но скучна телевизия, в която май се превръща днес.

Аз бях един от доброволците, които създадоха Уикипедия. И преди доста време ние решихме, че по-важни от печалбата са споделянето на информация и образоването на хората. Ето защо Уикипедия се поддържа от некомерсиална организация – за да не пускаме реклами никога. Обаче са необходими средства, за да поддържаме сървърите и да плащаме на неголемия персонал. И вместо да допуснем влиянието на рекламодатели и финансови фактори да започнат да изопачават нашата работа, всяка година ние просто се обръщаме към нашите читатели с молба да дадат гласа си, като дарят малка сума в подкрепа на една реална общност от хора, представители на един по-различен Интернет. Моля, включете се с 5, 10 долара или с колкото имате възможност.

След дългогодишна работа за Уикипедия като редактор, най-накрая станах част от екипа и сега работя като софтуерен разработчик. И мога да ви кажа, че инфраструктурата, която поддържа Уикипедия, е възможно най-опростената.

Google притежават близо един милион сървъра. Yahoo имат към 13 000 служители. Ние имаме 679 сървъра и 95 служители.

А Уикипедия е на пето място по посещаемост в Интернет и достига до 470 милиона уникални потребители всеки месец, това са милиарди показвания на страниците!

Най-хубавото на това дарение е, че като дарите 10 долара на Уикипедия, те ще бъдат умножени много пъти. Ако тези 10 долара отидат към заплащането на някой разработчик и той създаде инструмент, с който 1000 доброволци да могат да направят нещо удивително в Уикипедия, то тогава Вашите 10 долара ще са постигнали изведнъж много по-голям ефект, отколкото в който и да е друг уеб сайт.

Вашето дарение ще ни помогне да продължим да подобряваме Уикипедия и да бъдем сигурни, че поне тази част от Интернет пространството ще си остане готина.

Благодаря,

Райън Калдари
Програмист в Уикипедия