Jump to content

Globális vandálszűrő

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global AbuseFilter and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Rövidítése:
GAF

Az AbuseFilter kiterjesztés részeként működő globális vandálszűrőt egy véleménykérést követően 2014-ben engedélyezték a kicsi és közepes wikiken. Az eszköz segíti a wikiközi vandalizmus és spam kezelését, valamint növekszik a globális műveletek feletti közösségi kontroll is.

Műszaki leírás

A globális vandálszűrővel az arra jogosult szerkesztők (az intézők és a Meta adminisztrátorai) a Wikimédia-wikik többségére érvényes szűrőket készíthetnek, illetve módosíthatják vagy törölhetik őket. Egyes szűrőket projektek egy csoportjára alkalmaznak; lehetséges fehér- és feketelistát is létrehozni. A szűrők hatókörét azok feladata határozza meg, és figyelni kell arra, hogy csak ott legyenek bekapcsolva, ahol szükségesek. A globális vandálszűrő beállításai az abusefilter-modify-global joggal rendelkezők által a Metán módosíthatók. A globális szűrők a helyiekhez hasonlóan kikapcsolhatóak és privátra állíthatóak.

A globális és lokális szűrőkhöz eltérő jogosultságok tartoznak részletes naplókkal, így a közösségek megtarthatják saját beállításaikat, viszont a globális szűrők is módosíthatók.

A globális vandálszűrő képességei:

  • A globális szűrőknek megfelelő műveletek naplózása
  • Műveletek helyben történő megjelölése ellenőrzés céljából
  • A szűrőt beindító szerkesztők figyelmeztetése
    • Ennek működése egyelőre nem ismert.
  • Egy adott művelet megakadályozása
  • Az adott wiki azonosítójának tárolása egy változóban.

A pontos változtatások a kódban és a Gerriten is megtekinthetők.

Helyben letiltott műveletek

A $wgAbuseFilterLocallyDisabledGlobalActions változóban új vandálszűrő-műveleteket állítottunk be.[1] Korábban ezeket a globális szűrők nem hajtották végre.

Az alábbi műveleteket a szűrő nem hajtja végre, de a kiváltó eseményt továbbra is naplózza:

  • blockautopromote
  • block
  • rangeblock

Az irányelv leírása

A globális vandálszűrőket a wikiközi spam és vandalizmus ellen használjuk, így csak szükség esetén használandóak. Ezeket a lehető legspecifikusabban kell létrehozni, és csak a szükséges időtartamra bekapcsolni. A szabály alól kivételek azok a szűrők, amik a szerkesztéseket csak felcímkézik, de nem hajtanak végre egyéb műveleteket; mivel ezek célja a szerkesztések összegyűjtése későbbi felülvizsgálatra, örökre bekapcsolva hagyhatóak.

Bevezetése

A globális szűrőket 2013-ban kapcsoltuk be a Metán, a mediawiki.orgon és a tesztwikiken.[2] Szeptemberben a lista bővült az Inkubátorral, a Wikifajokkal és az Outreach wikivel.[3] A globális szűrőket 2014. január 25-én az összes kis méretű,[4] novemberben pedig az közepes méretű wikin bekapcsoltuk.[5] A szűrők a privát és a csak olvasható projekteket nem érintik.

2018 júniusára a globális szűrőket a kis és közepes méretű wikik mellett néhány nagyobb projekten (angol Wikiforrás, francia és lengyel Wikipédia, Wikifajok, Wikidata (a fő és a Property (Tulajdonság) névterekben), valamint Inkubátor, mediawiki.org, Meta-Wiki, valamint test és test2 wikik) is engedélyeztük.[6]

Opted out projects

This is a list of Wikimedia projects where global abuse filters are not active:

Wikis that wish to be excluded from the framework of global abuse filters can do so by achieving a consensus of the community and then creating a Wikimedia site request in Phabricator. Before doing so, it is important to understand that disabling global abuse filters may allow for more vandalism to go through. It is advisable to consult Special:AbuseLog before deciding to disable global abuse filters on a wiki.

Aktív szűrők

A teljes listát lásd a Speciális:Vandálszűrő lapon.

Jegyzetek