Jump to content

Grants:Simple/Комитет

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Grants:Simple/Committee and the translation is 63% complete.
Outdated translations are marked like this.
The committee reviews applications and supports applicants throughout their grants.

Комитет за Обикновени грантове по годишен план

Комитетът преглежда кандидатурите и подкрепя кандидатите по време на грантовете им.

Participatory grantmaking ensures that resourcing community efforts in the movement is diverse, equal and inclusive. This practice aligns with the movement strategy recommendation to Ensure Equity in Decision-making: Establishing shared responsibility and accountability for decision-making and distribution of resources.

Serving committee members will have the opportunity to inform and advise funding decisions and proactively share recommendations and mentorship to support grantees worldwide in their development, growth, and sustainability strategies; that contribute to a world in which every single human being can freely share in the sum of all knowledge.

The committee reviews proposals to fund mission aligned groups and organizations with programs and operating expenses for 12 months. The groups and organizations need to already have experience managing programs and grant funding.

Имате въпроси относно присъединяването към комитета? Свържете се с simple(_AT_)wikimedia.org.

членове

Понастоящем комитетът се състои от десет активни члена, със срокове, изброени по-долу:

The committee currently has five people who have suspended membership and may rejoin in the future:

критерии за участие

Изисквания:

 • Задоволително владеене на английски за преглед и обсъждане на предложения за грантове на английски език.
 • Опит в движението на Уикимедия, включително опит с допринасяне в най-малко един проект на Уикимедия
 • Опит с програми на Уикимедия, в допълнение към допринасянето към онлайн проекти.
 • Членовете на комитета трябва да разбират и ценят многообразието, включително културните, езиковите и половите различия.
 • Ангажираност към Очакванията за приятелска атмосфера и ангажираност в подкрепящи диалози с кандидати и бенефициенти.
 • Съответстващо досие на конструктивно участие в обществени дискусии и ориентация към сътрудничество за решаване на проблеми.
 • Членовете на комитета трябва да са доброволци, които не са заплатени от Фондация Уикимедия или друга организация на Уикимедия. Служители на ФУ или нейна организация не могат да се присъединяват към комитета по време на работата си на заплатени позиции.

На номинираните със следните квалификации ще се дава предпочитание:

 • Опит на лидерска позиция в организация, насочена към дейности с доброволци.
 • Experience implementing programs that incorporate, understand and value diversity, equity including cultural, linguistic, and gender differences.
 • Подходящи експертни познания като организационно развитие, институционални партньорства или ръководене на доброволци.
 • Опит с преглед на предложения за грантове по годишния план или значителен опит с преглед на други видове предложения за грантове.
 • Демонстриран ангажимент за споделяне на умения и опит, и помощ на другите в растежа на уикимедианското движение.
 • Увеличаване на разнообразието по географски, полов или възрастов признак, или опит с различни проекти на Уикимедия, което все още не са представени.
 • Competence in reading and speaking in multiple languages including but not limited to Spanish, French, Arabic.

Насоки за ангажираност:

 • * Възможност да се ангажират с по-екстезивен преглед на предложения през месец ноември, както и да бъдат на разположение за прегледи на по-малко предложения през годината. Ако не сте на разположение за работа по предложение, ще трябва да уведомите програмния персонал кога е подадено предложението, така че да можем да планираме и уверим, че всяко предложение ще получи достатъчен преглед. В противен случай очакването ще е, че всеки член на комитета ще е на разположение за преглед на всяко едно предложение. Ако не сте достатъчно активни, може да бъдете заменени от по-активен член, защото има ограничен брой места в комитета.
 • Самите членове могат да кандидатстват за Обикновен грант по годишен план от името на своите организации, но трябва да си направят отвод от прегледа на тяхното или друго предложение, за което могат да имат потенциални пристрастия.

изисквания за участие

 • * Ще има концентриран период на ангажираност на комитета през месец ноември, за прегледи по първия кръг от предложения. Това ще изисква преглед на предложения и дискусия в уики, както и редовни разговори с комитета и кратка писмена оценка на всяко предложение. За повечето членове на комитета, през месец ноември това ще възлиза на 2-3 часа седмично.
 • Ще има други възможности за участие през цялата година, като кандидатите могат да се присъединят по всяко време на годината.
 • Докато от членовете на комитета не се изисква да се ангажират с всяка отделна кондидатура, ние изискваме от членовете да уведомяват останалите от комитета, ако не са в състояние да участват в дадена дискусия поради други ангажименти.
 • Активното участие в дискусии по имейл и разговори е от съществено значение, тъй като имаме нужда от минимален брой участници във всяка дискусия за вземане на добри решения като група. Неактивните членове ще бъдат автоматично изключвани от комитета след края на мандата им, или могат да бъдат заменени от активни членове в хода на мандата.

кандидати

 • Questions about joining the committee? Contact simple(_AT_)wikimedia.org.