Grants:PEG/WM HU/Annual Program Plan 2012/Report Q4/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

(English|magyar)

Bevezető[edit]

Ez a Wikimédia Magyarország Egyesület 2012. negyedik negyedévről szóló beszámolója, mely az október, november, december hónapok tevékenységét foglalja össze.

Szépirodalmi szócikkíró verseny[edit]

Október 5. és november 20. között lezajlott szépirodalmi szócikkíró verseny. A vártnál jóval nagyobb sikert aratott a verseny, több szerkesztő vett részt - újonnan regisztráltak, régi visszatérő és jelenleg is aktív szerkesztők -, több szócikk született, mint az a verseny megszervezésekor reméltük. Legjobb három szerkesztőnk, akik a fődíjakat elnyerték, 17, 13 illetve 12 szócikkel neveztek. Rajtuk kívül számos különdíjat osztottunk ki a szócikkek kiváló minőségére tekintettel.

Wikimedia CEE Meeting Belgrád[edit]

A Wikimédia Magyarország Egyesületet képviselve 2 fő vett rész október 13-n és 14-én Belgrádban a Közép-és Kelet-Európai országok wikimédia Egyesületeinek a konferenciáján Wikimedia CEE Meeting 2012.

A konferencián, amelynek megrendezését a Magyar Wikimédia Egyesület 1000 Euróval támogatott, 45 résztvevő volt 17 országból. A 17 ország közül 14 ország képviselői voltak a CEE régióból és 7 fő USA-ból, Angliából és Németországból. A CEE régióból 9 országban működik wikimédia egyesület és 5 olyan ország képviselője volt jelen (Bosznia, Görögország, Macedónia, Örményország és Törökország.) ahol még nincs wikimédia Egyesület.

A konferencia célja a Wikipédia fejlesztésére irányuló egyesületi tevékenység során szerzett tapasztalatok (best practices) átadása volt. Előadást nem tartottunk, de a panel beszélgetések aktív résztvevőjeként ki vettük részünket a konferencia sikerében. A hagyományos projektek mellett (szócikkíró verseny, karbantartó verseny, stb. amihez hasonlót minden egyesület rendez, nagy figyelmet keltettünk két magyar projekttel a Fotósétákkal Fotóséták és a hagyományos Wikitáborokkal Wikitábor)

Egyeztettünk az Észt egyesülettel a kis lélekszámú finnugor nyelvek Wikipédiáinak lehetséges támogatásáról Finnugor együttműködés . Az Észt egyesület által az idei nyárra tervezett finnugor találkozó szervezéséről. Előzetes ígéretet tettünk a rendezvény támogatására, és az azon való aktív részvételre.

Közgyűlés és Wiki-találkozó[edit]

2012. december 1-jén délelőtt közgyűlést, majd ennek folytatásaként Wikitalálkozót szerveztünk.

A közgyűlésen az elnökség beszámolt az éves munkájáról, majd lezajlott az egyesület tisztújítása, melynek során az elnök és a gazdasági alelnök továbbra is betölti tisztségét, az elnökség két új taggal bővült, illetve új ügyvezető alelnököt választottunk. A felügyelőbizottságba szükséges tagot szintén megválasztotta a közgyűlés. Következő pontként az elnökség ismertette a 2013. évi programtervet, majd egyéb, egyesületet érintő témákkal folytatódott az esemény.

A délutáni Wiki-találkozón zajlott a szépirodalmi cikkíró verseny eredményhirdetése, díjátadása, valamint megünnepeltük a Wikimédia Magyarország Egyesület négy éves évfordulóját.

Az egyesület első és eleddig egyetlen alkalmazottja, Samat új munkája miatt felmondott.

Szabad Szoftver Konferencia[edit]

Az FSF.hu alapítvány (A Free Software Foundation magyar chapterje), amelynek a célja a szabad szoftverek magyarországi honosítása, oktatása és népszerűsítése, 2012. december 8-án. rendezte meg közel 300 résztvevővel a Szabad Szoftver Konferenciát és Kiállítást Budapesten. A konferencia reggel fél tíztől délután ötig tartott. Három szekcióban zajlottak szakmai előadások, és ezekkel párhuzamosan az aulában szabad szoftverekkel és szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás volt. A Wikimédia Magyarország Egyesület önálló kiállítóként népszerűsítette a Wikipédiát, a szabad tudást. [1] Egyesületünket 3 sok éves szerkesztői tapasztalattal rendelkező egyesületi tag képviselte. Folyamatosan biztosítottuk, hogy az látogatók kérdéseikre azonnal, megfelelő választ kapjanak Standunkon magyar nyelvű prospektust (Üdvözölünk a Wikipédiában) és kitűzőket kaphattak az érdeklődők akik száma az idei évben lényegesen nagyobb volt mint tavaly. Sokan tettek fel a Wikipédia felépítéséhez a szerkesztéshez kapcsolódó kérdéseket.

Média[edit]

A 4. negyedévben a szépirodalmi cikkíró versenyről készült bejegyzés a blogunkba ([2]), valamint angolul a wikimédia blogjába ([3]), illetve ezzel kapcsolatos sajtóközleményt ([4]) is megírtuk.

Közelgő események[edit]

  • 2013. január 15-re, a Wikipedia Day estéjére Wiki-találkozót szervezünk.
  • Teljes állású irodavezetőt keresünk
  • Irodahelyiséget keresünk
  • Pályázatot írtunk ki a 2013-as Wikitábor megszervezésére, melynek leadási határideje 2013. március 1.