Jump to content

Fundraising 2011/Karthik Letter/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Na dan kada je teroristički napad skoro uništio srce moga grada, Wikipedija je promijenila moj život.

Bombaški napad 2011. godine u Mumbaiju došao je na naslovnice svjetskih novina, ali u trenutku začetka krize nije bilo jasne informacije o tome što se dogodilo.

Znao sam da nisam mogao biti jedino ja u potrazi za odgovorima. Tako sam izašao van snimiti fotografije, snimio sam kartu koju sam napravio, te sam se pobrinuo da članak na Wikipediji o ovome incidentu pomogne ljudima shvatiti kaos koji se dogodio.

Od tada sam napravio više tisuća uređivanja na Wikipediji. Moje iskustvo toga dana na Wikipediji učinilo je moju strast prema novinarskom fotografiranju događaja jasnom, i od tada slijedim taj put.

Osjećao sam se tako zahvalan što Wikipedija postoji, kad sam saznao kako se financira darovao sam 250 rupija kako bih i ja da svoj prilog. Hoćete li donirati kako bi ovaj vrijedan izvor informacija ostao dostupan širom svijeta?

Wikipedija nam omogućuje zajednički pogled na svijet. S 470 milijuna različitih posjetitelja svaki mjesec, ona je preobratila način na koji usvajamo i širimo informacije - ponekad čak do samog trenutka kad se nešto događa.

I to je sve besplatno - bez oglasa, s manje od 1000 poslužitelja i manje od 100 zaposlenika.

To je nevjerojatno. Dovoljno je pogledati Google ili Facebook. Oni imaju stotine tisuća poslužitelja i na desetke tisuća zaposlenih.

Nije ni čudo što je Wikipedija peto najpopularnije i najposjećenije odredište na internetu. Također ne čudi zašto im je potrebna potpora svake godine od ljudi poput mene i Vas.

Hoćete li priložiti $5, $20, $50 ili koliko god mislite da Wikipedija vrijedi za Vas?

Hvala,

Karthik Nadar
Wikipedijin suradnik