Blocări globale

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global blocks and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.

For other recent discussion and questions, see the Global locks talk page.

Blocările globale reprezintă modalități pentru a împiedica editarea tuturor proiectelor Wikimedia, pentru o perioadă sau pentru o perioadă nedeterminată.

Există solicitări de blocare sau interzicere a unui utilizator pe toate proiectile Wikimedia la fiecare câteva luni. În prezent, nu există niciun instrument disponibil care să poată face acest lucru , cu excepția bloăurilor globale de adrese IP (vedeți de mai jos), dar acest lucru este în curs de elaborare.

Blocări globale pentru IP

Începând cu anul 2012, blocarea adreselor IP este forma "singura" a blocării globale, care este posibilă din punct de vedere tehnic. Extensia GlobalBlocking poate bloca o adresă IP sau o gamă la un interval (maximum de /16 în IPv4, maximum de /19 în IPv6) de la editarea tuturor proiectelor Wikimedia, cu excepția Meta, și este disponibil numai pentru Stewarzi . Acestea sunt înregistrate în jurnalul Blocări globale.

Adresele IP blocate global care cauzează pertubări pe Meta sunt blocate local.

Ghiduri

În timp ce există excepții, acestea sunt liniile directoare:

 • Blocările globale ar trebui plasate numai atunci când o combinație de protecție a paginilor, blocările locale și alte măsuri tehnice și netehnice ar fi ineficiente sau inefective.
 • Blocările globale pot fi plasate pe adrese IP:
  • În care se angajează în vandalismul wiki-transversal pe scară largă, în cazul în care acest vandalism cross-wiki ar necesita în prezent intervenția administratorilor (spre deosebire de permisiunea comunităților locale de a gestiona vandalismul).
  • Cu care se adună în spam-uri cross-wiki, în care utilizatorul manifestă o ignorare clară a politicilor externe de legătură ale wiki-urilor respective.
  • Cu care îi provoacă în mod ofensiv proiectele multiple, iar comunitățile locale ale acelor proiecte nu reușesc să gestioneze eficient acest comportament. Acest lucru nu este destinat să acopere "trolling" sau comportament similar.
  • În care sunt proxy-urile deschise care sunt utilizate abuziv pe mai multe proiecte, cum ar fi link-uri spam sau forum spamming și care nu sunt utilizate pe scară largă în scopuri legitime.
 • Blocările globale ar trebui să fie plasate cu mică dată de expirare posibilă, rămânând în același timp eficient. Toate blocările globale ar trebui să aibă o expirare ("niciuna"-ar trebui să fie nedeterminată).
 • * Blocările globale ar trebui, ori de câte ori este posibil și sensibile, să fie plasate pe parametrul numai anonim. Rețineți că chiar și în acest caz crearea de cont din adresa (adresele) blocată(e) este împiedicată.
 • Blocările globale vor elimina accesul de a umbla la pagina de discuții atunci când acea blocare este întâmpinată.

Excepții

Conturile care sunt "scutite de blocajul global de IP" sunt exceptate de la aceste blocări globale. Ele sunt încă vulnerabile la blocările de IP și IP care se fac local pe wiki-urile individuale. Pentru a aplica o excepție de blocare globală de pe IP, consultați Steward requests/Global permissions.

Deblocări locale

Adresele IP blocate global pot fi deblocate local pe wiki de către orice administrator pe acel wiki (Special:GlobalBlockWhitelist). În mod similar, conturile de utilizator pot fi deblocate în cazul în care sunt prinse într-un blocaj de adresă IP, astfel de blocări pot fi suprascrise pe wiki-ul local prin acordarea unei exempții locale de blocare IP prin (Special:UserRights).

Deciderea asupra blocărilor globale

This section is currently a draft.

Solicitările sau contestațiile trebuie făcute pe pagina unor solicitări de blocare globală și de blocare la nivel global.

O interdicție globală ar trebui discutată în Cereri pentru comentarii și să fie menționată pe larg în Meta-Wiki și în toate comunitățile în care utilizatorul este activ în limba locală. Trebuie să se acorde atenție, cel puțin, oriunde sunt discutate interdicțiile locale - sau pe pompa locală dacă nu există un proces local.

Vedeți și