Jump to content

Global blocks/mk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global blocks and the translation is 39% complete.
Outdated translations are marked like this.

For other recent discussion and questions, see the Global locks talk page.

Глобалнто блокирање е техничка функција со која можат да се блокираат IP-адреси или низи, што значи дека тие нема да можат да уредуваат ниеден проект на Викимедија. Ова се врши преку постоечкото проширување. Оваа функција имаат право да ја употребуваат само надзорници.

Global blocks cannot be applied directly to accounts. For the analogous action with accounts, see global locks.

Global IP blocks

IP blocking is the only form of global blocking that is technically possible. The GlobalBlocking extension can block an IP address or range (maximum of /16 in IPv4, maximum of /19 in IPv6) from editing all Wikimedia projects except Meta, and is only available to Надзорници or selected WMF staff in special groups like WMF Support and Safety. These are logged in the Global block log.

Globally blocked IP addresses that cause disruption on Meta are locally blocked.

Напатствија за глобално блокирање

Ова се напатствија. Постојат и исклучоци, но ова се општите правила.

 • Глобалните блокови се задаваат само кога комбинацијата од заштита на страници, локални блокови, и други технички и нетехнички мерки би биле неефективни или неефикасни.
 • Глобалните блокови се задаваат на IP-адреси:
  • Кои се занимаваат со сеење на вандализам на повеќе викија, каде таквиот вандализам во моментов би барал интервенција од надзорниците (наспроти дозволување на локалните заедници да си се справуваат со вандализмот).
  • Кои се занимаваат со спамирање на повеќе викија, каде корисникот видливо не ги почитува правилата за надворешни врски на тие викија.
  • Кои на некој друг начин намерно ја нарушуваат и отежнуваат работата на повеќе проекти, и локалните заедници на тие проекти не се во можност ефективно да се справат со таквото поведение. Ова не е наменето за справување со тролови и слични штетници.
  • Кои се отворени кои намерно се злоупотребуваат на повеќе проекти за вметнување на спам-врски и спамирање форуми, и кои во голема мера не се користат за разумни цели.
 • Глобалните блокови треба да се задаваат со најкраток можен рок на истекување, во кој тие сепак би биле ефекивни. Сите глобални блокови треба да имаат рок на истекување.
 • Глобалните блокови, без разлика колку се спроведливи и рационални, треба да се задаваат со ознака само анонимни.
 • Global blocks will remove talk page access when the block is encountered.

Exemptions

Сметки кои се "изземени од глобално блокирање на IP-адреси" се иззмени од овие глобални блокови. Меѓутоа истите сепак подлежат на блокирање на IP-адреси и IP-низи на ниво на локално вики. За да се пријавите за изземање од глобално блокирање на IP-адреса, одете на страницата Steward requests/Global.

Local unblocking

Global IP blocks can be locally unblocked on specific wikis by any sysops on that wiki (Special:GlobalBlockWhitelist). Similarly, user accounts can be unblocked where they are caught within an IP block, such blocks can be overridden on the local wiki by granting a local IP block exemption (Special:UserRights).

Deciding on Global Blocks

This section is currently a draft.

Глобалните блокови може да се побараат на Steward requests/Global. Глобалните блокови не важат за Мета, за да можат да се поднесуваат жалби и поплаки за нив на Steward requests/Global.

A global ban should be discussed in its own RFC and mentioned widely on meta, and on all communities where the user is active in the local language. Notice should be given, at a minimum, wherever local bans are discussed – or on the village pump if no local process exists.

Видете исто така