Fundraising 2012/Translation/FAQ
Deze pagina toont veelgestelde vragen over de Wikimedia Foundation. Andere vragen worden hier beantwoord. Als u uw vraag op beide pagina's niet beantwoord krijgt, voel u vrij om contact met ons op te nemen.
In een notendop, wat is Wikipedia en wat is de Wikimedia Foundation?
Wikipedia is 's werelds grootste en populairste encyclopedie. Het is online, gratis te gebruiken voor welk doel dan ook en zonder advertenties. Wikipedia bevat meer dan 47 miljoen door vrijwilligers geschreven artikelen in meer dan 298 talen en wordt door meer dan 430 miljoen mensen per maand bekeken. Hierdoor is het een van de populairste sites ter wereld.
Het is een samenwerkingsproject die is bewerkt door miljoenen mensen in de loop van de afgelopen dertien jaar: iedereen kan bewerken, op elk moment. Het is uitgegroeid tot de grootste verzameling van gedeelde kennis in de menselijke geschiedenis. De mensen die het steunen zijn verenigd in hun liefde voor kennis, hun intellectuele nieuwsgierigheid en hun besef dat we samen veel meer weten dan ieder van ons, alleen.
De Wikimedia Foundation is een organisatie zonder winstoogmerk die Wikipedia en andere gratis kennisprojecten beheerd. Samen vormen deze sites de op vier na meest bezochte webpagina in de wereld. De Wikimedia Foundation is een 501(c)(3) van belasting vrijgestelde non-profit organisatie met kantoren in San Francisco, California. U kunt de brief over ontheffing voor belasting en onze financiële verslagen en de jaarlijkse dossiers bekijken.
Onze missie is om een vrijwilligersgemeenschap te helpen om kennis te verzamelen en te ontwikkelen en om het voor iedereen gratis beschikbaar te maken, voor welk doel dan ook. Wij werken samen met lokale afdelingen in een groot aantal verschillende landen om dit doel te bereiken.
Als ik doneer aan de Wikimedia Foundation, waar gaat mijn geld heen?
Geld dat u doneert gaat naar infrastructuur dat Wikipedia ondersteunt: servers, technologie, personeel en gemeenschapsprogramma's. Hoewel Wikipedia en haar zusterprojecten samen 430 miljoen bezoekers per maand krijgt, hebben we maar 302 werknemers; zie ook een overzicht van onze werknemers.
Ons personeel is verdeeld in drie afdelingen: technologie (website-gerelateerd, software ontikkeling); gemeenschap (publieksbereik, lezer relaties en communautaire programma's, fondsenwerving) en globale ontwikkeling (ondersteuning van lokale afdelingen en de wereldwijde groei van Wikimedia). De rest van het personeel werkt in management, financiën, administratie en juridische bescherming van ons werk.
Bovenal bestaat de Wikimedia Foundation om het uitgebreide netwerk van vrijwilligers die Wikipedia en haar zusterprojecten schrijven en bewerken - meer dan 80.000 mensen over de hele wereld - te ondersteunen.
Waar kan ik meer financiële informatie vinden?
Het Wikimedia Foundation 2011-12 jaarverslag heeft betrekking tot het fiscale jaar van 1 juli 2011 tot 30 juni 2012. Nu in zijn vijfde editie, drukt het jaarverslag van de stichting uit 'hoe de wereld haar verhaal vertelt' door het ongelooflijke werk van onze meertalige projecten en beschrijft het de prioriteiten, uitdagingen en prestaties binnen onze beweging.
Het 2013-14 jaarplan is ons budget voor het huidige fiscale jaar. Het bevat een samenvatting van onze strategische doelen, financiële details over uitgiften en inkomsten, een gedetailleerde uitleg en een analyse over risicofactoren binnen de beweging.
Klik op de onderstaande afbeeldingen om exemplaren van de jaarverslagen of ons jaarplan te downloaden.
Download het 2011-2012 jaarverslag: | Download het 2013-14 Jaarverslag: |
Wat zijn jullie plannen? Waar gaat dit naar toe?
Zoals de oprichter van de Wikimedia Foundation Jimmy Wales het zei: "Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrijelijk kan delen in de verzameling van alle kennis."
Wij zijn serieus wat betreft deze visie. Elke maand maken al meer dan 430,000,000 miljoen mensen over de hele wereld gebruik van Wikipedia. Het is online beschikbaar, op je mobiele apparaat, DVD's, boeken en in vele andere vormen. We streven er naar om iedereen te bereiken en om steeds meer en betere informatie te verschaffen.
Gesteund door een intens gemeenschaps-gedreven planningsproces heeft de Wikimedia Raad van Bestuur "grote, gedurfde en stoutmoedige doelen" gesteld voor Wikimedia. Deze Vijf-jaarsdoelen (PDF) beschrijven het uitbreiden van Wikimedia's globale bereik tot miljard mensen en het aantal artikelen in Wikipedia tot 50 miljoen. We hebben ons ook voorgenomen om "deelneming" dramatisch te doen toenemen en diversificeren, alsook kwaliteit van alle inhoud op Wikimedia te meten en verbeteren.
Wikimedia is geen traditionele organisatie. Het is een globale beweging. De kern van het werk wordt uitgevoerd door duizenden vrijwilligers wereldwijd. Deze gemeenschap van vrijwilligers wordt gesteund door een netwerk van organisaties, met als middelpunt de Wikimedia Foundation, in partnerschap samenwerkend met geografisch gerichte local chapters in 37 landen. Het is onze gemeenschap van vrijwilligers die ons in staat stelt om met zo weinig zoveel te kunnen bereiken.
Hier zijn een aantal activiteiten waar wij ons op dit moment op richten:
In werking stelling van het op vier-na-grootste webbezit. Om te bestaan vereist de Wikimedia Foundation als kern een operationele uitmuntendheid. Per 2011 bezitten we een paar honderd servers in drie locaties. Met de toename van ons wereldwijd verkeer is ons doel om iedereen ter wereld de best mogelijke website ervaren te bieden, uptime te maximaliseren en er voor te zorgen dat alle informatie op Wikimedia projecten veilig is.
"Foto: Wikimedia Foundation servers in onze hosting- faciliteit in Florida." | |
Het bieden van de best mogelijke omstandigheden aan de vrijwilligers van Wikimedia om ze hun werk te laten doen. De kern-technologie dat Wikipedia en haar zuster-sites mogelijk maakt, de wiki, werd uitgevonden in 1995. Sinds toen is er nog al wat verbeterd. De projecten van de Wikimedia Foundation draaien op een open-source wiki software genaamd MediaWiki, die we ontwikkelen en verbeteren. Ons doel is om het bijdragen van kennis zo makkelijk mogelijk te maken en vrijwilligers en lezers geweldig gereedschap te bieden voor het vaststellen en verbeteren van de kwaliteit van artikelen. In sommige gebieden leiden en innoveren we. We dienen minimaal mee te doen met de belangrijkste trends in het veranderlijke web waar wij onderdeel van uitmaken. Omdat onze software open-source is kan iedereen er gebruik van maken en meehelpen verbeteren. Foto: Affiniteits diagram | |
Ontwikkeling van hulpbronnen bij het werven voor nieuw vrijwilligers. Wikimedia wordt gevormd door mensen. Om onze globale gemeenschap te doen groeien moeten we mensen enthousiast maken voor het vooruitzicht om er doel van uit te maken - en hun helpen bij hun eerste stappen. Hiervoor ontwikkelen en onderhouden we een bibliotheek van ondersteunende middelen, zoals filmpjes en screencasts, maar ook afgedrukte instructies en overige, meer gespecialiseerde middelen (voor leraren, bibliothecarissen, studenten en anderen). Zie de boekenplank voor ondersteunende middelen. Video: Wikimedia vrijwilligers praten over hun motivaties, opgenomen tijdens de Wikimania 2010 conferentie. Heeft u problemen bij het afspelen van deze video? Bekijk het op Youtube. | |
Organisatie van hulp- en gemeenschapsevenementen werelwijd. Jaarlijks komen er honderden Wikimedia vrijwilligers bij elkaar op Wikimania, ieder jaar in een andere locatie. (Kom ook! In de zomer van 2013 wordt Wikimania in Hong Kong gehouden.) Ook hebben Wikimedia's chapter organisaties wereldwijd tientallen andere evenementen, competities en conferences georganiseerd. Sommige daarvan richten zich op het rekruteren van nieuwe vrijwilligers; anderen bieden ruimte voor de gemeenschap om het werk te overdenken, en het te doen. Het herkennen van de waarde van het samenkomen als mensen omdat ze gepassioneerd zijn over de missie van Wikimedia is de sleutel tot ons succes. Foto: Deelnemers van de "Free Your Knowledge" studenten competitie in Indonesië luisteren naar een inleidende presentatie (2010). | |
Samenwerking met culturele instellingen. Galerijen, bibliotheken, archieven en musea beschermen en stellen de geschiedenis, cultuur en kennis van de wereld ten toon. Hun missie is om het publiek te dienen en te informeren, net als de missie van Wikimedia. Wij werken succesvol samen met culturele instellingen van over de hele wereld - not alleen werken we samen om digitale reproducties gratis beschikbaar te stellen, maar ook in het verbeteren van Wikipedia artikelen en andere inhoud die gerelateerd is aan hun collecties en archieven. Wikimedia chapters spelen een voorname rol in het organiseren van conferenties en bijeenkomsten die gericht zijn op de culturele sector en het ten uitvoer brengen van partnerschappen.
Foto: Wikipedia vrijwilligers op een "backstage pass" evenement georganiseerd door het British Museum (2010). | |
Het werken met de educatieve sector. In de tijdperk van het open web bestaat er het potentieel voor studentenprojecten om meer te zijn dan enkel oefeningen. Vooruitstrevende professoren hebben sinds langere tijd het schrijven voor Wikipedia als onderdeel van een curriculum aan studenten toegewezen. Iedereen profiteert daarvan: studenten krijgen een publiek voor hun werk, leraren motiveren hun studenten op succesvolle wijze en lezers krijgen betere artikelen. Wikimedia chapters hebben ook scholen geholpen om media geletterdheid te ontwikkelen en verantwoordelijk gebruik van Wikipedia in de klas te promoten.
Foto: studenten van Barry Rubin's Congres in Stedelijke Economische Ontwikkeling aan de universiteit van Indiana verbeteren Wikipedia artikelen als onderdeel van hun curriculum. | |
Voorziening van toegang tot Wikipedia overal. De volgende miljard mensen die het web ontdekken doen dat via mobiele telefoons, sommigen zonder ooit een laptop hoeven aan te raken. We moeten er voor zorgen dat onze sites en diensten zowel op moderne smartphones en (in hoeverre dit mogelijk is) ook op minder snelle systemen en apparaten. Onze huidige mobiele versie is een begin en wij zullen het blijven verbeteren (inclusief het verder gaan dan een alleen-lezen ervaring). En voor mensen zonder, of met onstabiele internetverbinding bieden wij kopieën van Wikipedia die volledig offline te gebruiken zijn, inclusief projecten als de WikiReader, offline readers voor desktop-computers en smartphones en afgedrukte versies van Wikimedia-inhoud. Foto: Wikipedia's mobiele versie werkt op de PlayStation Portable - en op uw smartphone. | |
Besluitvorming op basis van feiten en data. Analyse, onderzoek, experimenten en prognoses zijn essentieel voor het maken van goede beslissingen in een complexe omgeving als Wikimedia. De Wikimedia Foundation Report Card en de Statistics Portal bieden een overvloed aan up-to-date analyses die ons helpen begrijpen wat ons werk teweegbrengt. Onderzoeks projecten bieden ons gedetailleerde analyses en experimenten, ondersteund door het vrijwilliger-gedreven Onderzoeks Committee. Wij zijn data-nerds - Wat zou je verwachten van de mensen die houden van het werken aan een online encyclopedie? Afbeelding: Projectie betreffende beschikbaarheid van volwassen taalgebruik edities die nuttig zijn voor verschillende segmenten van de wereldbevolking. |
De Wikimedia Foundation is niet een beginnende organisatie die in een paar jaar weer wegzakt. Wij zijn hier voor de lange-termijn. Alles dat we doen is er op gericht om u, en de rest van de wereld gratis en directe toegang tot alle kennis van de wereld te geven. Doe met ons mee!
Welke projecten ondersteunen jullie?
De Wikimedia Foundation ondersteunt Wikipedia, een online encyclopedie en één van de vijf meest-bezochte websites wereldwijd. Sinds de oprichting van Wikipedia in januari 2001, en de opname daarvan in de Wikimedia Foundation in juni 2003, is onze groei duizelingwekkend. De Engelstalige Wikipedia, ons eerste project, heeft zich uitgebreid tot meer dan 6,000,000 artikelen vandaag de dag. Alle Wikipedia talen tezamen bevatten meer dan 47,000,000 artikelen.
De Wikimedia Foundation is niet verwant aan Wikileaks.
Meer informatie kan worden gevonden op de pagina "our projects".
Hoe wordt de Wikimedia Foundation gerund?
De Wikimedia Foundation heeft 302 mensen als personeel in dienst, onder leiding van de Executive Director, Sue Gardner. Het personeel ondersteunt het werk van de honderdduizenden vrijwilligers die inhoud leveren aan de Wikimedia projecten. De Wikimedia Foundation wordt ook ondersteund door talloze vrijwilligers die deelnemen door middel van comités, als stagiaires of op een "ad hoc"-basis.
De Raad van Bestuur articuleert de missie en visie van de Wikimedia Foundation, beoordeelt en helpt lange-termijnsplannen te ontwikkelen, voorziet in toezicht en ondersteunt de fondsenwervingsactiviteiten van de Wikimedia Foundation. Het is de ultieme autoriteit van de Wikimedia Foundation zoals beschreven in haar statuten. Zie Vergaderingen voor gepubliceerde notulen van de Raad en Resoluties voor gepubliceerde resoluties van de Raad. De Raad bestaat uit tien leden, waarvan drie zetels direct door de Wikimedia gemeenschap gekozen worden; twee zetels door de Wikimedia chapters gekozen worden; één, door de Raad gekozen, "oprichter van de gemeenschap"-zetel (voorbehouden aan Jimmy Wales); en vier, eveneens door de Raad gekozen, "specifieke expertise"-zetels. De Raad wordt ondersteund door een Raad van Advies.
We hebben een kantoor, gevestigd in San Francisco, Californië (VS), waar het merendeel van onze medewerkers werken. Alle Raadsleden en overig personeel werkt op afstand.
Wij streven er naar zo transparant mogelijk te opereren en hebben de kern van ons beleid en financiële informatie gepubliceerd.
Hoe wordt de Wikimedia Foundation gefinancieerd?
De Wikimedia Foundation wordt voornamelijk door donaties door honderdduizenden personen gefinancierd, maar ook door een aantal subsidies en giften zoals servers en hosting (zie weldoeners.
De Wikimedia Foundation ontvangt uit meer dan 150 landen wereldwijd haar donaties. De gemiddelde donatie is erg klein, maar het loutere aantal donaties heeft ons succes verzekerd. Mensen doneren het hele jaar door en eenmaal per jaar doet de Wikimedia Foundation een formele oproep tot donatie.
Wij overwegen niet advertenties te plaatsen als een bron van inkomsten.
De Wikimedia Foundation heeft een 501(c)(3) fiscale vrijstellingsstatus in de Verenigde Staten. Donaties die vanuit andere landen gedaan worden zijn mogelijk ook fiscaal aftrekbaar. Zie aftrekbaarheid van donaties voor details. Klik hier voor details over hoe u een donatie kunt doen via PayPal, MoneyBookers of via de post. Voor een overzicht van alle manieren van doneren kunt u ons op dit adres e-mailen: donatewikimedia.org.
Waarom gebruikt Wikipedia geen advertenties voor inkomsten?
We geloven niet dat reclame thuishoort in een project dat zich wijdt aan educatie, en dat wordt gedreven door waarden die horen bij een gebalanceerde, neutrale encyclopedie. Onze grote, globale vrijwillige gemeenschap (de mensen die Wikipedia maken) zijn altijd van mening geweest dat reclame een zeer groot effect zou hebben op ons vermogen neutraal te blijven; en advertenties zouden uiteindelijk het algemene vertrouwen van onze lezers in de artikelen die zij lezen, verzwakken.
De huidige modellen voor web-advertenties ondersteunen tevens niet onze ideeën over de privacy van onze gebruikers. Wij willen geen advertenties tonen aan gebruikers gebaseerd op hun locatie of over het onderwerp waar zij over lezen. Contextuele advertenties (gelijk aan advertenties die zich richten op geografische locatie) detecteren het onderwerp dat u leest, hetgeen indruist tegen het Wikipedia's strenge privacybeleid voor gebruikers. We respecteren uw recht op online privacy en brengen u de kennis en informatie waar u naar zoekt.
Wij zijn niet tegen de wereld van online reclame, noch zijn wij tegen andere organisaties die advertenties tonen. We weten simpelweg dat reclame niet een geschikt iets is om in een project tegen te komen dat gewijd is aan educatie en kennis – en bovenal een project dat streeft naar balans en neutraliteit.
Hoeveel geld hopen jullie op te brengen?
Het 2012-13 plan poneert inkomsten van $46.1 miljoen (USD), een toename van 32% over de geprojecteerde inkomsten van $34.8 miljoen (USD) in 2011-12.
Meer details over onze financiën kunnen worden gevonden in onze financiële verslagen. Hier is ons plan voor 2013-14 (PDF), en hier is de Vragen en Antwoorden-pagina die daar bij hoort.
Waar kan ik meer leren over jullie recente activiteiten?
Voor het fiscale jaar 2011-12, download het 2011-2012 Jaarverslag: PDF versie (3.9 MB)
Als u regelmatig op de hoogte gehouden wilt worden van Wikimedia evenementen, raden wij de volgende bronnen aan:
- de Wikimedia Foundation blog
- Planet Wikimedia, waar Wikimedia gemeenschapsblogs onderdeel van uitmaken.
- the Wikimedia Announcements mailing list, waar aankondigingen van chapters en leden van de gemeenschap onderdeel van uitmaken.
Hoe kan ik doneren via debit of credit card?
Om te doneren via iedere grote credit card of debit card (VISA, MasterCard, Discover of American Express), PayPal, Moneybookers, of bankoverschrijving; bezoek onze fondsenwervingspagina. We ondersteunen veel (hoewel niet alle) valuta voor het maken van een donatie.
Welke andere mogelijkheden heb ik om te doneren?
Alternatieve manieren om te doneren aan de Wikimedia Foundation zijn:
- <html><a href="https://donate.wikimedia.org/wiki/Special:FundraiserRedirector?form-countryspecific=Form-countryspecific-monthly&utm_medium=sitenotice&utm_source=Waystogive&utm_campaign=C11_Waystogive">het instellen van een wederkerende, maandelijkse gift</a></html>…
- het sturen van een cheque via reguliere post…
- het maken van een van tevoren vastgestelde donatie…
- het gebruikmaken van ons werkgever donatie-verdubbelingsprogramma
- check to see if your employer will match your gift
- make a Legacy Gift to ensure Wikipedia is around for generations to come
Why does the Wikimedia Foundation not currently accept Bitcoin?
Bitcoin is a form of crypto-currency; in their own words, "an experimental new digital currency that enables instant payments to anyone, anywhere in the world."(Bitcoin P2P Digital Currency. Retrieved 2 November 2011.) The Wikimedia Foundation's position on the matter is as follows:
The Wikimedia Foundation, as a donor-driven organization, has a fiduciary duty to be responsible and prudent with its money. This has been interpreted to mean that we do not accept "artificial" currencies – that is, those not backed by the full faith and credit of an issuing government. We do, however, strive to provide as many methods of donating as possible and continue to monitor Bitcoin with interest and may revisit this position should circumstances change.
The Wikimedia Foundation does try to make donating as easy as possible, however. For a list of ways to give, see Ways to Give.
Zijn mijn donaties fiscaal aftrekbaar?
Ziet u alstublieft de informatie over fiscale aftrekbaarheid voor details over fiscale aftrekkingen en belastingkwitanties.
Is er een minimum donatie?
We ontvangen kleine donaties van mensen die niet veel geld hebben en we zijn deze donateurs zeer, zeer dankbaar.
Het is helaas niet ongewoon dat mensen donatie-mechanismes zoals de onze te gebruiken om gestolen credit cards te testen om te zien of ze werken. Deze mensen gebruiken doorgaans een klein bedrag voor hun proeven: een minimum donatiebedrag van $1 (USD) lijkt hun af te schrikken.
Wat is jullie privacybeleid voor donateurs?
Wij zijn zeer serieus betreffende het beveiligen van de privacyrechten van onze donateurs. Zie alstublieft ons Donateur Privacybeleid.
Wat is jullie restitutiebeleid?
Mocht u voor welke reden dan ook uw donatie teruggestort willen, neem dan via e-mail contact op met donatewikimedia.org. Wij hebben de volgende informatie van u nodig om uw restitutie te verwerken:
- Donatiedatum (Alle restitutieverzoeken moeten worden gedaan binnen een periode van 90 dagen na donatie)
- Gedoneerd bedrag (Donaties boven de USD $10,000 worden beschouwd als grote donaties en zijn onderhevig aan de van toepassing zijnde subsidieovereenkomst tussen de Foundation en de donateur.
- Volledige naam
- Gebruikte betaalmethode (creditcard, bankoverschrijving, online betaalsysteem zoals PayPal, ...)
- Land van herkomst
- Reden voor restitutie
Houd er rekening mee dat het voor sommige betaalmethoden niet mogelijk is terug te storten, of vereisen dat restituties worden gedaan door middel van de gebruikte betalingsmethode (kaart), hierdoor is wellicht aanvullende informatie nodig om uw restitutie te verwerken. Alle terugbetalingen zullen zo snel mogelijk worden verwerkt, maar verwerkingstijden kunnen variëren afhankelijk van de betaalmethode.
Wat kan ik doen om mee te helpen jullie boodschap te verspreiden?
Verspreid het op de manieren die u voorhanden heeft! Vertel het aan uw vrienden en familie. Vertel hun wat Wikipedia voor u betekent. Vraag ze of ze het gebruiken en indien dit het geval is, wat dit voor hun betekent. Gebruik deze tekst als onderschrijving van uw e-mails:
We hebben de grootste collectie van gedeelde kennis in de geschiedenis gemaakt. Help Wikipedia beschermen. Doneer nu: https://donate.wikimedia.org
Sluit u bij ons aan op sociale media via de volgende sociale media accounts: Template:Social accounts
Hoe kan ik contact opnemen met de Foundation?
Als u verder nog vragen of opmerkingen heeft, neem dan gerust contact met ons op. Voor overige vragen betreffende donaties kunt u e-mailen met donatewikimedia.org.
Voor overige vragen, zie de pagina Contact us voor meer informatie.