Jump to content

Image filter referendum/FAQ/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Referendum je završio 30. kolovoza 2011. Daljnji glasovi neće biti prihvaćeni.
Rezultati su najavljeni 1. rujna 2011.

Obavijest o referendumu o filtru slika

Organizacija

Ovo je lista često postavljanih pitanja i odgovora. Posebna pitanja i druge razgovore možete provjeriti na stranici za razgovor.

Šta je osobni filtar slika?[edit]

Osobni filtar slika omogućiti će prijavljenim i anonimnim čitateljima lako skriti slike koje ne žele vidjeti na Wikimedijinim projektima.

Koja su načela ovog filtra?[edit]

  1. Radi se o mogućnosti koju se jedino može uključiti (opt-in). Sav Wikimedijin sadržaj se učita po početnim postavkama učita u svim prijeglednicima. Opcija se aktivira samo onda nakon što se je sav sadržaj učitao, a i onda tek nakon što ju čitatelj izričito zahtijeva.
  2. Radi se o osobnu sustavu. Čitatelj odlučuje samo sâm za sebe.
  3. Ovim se alatom ne može ukloniti slike, nego ih se jedino može skriti. Jednostavna naredba može otkriti svaku sliku u bilo kojem trenutku.
  4. Alat je kulturološki neutralan i obuhvaća sve.
  5. Gradivno načelo ovog alata je načelo najmanjeg mogućeg zaprepaštenja.

Teškoće pri provedbi[edit]

  1. Može se dogoditi da čitatelji neće vidjeti neke slike koje bi željeli vidjeti, jer će čitatelj morati odrediti za koju bi skupinu ili kategoriju slika želio neka ostane skrivena.
  2. Vrlo je teško biti kulturno neutralan kad se odlučuje koje slike bi trebale biti dijelom neke skupine ili razreda. Vjerski, politički i osobni motivi različitih čitatelja se mogu lako sukobiti kad se određuje koje slike spadaju pod koju skupinu ili razred.
  3. Dok na ovaj način ovo može biti mogućnost koju se jedino može izabrati, ova mogućnost može biti rabljena u raznim postavkama radi kontroliranja koje slike su dopuštene. Obrazovne ustanove, knjižnice, javne internetske točke nekolicina su primjera gdje se filtar može postaviti tako da čitatelji neće moći odrediti za se koje slike žele vidjeti ili ne.

Šta je to načelo najmanjeg mogućeg zaprepaštenja?[edit]

Načelo najmanjeg mogućeg zaprepaštenja znači da čitatelje nikad ne bi smio zaprepastiti sadržaj na kojeg očekuju da će naići na Wikimedijinim stranicama. Ako se je kliknulo na članke o biciklizmu, ne očekuje se vidjeti slike golih biciklista. Ako se klikne na članke o lokotima, ne očekuje se vidjeti slike seksualnog vezivanja. Mogućnost skrivanja slika dopušta čitatelju odlučiti sam za sebe što će skriti čime bi se znatno smanjile one mogućnosti.

Kako bi trebao raditi ovaj alat?[edit]

I prijavljeni i neprijavljeni čitatelji će biti u mogućnosti izabrati iz prethodno zadanih kategorija vrste slika za koje žele neka budu skrivene na Wikimedijinim stranicama. Također mogu skrivati pojedine slike u tim kategorijama kad prvi put naiđu na njih. Odluke se može promijeniti bilo kad. Jednostavnom naredbom moći će se opet vidjeti slike koje se izabralo skriti.

Koje slike će se moći skriti?[edit]

Slike koje će se moći skriti bit će grupirane u kategorije. Zajednica će odlučiti o strukturi kategorija i odrediti koje slike bi se trebalo svrstati unutar tih kategorija.

Problemi pri provedbi[edit]

Čitatelji često iraju malu ulogu u administriranju Wikipedije, iako su možda najveća skupina osoba koja će optirati za filtar slika. Ovo u biti znači da će čitatelji potrošiti mnogo vremena kategorizirajući slike za mogućnost koju neće moći rabiti ili koja im se ne sviđa.