Jump to content

Felületadminisztrátorok

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Interface administrators and the translation is 50% complete.
Outdated translations are marked like this.
Rövidítései:
IA,
Interfaceadmin,
INTADMIN

A felületadminisztrátorok az egyedüli olyan felhasználók, akik képesek szerkeszteni a mindenki által használt CSS- és JavaScript-lapokat (mint a MediaWiki:Common.js, a MediaWiki:Vector.css vagy a Special:Gadgets lapon felsorolt segédeszközök) és más felhasználók CSS-/JavaScript-allapjait. Ezeket az oldalakat a wiki olvasóinak és szerkesztőinek a böngészője programkódként futtatja le, és ennek segítségével módosítható a tartalom kinézete, megváltoztatható a lapok működése, vagy akár olyan bonyolult eszközöket is lehet alkotni, mint a wikEd.

A más felhasználók böngészőjében lefutó CSS/JS szerkesztése nagyon sok mindenre használható, és egy rosszindulatú szerkesztő kezében rendkívül veszélyes is lehet; a felületadminisztrátornak nagyon megbízhatóaknak kell lenniük, érteniük kell legalább alapszinten a CSS-hez és JavaScripthez, tisztában kell lenniük a Wikimédia-wikik adatvédelmi szabályzatával és az internetes biztonság alapjaival (erős egyedi jelszavak használata, vírusok elleni védekezés, lehetőség szerint a kétlépcsős bejelentkezés használata). A támadási felületet csökkentendő érdemes az inaktív felületadminisztrátoroktól megvonni a jogosultságot. Kis wikik számára hasznos lehet annak az előírása is, hogy mindig legalább két ember legyen, aki tud JavaScript-kódot olvasni, és így egymás szerkesztéseit ellenőrizni (az IP-ellenőrökhöz hasonlóan).

A felületszerkesztők más szerkesztők személyes JSON-lapjait és a MediaWiki-névtér összes többi lapját is szerkeszthetik. Ezek a képességek kevésbé veszélyesek, és más szerkesztői csoportok is rendelkeznek velük.

Kérések

See also