Grants:APG/Proposals/2014-2015 round1/Wikimedia Serbia/Progress report form/Serbian

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Purpose of the report[edit]

This form is for organizations receiving Annual Plan Grants to report on their progress after completing the first 6 months of their grants. The time period covered in this form will be the first 6 months of each grant (e.g. 1 January - 30 June of the current year). This form includes four sections, addressing global metrics, program stories, financial information, and compliance. Please contact APG/FDC staff if you have questions about this form, or concerns submitting it by the deadline. After submitting the form, organizations will also meet with APG staff to discuss their progress.

Global metrics overview - all programs[edit]

We are trying to understand the overall outcomes of the work being funded across our grantees' programs. Please use the table below to let us know how your programs contributed to the Global Metrics. We understand not all Global Metrics will be relevant for all programs, so feel free to put "0" where necessary. For each program include the following table and

 1. Next to each required metric, list the outcome achieved for all of your programs included in your proposal.
 2. Where necessary, explain the context behind your outcome.
 3. In addition to the Global Metrics as measures of success for your programs, there is another table format in which you may report on any OTHER relevant measures of your programs success

For more information and a sample, see Global Metrics.

Образовни програм[edit]

Образовни програм има најдужу традицију у ВМРС. Активности сарадње са факултетима и школама на промоцији и уређивању Википедије почеле су давне 2005. године. Током времена, активности су се дефинисале и обједињавале у конкретне пројекте (Вики-гимназијалац, Вики-студент), програм се модификовао, прилагођавао приликама појединачних институција и добио званичне оквире и норме. Међутим, образовни програм има још потенцијала да расте и оставља сталан простор за учење, усавршавање и напредак. Настојимо сваке године да програм обогатимо новим институцијама, али и да уводимо новине у досадашњи начин функционисања. Трудимо се да превазиђемо препреке и недостатке који су уочени. Ове године је ВМРС први пут ангажовала особу која се бави првенствено образовним програмом, па су и очекивања висока.

Образовни програм је постављен као приоритет Викимедије Србије за 2015. годину. Овај програм има за циљ да, кроз различите пројекте, едукује ученике и студенте, односно њихове наставнике и професоре како да уређују Википедију у академском окружењу. Пројекти које укључује Образовни програм, са својим специфичним циљевима, су:

 • Википедија у школама: Чланови и запослени Викимедије Србије већ дуго спроводе обуке и радионице у оквиру пројеката за све врсте образовних установа: основне школе, средње школе и факултети. Циљ је да се пројекти Викимедије користе у образовне сврхе, као слободна платформа која може бити коришћена на различите начине. Најчешће, она подразумева уређивање Википедије (семинарски радови), међутим, на обукама се ученицима/студентима презентују остали Викимедијини пројекти, којима учесници могу да допринесу.

Очекивани исход пројекта за 2015. годину зависи од броја и величине институција са којима ћемо сарађивати. Циљ је да се оствари сарадња са барем 15 институција, где ће бити састављено или допуњено макaр 500 чланака до краја године.

 • Семинари и тренинзи: Овај пројекат подразумева обуку наставника и професора за рад на Википедији, како би касније могли да уређују Википедију или самостално врше обуку својих ученика/студената.

Семинари и тренинзи су у директној вези са образовним установама са којима остварујемо сарадњу кроз пројекат Википедија у школама. Током године, очекујемо сарадњу са професорима и наставницима из минимум 10 институција.

 • Професионално усавршавање: Циљ овог пројекта је укључивање семинара и тренинга у систем професионалног усавршавања наставника кроз учешће на обавезним семинарима и курсевима. За разлику од пројекта “Семинари и тренинзи”, који није обавезан и спороводи се као вид сарадње са образовним установама, ”Професионално усавршавање” је пројекат где наставници и професори широм Србије присуствују семинару у оквиру обавезног фонда професионалног усавршавања. Током семинара професионалног усавршавања, учесници уче о Викимедији, бенефиту онлајн ресурса за образовање и уређивању Википедије.

Како наша акредитација важи од ове школске године, сматраћемо овај пројекат успешним ако одржимо барем 3 семинара са по најмање 25 (максимум је 30) учесника.

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 345 Велики број корисника, укључених у образовни програм чине нови уредници. Овај број је добијен метрикама, али верујемо да добар део спада у “нове активне уреднике”, само је дужина уноса (неколико месеци) утицала да их поброје у постојеће.
2. # of new editors 100 Цифра добијена метрикама. Пракса показује да је број далеко већи.
3. # of individuals involved 717 Ово је број уредника који су писали чланке у оквиру програма. Обуку је прошло ~1050 ученика/студената.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 369 Већина слика постављена је наменски, за илустрацију чланака на којим су радили.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 1423 Од овог броја, написано је 1368 и допуњено 55 чланка.
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 8326780 Далеко већи унос (7839710) припада пројекту Вики-студент. Број негативних бајтова код средњошколаца је веома мали (свега 5899).


Вики школа - наша школа[edit]

Главни циљ пројекта је унапређивање дигиталних компетенција наставника и ученика кроз оспособљавање за коришћење и креирање ресурса у оквиру пројекта Викимедија.

Специфични циљеви пројекта су:

 • допринос развoју слободног знања кроз увећање базе знања на ресурсима у оквиру пројекта Викимедија;
 • развијање сарадничких, партнерских односа наставника и ученика кроз унапређивање комуникације у директном контакту и у онлајн окружењу;
 • умрежавање наставника, ученика и школа Поморавља, Ресаве и Левча кроз сарадњу и комуникацију путем средстава ИКТ;
 • развијање свести наставника основних школа о потреби страног усавршавања личних и професионалних компетенција и целоживотног учења.

Мере успеха:

 • 50 наставника упознато са концептом Викимедије и обучено за укључивање у рад на Викимедијиним пројектима на семинару стручног усавршавања;
 • најмање 10 наставника и 20 ученика активно укључено у рад на Викимедијиним пројектима;
 • најмање 10 школа са територије Поморавља, Ресаве и Левча представљено у оквиру Викимедијиних пројеката;
 • најмање 50% чланова Друштва учитеља Јагодина упознато са резултатима пројекта представљеним на завршном сусрету
 • објављено на Викимедијиној остави најмање 300 фотографија (школски објекти, културно-историјски споменици и друге знаменитости Поморавља, Ресаве и Левча)
 • написано или допуњено најмање 10 чланака на Википедији.
Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 1
2. # of new editors 0 Планирано је да нови уредници буду активни након обука/радионица/семинара за координаторе школских тимова.
3. # of individuals involved 27 15 наставника (школских координатора) из 12 школа са територије Јагодине, Свилајнца, Рековца, Деспотовца и Крагујевца. Школски тимови су формирани током маја месеца. Рад на реализацији активности предвиђених пројектом ће започети у септембру, са почетком школске године, након обуке наставника.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 7 Од 16 постављених фотографија у оквиру конкурса Вики воли земљу (категорија: Брзанско Моравиште), 7 је искоришћено на Вики странама.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 0 Реализација активности предвиђених пројектом (чланци о школама) ће започети у септембру, са почетком школске године, након обуке наставника.
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 7121


Након потписивања уговора и отклањања свих недоумица у вези са остваривањем пројекта са представницима Викимедије Србије реализоване су следеће активности:

 • Ревидиран акциони план реализације пројекта и проширен и допуњен активностима предложеним микрогрантом под називом Поморавље, Ресава и Левач у објективу,
 • Одржано 6 састанака пројектног тима,
 • Одржан информативни састанак (радни ручак) 30. јуна 2015. године у Јагодини, коме је присуствовало 9 пријављених школских координатора, чланови пројектног тима и представници Дома средњих школа и Факултета педагошких наука у Јагодини,
 • Договорена сарадња на пројекту са представницима Дома ученика средњих школа у Јагодини и представницима Студентске организације Факултета педагошких наука у Јагодини,
 • Остварено учешће на конкурсу Вики воли земљу,
 • Планиран је најмање још један састанак координатора школских тимова до почетка наредне школске године.


Вики авантура[edit]

Главна идеја овог пројекта је имплементација Вики авантуре у средњим школама како би се започео нови начин едукације средњошколаца у погледу уређивања Википедије. Главни циљеви су приближавање Википедије млађој публици на нов и интересантан начин, али и поређење резултата у односу на резултате добијене кроз стандардне радионице. Ово ће се реализовати кроз неколико активности и то:

 • превођење Авантуре кроз Википедију на српски језик
 • техничка имплементација Авантуре кроз Википедију
 • промоција Авантуре кроз Википедију у већим градовима у Србији
 • радионице са средњошколцима у већим градовима у Србији
 • евалуација
 • анализа упоређивања
 • представљање резултата Заједници
Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 0 Период реализације овог пројекта је у другој половини године. Отпочето је превођење Авантуре кроз Википедију на српски језик и састављање образаца за евалуацију . У септембру се очекује и техничка имплементација Авантуре кроз Википедију.
2. # of new editors 0
3. # of individuals involved 2 Превођење и састављање образаца за евалуацију.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 0
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 0


Слободан фото-садржај[edit]

Фото-сафари[edit]

У првој половини године није одржан ниједан фото-сафари. Волонтери који су учествовали у овим вики експедицијама су до сада били претежно чланови Управног одбора. Како је Управни одбор уложио доста времена и труда у реструктурирање радних места, нису имали могућности да се посвете и овом пројекту. У овом делу године радило се на промоцији оваквих активности у широј заједници. Тако су активирани средњошколци из Суботице који ће фотографисати своју околину (споменике, природу, знаменитости…) а затим ће датотеке постављати у оквиру образовног пројекта који је планиран за почетак септембра. Интересантно је да су средњошколци заједно са професорком поднели предлог за добијање микрогранта.

Фото-сафари је промовисан и на Вики фото-школи у Петници, па је неколико волонтера било заинтересовано да се укључи.

Вики воли Земљу[edit]

Овај пројекат представља масовно прикупљање фотографија заштићених природних добара у Србији кроз добро познато такмичење. Такмичење је одржано од 1. до 30. јуна и у току је организација изложби на којима ће се пројекат промовисати. Очекивани циљеви у годишњем плану били су:

 • 2000 фотографија
 • 50 учесника
 • 3 изложбе
 • 15 штампаних фотографија на изложбама
 • 3 институције које би уступиле простор за изложбу
 • 30 посетилаца по изложби
 • 1 уређивачки маратон
 • 2 фото-туре
 • пратиће се медијска покривеност
Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 51 Број учесника на такмичењу.
2. # of new editors 0
3. # of individuals involved 3 Број волонтера укључених на пројекту.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 268 Од укупно 831, 268 фотографија је искоришћено на Вики пројектима. Учесницима који до сада нису имали додира са уређивањем Оставе су имали потешкоће са постављањем фотографија и нарочито стављањем одговарајућих шаблона. Сматрамо да је ово утицало на број фотографија.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 8
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 155909


У току такмичења организован је [[sr:Википедија:Уживо/понедељак и уторак, 22. и 23. јун 2015.|фото-википедитон] у Заводу за заштиту природе са којим смо сарађивали и прошле године. На маратону је учествовало 6 учесника који су написали 8 нових чланака, а 2 допунили. Маратону је претходила фото-тура која је резултирала са 159 фотографија заштићених природних добара.

Викикоптер[edit]

У првој половини године започето је склапање Викикоптера. Пројекат није био успешан прошле године и имао је одређених застоја. Ове године, главни изазов за његов успешан наставак био је недостатак волонтера који би се бавили техничким стварима и састављањем квадрикоптера. Прва фаза склапања коптера одрађена је у Хаклабу и документација се налази у овој категорији. Због неизвесности у погледу људских ресурса који би водили овај пројекат, постоје опције да се коптер уступи на коришћење подносиоцима предлога пројеката у оквиру Микрогрантова.

Вики фото-школа у Петници[edit]

Идеја фото-школе била је да сваки учесник успешно изврши одабир лиценце и постављање бар једног квалитетног садржаја на Оставу и да употреби тај садржај у неком другом Викимедијином пројекту. Под садржајем се подразумева фотографија (карактеристичног дела или завршетка експеримента), или серија фотографија/снимак тока експеримента. Квантитативне метрике пројекта биле су: очекивало се најмање 15 фотографија (видео материјала) постављених на Оставу, као и да бар двоје учесника настави са попуњавањем Оставе слободним садржајем. Квалитативне метрике: квалитет материјала и евалуација учесника.

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 13
2. # of new editors 14
3. # of individuals involved 7 Број волонтера укључених на пројекту.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 9 Од постављених 59 (категорија 1, категорија 2), 19 је искоришћено на Вики странама (категорија 1, категорија 2).
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 9
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 2892


Што се квалитативних метрика тиче, квалитет садржаја је висок, мерен Оставиним алатом „Добре слике“ и анализом фотографија на самој Фото школи од стране професионалних фотографа.

Запис - Свето дрво[edit]

Од предложених осам међурезултата за праћење реализације пројекта, најбољу квалификацију дају они под бројем 1, 2, 4 и 8. У овој фази остали међурезултати су занемарљиви.

 1. Број посета насељеним местима
 2. Број записа за које су одређене локације (описно или координатама)
 3. Број записа за које су прикупљене фотографије записа других аутора / укупно фотографија
 4. Број записа лично фотографисаних / укупно фотографија
 5. Број казивања о запису
 6. Број интервјуисаних особа
 7. Број линкова ка вестима, текстовима, литератури
 8. Број записа чије су слике постављене на Вики оставу / укупно постављених
 9. Број докумената прикупљених на терену (скенираних фотографија и др.)


Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 1
2. # of new editors 0
3. # of individuals involved 3 Број волонтера укључених на пројекту.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 11 Од укупно постављених 1740, 11 фотографија је искоришћено на Вики пројектима.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 0
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 1131


Откривање Пештера[edit]

Откривање Пештера (Discovering Pešter) има за циљ истраживање и документовање природних, етнографских и друштвено-социјалних карактеристика мултиетничког становништва Пештерске висоравни, током годишњег циклуса, којима се обухвата:

 • Парк природе Голија, Сјеница
 • Предео изузетних одлика Долина Малог Рзава, Ариље
 • Специјални резерват природе Пештерско поље, Сјеница са карактеристичним рељефом, природом, речним токовима (Вапа, Увац);
  • становање (куће, окућнице, летња станишта);
  • привредне активности (сточарство, сточарска станишта, активности);
  • споменици, верски и сакрални објекти;
  • материјална и нематеријална културна добра;
  • карактеристична храна и слично.

За наведене области илустроваће се и документовати значајним бројем релевантних фотографија, текстуалним и аудио записима, ГПС путањама са назначеним значајним тачкама и сав материјал биће доступан на Вики пројектима (Википедији, Викимедијиној Остави).

Циљеви: Током систематског и методолошки уједначеног истраживања, у периоду јануар-јул 2015. очекивани крајњи резултати су:

 • обезбеђење нових 5.000-6.000 тематски категоризованих фотографија, са потпуним скупом дефинисаних, релевантних мета атрибута (мета тагова);
 • допуна постојећих чланака о насељима и географским одредницама Пештерске висоравни новим, релевантним фотографијама;
 • до 2.000 датотека за пројекте Викимедије (Вики воли Земљу, Вики воли споменике и сличне);
 • до 2.000 фотографија, којима се илуструју екстремне зимске временске прилике на Пештеру;
 • до 2.000 фотографија, којима се илуструју летња и зимска станишта на Пештеру.

Снимљене су укупно 2261 фотографије. За Викимедијину оставу направљен је избор од приближно 1549 фотографија.

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 1
2. # of new editors 0
3. # of individuals involved 6
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 10 Од укупно 1549 постављених, 10 фотографија је искоришћено на Вики-пројектима.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 0
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects /


ГЛАМ и Дигитални Београд[edit]

ГЛАМ пројекат је у првој половини године имао бројне активности: уређивачке маратоне, поставке QR кодова, као и активности везане за ослобађање садржаја. У оквиру ГЛАМ пројекта, реализовао се и пројекат Вики-библиотекар. Како је повећање ових активности предвиђено, Викимедија Србије је одлучила да отвори два нова радна места (пола радног времена) од којих је једна позиција Менаџер комуникација, а друга Менаџер канцеларије. Менаџер комуникација ће се поред односа са јавношћу бавити ГЛАМ активностима, склапати партнерства и остваривати нове сарадње. Више о запошљавању две нове особе можете прочитати у посебном одељку у извештају.

Од јануара до јула организовано је три уређивачка маратона, постављено је укупно 100 QR кодова (у сарадњи са Заводом за заштиту природе и 3225 организацијом) и написано 43 чланка, ослобођено 238 фотографија од стране 6 библиотека и 1 музеја у Србији и започети су преговори о имплементацији програма стажирања (Википедијанац стажиста). Глобалне метрике су применљиве за уређивачке маратоне и могу се видети у табели испод. Метрике и објашњења за друге моделе ГЛАМ пројекта (QR кодови, Дигитални Београд, ослобођен садржај) биће приказани у другом делу извештаја (Storytelling).


Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 51 Кориснички налози се могу видети на страницама на Википедији: Музеј рударства и металургије Бор, Салон Ото Бихаљи-Мерин, Завод за заштиту природе Србије
2. # of new editors 45
3. # of individuals involved 3 Волонтери који су учествовали у организацији маратона.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 125 Музеј рударства и металургије, Салон Ото Бихаљи-Мерин, Завод за заштиту природе Србије
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 45 Списак тема се може видети на странама догађаја на Википедији: Музеј рударства и металургије Бор, Салон Ото Бихаљи-Мерин, Завод за заштиту природе Србије
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 395607 Музеј рударства и металургије Бор: 86025; Салон Ото Бихаљи-Мерин: 234526; Завод за заштиту природе Србије: 75056


Вики-библиотекар[edit]

Планирани циљеви:

 • Остваривање сарадње са најмање 5 градова у Србији и најмање 10 институција.
 • Организација 5 - 8 трочасовних предавања у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ и другим културно-образовним институцијама у Србији о Викимедији Србије и Википедији, као и о уређивању страница на Википедији.
 • Организација 5 - 8 шесточасовних радионица у електронским учионицама (до 12 полазника по радионици) у Универзитетској библиотеци и другим установама ван Београда које поседују техничку опрему и приступ интернету.
 • Организација 2 - 4 уређивачка маратона као помоћ заинтересованим колегама за постављање садржаја на Википедију.

Остварени циљеви:

 • Остварена је сарадња са 11 градова у Србији и 32 институције (13 високошколских библиотека, 9 јавних библиотека, Географским факултетом Универзитета у Београду, 8 установа културе и једним архивом (Архив Србије)). Значи, испуњен је први задати циљ (5 градова и 10 институција).
 • Организовано је 4 предавања (Народна библиотека Ужице, Централна библиотека Универзитета у Новом Саду, Бања Врујци (библиотеке Колубарског округа и Библиотека града Београда) и Етнографски музеј у Београду). На јесен је у плану одржавање бар још два предавања.
 • Одржано је 5 радионица. У плану је одржавање још једне радионице у Београду са новим полазницима и више радионица за учеснике који су већ прошли основни ниво обуке за уређење чланака на Википедији.
 • Организована су 2 Вики-маратона који су пропраћени и медијски на РТС-у (Вики-маратон Отворена наука, Вики-маратон Јован Цвијић). У плану је још један Вики-маратон: библиотекари заједно на Википедији (у новембру).


Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 15 Библиотекари морају додатно да се обуче за самосталан рад у Википедији, тако да у наредном периоду очекујемо већи број активних уредника. Евиденција о радионицама, корисницима и уређивачким маратонима водила се на страни на Википедији.
2. # of new editors 82 Велики број нових неактивних уредника.
3. # of individuals involved 3
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 248 248 датотека (у категорији Вики bibliotekar + 11 поткатегорија)
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 157 Уређено је или допуњено:14 нових чланака на тему библиотека, 3 факултета, 1 висока школа, 2 установе културе и 1 ОШ
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 1282303 Урађена је метрика за период 01.03. до 01.07. кад је почео да се реализује пројекат.


Такмиичења на Википедији[edit]

Примарни циљ овог програма јесте повећање слободног знаља кроз креирање нових или допуњавање постојећих чланака на Википедији за које постоји мала вероватноћа да би били написани. Искуство организовања такмичења на Википедији ранијих година показало је да је ово добар начин да се заједница мотивише. Ове године су планирана три такмичења са следећим резултатима:

 • минимум 300 креираних чланака
 • минимум 150 допуњених чланака
 • минимум 15 укључених чланова заједнице

Викимедија Србије је организовала два такмичења. Прво је трајало од 21. децембра до 21. јануара и резултати истог су приказани у годишњем извештају. Организовано је и друго такмичење на тему земаља Централне и Источне Европе. Резултати овог такмичења су приказани у овој табели. Планирана су још два такмичења ове године: у септембру и новембру.

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 8 Списак уредника се може наћи на Вики страни.
2. # of new editors 0
3. # of individuals involved 2
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 0
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 79 63 нова чланка и 16 допуњених.
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 261522


Викиречник[edit]

Према годишњем плану, идеја је била покретање још два речника, али након контактирања асистената и професора Филолошког факултета универзитета у Београду, увидели смо с њихове стране иницијативу да започну пројекат са својим студентима. Затим се отпочело са развојем речника на још пет језика (шведски, норвешки, украјински, словачки и кинески). Катедре за шведски и кинески језик су у оквиру прошлогодишњег курса већ укључивали студенте треће године у програм обогаћивања Википедије о темама битним за курс.

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 9 5 чланова арапског речника, 4 члана словачког речника
2. # of new editors 67 12 чланова шведског речника, 8 чланова норвешког речника, 9 чланова украјинског речника, 30 чланова кинеског речника, 8 чланова арапског речника
3. # of individuals involved 68 Број свих уређивача на 6 активних пројеката на Викиречнику
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 978 586 фотографија, 392 аудио записа
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects (1) 899 (2) 4 (1) број свих нових чланака на 6 активних пројеката на Викиречнику (2) број нових чланака на Википедији
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 1307318 Урађена је метрика за период 01.01. до 30.06.2015. ar - 546,505 b; sk - 75,561 b; no - 57,610 b; sv - 132,430 b; zh - 168,070 b; uk - 327,142 b


Регионална сарадња[edit]

Вики-камп[edit]

Први Вики-камп одржан је 2014. године у сарадњи са Викимедијом Мађарске. Увидели смо да је ово добар подстицај за заједницу имајући у виду да се интегришу онлајн и офлајн активности. Чланови заједнице упознају чланове других огранака, њихове пројекте али и доприносе Вики пројектима (Википедији и Викимедијиној Остави пре свега) током Вики-кампа. Заједница постаје јача и учесници настављају да уређују Википедију или учествују у другим Викимедијиним пројектима. Из ових разлога, организовање Вики-кампа је у плану с тим што је период реализације у другој половини године. Очекиване мере успеха су: 20 учесника, 2 теме, 2 дана.

Започети су преговори са корисничком групом из Бугарске. У току је осмишљавање програма, креирање оквирног буџета и временског оквира. Глобалне метрике ће се приказати у годишњем извештају.

Ширење идеје Викимедије у Републици Српској[edit]

Основни циљ пројекта био је упознавање студената и професора у Републици Српској са слободним лиценцама и Викимедијиним пројектима, као и са идејама једнаког приступа знању. Планирано је одржавање радионица/предавања у 4 регионална центра у Републици Српској у циљу повећања видљивости организације. Осим тога, циљ је био „испипати пулс“ младих Републике Српске у четири главна центра РС како би се евенутално успоставила мрежа активиста који би једног дана чинили језгро самосталног огранка Викимедије Републике Српске.

Критеријуми које смо користили при оцењивању успешности реализације циљева су били број заинтересованих, ниво активности током радионица као и комуникација након завршетка радионице.

Када су у питању остварени резултати, онда можемо истаћи да је „пулс“ заинтересованости био на релативно високом нивоу. Број полазника је варирао између 10 и 20, што је, према нашем мишљењу сасвим задовољавајући ниво. Осим тога, потребно је истаћи да је промотивни материјал због техничких проблема послат тек током треће радиониц, што је свакако могло утицати на ниво заинтересованости. Осим тога, током самих радионица, увек је постојала група полазника који су били више заинтересовани од осталих. Затим са неким од полазника и даље смо у контакту везано за будуће активности и евентуалне пројекте, што свакако доказује да смо успешно реализовали пројекат. Евиденција се водила на Вики страни.

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 2 Активни уредници су били предавачи који су промовисали рад Викимедије Србије, али исто тако заједно са полазницима радионица објављивали нове текстове, допуњавали већ постојеће текстове и постављали нове фотографије на Викимедијину оставу.
2. # of new editors 16 У сваком од четири града у којима су радионице биле одржане, заинтересовани студенти су имали прилику да науче како отворити нови налог, чиме смо настојали повећати број нових уредника. Овај број није сасвим тачан с обзиром да постоји могућност да су неки студенти самоиницијативно отварали налоге након радионица.
3. # of individuals involved 2
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 24 Објављено је укупно 24 нове датотеке.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 9 У оквиру једнодневних радионица објављено је укупно седам нових текстова а допуњена су два текста.
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 40182


Радионице у Вишеграду[edit]

Као што је већ поменуто у прошлогодишњим извештајима, Викимедија Србије је пружала подршку волонтерима из Републике Српске који су имали вољу да покрену нове пројекте и да окупе заинтересоване који би учествовали у истим. Идеја је била да чланови ВМРС одрже обуку заинтересованим и представе како огранак функционише, које пројекте имамо и шта је могуће имплементирати у РС. Радионица је одржана у јануару ове године. Том приликом одржан је састанак са вођама пројекта Ширење идеје Викимедије у РС. Корисничка имена и урађени чланци се могу видети на овој страни. Глобалне метрике се могу видети у наставку:

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 3
2. # of new editors 9
3. # of individuals involved 3
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 16 Од 161 постављене фотографије 16 је искоришћено на Вики странама (категорија 1, категорија 2).
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 8 6 нових чланака и 2 допуњена.
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 18034


Подршка заједници[edit]

WikiLive 2015[edit]

WikiLive 2015 представља локална Викиманију односно прву локалну конференцију Википедијанаца. Пошто је пројекат замишљен као конференција, табела са глобалник метрикама није применљива. Више о резултатима конференције и самој организацији може се прочитати у другом делу извештаја (Storytelling).

Анимирање заједнице[edit]

Анимирање заједнице не представља стандардан пројекат већ се састоји из скупа активности који имају за циљ јачање комуникације у ужој и широј заједници Википедијанаца, на другим Викимедијиним пројектима али и у ширем Викимедијином покрету. Један од циљева је и информисање јавности о дешавању у Викимедијином покрету кроз писање и превођење блог постова као и објављивање истих на друштвеним мрежама.

Глобалне метрике су већ представљене кроз конкретне пројекте и активности у којима су волонтери учествовали.

Разноликост[edit]

ФемВики[edit]

ФемВики је наставак пројекта који је покренут у 2014. години. Главни циљеви су остали исти: (1) повећање броја жена уредница и ЛГБТ уређивача/уредница било које старосне доби на Википедији на српском (2) повећање квалитета и разноврсности садржаја на Википедији кроз повећање садржаја о феминистичким и ЛГБТ темама (историја, терминологија, биографије жена и ЛГБТ особа).

Из искуства смо видели да је потребно одржавање више радионица које ће повећати шансе за креирање добрих чланака. Ове године планирано је 4 радионице за феминистичке и ЛГБТ организације, 4 радионице за средњошколке, 5 тематских уређивачких маратона.

Очекујемо:

 • 25 чланака доброг квалитета (5 по уређивачком маратону)
 • 25 едукованих жена и ЛГБТ активиста за уређивање Википедије (5 по радионици)
 • 48 едукованих средњошколки (12 по радионици)

До сада су одржане две радионице. Једна је одржана у Културном центру Рекс а друга у Центру за женске студије.

Женски Вики-камп[edit]

Идеја Женског Вики-кампа била је да се успостави добра сарадња са Вики(м/п)едијанцима из Албаније кроз организовање женског вики кампа у Приштини. Камп има за циљ рад на превазилажењу родног јаза на Википедији на српском и албанском језику и јачање веза са регионом. Пројекат има сличне циљеве као и ФемВики у погледу повећања садржаја на женске теме на Википедији али и повећање броја жена уредница.

Главни циљеви Женског Вики-кампа били су:

 • успостављање добре сарадње са волонтерима из Албаније
 • организовање тродневног кампа у Приштини
 • едукација жена о родном јазу на Википедији и зашто је битно да се на овом проблему ради

Специфични циљеви били су:

 • 24 учеснице
 • свим учесницама биће представљен родни јаз на Википедији и Викимедијиној заједници
 • све учеснице ће проћи обуку уређивања Википедије на њиховом језику
 • 20 нових чланака (10 на српском, 10 на албанском језику)
 • 150 фотографија на Остави

Поред самог уређивања Википедије, имале смо и доста offline активности. Организовале смо дискусије током којих смо се бавиле узроцима малог процента жена које уређују Википедију, као и разговоре током којих смо заједно тражиле најбоље начине за побољшање ових статистика. Када је реч о начинима мотивисања и оснаживања жена да уређују, општи закључак је био да су догађаји попут самог Кампа који су тематски усмерени на жене, врло битна мотивација и подстрек за улазак у свет уређивања Википедије.


Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 6 Када је реч о Википедији на српском језику. Уреднице активне на пројекту: Bianka Terra, Milaberanova, Nataliesrb, Kuvarica, Trans Goat, Vitez Hirald
2. # of new editors 2 Када је реч о Википедији на српском језику.
3. # of individuals involved 1 Када је реч о Википедији на српском језику.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 0 Нажалост није било времена да се посветимо фотографисању Приштине и постављању фотографија на Оставу.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 16 7 на Википедији на српском и 9 на Википедији на албанском језику. Учеснице са Косова и Албаније су уређивале у паровима и све су уређивале Википедију на албанском. Учеснице из Србије су уређивале углавном самостално.
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 17256


Creative Commons[edit]

Првобитни циљ пројекта Creative Commons било је превођење Creative Commons 4.0 и Creative Commons Zero лиценци на српски језик. Кроз успостављање јавног процеса, планирали смо да анимирамо волонтере ради превода, који би касније заједница Creative Commons усвојила током 2015. године.

Такође, под овај пројекат се убраја и стално одржавање CC веб сајта, које се сматра целогодишњим процесом. Превођење лиценци се састоји из самог превођења, излагање превода на јавној дискусији, учешће на њој, и као резултат, објављивање нових лиценци на нашем веб сајту и њихова интеграција у Вики пројекте.

Ово је специфичан пројекат који се не може представити глобалним метрикама. За сада није било активности на овом пољу.

Микрогрантови[edit]

Микрогрантови представљају начин да се заједница заинтересује али и да се анимирају нови људи са свежим идејама које ће можда прерасти касније у пројекат за годишњи план. Кроз нови циклус финансирања пројеката који подржавају идеје Викимедијиног покрета желели смо да мотивишемо ентузијасте сличних идеја али и успоставимо сарадњу у будућности. Конкурс је замишљен као инкубатор добрих идеја и посвећен је мањим пројектима (горња граница је 500 евра по пројекту), који могу бити преточени у дугорочне пројекте са већим обимом финансирања.

Ове године објављен је почетком марта објављен позив за подношење пројеката. На нашу адресу стигло је чак 27 предлога од којих је прихваћено 4. Са предлагачима су потписани уговори и неки од пројеката су већ кренули са реализацијом. Неке од предлога смо подржали и придружили нашим регуларним активностима, као што је покретање образовног пројекта у суботичкој гимназији.

Нови талас[edit]

Циљ пројекта је приближавање социјалне компоненте музичког правца Нови талас најширој публици кроз уређивање чланка на Википедији и кроз креирање интервјуа са музичарима који учествовали у његовом стварању. Сва материјал биће постављен на Викимедијину Оставу. Након прикупљања материјала организоваће се и трибина за промоцију пројекта али и Викимедије Србије.

Квантитативне мере:

 • Минимум један чланак на Википедији о музичком правцу Нови талас
 • Минимум 5 ослобођених фотографија
 • Монтирани материјал - минимум један видео клип од 15 минута
 • Немонтирани материјал - минимум 30 минута
 • Минимум 5 релавантних писаних извора (књиге, интернет сајтови)
 • Минимум 100 учесника трибине везане за промоцију теме и пројекта

Квалитативне мере:

Квалитативни допринос пројекта се огледа у објашњењу и приближавању друштвене (поред музичке о којој ће такође бити речи) улоге Новог таласа широј публици, као и кроз допринос у сагледавању феномена из перспективе млађих генерација.

Кургани Србије[edit]

Циљ пројекта је идентификација, категоризација, лоцирање и документовање (фотографисање) старих гробних хумки (Кургана) у Србији и да се та информација стави јавности на увид путем Википедије. Тиме се Википедија унапређује у смислу археолошког ресурса. Планирано је да се у задатом року оствари минимум од 30 википедија чланака везаних за тему, и на Викимедијалну оставу отпреми што већи број фотографија хумки (за апсолутни минимум постављен је број 150).

Metric Achieved outcome Explanation
1. # of active editors involved 1 Кориснички налог:Jozefsu
2. # of new editors 1
3. # of individuals involved 1 Добијена је подршка од стране других корисника.
4. # of new images/media added to Wikimedia articles/pages 11 Oд тренутно постављених 29.
5. # of articles added or improved on Wikimedia projects 9 Oд тога једна дорада постојећег чланка и неколико преусмеравања.
6. Absolute value of bytes added to or deleted from Wikimedia projects 34462


Обиђени су следећи терени и фотографисан је следећи број хумки (оријентационо):

 • 2015-04-06 Хајдуково, Суботица (3)
 • 2015-05-17 Мали Хоргош-Селевењ (3)
 • 2015-05-24 Санад, Црна Бара (15)
 • 2015-05-31 Хоргош (6)
 • 2015-06-13 Мале Пијаце-Мали Песак (10)
 • 2015-06-14 Мишићево-Скендерево, Суботица (6)
 • 2015-06-17 Љутово-Таванкут, Суботица (5)
 • 2015-06-25 Зрењанин-Мужља (20)
 • 2015-06-28 Вршац околина (4)


Да би будућност знала ко смо, пођимо слободним знањем кроз прошлост[edit]

Циљ пројекта је ширења слободног знања и боље информисаности о културном наслеђу Јабланичког округа, преко реализовања следећих активности:

Радионица о Википедији и слободном знању, Истраживање и прикупљање нових информација о историјским личностима и знаменитостима Јабланичког округа, и објављивање истих информација на Википедији, Изложба фотографије са историјским мотивима из Јабланичког округа.

На пројекту је активно 10 волонтера.

Реализована је радионица о уређивању Википедије и спроведена је пред-припрема за успешно реализовање активности 2. Радионици је присуствовало 9 учесника. У плану је почетак рада на сликању, прикупљању информација о културном наслеђу Јабланичког округа, и њихово постављање на сајту Википедије.

Расписан је позив за учеснике који можете видети на овом линку.

Вики биодиверзитет[edit]

Пројекат је наставак прошлогодишњег микропројекта ВС, који за основни циљ има геореференцирано фотографисање флоре и фауне југоистока Србије, предела са изразито великим биодиверзитетом, и постављање фотографија на Оставу.

Примарне животињске групе које би биле сакупљане и фотографисане су ситни сисари и ларве водених бескичмењака, а од флоре и фунгије биле би првенствено фотографисане најзначајније биљке и гљиве у екосистемима. Додатни циљеви пројекта су и фотографисање: а) екосистема; б) насеља; ц) рељефа; д) природних и културних добара у општинама Трговиште, Бабушница и Димитровград.

Искуство од прошле године нам говори да је повећање садржаја на Остави повукло са собом и употпуњавање чланака на Википедији (нарочито чланака о насељима, рекама, животињским и биљним врстама). Фотографије области Србије удаљених од Београда доприносе и промоцији ових насеља, као и природних и културних знаменитости, а фотографије организама са Оставе се користе на бројним другим пројектима који се баве биоразноврсношћу Србије и Балкана.

Квантитативне мере успеха пројекта би биле:

 • број фотографија постављених на Остави већи од 500
 • број фотографија употребљених на осталим Викимедијиним пројектима већи од 20
 • број нових чланака на некој Википедији већи од 10

Активности на овом пројекти крећу од јула.

Telling your program stories - all programs[edit]

Please tell the story of each of your programs included in your proposal. This is your chance to tell your story by using any additional metrics (beyond global metrics) that are relevant to your context, beyond the global metrics above. You should be reporting against the targets you set at the beginning of the year throughout the year. We have provided a template here below for you to report against your targets, but you are welcome to include this information in another way. Also, if you decided not to do a program that was included in your proposal or added a program not in the proposal, please explain this change. More resources for storytelling are at the end of this form. Here are some ways to tell your story.

 • We encourage you to share your successes and failures and what you are learning. Please also share why are these successes, failures, or learnings are important in your context. Reference learning patterns or other documentation.
 • Make clear connections between your offline activities and online results, as applicable. For example, explain how your education program activities is leading to quality content on Wikipedia.
 • We encourage you to tell your story in different ways by using videos, sound files, images (photos and infographics, e.g.), compelling quotes, and by linking directly to work you produce. You may highlight outcomes, learning, or metrics this way.
 • We encourage you to continue using dashboards, progress bars, and scorecards that you have used to illustrate your progress in the past, and to report consistently over time.
 • You are welcome to use the table below to report on any metrics or measures relevant to your program. These may or may not include the global metrics you put in the overview section above. You can also share your progress in another way if you do not find a table like this useful.

Образовни програм[edit]

Семинари и тренинзи[edit]

Током прве половине 2015 године, у програм је укључено пет нових институција. Преко 10 сарадника (наставника/професора) из ових институција прошли су обуку за рад на Википедији и имали су подршку за праћење и оцену уноса. Оно на шта смо посебно поносни је самостално спровођење обуке на Учитељском факултету у Врању, где смо професору/асистентима уступили ресурсе: (презентације, брошуре, страница за уносе...) и пренели искуства, па су самостално спровели обуку. Настојали смо да им пружимо подршку за све потешкоће. Циљ пројекта јесте да се што већи број сарадника временом оспособи да самостално спроводи обуке.

Професионално усавршавање[edit]

Контекст у коме је настао овај пројекат представља једну малу победу Викимедије Србије и њених сарадника. Након дугогодишњег залагања и рада на образовним програмима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС препознало је рад у Вики-окружењу као користан и важан и уврстило у курикулум - информатика за други разред гимназије. Даље, професор Филип Марић саставља уџбеник за информатику за други разред гимназије, у коме коме је неколико лекција посвећено раду са Вики-алаткама, што је настало у сарадњи са члановима управног одбора ВМРС. Само уврштавање у наставни програм не обезбеђује квалитетну едукацију ученика, те је наредни корак био подршка наставницима да разумеју и савладају рад у Вики-окружењу, како би ово знање што лакше пренели ученицима. Викимедија Србије је, тим поводом, у сарадњи са Просветним прегледом, акредитовала програм стручног усавршавања за наставнике.

Прва два заказана семинара требало је да се одрже у децембру 2014. године, међутим отказани су од стране скупштине Просветног прегледа уз образложење да су ступиле на снагу мере штедње. Протеклих шест месеци покушавали смо да пронађемо начин да реализујемо семинаре, за које имамо обезбеђена средства, место одржавања и пријављене учеснике. Политичка позадина и лични интереси који се тичу руководства саме те институције спречили су нас да постигнемо успех. Пре неколико недеља, Просветни преглед је променио управу и требало би да се састанемо крајем јула, како би постигли договор око одржавања семинара. Први је планиран за септембар.

Википедија у школама[edit]

Поред запосленог менаџера образовног програма, ове године постоји низ других пионирских подухвата. Наиме, из редова студената Википедијанаца именовани су први Вики-амбасадори. Од почетка школске 2014/2015 године добили смо амбасадора Универзитета у Београду, затим, амбасадоре Математичког, Филолошког и Факултета безбедности. Ангажовање ове врсте волонтера показало се као одлична идеја. Осетан је био допринос на сопственим факултетима, где су амбасадори уз минималну подршку договарали и реализовали обуке. Укључили су се и у обуке у другим школама и факултетима. Сарадња са Осмом београдском гимназијом успостављена је на иницијативу једног од амбасадора. Осим организовања и реализације обука, задужење амбасадора било је да воде Вики-кутак, односно серију офлајн активности за студенте свог факултета. Идеја је била да се анимирају студенти заинтересовани за уређивање, било да су већ укључени у писање семинарских радова на Википедији или не. На тај начин би требало да решимо проблем ретенције уредника укључених у образовни програм (која је мала). Начин спровођења ових активности зависи у великој мери од креативности амбасадора и ресурса којима факултет располаже. Међутим, за сада ова идеја није заживела. Амбасадори су велики потенцијал за развој образовног програма на факултетима и очекујемо веће резултате до краја године, када ћемо настојати да анимирамо студенте из других партнерских институција, који су показали интересовање за рад на Википедији, да се придруже групи Вики-амбасадора. Крајем јануара уведен је Вики-четвртак, дан када је канцеларија отворена за волонтере, ученике, студенте... Ову могућност су, поред нових волонтера, највише експлоатисали студенти којима је била потребна додатна подршка за уређивање Википедије и унос слика на Викимедијину оставу.

Организован је еду-тим волонтера, који су се прикључили обукама на Пољопривредном факултету и у Фармацеутско-физиотерапеутској школи. Волонтери су сјајан ресурс за образовни програм, али неопходно је издвојити време за едукацију и координацију. У плану је да, у наредном семестру, група од ~10 волонтера подржи обуке, затим да воде обуке уз нашу подршку, да би, на послетку, могли самостално да спроводе обуке (у паровима) и да буду контакти за факултете и средње школе које немају амбасадоре.

Током семестра, у 18 партнерских институција одржано је 48 радионица. Радионице су углавном имале предавање и интерактивни део (вежбе), где су учесници практично увежбавали уређивање. За разлику од претходних година, када је пројекат развијан волонтерски (уз мање људске ресурсе), групе су углавном имале по два термина радионица, што је резултирало већим бројем чланака по учеснику.

Квалитет великог броја чланака је на солидном нивоу. Међутим, приметили смо да се, код ученика и студената понављају исте грешке, па је у плану до наредног семестра израда брошуре која би служила да се ове грешке предупреде и избегну.

Начелно, комуникација са ученицима и студентима је добро функционисала, уз потребно прилагођавање појединачним институцијама. Студенти су нас контактирали мејловима, добијали су коментаре на страницама за разговор. Када се испостави да су неажурни у праћењу ових коментара, били би контактирани посредно (нпр. коментаре би асистенти стављали на мудл платформу). У средњим школама углавном су ученици контактирани преко наставника, пошто се то показало као ефикасније. Изузетак је Седма београдска гимназија, где је у пројекат укључена иста група ђака као и претходне године (на сопствени захтев), па су били вештији у коришћењу Вики-синтаксе и комуницирању на самој Википедији.

Овог семестра имали смо и велике групе, самим тим, велики број уноса. Проблем код великих уноса је што студенти раде за исти рок (обично у последњем тренутку) и појављује се огроман број чланака за само неколико дана. То не оставља времена да се испрати квалитет чланака и пошаљу сугестије студентима. Заједница није благонаклона за велики број чланака различитог квалитета одједном. Такође, критикују лош квалитет неких чланака, као и почетничке чланке. Заправо, чланци које студенти пишу као семинарске радове управо јесу најчешће њихови први чланци. Проблем великих уноса покушавамо да превазиђемо померањем рокова група унутар једне институције. Поред тога, повећали смо број радионица по групи студената/ученика, како би осигурали бољи квалитет рада. Негде смо увели “консултације” на пола рока предвиђеног за уносе.

Гимназије и средње школе у Србији претрпеле су вишемесечни штрајк наставника, који је подразумевао скраћивање школског часа на 30 минута. Овакво скраћивање времена пореметило је савладавање редовне наставе, а за додатне активности оставило веома мало места. Како би решили проблем са временом, у неким школама организован је уређивачки маратон, где је у истом дану спроведена обука и написани чланци. За овакве догађаје неопходно је унапред договорити детаље са наставницима (теме, литературу, ученици да направе налоге, дати инструкције за припрему текстова за чланке…). Ученици углавном долазе са припремљеним текстовима. Ово је одличан модел сарадње за средње школе јер могу да се консултују за све недоумице пре него сачувају чланак. Овако настали чланци могу бити краћи, али је квалитет већи.

Како би лакше пратили рад на образовном програму и били упућени у дешавања, практиковали смо комуникацију и извештавање путем трелло апликације.

Семестар је обележио и низ успеха, али и низ препрека, изазовa и анегдота:

 • Током године, контактирало нас је више наставника и професора који су за образовни програм сазнали током ЕДУ Вики конференције 2014. године, што говори у прилог значаја и аутрича ове манифестације. Неки број наставника сазнао је од колега или се упознао са нашим радом учешћем на неком другом пројекту (нпр. ГЛАМ). Утисак је да су сарадници, који на сопствену иницијативу започну сарадњу на образовном програму, више мотивисани и посвећенији пројекту у који се укључе.
 • Један од великих успеха образовног програма је чињеница да је ове године у Седмој београдској гимназији сарадња настављена на иницијативу ученика. Лазар нас је контактирао током јануара са молбом да поново организујемо Вики-гимназијалац пројекат у његовој школи. Већ је разговарао са директором школе, (код кога су радили претходне године). Вест о Лазару и његовом залагању за програм Вики-гимназијалац нашла се у фебруарском издању образовног билтена.
 • На Географском факултету Универзитета у Београду - студенти немају уопште рачунаре, па је током обуке показан велики број примера чланака и уређивања. Након радионице, неколико студената пришло је професорки да пита да ли могу да промене курс (изборни предмет) јер им уређивање делује тешко и немају сваке недеље неколико сати за то. Разумели су професорку да треба да пишу један чланак недељно, а не један укупно током семестра. Лакнуло им је када су сазнали права очекивања.
 • Ове године је, поред Википедије и Вики-речника, у оквиру образовног програма први пут развијан пројекат Вики-књиге. Студенти Рударско-геолошког факултета писали су приручник за рад у Аутокеду. Овакав вид сарадње представља велики допринос за пројекат Вики-књиге, али смо током рада наилазили на изазове и тешкоће. Највећи проблем представљао је унос илустрација (слика и видео анимација) које су студенти самостално израђивали, због ограничења код слања датотеке и директној вези ка Остави (која није очита онима који немају искуства у раду на Остави). Студенти су саставили темељну скрипту за коришћење функција Аутокеда, али су им илустрације уклоњене са Оставе због заштите ауторских права. Када су нам се обратили за подршку, уверени да су слике послали на Вики-књиге, утврдили смо проблем са линком ка Остави. Брисања фајлова су на партнере и студенте деловали демотивишуће. Стога смо, након уноса контактирали једног од администратора Оставе и очекујемо ускоро фајлове, које ће неко од администратора Вики-књига послати назад у чланке.
 • Једна од изазовних ситуација догодила се на обуци у Петој београдској гимназији. За организацију првог дела (предавања), наставнице са којима сарађујемо заказале су салу библиотеке (која једина има пројектор). Пошто ова сала нема и рачунаре, за израду вежбе је било потребно, након предавања прећи у кабинет за информатику. За потребе ове обуке, презентација је постављена на гугл диск и послата наставници информатике. Прва препрека била је још једна група ученика које је наставник историје довео да погледају слике старог Београда (и он је заказао термин, али је библиотекар заборавио), на шта је потрошено ~15 минута. Даље, из непознатог разлога интернет није радио. Покушај да се презентација, у кабинету за информатику, пребаци на УСБ диск није успео, због некомпатибилних програма и неажурних верзија читача. Вежба је одржана у целини у кабинету, на “слепо”. Ученици су били ускраћени временом, али некако су успели да ураде задатак. Следећу обуку смо одржали у кабинету, пошто је уступљен на коришћење пројектор из канцеларије ВМРС и протекла је без проблема.
 • У Ужицу је прва радионица реализована у неформалној атмосфери Омладинског клуба. Рад у средини која је различита од школске позитивно је деловао на учеснике. Гимназијалци из Ужица били су слободнији да нас питају за све недоумице током радионице и, касније, марљиви у раду. Део атмосфере може се видети овде.
 • Како је 2015. година проглашена годином Јована Цвијића (у част 150 година од рођења Јована Цвијића), у сарадњи са Географским факултетом планирали смо да, на различите начине, обележимо овај јубилеј. Прва у низу активности, (уређивачки маратон), реализован је крајем јуна, а организацији догађаја се придружила Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”. Маратон је пример одличне сарадње партнера на различитим пројектима (Вики-библиотекар и образовни програм). На маратону је учествовало 11 студената (од којих је 6 било укључено у образовни програм, а 5 је нових) и 3 библиотекара (били су укључени у Вики-библиотекар). Написано је осам чланака и допуњено шест. На Оставу је постављено 13 слика.
 • Ово је први маратон који је такмичарског карактера (у такмичарском делу су

учествовали само студенти). Факултет је, за освојено прво место, доделио истраживачку летњу школу (камп), док су друго и треће место били једнодневни излет са планинарским друштвом и годишња претплата на часопис Национална географија, које је доделила Викимедија Србије. Много важније од награда, студенти су дошли спремни и мотивисани. Рад је пратила пријатна и полетна атмосфера. Након маратона, професор Стеван Станковић, емеритус Факултета, учинио нам је задовољство и одржао предавање о Јовану Цвијићу. Више информација можете видети на страници, а слике у следећој категорији.

Вики школа - наша школа[edit]

Након позива школама за прикључење пројекту упућеног 22. фебруара 2015. године на Зимским сусретима учитеља у Јагодини и мејлом послатим на адресе свих основних школа на територији Јагодине, Свилајнца, Деспотовца и Рековца, током марта и априла месеца су уследиле пријаве координатора школских тимова за учешће у пројекту. Пријавиле су се следеће школе: ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Свилајнцу, ОШ „Бранко Радичевић“ у Седлару, ОШ „Стеван Синђелић“ у Великом Поповићу“, ОШ „Вук Караџић“ у Ресавици, ОШ „Светозар Марковић“ у Рековцу, ОШ „Рада Миљковић“ у Јагодини, ОШ „17. октобар“ у Јагодини, ОШ „Бошко Ђуричић у Јагодини, ОШ „Јоца Милосављевић“ у Багрдану, ОШ „Радислав Никчевић“ у Мајуру и ОШ „Љубиша Урошевић“ у Рибару. Још неколико школа је најавило своје учешће, али званичне пријаве из тих школа нису пристигле.

Реализација активности у школама је била планирана за април и мај месец. Због одређених неспоразума у вези са потписивањем уговора и недоумица у вези са могућностима реализације планираних обука дошло је до кашњења у динамици активности. Ревидиран је пројектни календар и осмишљен нови акциони план за реализацију пројекта којим је главни део активности пролонгиран за период септембар – децембар 2015. године.

Као алтернатива и допуна првобитног пројекта уврштене су активности предложене за микрогрант под називом „Поморавље, Ресава и Левач у објективу“. Активностима у оквиру тог дела програма биће обухваћени Дом ученика средњих школа и Факултет педагошких наука у Јагодини.

Због летњег распуста наставак реализације активности у оквиру пројекта је планиран за почетак нове школске године, у септембру месецу.

Основи проблеми у реализацији активности предвићених пројектом су били надефинасан статус програма стручног усавршавања који је требало реализовати и велика територијална разуђеност школа учесница пројекта. Проблем у вези са реализацијом програма стручног усавршавања ће, надамо се, бити решен и очекујемо да ће у септембру бити одржани семинари за наставнике. Што се тиче разуђености (велике удаљености школа од Јагодине, и до 40 km) покушаћемо да проблем превазиђемо исплатом путних трошкова уколико буде потребно да координатори школских тимова чешће присуствују заједничким активностима у Јагодини.

Пројекту се прикључио активан Википедијанац који је учествовао на Вики-кампу као и на Вики конференцији а иначе је администратор на Википедији на српском језику. На овај начин се активира шира заједница и врши дисеминација активности на подручју Србије.

Вики авантура[edit]

Период реализације овог пројекта је у другој половини године. Започето је превођење Авантуре кроз Википедију на српски језик и састављање образаца за евалуацију . У септембру се очекује и техничка имплементација Авантуре кроз Википедију.

Слободан фото-садржај[edit]

Фото-сафари[edit]

У првој половини године није одржан ниједан фото-сафари. Волонтери који су учествовали у овим вики експедицијама су до сада били претежно чланови Управног одбора. Како је Управни одбор уложио доста времена и труда у реструктурирање радних места, нису имали могућности да се посвете и овом пројекту. У овом делу године радило се на промоцији оваквих активности у широј заједници. Тако су активирани средњошколци из Суботице који ће фотографисати своју околину (споменике, природу, знаменитости…) а затим ће датотеке постављати у оквиру образовног пројекта који је планиран за почетак септембра. Интересантно је да су средњошколци заједно са професорком поднели предлог за добијање микрогранта.

Фото-сафари је промовисан и на Вики фото-школи у Петници, па је неколико волонтера било заинтересовано да се укључи.

Вики воли Земљу[edit]

Такмичење Вики воли Земљу ове године одржано је од 1. до 30. јуна. Сарадња са Заводом за заштиту природе Србије се наставила - и ове године је обезбеђен ажуриран списак заштићених природних добара и одржан је уређивачки маратон у њиховим просторијама за чије су потребе обезбедили литературу. Пре самог почетка такмичења рад на пројекту захтевао је креирање потребних страница на Викимедијиној остави, ажурирање званичне интернет странице, одређивање награда, одређивање чланова жирија, ажурирање спискова заштићених природних добара, контактирање установа у којима би се одржале изложбе, писање најава, блог постова и одржавање профила на друштвеним мрежама. На пројекту је учествовало 3 волонтера и добијени резултат је 831 фотографија (искоришћеност на пројектима 32%) од стране 51 учесника.

Викимедија Србије је у току трајања такмичења већ имала менаџера коминукација па је покренула медијску кампању, која је резултирала са 12 гостовања у радио и ТВ емисијама а 21 медиј је пренео вест о почетку такмичења. Најава је постављена на блогу Викимедије Србије, као и на сајту. Постављен је site-notice на Википедији и направљен је фејсбук догађај. И поред ових најава примили смо многа питања која су везана за постављање фотографија и обележавање истих. Комуникација са учесницима и обука постављања фотографија (онлајн) били су главни изазови. Како бисмо учесницима олакшали приступ, креирали смо упутство за правилно постављање и обележавање фотографија.

У циљу анимирања заједнице и укључења што већег броја учесника, организовали смо и фото-википедитон у Заводу за заштиту природе Србије - дводневни догађај који се састојао од фото-туре по Београду и постављања фотографија и уређивања чланака на тему заштићених природних добара. Догађај је најављен на блогу, Тргу, сајту, мејлинг листи, фејсбуку. Резултати су следећи:

Target Last year (if applicable) Progress (at end of Q2) Projected (end of year) Comments
Број фотографија 797 831 2000
Број учесника 40 51 50
Искоришћеност датотека на Вики странама 40 266 / Није пројектовано у годишњем плану.
Број изложби 4 / 3 Организација изложба је у току. Пронађена су три партнера која су заинтересована за сарадњу.
Број фото-тура 1 1 2
Број уређивачких маратона / 1 1

У табели су приказани резултати из 2014. и 2015. као и пројектовани циљеви до краја године. Иако број фотографија није испунио очекивања, увидели смо благи помак у односу на прошлу годину. Такође, број учесника је већи. Организација изложби је у току. Проглашење победника планирано је за 29. јул у Туристичкој организацији Србије. Наишли смо три партнера која су заинтересована за сарадњу и очекујемо да буде бар још један.

Викикоптер[edit]

У првој половини године започето је склапање Викикоптера. Пројекат није био успешан прошле године и имао је одређених застоја. Ове године, главни изазов за његов успешан наставак био је недостатак волонтера који би се бавили техничким стварима и састављањем квадрикоптера. Прва фаза склапања коптера одрађена је у Хаклабу и документација се налази у овој категорији. Због неизвесности у погледу људских ресурса који би водили овај пројекат, постоје опције да се коптер уступи на коришћење подносиоцима предлога пројеката у оквиру Микрогрантова.

Вики фото-школа у Петници[edit]

Истраживачка станица Петница (ИСП) је самостална и независна организација која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе. Током године, организација организује разне радионице и обуке које привлаче велики број средњошколаца. Сматрамо да полазници ових радионица имају развијену свест о волонтирању с обзиром на то да радионице похађају добровољно, најчешће уз котизацију. Увидели смо да ова циљна група може знатно да допринесе Вики пројектима и да би значајно било организовање Вики активности (попут Вики школе) и промовисање пројеката ВМРС:

Вођа пројекта је већ годинама активан у Петници па је то било значајно код најаве оваквог догађаја. Најпре је осмишљен позив и пријавни формулар за учешће у пројекту Вики фото школа у Петници, након чега је конкурс био званично отворен. Крајем маја одржане су радионице и предавања у оквиру Фото школе, у Истраживачкој станици Петница. Након тога је одрађена евалуација пројекта од стране учесника.

У евалуационој анкети 100% испитаника-учесника пројекта је изјавило да им је концепт слободних лиценци јаснији, ~88% испитаника је оценило радионице високо корисним са аспекта учења фотографских основа (кадрирања, подешавања отвора бленде, осетљивости и фокусирања). Свима су експерименти и фотографисање експеримената били интересантни и сви испитаници су изразили жељу за учешћем у сличним пројектима. Сви учесници који су платили котизацију изјавили су да им висина котизације није била висока.

Једна учесница је била веома активна по завршетку фото радионице узимањем учешћа у пројекту/такмичењу Вики воли земљу.

Цела радионица у хемијској лабораторији била је занимљива. Експерименти су привукли сву пажњу учесника и самим тим дуготрајне приче о кадрирању и постављању и подешавању фото опреме нису биле тешке ни досадне. Сви осмишљени експерименти су изведени и фотографисани/документовани. Сва планирана предавања су успешно завршена и лепо оцењена. Једина ствар која није у потпуности извршена је мотивација учесника за континуираним радом на Викимедијиним пројектима (Остава, Википедија...).

Target Last year (if applicable) Progress (at end of Q2) Projected (end of year) Comments
Број фотографија N/A 59 15
Број учесника N/A 15 15
Искоришћеност датотека на Вики странама N/A 19 / Није пројектовано у годишњем плану.
Број учесника који су наставили да доприносе Остави N/A 2 0

Запис - Свето дрво[edit]

У време литија, заветина и пољобранија за 10 теренских дана, у 11 села забележени су догађаји фотографском и професионалном камером. За август је планиран петодневни боравак у Деспотовцу ради фотографисања записа у околним селима. Такође је планирано комплетирање фотографисања на целокупној територији Крагујевца као и повећање броја израђених мапа. Радиће се и на допуни чланака на Википедији (додавање поглавља Записи на страницама насељених места - пример) Kреиране пробне мапе на http://mapjam.com: http://mapjam.com/zapis_0149 http://mapjam.com/zapis_0150 http://mapjam.com/ranilovic Поред глобалних метрика прикупљале су се и друге које су приказане у следећој табели:

Број ... Количина
Број теренских дана Q1 21
Број теренских дана Q2 24
Број теренских дана укупно 45
Пређено km - превозом Q1 1645
Пређено km - превозом Q2 1647
Пређено km - превозом укупно 3292
Пређено km - ходом/бициклом Q1 188
Пређено km - ходом/бициклом Q2 208
Пређено km - ходом/бициклом укупно 396
Број записа за које су одређене локације Q1 143
Број записа за које су одређене локације Q2 201
Број записа за које су одређене локације укупно 344
Број посета насељима Q1 60
Број посета насељима Q2 91
Број посета насељима укупно 151
Број ... Количина
Број записа чије су фотографије постављене на Вики оставу Q1 77
Број записа чије су фотографије постављене на Вики оставу Q2 90
Укупно записа чије су фотографије постављене 167
Укупно снимљених фотографија 4259
Број фотографијa постављених на Вики оставу Q1 633
Број фотографијa постављених на Вики оставу Q2 1107
Број фотографија постављених на Викимедијину Оставу: 1740
Category:Sacred Trees Serbia 1779
Category:Zapisi in Serbia 1645
Category:Projects of Wikimedia Serbia 919

Главни изазов било је постављање фотографија које је понекад било веома споро или немогуће и поред сређивања или замене рачунара. Услед коментара администратора и корисника са Оставе, отклоњене су неке недоследности код првоунетих фајлова.

Неке активности нису ишле по плану:

 • Снимању литија се нису прикључиле екипе из музеја Чачак и Крагујевац.
 • У Прњавору није забележен чин крштења липе која постаје запис

С обзиром на то да се овај пројекат реализује по први пут, немамо резултате од прошле године са којим бисмо упоредили овогодишње. Предложена табела није применљива

Откривање Пештера[edit]

Прва фаза

Путовања и обиласци:

Прва фаза:

 • Понедељак, 16.3.2015: 60 km, Медаре, Зајечиће, Крће, Врсенице, Кијевци, Читлук, Цетановиће, Расно, Тузиње, Карајукића Бунари, Угао, Карајукића Бунари, Биоц, Буђево, Раждагиња, Зајечиће, Гиљева, Медаре, Сјеница
 • Уторак, 17.3.2015: 85 km, Меандри Вапе, Градац, извор Вапе, Штаваљ, Брњица, Гољски пут, Шарски крш, Дуга Пољана, Пештер, Дражевиће, Камешница, Пештерско поље, Расно, Тудиње, Карајукића Бунари, Буђево, планина Диљева, Буђево, Сјеница
 • Среда, 18.3.2015: 75 km, Врела, извор Грабовице, Ски центар Жари, Пријесек, Тријебине, Пријеворац, Крајиновиће, Вишњева, Баре, Височка, Манастир Куманица, Врдничка Ланишта, Захумско, Баре, Осјеченик, Сјеница
 • Четвртак, 19.3.2015: 21 km, Ски центар Жари, Ски центер Жари, Врела, извор Грабовице, Сјеница
 • Петак, 20.3.2015: 10 km Сјеница и околина
Друга фаза

Друга фаза:

 • Путовање до Сјенице и назад: Београд – Смедерево - Чачак – Пожега – Ариље Ивањица – Сјеница: 337км x 2 = 674 km
 • Сјеница – Пискавице – Буђево – Карајукића Бунари – Тутин – Рибариће – језеро Газиводе - Црна Ријека – манастир Црна река (182 km)
 • Сјеница – Доња Вапа – Сјеница – Горња Вапа (24 km)
 • Сјеница – Штаваљ – Дуга Пољана – Нови Пазар (112 km)
 • Сјеница - кањон Увца (56 km)

Организација пројектних активности била је у оквиру плана. Изузетну помоћ пружили су пријатељи из туристичких организација општине Сјеница и Тутин.

Озбиљан проблем представљало је лоше време: три дана било је потпуно облачно, уз повремену кишу. Овакви временски услови онемогућили су да се уради планирани број фотографија. Планирано је да се сними приближно 3.500 фотографија, а снимљено је 2.260 фотографија.

ГЛАМ и Дигитални Београд[edit]

ГЛАМ[edit]

Уређивачки маратони[edit]

Уређивачки маратони су догађаји који имају више циљних група. Најпре су то представници ГЛАМ институција са којима можемо да направимо први корак ка остваривању дугорочне сарадње а затим су то учесници. Учесници су, у зависности од теме маратона и институције у којој се организује, често студенти, средњошколци али и запослени у ГЛАМ установи. Ове године смо почели да комбинујемо догађаје. Тако смо спајали фото-туре са уређивачким маратонима и на истим су постављане слике на оставу а затим и у сам чланак. Тако смо добијали квалитетније чланке и задовољније учеснике. Поред уређивања Википедије имали су времена да сазнају нешто више о репозиторијуму слободних датотека које могу искористити у будућем раду. Атмосфера у којој смо држали радионице и предавања на уређивачким маратонима је увек била позитивна и радна. Учесници су након сваког маратона попуњавали евалуацију по којој можемо закључити да су заинтересовани за поновно организовање радионица или сличних активности. Неки од учесника су учествовали на другим пројектима ВМРС као што је Вики воли земљу и Вики конференција. Музеј рударства и металургије у Бору нам је понудио уступање простора за једну од изложби Вики воли земљу. Уређивачки маратони пореде добијања квалитетног садржаја на Википедији, носи са собом и привлачење нових волонтера и добијање нових партнера.

Занимљиво је да смо у Музеју рударства и металургије у Бору организовали и “Иза сцене” догађај где су сви учесници имали прилику да направе фото туру по депоима у којима се налазе ликовне, археолошке и етнолошке збирке музеја, које иначе нису отворене за јавност. Догађај је и медијски пропраћен (вест 1, вест 2).

Сви уређивачки маратони најављени су на блогу (Музеј рударства и металургије у Бору, Салон Ото Бихаљи-Мерин, Завод за заштиту природе Србије), мејлинг листи, фејбуку (Музеј рударства и металургије у Бору, Салон Ото Бихаљи-Мерин, Завод за заштиту природе Србије), Тргу. Такође су креиране странице на Википедији са програмом, темама и учесницима (Музеј рударства и металургије у Бору, Салон Ото Бихаљи-Мерин, Завод за заштиту природе Србије).

Уређивачки маратон у Музеју рударства и металургије Бор

Иако тежимо да делујемо проактивно и истражујемо које су установе заинтересоване за сарадњу, приметили смо да су много бољи резултати добијени ако би институција пришла нама са предлозима за заједнички пројекат/активност.

Главни изазови били су:

 • упознавање са CC лиценцама и објашњење о условима коришћења
 • добијање сагласности о ослобађању датотека такође је знало да одузме доста времена
 • на уређивачким маратонима је присутан велики број нових уређивача, па је некад потребно додатно преправљати чланке како исти не би били обрисани
 • интернет је у неким ситуацијама представљао проблем нарочито код постављања већег броја фотографија (резултат фото-туре) па је тешко одржати мотивацију учесника да остале фотографије поставе од куће

QR кодови

За поставку QR кодова глобалне метрике нису најбоље за представљење пројекта, па ћемо ове активности оценити кроз друге критеријуме. Прва поставка била је у фебруару ове године. Завод за заштиту природе Србије је током прошле године организовао фото-конкурс на тему Природа Србије сваког месеца. Проглашавали су победнике на крају сваког месеца а за 2015. годину су планиране путујуће изложбе кроз Србију. За потребе ових изложби, волонтери ВМРС и запослени креирали су 32 нова чланка и на фотографијама је постављено 80 QR кодова. У креирању чланака учествовало је 6 волонтера. Како је све изгледало може се видети на сајту Завода за заштиту природе Србије.

Друга поставка била је производ наставка сарадње са организацијом 3225 из Ивањице који организују Ноћ музеја у овом граду. Ове године тема Ноћи музеја је била Знамените личности из Ивањице. Двоје волонтера радило је на креирању 11 чланака. На изложби је постављено 20 QR кодова.

Ослобођен садржај

У табели се налази приказ институција, број ослобођених фотографија као и њихова искоришћеност на Вики пројектима. Народна библиотека Србије је помогла у комуникацији са наведеним библиотекама и тако још једном помогла пројектима Викимедије Србије. Са представницима музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини ступили смо у контакт приликом организовања уређивачког маратона у Салону Ото Бихаљи-Мерин.

Институција Број фотографија Линк ка категорији на Остави Искоришћеност на Вики пројектима
Библиотека у Крушевцу 4 Category:Library Kruševac Искоришћеност на Вики пројектима
Библиотека Србољуб Матић - Мало Црниће 5 Category:Library Srboljub Mitić - Malo Crniće Искоришћеност на Вики пројектима
Народна библиотека у Јагодини 4 Category:National Library in Jagodina Искоришћеност на Вики пројектима
Библиотека Душан Матић, Ћуприја 5 Category:Public Library Dušan Matić, Ćuprija Искоришћеност на Вики пројектима
Народна библиотека Србије 145 Category:National Library of Serbia /
Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини 75 Category:Edit-a-thon in Museum of Naive and Marginal Art, Serbia Искоришћеност на Вики пројектима

Дигитални Београд[edit]

Ово је пројекат у који је Викимедија Србије била укључена као подршка ФОН-у и Заводу за заштиту споменика културе, који су укључили и Филолошки факултет (због потреба превода текстова). Током године одржано је више заједничких састанака и договорена динамика рада и задаци учесника, одржана је обука студената ФОН-а који би радили уносе. Међутим, дошло је до проблема и пролонгирања код превода текстова. Како текстови нису стигли дуго после назначеног рока, Завод је разматрао да дође до средства да плати превођење.

Након разматрања развоја пројекта, у који је већ уложено доста времена и труда, договорено је да не покушавамо да даље форсирамо пројекат, али ћемо остати као подршка по потреби.

Вики-библиотекар[edit]

Током овог периода је одржано 5 радионица, 4 предавања и 2 уређивачка маратона (Отворена наука, Јован Цвијић) чији се резултати могу видети на овом линку (корисничка имена, написани и допуњени чланци). Слике са радионица и презентације се могу видети на Остави у овој категорији.

Ђорђе Стакић је одржао уводно предавање Корисници и уређивање Википедије 12. фебруара за 10 полазника, углавном из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Било је још колега из Библиотеке Математичког факултета Универзитета у Београду, Института техничких наука САНУ и Београдске политехнике.

Представљен је пројекат Вики-библиотекар на Скупштини Заједнице библиотека универзитета у Србији одржаној 20. фебруара 2015. године. Александра Поповић је одржала краће предавање у коме је објаснила у краћим цртама пројекат и акредитован семинар Вики-библиотекар код Народне библиотеке Србије. Присуствовало је 34 полазника из различитих градова Србије (Крагујевца, Лесковца, Ниша, Новог Сада). Ту је и договорена радионица са Централном библиотеком Универзитета у Новом Саду која би била одржана у њиховој библиотеци.

Постављена је виртуелна изложба Иван Ђаја: живот и дело где се у једном сегменту описује активност Викимедије Србије и Википедије. Такође виртуелна изложба је у целини преведена на енглески језик Ivan Djaja on Wikipedia. Сем овог текста је и допуњен чланак о Ивану Ђаји на Википедији на српском језику.

У априлу је представљен пројекат на семинару Усклађивање потреба и могућности у савременом библиотекарству, Требиње, 16 - 17. април 2015. године]. Семинар је организовало Библиотекарско друштво Републике Српске. Више о темама скупа може да се погледа на линку Стручни скуп, Требиње. Представљен је рад Александра Поповић, Оја Кринуловић и Ђорђе Стакић: Значај библиотека и Википедије у ширењу знања пред више од 100 присутних библиотекара из Републике Српске и Републике Србије.

Предат је рад Оја Кринуловић, Миле Стијеповић, Ђорђе Стакић: Библиотечки допринос „српској Википедији“ за штампу у часопису Глас библиотеке, издавач Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак.

Прихваћен је рад на Четрнаестој међународној научној конференцији Дигитална хуманистика у организацији Филолошког факултета Универзитета у Београду који ће се одржати 25 - 27. септембра 2015. године у Београду; Александра Поповић, Милица Шевкушић, Ђорђе Стакић: Библиотеке и Википедија заједно на вебу: слободно знање за све.

У припреми је предавање за ученике основних и средњих школа, као и студенте који припадају организацији Савеза извиђача Србије (почетком јула).

Пројекат Вики-библиотекар је успешно заживео у библиотечкој заједници. Изузетно је велико интересовање библиотекара за похађање курсева. Нажалост, време које је предвиђено за радионице није уопште довољно да би се савладале вештине самосталног креирања чланака на Википедији. Ниво информационе писмености је различит и неуједначен код полазника. Библиотекарима је потребно још додатних радионица да би савладали све кораке на Википедији. Предложено је чак да се одреди и неки посебан дан кад би заинтересовани могли да дођу и разјасне све недоумице које нису успели да разреше током уређивања. Поједине колеге су већ додатно присуствовале едукацији и сад су оспособљени потпуно за самосталан рад у Википедији. Библиотекари имају највише проблема око странице за разговор јер је то специфично за Википедију. Пошто немају довољно знања, лако одустају од уређивања чланака. На јесен је планирано да се организују додатне радионице за све заинтересоване полазнике који су већ одслушали уводна предавања, вежбања и почетно креирање чланака на Википедији. Током одржавања курсева, предавачи и реализатори су боље научили и савладали кораке у креирању чланака. Кориговали су предавања и додатно објашњавали оно што је већини полазника до тада био проблем.

На првој и другој радионици су полазници креирали корисничке налоге на самим радионицама, што је одузимало драгоцено време за рад на чланцима. Касније смо направили презентацију - упутство за креирање налога које смо слали полазницима на мејл адресу, тако да сад већина њих долази са већ отвореним и активним налогом. За сада се пројекат одвија према задатим роковима. Интересовање библиотекара из различитих градова у Србији је веће од планираног буџета и задатих циљева.

Пројекат Вики-библиотекар је и акредитован семинар-радионица код Народне библиотеке Србије. Према Правилнику о сталном усавршавању запослених у библиотечко-информационој делатности сви библиотекари морају да се најмање 6 сати годишње едукују на акредитованим семинарима.

Target Last year (if applicable) Progress (at end of Q2) Projected (end of year) Comments
Број радионица N/A 5 5 У плану је одржавање још једне радионице у Београду са новим полазницима и више радионица за колеге који су већ прошли основни ниво обуке за уређивање.
Број предавања N/A 4 5 У плану је одржавање два предавања на јесен.
Број уређивачких маратона N/A 2 2 У плану је још један маратон (у новембру): Библиотекари заједно на Википедији.
Број институција са којима је остварена сарадња N/A 32 10 13 високошколских установа; 9 јавних библиотека; 1 факултет; 8 установа културе; 1 архив
Број написаних/допуњених чланака N/A 157 / Није пројектовано у годишњем плану.
Број учесника на радионицама N/A 100 / Није пројектовано у годишњем плану. Од 100 учесника, 15 је активних уређивача, 82 су отворили нове налоге а 3 волонтера су радила на организацији радионица и обуци.
Број градова са којима је успостављена сарадња N/A 11 5

Такмичења на Википедији[edit]

Такмичења на Википедији су добар начин да се мотивише заједница, било да су у питању искусни Википедијанци или нови волонтери. Број учесника зависи од тема које је понекад тешко одредити али и довољно интересантних награда. У годишњем плану пројектовани циљеви били су: минимум 300 креираних чланака, минимум 150 допуњених чланака, минимум 15 укључених чланова заједнице. Такмичење ЦЕЕ Пролеће није пробудило превелико интересовање међу заједницом (иако је најављено на блогу, мејлинг листи, Тргу и друштвеним мрежама) па је резултирало са нешто мањим бројем чланака него што је очекивано (79). Евиденција чланака и учесника може се видети на овој страни. Такође је направљена страна пројекта на Википедији и на мети. До краја године планирана су још два такмичења па мислимо да ћемо достићи зацртани циљ.

Иако је ЦЕЕ Пролеће 2015 имало слабији резултат него што се очекивало, Викимедија Србије је задовољна сарадњом држава Централне и Источне Европе које су имале заједнички циљ јачања веза између земаља у региону. Представници ВМРС су присуствовали скајп састанку, одржано је неколико припремних састанака и кренуло се у реализацију пројекта. Одабрани су чланови жирија од којих неки нису били укључени у пројекте ВМРС али су били искусни Википедијанци. Жири је био веома расположен за сарадњу и били су веома ефективни. Такође су расположени за учествовање у будућим пројектима. Победник такмичења је био један од стипендиста на WikiLive конференцији, који је након конференције наставио активно да уређује Википедију. Сматрамо да је Вики-камп у Македонији занимљив начин да се задрже активни уредници као и да се чланови заједнице упознају са другим огранцима и укључе у пројекте ВМРС. По завршетку такмичења објављен је блог пост] са победницима.

Дешавало се да чланови заједнице нису пријатељски настројени када су такмичења у питању. Сматрамо да је ову баријеру могуће превазићи кроз њихово укључивање било у такмичење или неке друге активности.

Target Last year (if applicable) Progress (at end of Q2) Projected (end of year) Comments
Број такмичења 3 1 3 Такмичење о астрономије је одржано од 21. децембра до 21. јануара и убројано је у прошлогодишње пројекте.
Број учесника 42 8 15
Број нових/допуњених чланака 953 79 450

Викиречник[edit]

У складу са годишњим планом, достигнут је циљ од 1000 нових чланака на српском Викиречнику. Неки од пројеката су још увек у току израде. У договору са менторима и студентима, волонтери Викимедије Србије (чланови тима 1001 арапска реч) одржали су уводна предавања на факултету, као и обуке уређивања Викиречника у канцеларији Викимедије Србије, а остале радионице студенти су одржавали током својих редовних предавања на факултету. По потреби су организоване радионице за сва додатна питања, на којима су студентима даване повратне информације, сугестије и коментари од стране искуснијих уређивача Викиречника. У сваком тренутку је студентима била на располагању контакт-особа за недоумице и додатна питања. Радионице тима “1001 арапска реч” се по плану одржавају у канцеларијама Викимедије Србије.

Увидели смо да је ситуација код нових речника била нешто боља у погледу ефективности углавном због имплементације пројекта Викиречник у курс, чиме су студенти имали прилику да прикупе додатне поене за полагање испита. Мотивација учесника којима активности на Викиречнику нису оцењиване била је нешто нижа, али су они показали иницијативу да продуже пројекат како би достигли исти ниво као и остали речници.

Регионална сарадња[edit]

Вики-камп[edit]

Први Вики-камп одржан је 2014. године у сарадњи са Викимедијом Мађарске. Увидели смо да је ово добар подстицај за заједницу имајући у виду да се интегришу онлајн и офлајн активности. Чланови заједнице упознају чланове других огранака, њихове пројекте али и доприносе Вики пројектима (Википедији и Викимедијиној Остави пре свега) током Вики-кампа. Заједница постаје јача и учесници настављају да уређују Википедију или учествују у другим Викимедијиним пројектима. Из ових разлога, организовање Вики-кампа је у плану с тим што је период реализације у другој половини године. Очекиване мере успеха су: 20 учесника, 2 теме, 2 дана.

Започети су преговори са корисничком групом из Бугарске. У току је осмишљавање програма, креирање оквирног буџета и временског оквира. Глобалне метрике ће се приказати у годишњем извештају.

Ширење идеје Викимедије у Републици Српској[edit]

У периоду април – јун 2015. године организовали смо четири радионице у главним центрима Републике Српске и то следећим редоследом:

 • Источно Сарајево.
 • Бања Лука
 • Требиње
 • Бијељина

Радионице су биле структуисане у два дела. У првом делу смо имали прилику да презентујемо досадашње пројекте Викимедије Србије, у оквиру којих је и промоција рада ове организације у Републици Српској. Други део радионица био је посвећен практичном раду. Наиме, полазници су упознати са уређивањем текстова и фотографија за објављивање на википедији.

Треба истаћи како се на радионици у Бања Луци предавачима придружио Википедијанац Саша Станивук (иначе учесник на Вики конференцији), који је са полазницима поделио своја искуства рада на уређивању текстова на Википедији. Ово је заправо показатељ да су радионице имале смисла, с обзиром да су учесници током радионица имали прилику упознати Википедијанце и створити јачу мрежу која би могла бити од користи у будућности.

Што се тиче учешћа на пројекту „Ширење идеје Викимедије у Републици Српској“, сложни смо у оцени да су активности биле и више него успешне. Наиме, у пројекат су се укључиле високошколске установе у четири главна центра у Републици Српској што свакако представља значајан корак у повећању видљивости и прихватању нових пројеката Викимедије Србије.

Високошколске установе свакако да представљају врло пожељног партнера у пројектима који подразумевају промоцију знања, а што је заправо суштина активности Викмедије Србије – учинити знање бесплатно и доступно свима. Осим тога, сматрамо да је промоција имала смисла и у погледу стварања мреже нових Викимедијанаца који би могли у будућности организовати сличне пројекте самостално.

У суштини је све функционисало онако како је и замисљено. Ипак највећи проблем су представљали факултети који нису имали довољно рачунарске опреме. У тим ситуацијама сви полазници нису били у могућности да самостално објављују текстове, већ је то рађено у групама коришћењем два-три приватна лаптопа.

Target Last year (if applicable) Progress (at end of Q2) Projected (end of year) Comments
Број регионалних центара N/A 4 4 Источно Сарајево, Бања Лука, Требиње, Бијељина
Број учесника N/A 48 / Није пројектовано у годишњем плану.
Број нових/допуњених чланака N/A 11 / Није пројектовано у годишњем плану.

Радионице у Вишеграду[edit]

Активности на овом пољу почеле су још прошле године када је одржано неколико састанака (офлајн и онлајн) представника ВМРС и заинтересованих волонтера из Републике Српске. Првобитна идеја била је пружање подршке волонтерима из Републике Српске у циљу покретања нових пројеката и формирање заједнице која би учествовала у овим активностима а касније и оснивање корисничке групе/огранка. Предавање и радионица су одржани у Вишеграду у јануару ове године и резултати су приказани у табели са глобалним метрикама. Радионица је искоришћена за промоцију пројеката ВМРС, обуку уређивања Википедије и фото-туру. Том приликом одржали смо састанак са вођама пројекта Ширење идеје Викимедије у Републици Српској и упознали их са волонтерима из Вишеграда. Ове активности су биле плодоносне па су волонтери у Републици Српској организовали још једну радионицу и поднели су пројекат Трагом душе за добијање гранта али у овим активностима представници ВМРС нису учествовали.

Подршка заједници[edit]

WikiLive 2015[edit]

Локална Викиманија или WikiLive 2015 замишљена је као окупљање Википедијанаца и њихово међусобно упознавање. Конференција је планирана највише због потребе да се заједница више активира али и упозна са Викимедијиним пројектима како би се прикључила у реализацији истих. Организовање исте имало је за циљ јачање капацитета Викимедије Србије. Планирано је да буде одржана у Београду као дводневни догађај са најмање 30 учесника, од којих ће 20 учесника имати покривене путне трошкове и смештај. Током ова два дана, у плану је било да се програм састоји од најмање 10 презентација (о Викимедијиним пројектима као и занимљивостима на Википедији на српском језику) како Викимедијанаца/Википедијанаца из Србије али и говорника из другог огранка или локалних партнера.

Target Last year (if applicable) Progress (at end of Q2) Projected (end of year) Comments
Број стипендиста N/A 18 20 Од 29 пријављених.
Број посетилаца N/A ~70 30 45 регистрованих.
Број тема на конференцији N/A 15 10
Број волонтера који су учествовали у организацији конференције N/A 10 / Није пројектовано у годишњем плану.

Почетак организације конференције започео је са окупљањем организационог тима. Најпре је објављен позив за волонтирање у сарадњи са Волонтерским сервисом и пријављени су се поделили у неколико тимова (програм тим, тим за логистику, промо тим и тим за комуникацију са учесницима). У организацији је учествовало око 10 волонтера. Програм тим је приликом креирања програма догађаја комуницирао са заједницом како би увидео које су теме наинтересантије за Википедијанце. Направљена је страна на Википедији и на сајту ВМРС на којима су благовремено биле постављане нове информације у вези са програмом и дешавањима. Покривено је 15 тема. Предавачи су били искусни Википедијанци из Србије али смо имали и госта предавача из Македоније (Кирил Симеоновски). Подршку пројекту пружио је Студентски културни центар који је уступио простор за одржавање конференције. Имајући у виду да многи Википедијанци нису из Београда а ВМРС кроз своје активности подстиче децентрализацију, расписали смо позив за доделу стипендија за учешће на конференцији. Од 29 пријављених, 18 је добило стипендију (стипендисти су били из Србије, Република Српске и Македоније) која је покривала трошкове смештаја, пута и хране у току конференције. Такође смо поставили и форму за регистровање и имали 45 регистрованих. Најава је постављена на сајт ВМРС, блог, Трг, друштвене мреже и мејлинг листу. Око 10 медија је пренело вест о почетку Вики конференције (Belgradian, РТС, UrbanBug, РТВ и сл.) а имали смо и радио и ТВ гостовања.

Конференција је протекла у најбољем реду. Логистички је све ишло по плану. Искористили смо ову прилику и да организујемо окупљање заједнице пре самог почетка WikiLive-a. Окупљање је организовано у канцеларији ВМРС када смо учесницима поделили промо материјал који је креиран специјално за конференцију (цегери, нотеси, промо материјали и брошуре). Неки од учесника су већ уређивали Википедију док су се неки заинтересовали за пројекте али нису били уредници. Због тога је програм био прилагођен тако да је имао сесије у вези са уређивањем Википедије, пројектима ВМРС али и оне које су се тицале ботова, Викидате, слободних лиценци и сл. (цео програм доступан је на овој адреси). И поред предавања која су била веома жива и интерактивна, са честим укључивањем публике, предвиђено време је испоштовано. На крају програма учесници су добили сертификате и попунили су евалуацију. Резултати евалуације говоре нам да су учесници веома задовољни, да имају жељу да учествују поново на оваквом догађају као и да имају идеје за пројекте у њиховој средини. Предложили су да у програм укључимо више дискусија, радионица које би оставиле простора за изношење нових идеја и постављање питања. Закључак је да би конференцију свакако требало организовати и следеће године. Један од учесника је изразио жељу да испича своје предлоге и савете како да се чланци о медицини пишу што квалитетније. Уступљено му је око 15 минута за излагање. Један од учесника се након конференције прикључио пројекту у Репубици Српској, један је победио на такмичењу и учествоваће на Вики кампу а изразио је жељу да учествује на еду пројектима у његовој средини у којој се реализује један од микрогрантова (Да би будућност знала ко смо, пођимо слободним знањем кроз прошлост).

Након конференције написан је извештај који је подељен са заједницом на блогу, Тргу, мејлинг листи и друштвеним мрежама. Слике са конференције се могу наћи овде као и презентације.

Када је конференција у питању увек постоје неки изазови са којима се суочавамо. У овом случају некад је то била недовољна активност и респонзивност нових волонтера који су били у организационом тиму. Такође, због администрације смо имали проблема са рефундирањем путних трошкова учесника који нису из Србије.

Анимирање заједнице[edit]

Анимирање заједнице не представља стандардан пројекат већ се састоји из скупа активности који имају за циљ јачање комуникације у ужој и широј заједници Википедијанаца, на другим Викимедијиним пројектима али и у ширем Викимедијином покрету. Један од циљева је и информисање јавности о дешавању у Викимедијином покрету кроз писање и превођење блог постова као и објављивање истих на друштвеним мрежама. У ове активности спада и учествовање на локалним и интернационалним конференцијама. Средства се користе и за покривање трошкова чланова заједнице који нису из Београда а имају жељу да учествују у догађајима (конференцијама, уређивачким маратонима, фото-турама, радионицама и сл.). Планирано је писање 50 блог постова, неколико десетина нових чланака на сајтовима као и 200 постова на друштвеним мрежама као и анимирање најмање 10 нових волонтера. Кроз радионице и предавања промовисаће се рад Викимедије Србије и постојећи пројекти. Заједница ће путем блог постова, сајтова, мејлинг листе и друштвених мрежа бити обавештена о активностима како би свако могао да се прикључи и учествује на истим.

Почетком године остварена је сарадња са Волонтерским сервисом Србије. На званичној страници Младих истраживача Србије (чији је сектор Волонтерски сервис) објављен је позив за волонтирање. Добили смо преко 50 пријава током првих 6 месеци и неки од пријављених долазили су на редован састанак четвртком (Вики-четвртак). Волонтери су ангажовани на Образовном програму, организацији локалне конференције али и на другим активностима (уређивачким маратонима, радионицама).

У првој половини године, доста је пажње посвећено локализацији брошура и штампању промо материјала. Брошуре су најпре преведене, прошле су кроз неколико провера а затим је уследило дизајнирање и слање на штампу. Све брошуре су постављене у овој категорији што је било врло корисно уколико приликом радионица нисмо имали штампан материјал. Материјал је постављен на стране везане за образовни програм али је слат преко мејла кад је за то било потребе. Поред брошура набавили смо и цегере, беџеве, нотесе, роковнике, хемијске и сл. Материјали су послати свим вођама пројеката како би их користили приликом промоције ВМРС и радионица.

Остварени резултати:

 • 24 блог поста
 • 4 организована догађаја - окупљања заједнице (окупљање 1, окупљање 2, окупљање пред WikiLive конференцију, окупљање 4). Направљени су и фејсбук догађаји (1, 2,3) и најаве на блогу (1, 3), сајту, Тргу, мејлинг листи. Такође смо све најаве постављали у оквиру дешавања на сајту.
 • 117 постова на профилу Викимедије Србије, 178 на профилу Википедије на српском, 12 догађаја

Викимедија Србије је имала представнике на интернационалним конференцијама и састанцима - GLAM Coordinators meeting и Wikimedia Conference 2015. Након сваке конференције, представници су писали извештаје о темама које су покривене програмом, о другим огранцима и њиховим пројектима. Исти су представљени заједници путем мејлин листе. Конференције су искоришћене да се представи рад ВМРС па су на тај начин промовисани пројекти и друге активности.

Разноликост[edit]

ФемВики[edit]

У овом периоду одржане су две ФемВики радионице у Културном центру Рекс и Центру за женске студије. Неки од написаних чланака су Жене у науци, Центар за женске студије, Реконструкција женски фонд а дорађени су Дискриминација и Насиље. Поред тога креирано је и неколико биографија жена.

Осим тога направљен је списак феминистичких и ЛГБТ организација и некима од њих је послат позив за сарадњу. Више активности очекујемо у другом делу године када ће се активно тражити волонтери/ке за вођење радионица и организовање уређивачких маратона.

Вики Женски камп[edit]

У сарадњи са Википедијанкама из Албаније и са Косова, написани су позив и апликациона форма за пријављивање учесница; објављен је позив за Женски Вики Камп који је трајао 10 дана; на основу пријава, одлучено је које учеснице ће ићи на Камп. Након тога, искомуницирано је са учесницама када се креће, захваљено је онима које нису добиле прилику да оду. Искоординисана је логистика, преузети су материјали у виду брошура и промо материјала самог Кампа; уплаћен је хостел за учеснице; преузете су финансије. Камп је одржан од 24. до 26. априла. Са учесницама је након Кампа урађена евалуација.

Као ствар која је најбоље функционисала ваља споменути координацију са Гретом из Албаније и Блертом са Косова које су значајно допринеле при састављању позива за Камп и одлучивању о избору учесница, али и за логистику и техничке ствари.

Оно што се испоставило као проблем, и поред најбоље намере наших колега и колегиница из Приштине јесте простор у коме се Камп одржао, тачније проблеми са струјом. У суботу укупно 2 сата смо изгубили на подешавање продужних каблова који нису могли да изнесу много укључених пуњача за рачунаре. У недељу све до 12 сати нисмо имали струју уопште, због радова у тој улици. Ово је значајно утицало на исходе када је реч о квантитету написаних чланака, иако смо се на лицу места снашли, те смо у оближњем кафићу импровизовали радионицу офлајн (учеснице су биле подељене у две групе; једна је разматрала због чега је број жена које уређују Википедију мали, а друга могућа решања и начине на који овај јаз можемо победити; учеснице су на крају представиле своје дискусије, након чега смо заједно разговарале о резултатима до којих су дошле). Такође, уз проблеме са струјом, други проблем који се јавио јесте непостојање одговарајућег превоза за жене из Албаније, које су морале да напусте конференцију већ у недељу око 14.30 часова, што је такође значајно утицало на време које нам је било предвиђено за уређивање чланака, а конкретно и на унос фотографија.

Оно што се јавља као веома позитивна ствар јесте успешно спроведена евалуација у којој ниједна учесница није дала негативне оцене у вези са Кампом. Главни утисак је био да је било јако продуктивно и пријатно радити у женском окружењу које те подржава, помаже ти и од којих имаш могућност да, уз уређивање, научиш много тога. Негативни коментари, којих је било изузетно мало, углавном су се односили на недостатак времена за уређивање Википедије (што не треба да чуди јер смо имали само суботу (са мањком струје) и половину недеље да се посветимо уређивању.)

Target Last year (if applicable) Progress (at end of Q2) Projected (end of year) Comments
Број учесница N/A 24 24
Број чланака N/A 16 20
Број фотографија N/A / 150
Број волонтера који су учествовали у организацији конференције N/A 3 1

На блог је након завршетка кампа објављен извештај са кампа и подељен са заједницом путем стандардних комуникационих канала (мејлинг листа, Трг, друштвене мреже).

Creative Commons[edit]

У првој половини године није било активности на овом пројекту.

Microgrants[edit]

Будући да смо прошле години имали велики одзив за микрогрантове, што од стране организација што од стране појединаца, и ове године је у плану било да доделимо 7 микрогрантова. Иако буџет није велики, ови пројекти су најпре замишљени као инкубатори нових идеја и привлачење и анимирање нових људи. Ако су циљеви пројеката у складу са циљевима Викимедијиног покрета, исти могу нарасти и резултирати са дугорочном сарадњом са волонтерима као појединцима или удружењима сличних делатности. Конкретне метрике нисмо могли да пројектујемо у годишњем плану због немогућности претпостављања типова пројеката који ће проћи селекцију али је фокус био на креативности и иновативним идејама.

Уложено је доста труда у припремне активности. Оформљена је Комисија која је примала предлоге и оцењивала их. Комисију су чинили два члана Управног одбора и једна запослена. Одређена је динамика рада и временски оквир који су објављени у самом позиву на сајту ВМРС. Позив је постављен и на блогу и прослеђен је заједници преко мејлинг листе, друштвених мрежа, Трга. Поред редовних комуникационих канала, користили смо и друге контакте невладиних организација па су позив добиле 44 удружења. Да бисмо боље упознали потенцијалне вође пројеката са нашом мисијом организовали смо Инфо дане тако да су сви заинтересовани могли да дођу током та три дана у канцеларију, попричају са запосленима и волонтерима о њиховој идеји и сагледају могуће моделе сарадње. Инфо дани су били прилично посећени и посетиоци су могли боље да формулишу свој пројекат и ускладе га са нашим циљевима.

Критеријуми за оцењивање који су у складу са стратегијским циљевима ВМРС били су:

 • слободно знање
 • ниво заступљености
 • дугорочност
 • иновативност
 • повећање видљивости
 • обим активности
 • људски и материјални ресурси
 • финансијска средства
 • мерљивост исхода
 • искуство
 • потенцијал сарадње

Од пристиглих 27 предлога, неки су одмах одбачени због неслагања са нашим циљевима, неки ће се реализовати кроз постојеће пројекте и активности, а 4 предлога су прихваћена. Предлагачима је дата повратна информација и пројекти су дорађени (унете су измене у неким активностима или буџету). Након овога потписани су уговори и активности на неким пројектима су већ у току. Вође пројеката Нови талас, Да би будућност знала ко смо, пођимо слободним знањем кроз прошлост присуствовали су Инфо данима. Вођа пројекта Кургани Србије имао је прилику да присуствује WikiLive конференцији и да поразговара са представницима ВМРС о његовој идеји. Такође, треба нагласити на је Вики биодиверзитет наставак пројекта од прошле године. Пројекат се показао као веома успешан што по броју фотографија што по искоришћености на Вики странама.

Изазовна јесте била сама селекција правих и квалитетних пројеката у коју је Комисија уложила много труда. Некад је то одузимало много волонтерског времена па је временски оквир за нијансу померен, али то није утицало на реализацију пројеката.

Иако је планирано 7 пројеката, одабрали смо 4 којима су финансијска средства неопходно док смо неке прикључили образовним пројектима или фото експедицијама, тако да њима није био потребан додатан буџет.

Ово су микропројекти који тек крећу са реализацијом па предложена табела није применљива. У наставку ће се описати активности, успеси и изазови са којима су се вође пројеката сусретали.

Нови талас[edit]

Центар за младе Нови Талас је невладина организација која се бави младима, њиховим правима, положајем и едукацијом у областима које су од значаја за ширу заједницу, као што су заштита животне средине, људска права и толеранција, демоктарија и сигурност. Посебна пажња посвећена је маргинализованим групама младих. Пројекат је показао потенцијал не само због материјала који ће бити доступан на Остави већ и због могућности умрежавања са другим организацијама. Занимљиво је да ова организација сарађује са Канцеларијом за младе Чукарица па можемо да размишљамо и о добијању нових партнера као један исход пројекта. Пројекат има и потенцијал за повећање видљивости ВМРС с обзиром да ће се по прикупљању видео материјала и монтирања организовати и промоција на којој ће се представити резултати.

До сада су одржани састанци са представницима Викимедије Србије, потписан је уговор о сарадњи између Викимедије Србије и Центра за младе Нови талас и одобрена су средства за реализацију пројекта. Лого ВМРС је постављен на њиховом званичном сајту.

Што се активности тиче, вођа пројекта је био и пре подношења предлога активан на овом пољу. Успостављен је контакт са госпођом Бранком Главоњић ауторком и водитељком рок емисије “Бунт”, која ће обезбедити контакте музичара са којима су планирани интервјуи. За сада све иде по плану.

Кургани Србије[edit]

Идеја за пројекат произашла је из личне заинтересованости једног волонтера из Суботице за локалну историју и за делове природе које чувају стари предеони објекти - бране, шанчеви, салаши, пашњаци, хумке. Иако хумке (Кургани) представљају универзално наслеђе, о њима је код нас доступно мало јавних информација. Управо у томе лежи иновативност и оригиналност идеје овог вики-пројекта. Једино се Музеј Војводине изјаснио "да их је евидентирано око 600" и "да је њихово истраживање у току" (1997).

Наравно није циљ да Википедија буде извор уместо њих или за њих (пошто је реално за очекивати обрнуто), али док држава не успостави свој систем информисања, ово може да послужи. Значи, покренути смо идејом која креће од нулте тачке. Нажалост, лоше је то што хумке нису у најбољем стању. Текстови за многе су већ готови, а текстови ће ускоро бити постављени уз обогаћивање чланака фотографијама.

Посао доста споро напредује. Испало је да већина времена одлази у тражење и читање референци које су потребне за добар чланак. Само за разговор на исправци једног основног чланка некад буде потрошено и по недељу данa. Од интересантних догађаја, волонтер је имао проблема са пограничном полицијом због фотографисања хумки.

Уз помоћ Јелене Продановић (чланице УО Викимедије Србије) додате су категорије (мапе посебно, Банат посебно, Срем посебно итд.).

Постављен материјал се може видети у овој категорији.

Да би будућност знала ко смо, пођимо слободним знањем кроз прошлост[edit]

И овај пројекат је поднет од стране невладине организације са којом делимо заједничке циљеве. Наиме, у питању је Омладински клуб Анчики, (ОКАн), чији су циљеви:

 • промовисање и имплементација активног учешћа младих у друштвеном животу;
 • промовисање и имплементација толеранције, демократије и заштите људских права;
 • подизање нивоа информисаности и образовања младих у локалној средини;
 • промовисање и имплементација креативног развоја и стваралаштва младих;
 • подизање свести о очувању и унапређењу здравља младих и здраве животне средине.

За пројекат Мала бесплатна библиотека су награђивани а циљ пројекта је био прикупљање књижевних дела која ће бити бесплатно доступна младима али и организовање књижевних вечери, трибина, пројекције филмова и сл.

Пројекат Да би будућност знала ко смо, пођимо слободним знањем кроз прошлост се првенствено односи на истраживању заборављених споменика културе, налажењу података, фотографисању, и слободном објављивању на Википедији, како би били доступни сваком на слободно коришћење.

Реализована је радионица о уређивању Википедије за коју је расписан позив за учеснике који можете видети на овом линку. Спроведена је пред-припрема за успешно реализовање осталих активности на пројекту. У плану је почетак рада на сликању, прикупљању информација о културном наслеђу Јабланичког округа, и њихово постављање на Википедији и Викимедијиној остави.

Вики биодиверзитет[edit]

Пројекат је наставак прошлогодишњег микропројекта ВС, који за основни циљ има геореференцирано фотографисање флоре и фауне југоистока Србије, предела са изразито великим биодиверзитетом, и постављање фотографија на Оставу.

Примарне животињске групе које би биле сакупљане и фотографисане су ситни сисари и ларве водених бескичмењака, а од флоре и фунгије биле би првенствено фотографисане најзначајније биљке и гљиве у екосистемима. Додатни циљеви пројекта су и фотографисање: а) екосистема; б) насеља; ц) рељефа; д) природних и културних добара у општинама Трговиште, Бабушница и Димитровград.

Активности на овом пројекту почињу од јула. Прва експедиција биће на релацији Сврљиг - Пирот - Бабушница - Димитровград.

Додатне информације[edit]

Реорганизација радних места у Викимедији Србије[edit]

Током ових 6 месеци закључили смо да се наша и очекивања Извршног директора разилазе и донели смо одлуку да прекинемо сарадњу. То нам је оставило прилику да преиспитамо ову позицију. Након дугог процеса дискусије унутар УО Викимедије Србије, направили смо једну врсту процене потреба организације и закључили да је тренутно најбоље ову позицију поделити на две позиције са пола радног времена: менаџера комуникација и менаџера канцеларије. Одмах смо огласили обе позиције. Стигло је 335 и 350 пријава и, након дугог процеса (посебно у другом случају), у мају смо запослили Ивану Гусларевић као менаџера комуникација, а, у јулу Бојана Цветановића, као менаџера канцеларије.

Оваквом реорганизацијом, већина задужења некадашњег извршног директора подведена су под две нове позиције, изузев менаџмент људских ресурса, који ће бити вођен од стране тима у оквиру УО.

Стратегија[edit]

Након двa проширења претходне стратегије, од којих је последња реализована у септембру 2014, када смо припремали овогодишњи план рада, поставили смо себи рок да нову стратегију креирамо до 1. априла. Доста времена је посвећено испитивању ставова различитих актера и интересних група нашег покрета и УО је саставио документ нове стратегије, који је био објављен 1. априла и покриће период до краја 2017.

Током процеса креирања документа стратегије, спровели смо мало неформално истраживање о учешћу жена у уређивању и читању Википедије на српском језику. Налазе овог истраживања можете наћи на следећем линку.

Долазак представника Викимедијине Задужбине[edit]

Викимедија Србије имала је прилику да угости представнике Задужбине Викимедије 4. и 5. јуна ове године. Током ова два дана, Гарфилд Бирд, Винифрид Олиф и Кејти Лав упознали су се боље са заједницом Викимедије Србије, запосленима, Управним одбором као и са партнерима са којима сарађујемо. Време су искористили и за боље разумевање пројеката и будућих планова огранка али и за размену искустава и давање савета како бисмо могли да унапредимо активности. Виђање на међународним конференцијама дозвољава кратак преглед наших пројеката али на овај начин, омогућено је потпуно схватање локалног контекста и заједнице. Како Викимедијин покрет обилује различитим културама и језицима, за њих је било важно да разумеју наш начин функционисања у циљу бољег разумевања годишњег плана и одобравања истог. Током посете организовано је окупљање заједнице у канцеларији ВМРС. Све слике се могу видети у овој категорији.

Revenues received during this six-month period[edit]

Please use the exchange rate in your APG proposal.

Table 2 Please report all spending in the currency of your grant unless US$ is requested.

 • Please also include any in-kind contributions or resources that you have received in this revenues table. This might include donated office space, services, prizes, food, etc. If you are to provide a monetary equivalent (e.g. $500 for food from Organization X for service Y), please include it in this table. Otherwise, please highlight the contribution, as well as the name of the partner, in the notes section.
Revenue source Currency Anticipated Q1 Q2 Q3 Q4 Cumulative Anticipated ($US)* Cumulative ($US)* Explanation of variances from plan
Приходи по основу донација RSD 7,064,822.22 20,090.00 7,084,912.22 66,920.04
Чланарина RSD 2,400.00 0 2,400.00 22.4
Поврат средстава RSD 17,444.68 0 17,444.68 166.01 Поврат средстава од прошлогодишњих микрогрантова.
Позитивне курсне разлике RSD 206,969.63 1,921.18 Позитивна курсна разлика по званичним извештајима књиговође (на месечном нивоу). Ово је резултат јачања долара у првој половини годинне.

* Provide estimates in US Dollars


Spending during this six-month period[edit]

Please use the exchange rate in your APG proposal.

Table 3 Please report all spending in the currency of your grant unless US$ is requested.

(The "budgeted" amount is the total planned for the year as submitted in your proposal form or your revised plan, and the "cumulative" column refers to the total spent to date this year. The "percentage spent to date" is the ratio of the cumulative amount spent over the budgeted amount.)
Expense Currency Budgeted Q1 Q2 Q3 Q4 Cumulative Budgeted ($US)* Cumulative ($US)* Percentage spent to date Explanation of variances from plan
Канцеларија RSD 1,229,200.63 339,527.97 526,962.22 866,490.19 11,409.97 7,999.86 70.11% Буџет за одржавање канцеларије је већи него што се очекивало.
Запослени RSD 2,587,424.58 734,413.49 1,223,875.51 1,958,289.00 24,017.59 17,967.98 74.81% На раст трошкова је утицала подела позиције Извршног директора на два радна места.
Услуге RSD 183,885.02 62,214.92 76,996.32 139,211.24 1,706.90 1,285.26 75.30% Банкарске провизије су веће него што се очекивало.
Резерве Борда RSD 707,250.08 192,306.18 74,980.00 267,286.18 6,565.00 2,444.49 37.24%
Учешће у догађајима RSD 891,135.10 307,695.80 133,000.17 440,695.97 8,271.90 4,098.44 49,55%
Образовни програм RSD 622,380.07 30,233.04 253,180.44 283,413.48 5,777.20 2,571.55 44.51
Слободан фото-садржај RSD 1,226,371.63 357,460.87 368,935.00 726,395.87 11,383.71 6,706.69 58.91%
Слободан садржај RSD 725,638.58 127,935.25 182,448.39 311,383.64 6,735.69 2,833.12 42.06%
Такмичења на Википедији RSD 183,885.02 56,069.31 6,639.17 62,708.48 1,706.9 581.85 34.09%
Викиречник RSD 127,305.01 0 1,218.00 1,218.00 1,181.70 11.37 0.96%
Регионална сарадња RSD 480,930.05 0 178,364.53 178,364.53 4,464.20 1,621.73 36.33%
Подршка заједници RSD 523,365.06 31,434.00 391,018.60 422,452.60 4,858.10 3,797.17 78.16%
Разноликост RSD 369,060.04 3,245.00 212,888.00 216,133.00 3,676.40 1,930.68 52.52%
Creative Commons RSD 28,290.00 0 0 0 262.60 0%
Микрогрантови RSD 495,075.05 0 60,245.48 60,245.48 4,595.50 566.90 12.34
Негативне курсне разлике RSD 232342,24 2156,7 По званичним извештајима књиговође.
TOTAL RSD 6,166,629.90 56,573.00

* Provide estimates in US Dollars


Translated report[edit]

Report in English language

This report is also available in English language on this link.


Compliance[edit]

Is your organization compliant with the terms outlined in the grant agreement?[edit]

As required in the grant agreement, please report any deviations from your grant proposal here. Note that, among other things, any changes must be consistent with our WMF mission, must be for charitable purposes as defined in the grant agreement, and must otherwise comply with the grant agreement.

Are you in compliance with all applicable laws and regulations as outlined in the grant agreement? Please answer "Yes" or "No".

 • Yes

Are you in compliance with provisions of the United States Internal Revenue Code (“Code”), and with relevant tax laws and regulations restricting the use of the Grant funds as outlined in the grant agreement? Please answer "Yes" or "No".

 • Yes

Signature[edit]

Once complete, please sign below with the usual four tildes.

Resources[edit]

Resources to plan for measurement[edit]

Resources for storytelling[edit]