Διαχειριστές Διεπαφής

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Interface administrators and the translation is 70% complete.
Συντομεύσεις:
IA,
Interfaceadmin,
INTADMIN

Οι Διαχειριστές διεπαφής είναι οι μόνοι χρήστες με τη δυνατότητα να επεξεργάζονται σελίδες CSS και JS όλου του ιστότοπου (όπως την MediaWiki:Common.js, την MediaWiki:Vector.css, τα μηνύματα διεπαφής που ερμηνεύονται ως απλό HTML, ή σελίδες εργαλείων που καταχωρούνται στο Ειδικό:Gadgets), καθώς και προσωπικές σελίδες CSS/JS άλλων χρηστών. Οι σελίδες JS και CSS εκτελούνται από τον φυλλομετρητή των συντακτών και των αναγνωστών ως κώδικας, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή του στυλ του περιεχομένου, την αλλαγή συμπεριφοράς των σελίδων ή την δημιουργία πολύπλοκων εργαλείων όπως το wikEd.

Η επεξεργασία των σελίδων CSS/JS οι οποίες εκτελούνται από τους φυλλομετρητές άλλων χρηστών είναι πολύ ισχυρό εργαλείο και εν δυνάμει επικίνδυνο στα χέρια ενός κακόβουλου χρήστη. Οι διαχειριστές διεπαφής πρέπει να είναι χρήστες που απολαμβάνουν μεγάλη εμπιστοσύνη, έχουν τουλάχιστον βασική κατανόηση των CSS και JS, συνειδητοποιούν τις προσδοκίες ιδιωτικότητας στα wiki του Wikimedia, και έχουν ικανοποιητική κατανόηση της ασφάλειας λογαριασμών (επιλέγοντας ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς, να μην προσβάλονται από κακόβουλο λογισμικό και να χρησιμοποιούν ταυτοποίηση δύο παραγόντων ). Συνίσταται η αφαίρεση των δικαιωμάτων διαχείρησης διεπαφής από ανενεργούς χρήστες, για να μειωθεί η επιφάνεια επίθεσης. Τα μικρά wiki θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον δύο ανθρώπους που να μπορούν να διαβάζουν Javascript έτσι ώστε να ελέγχουν ο ένας τις επεξεργασίες του άλλου (όπως περίπου οι έχοντες δικαιώματα checkuser).

Οι διαχειριστές διεπαφής μπορούν επίσης να επεξεργάζονται τις προσωπικές σελίδες JSON άλλων χρηστών και όλες τις σελίδες στον ονοματοχώρο MediaWiki. Αυτές οι δυνατότητες είναι λιγότερο επικίνδυνες και τις έχουν και άλλες ομάδες χρηστών.

Αιτήματα

See also